Problemy ze ściąganiem plików

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ramzes2345
Użytkownik forum

Problemy ze ściąganiem plików

Post autor: Ramzes2345 »

Witam :)

Tak jak zamieściłem to w tytule, mam problem ze ściąganiem plików. Od 1,5 roku jestem posiadaczem iPlusa, modem Huawei E156G. W miejscowości której mieszkam od niedawna odbieram zasięg 3G (1/2 kreski na pięć). Problem polega na tym, że przy ściąganiu większych plików, bardzo często (choć nie zawsze) pobieranie nagle się zatrzymuje, bez możliwości dalszego wznowienia. Najczęściej problem występuje przy samym końcu, kiedy do ściągnięcia pozostaje ostatni procent w postaci maksymalnie 3MB. Szukałem bardzo długo odpowiedzi jak sobie z tym poradzić i na żadnym forum nikt nawet nie przybliżył się do rozwiązania tego problemu, choć wielu ludzi się z nim boryka. Jest to strasznie irytujące kiedy pobiera się przykładowo film ważący 700 Mb, a na samym końcu prędkość spada do zera i nic nie można z tym zrobić.

Dodam jeszcze, że korzystam z serwisów które umożliwiają wznawianie pobierania, ale gdy próbuję to zrobić to prędkość ściągania wynosi ok 300 bitów (!) na sekundę i w kilka sekund spada do zera. I tak w kółko. Nie zmienia to wcale rezultatu nawet przy 1 Mb brakującym do 100%. Średnia prędkość ściągania przed wystąpieniem problemu to ok 45 kb/s

Na koniec wymienię jeszcze rzeczy których już próbowałem, a które nie przyniosły skutku:
- zmiana przeglądarki
- wyłączenie skanu pobranych plików w antywirusie
- wykasowanie programu antywirusowego
- zmiana akceleratorów ściągania (obecnie używam FDM)

Nic z tych rzeczy nie pomogło :|

Bardzo byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problemy ze ściąganiem plików

Post autor: Pijo »

Ramzes2345 pisze:modem Huawei E156G.
Musisz zaktualizować firmware modemu. To powinno rozwiązać problem. Firmware możesz znaleźć na stronie sterowniki.bez-kabli.pl.
Ramzes2345
Użytkownik forum

Pijo pisze:
Ramzes2345 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Musisz zaktualizować firmware modemu. To powinno rozwiązać problem. Firmware możesz znaleźć na stronie sterowniki.bez-kabli.pl.
Witaj

Próbowałem zaktualizować ale wyskoczył mi następujący błąd:
The data card can't be found. Error Code: 3
One of the following reasons may cause the error:
a. The data card is not connected to PC
b. Other program is using the data card.
c. You do not have the authority of the administrator.

Czyli, że nie wykrywa karty danych. Co mam zrobić, żeby ją wykrył?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-01-10, 20:47 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-01-10, 20:47 przez Ramzes2345, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Ramzes2345 pisze:The data card can't be found. Error Code: 3
Aplikacja do łączenia z Internetem , Iplus Manager czy Huawei Mobile Connect/Partner musi być wyłaczona w czasie procesu upgrade. Kartę sim też warto wyjąc na czas upgrade.

Modem jest widoczny w Menedżerze Urządzeń?
Ramzes2345
Użytkownik forum

Pijo pisze:
Ramzes2345 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Aplikacja do łączenia z Internetem , Iplus Manager czy Huawei Mobile Connect/Partner musi być wyłaczona w czasie procesu upgrade. Kartę sim też warto wyjąc na czas upgrade.

Modem jest widoczny w Menedżerze Urządzeń?
No więc już sobie z tym poradziłem. Teraz już załapało ale pojawił się nowy problem :| Wyskakuje komunikat, że należy podać jakieś hasło. I teraz pytanie skąd mam to hasło wziąć?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-01-10, 20:48 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-01-10, 20:48 przez Ramzes2345, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Potrzebny Ci Flashcode . Tutaj go wygenerujesz: http://a-zgsm.com/huawei.php
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ramzes2345 pisze:I teraz pytanie skąd mam to hasło wziąć?
Flashing Code można wygenerować na podstawie IMEI modemu. Patrz http://sterowniki.bez-kabli.pl/ i dział Download/Huawei
Nie pomagam na PW!
Ramzes2345
Użytkownik forum

Pijo pisze:Potrzebny Ci Flashcode . Tutaj go wygenerujesz: http://a-zgsm.com/huawei.php
Dziękóweczka stary, udało się :zdrowko: :) Przez moment miałem zasięg HSDPA ale z powrotem wrócił 3G. Od czego to zależy?

Druga sprawa.

Zmieniłem firmware, ale na stronie ze sterownikami widziałem jeszcze takie odnośniki jak Dashboard, Drivers, Managers. Za co one odpowiadają? Pewnie dla Was to bułka z masłem ale ja jestem w tych sprawach kompletnie zielony, więc prosiłbym choć o krótkie wyjaśnienie.

P.s. Teraz zauważyłem, że bez przerwy skacze mi z jednego na drugi (raz 3G raz HSDPA) Na tym i na tym mam jedną kreskę. WTF?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ramzes2345 pisze: Przez moment miałem zasięg HSDPA ale z powrotem wrócił 3G. Od czego to zależy?
To normalne, jak sciągasz masz HSDPA a jak jest bezczynność to 3G (umts).
Nie pomagam na PW!
Ramzes2345
Użytkownik forum

Niekoniecznie. Nie chodzi o ściąganie, cały czas mam "skoki" z 3g na HSDPA. Nie mam za cholerę pojęcia dlaczego tak jest. Proszę o jakąś konkretną odpowiedź.

P.S. Jakiś tydzień temu zamówiłem antenę dookólną (11dbi) jeszcze jej nie otrzymałem, ale czy to może pomóc?

[ Dodano: 2011-01-11, 00:19 ]
A może mam to rozumieć w ten sposób, że gdy internet jest w stanie spoczynku to szybkość jest w ramach 3G, a gdy jest "na chodzie" to skacze do HSDPA? Proszę pomóżcie mi to wyjaśnić.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Ramzes2345 pisze:A może mam to rozumieć w ten sposób, że gdy internet jest w stanie spoczynku to szybkość jest w ramach 3G, a gdy jest "na chodzie" to skacze do HSDPA?
Dokładnie o to chodzi.
Ramzes2345
Użytkownik forum

Ehh już się cieszyłem, że wszystko jest spoko, kiedy "nagle" wrócił zasięg 3G i już przestało łapać HSDPA:| To mnie przerasta;/

[ Dodano: 2011-01-11, 01:20 ]
Dlaczego tak jest, no cholera nie mam pojęcia, wszystko pięknie śmigało, HSDPA chodził tak jak miał chodzić. "Nagle" wróciło 3G i zostało. Dlaczego? Zna ktoś odpowiedź?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ramzes2345 pisze:Dlaczego? Zna ktoś odpowiedź?
Za słaby zasięg aby utrzymać HSDPA przy większym obciążeniu sieci.
Ramzes2345 pisze:zamówiłem antenę dookólną (11dbi) jeszcze jej nie otrzymałem, ale czy to może pomóc?
Wystaw modem za okno i sprawdź, jak będzie dobrze to taka antena pomoże w innym nie pomoże.
Nie pomagam na PW!
Ramzes2345
Użytkownik forum

Zasięg HSDPA zaczął chodzić z powrotem (być może fakt przerwania był spowodowany słabszym zasięgiem). Przy ściąganiu zacząłem uzyskiwać naprawdę imponujące prędkości (rzędu 250 kb/s). Jednak kłopoty ze ściąganiem istnieją dalej. Byłem pewny, że przy takich szybkościach problem samoistnie się rozwiąże. Niestety. Ściąganie przy końcu znowu się zawiesza. Szukałem tego rozwiązania na wielu forach i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, pomimo tego, że wielu ludzi ma podobne problemy.

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.

[ Dodano: 2011-01-11, 07:59 ]
Dodaję zrzut z ekranu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Akurat z tego serwera ten problem występuje na każdym rodzaju łącza (kablówki, adsl'e).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Ramzes2345 pisze:zmiana akceleratorów ściągania (obecnie używam FDM)
W Free Download Manager zmień ustawienia:

[Options] [Settings]
[New Download] [Advanced]

W zakładce [Connection] :
W polu "Maximum number of attemps" wpisz 99,
W polu "Timeout" wpisz 180,
W polu "Sections" - "Maximum number" wpisz 1,

W zakładce [Protocol] :
W "Identify on server as" wpisz identyfikator twojej przeglądarki www,
Pole "Referer" pozostaw puste,
Zaznacz "Use http 1.1" i "Use cookies".

W zakładce [Miscellaneous] :
"If the file already exist" wybierz "ASK"
Usuń zaznaczenie przy "Reserve disk space for downloading file"
W "Addidional file extension for uncompleted download" wpisz: PART
Zaznacz "Don't restart download if resuming is not supported by the server"
Ramzes2345
Użytkownik forum

wojteks pisze:Akurat z tego serwera ten problem występuje na każdym rodzaju łącza (kablówki, adsl'e).
Bez urazy kolego, ale takimi odpowiedziami nic mi nie pomożesz. Otóż na "radiówce" ściągałem filmy z tego serwera bez żadnych problemów, a od kiedy mam iPlusa nie udało mi się jeszcze ani razu ściągnąć całego filmu w formacie avi!! Cały czas występuje ten sam problem, tak jakby w ostatnich sektorach pobierania była jakaś ściana nie do przejścia. O dziwo w rmvb zazwyczaj ściąga się bez większych problemów. A już abstrahując od tego, z innymi serwerami jest bardzo podobnie (choćby z rapidshare).

A propos poprzedniej kwestii. HSDPA chodzi mi tylko zaraz po wgraniu tego firmware. Ilekroć się rozłączę, przy ponownym połączeniu jest już tylko 3G. Więc na nowo wgrywam firmware i wtedy przy pierwszym połączeniu wszystko śmiga, przy kolejnych jest już tylko 3G. Jest na to jakiś sposób? Bo nie wyobrażam sobie za każdym razem wgrywać tego oprogramowania :|
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ramzes2345 pisze:Ściąganie przy końcu znowu się zawiesza.
A masz antywirusa? U mnie takie rzeczy się dzieją jak mam włączonego antywirusa, bo skanuje plik na koniec zasysania i czasem to trwa bardzo długo. A czasem się całkowicie zawiesza i trzeba plik pobrać od nowa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Ramzes2345 na innym programie do ściagania próbowałeś? Tez mam podobny nazwijmy to problem. Ale orientujesz sie, że mimo, że niby plik się nie ściagnął jest kompletny? Wystarczy tylko atrybut ukryty odznaczyć.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Stawiam na zła jakość sygnału, modem przechodzi w UMTS gdy się nie używa transmisji i jest to normalne powinien przejść w wyższy stan gdy używamy internetu, a jeśli używamy i się zawiesza trzeba popatrzyć na zasięg w TNI a nie na kreski( u mnie sa dwie a nie działa gdy włączy się HSUPA) gdy jest marny zasięg mamy odpowiedz, zasięg to podstawa, następnie można obwiniać oprogramowanie, sprzęt, operatora

zresztą 1-2 kreski w menadżerze to -105/-110dBm to nie zasięg

Co do prędkości po wznowieniu ściągania muszą być jakieś błędy dla tego taki transfer zapewne przez zerwanie połączenia i wznowienie ewentualnie brakiem zasięgu przez jakiś czas czy tez inna zwiechą sieci, można spróbować innego menadżera pobierania np IDM chyba najlepszy w takich sytuacjach
Ostatnio zmieniony 2011-01-11, 18:46 przez atento, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

atento pisze:gdy jest marny zasieg mamy odpowiedz,
Ale czasem tak się dzieje nawet jak zasięg jest silny. Po prostu niektóre modemy podczas schodzenia z HSDPA na UMTS się zawieszają.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Ramzes2345
Użytkownik forum

YaHooo pisze:A masz antywirusa? U mnie takie rzeczy się dzieją jak mam włączonego antywirusa, bo skanuje plik na koniec zasysania i czasem to trwa bardzo długo. A czasem się całkowicie zawiesza i trzeba plik pobrać od nowa.
Napisałem na początku w poście, że wyłączyłem skan w antywirusie, wyłączyłem zaporę w Windowsie a nawet wykasowałem antyvira - wszystko z miernym rezultatem.
atento pisze:spróbować innego menadżera pobierania np IDM chyba najlepszy w takich sytuacjach
Próbowałem już wszystkich (IDM'a, Flashget'a, Jdownloader'a,) Obecnie korzystam z FDM'a bo na tle innych moim zdaniem wypada najlepiej. Zastosuje się do rady KrissToffera, może coś pomoże.
Sundance_kid pisze:Ale orientujesz sie, że mimo, że niby plik się nie ściagnął jest kompletny? Wystarczy tylko atrybut ukryty odznaczyć.
Tak, mam tego świadomość i tak też z reguły robię :) Z tymże nawet ostatni megabajt może mieć znaczenie co do jakości ściągniętego filmu. Czasem też nie współgrają napisy, a w niektórych przypadkach takiego filmu nie można odtworzyć na DVD

Dzięki za zainteresowanie, pewnie każdy z Was po części ma rację, ale mam wrażenie, że gdzieś istnieje rozwiązanie tego problemu. Bardzo istotną sprawą jest też tutaj wielkość pliku (tak jak wspomniałem wcześniej filmy rmvb ściągają się bez problemowo). Ale nie wiem jakie to ma znaczenie w ogólnym rozrachunku. Być może ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził i coś tutaj skrobnie ;)

Druga 'nękająca' mnie rzecz to fakt utraty zasięgu HSDPA. Po wgraniu firmweru który doradził mi jeden z użytkowników, udało mi się go złapać. Wszystko pięknie chodziło do momentu w którym rozłączyłem się z netem. Po wznowieniu połączenia wróciło na stałe 3G i HSDPA zniknęło. Zdenerwowałem się i wgrałem na nowo ten firmware. Za drugim razem znów udało mi się podłapać HSDPA, ale tak jak poprzednio tylko do momentu w którym rozłączyłem neta. Teraz pomimo kilku prób wgrania na nowo oprogramowania, za cholerę HSDPA już nie chce złapać. Zna ktoś odpowiedź na to pytanie?

[ Dodano: 2011-01-11, 22:34 ]
Zapomniałem dodać, że korzystam z iPlus Managera
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ramzes2345 pisze:wszystko z miernym rezultatem.
A to sorki.
Ramzes2345 pisze:Zapomniałem dodać, że korzystam z iPlus Managera
To nie powinno mieć znaczenia.
Ramzes2345
Użytkownik forum

YaHooo pisze:A to sorki.
Nie szkodzi ;) Znasz może odpowiedź na moje drugie pytanie, jak mam wymusić HSDPA?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ramzes2345 pisze:jak mam wymusić HSDPA
Jedynie przez transmisję. Inaczej się nie da. To jest ustawiane na stacji bazowej.
Ramzes2345
Użytkownik forum

ja.michal pisze: Jedynie przez transmisję. Inaczej się nie da. To jest ustawiane na stacji bazowej.
A przeczytałeś to, co napisałem wcześniej?

[ Dodano: 2011-01-12, 01:49 ]
Wgrałem jakiś cholerny Dashboard dla mojego modemu. Byłem przekonany, że to sterownik, niestety nie znam się za bardzo na kwestiach technicznych. No i teraz mam problem, bo programem głównym stał się Mobile Partner i to w wersji angielskiej, nie mogę powrócić do iPlus Managera. Da się jakoś to naprawić?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ramzes2345 pisze:Da się jakoś to naprawić?
Jeśli chodzi o wgranie na modem ponownie aplikacji to nie bardzo. Można coś kombinować z modyfikowaniem dashboardu i może uda się iPlus Managera wgrać.

Jeśli chodzi o używanie iPlus Managera to możesz pobrać z ich strony i zainstalować.
http://www.iplus.pl/indywidualni-pobier ... nager.html
W modemie możesz wyłączyć wirtualny CD, żeby się Mobile Partner nie włączał.

Jeśli chodzi o HSDPA to iPlus manager może sobie pisać, że jest HSDPA, ale faktycznie będzie schodzić do WCDMA. To tylko oznaczenie.
W managerze Watcher od Sierra Wireless dla modemów tej firmy, też mam HSPA czy HSPA+ jeśli takowy jest dostępny, ale modem przechodzi do WCDMA jeśli nie ma transmisji.
To tylko oznaczenie.
Ramzes2345
Użytkownik forum

Jak mam wyłączyć ten wirtualny CD? Wszedłem do menadżera urządzeń, następnie w stację dysków CD i wyłączyłem Huawei MMC Storage USB Device. Przy ponownym uruchomieniu komputera i podłączeniu modemu, znowu mi wyskoczyła instalacja tego Mobile Partnera. Tragedia jakaś :|
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ramzes2345 pisze:Jak mam wyłączyć ten wirtualny CD?
Komendami AT, a konkretniej komendą AT^U2DIAG. Po więcej odsyłam http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381
Ramzes2345
Użytkownik forum

ja.michal pisze:Jeśli chodzi o HSDPA to iPlus manager może sobie pisać, że jest HSDPA, ale faktycznie będzie schodzić do WCDMA. To tylko oznaczenie.
W managerze Watcher od Sierra Wireless dla modemów tej firmy, też mam HSPA czy HSPA+ jeśli takowy jest dostępny, ale modem przechodzi do WCDMA jeśli nie ma transmisji.
To tylko oznaczenie.
Człowieku piszesz takie rzeczy, nie zaznajomiwszy się wcześniej z tym co napisałem. No chyba, ze masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Sorry za szczerość, ale jeśli naprawdę chcesz pomóc to pisz konkrety a nie bajki. Napisałem wyraźnie, że zaraz po wgraniu firmwear'u, mój modem załapał HSDPA (prędkość przy ściąganiu dochodziła do 300 kb/s), a przy ponownym połączeniu HSDPA już nie było, zostało 3g które miałem wcześniej. Identyczną sytuację miał mój kolega, któremu również poleciłem zmianę firmwaer'u. I moje pytanie już od kilku postów brzmi: co mam zrobić aby z powrotem wrócił mi zasięg HSDPA?

Co do tego nieszczęsnego dashbordu, to już pogodziłem się z tym Mobile Partnerem. Niech już sobie będzie, w sumie nie jest taki zły ;)
ODPOWIEDZ