Blueconnect - poziom sygnału

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wa?ka
Początkujący użytkownik forum

Blueconnect - poziom sygnału

Post autor: Wa?ka »

Witam,

Uzyskalem informacje z dzialu technicznego Ery, ze poziom sygnalu w moim, konkretnym miejscu zamieszkania to EDGE dwie, trzy kreski.

Czy przy poziomie sygnalu 2-3 kresek polaczenie bedzie stabilne? Oraz mniej wiecej na jakie predkosci moge liczyc?

Z gory dzieki za odpowiedzi ;)

Pozdrawiam, Ważka
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Blueconnect - poziom sygnału

Post autor: sardo nunspa »

A jak oni to tak na oko, czy może ze szklanej kuli wywróżyli, że 2-3 kreski :?: . To jest z podłączaną anteną zewnętrzną, czy bez :?: . Według mnie olali Cię. Nie ma sposobu poza empirycznym by sprawdzić czy w jakimś miejscu jest zasięg i o jakiej sile. Więc jeżeli nie byli u Ciebie z Modemem to skąd te dwie kreski.
U mnie są wszystkie 3 sieci każda z EDGE a Tylko Era nie działa. Nadajnik jest najbliżej zasięg dobry, a Internet po 2 minutach wisi.
Najlepiej zrobisz jak każesz sobie na miejscu, w domu sprzedać zainstalowany na Twoim sprzęcie i działający. Nie kupuj kota w worku :!: .
Latka lecą...
Wa?ka

Dzieki za rade ;)

Chce kupic Blueconnecta w nowej ofercie z laptopem Fujitsu. Wg mapki Ery jest u mnie zasieg EDGE, ale dzwonilem do centrali, aby wlasnie ktos do mnie przyjechal i to przetestowal, a jesli bedzie minimum zasieg EDGE kupie zestaw Blueconnecta. Pan na infolinii powiedzial, ze nie ma potrzeby zeby ktos przyjejezdzal, po czym zapytal o dokladny adres i numer domu i powiedzial mi, ze zleci technikom zbadanie poziomu sygnalu w podanej lokalizacji... Podobno maja teraz taka technike, ze za pomoca fal moga zbadac sobie sygnal w wyznaczonym miejscu...? Nie wiem na ile jest to prawda ;) Ale po 3-4 dniach otrzymalem odpowiedz o poziomie sygnalu... ;)

Dzisiaj zamawiam ten zestaw i mam nadzieje, ze EDGE pociagnie ;) Ma byc to internet zastepczy (w domu mam staly ponad 1MBit/s) i na wyjazdy. W wiekszych miastach juz nie ma problemu, bo kumpel w Katowicach na BC osiaga niemal maksymalna predkosc HSDPA.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ważka pisze:Ma byc to internet zastepczy (w domu mam staly ponad 1MBit/s) i na wyjazdy. W wiekszych miastach juz nie ma problemu, bo kumpel w Katowicach na BC osiaga niemal maksymalna predkosc HSDPA.
To nie było tak odrazu napisać.Każdy kto tu pisze post że chce mieć internet, to zazwyczaj chce go mieć w domu z powodu braku dostępności innych mozliwości.
Podobno maja teraz taka technike, ze za pomoca fal moga zbadac sobie sygnal w wyznaczonym miejscu...?
A w to bym raczej nie wierzył.Ja wojuje już spory czas o poziom sygnału i zawsze dostaje te sama odpowiedż.Problem nie leży po stronie operatora tylko po stronie klienta.Że mieszka w domu z betonu i drutu a nie w drewnianej szopce i sprzęt jakim się posługuje <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> się popsuł. :lol:
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Post autor: Selvis »

Ważka pisze:Chce kupic Blueconnecta w nowej ofercie z laptopem Fujitsu.
Zerknij i poczytaj temat o tej promocji.
Później jeszcze raz przemyśl decyzję o skorzystaniu z tej "promocji".
Może lepiej zwykły abonament BC (ten za 120 brutto)+ karta a lapka kupić osobno.
Sorki, ale ta wielka "promocja" w Erze juz nie jest dla mnie śmieszna.
To po prostu robienie z ludzi idiotów.
Niestety wielu daje się złapać na ten haczyk :(
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Ja jednak bym zalecil Ci sprawdzic empirycznie w mieszkaniu jaki masz zasieg ery :!: Bo era sama mi w reklamacji napisala ( oczywiscie odrzucona ) ze Era nie gwarantuje zasiegu w budynkach :!: Parodia i ze wszystkie stacje pracuja prawidlowo :evil: Nie mieszkam na "<font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>" tylo 3km od lodzi w aleksandrowie lodzkim w czesci poludniowej miasta w budynkach jest sila sygnalu ery na poziomie -90-100dBm _ tragedia :evil: No ale wedlug mapy to mam zasieg piekny :wink: Oczywiscie zglaszalem problem erze nawet nalegalem by przyjechali w ta czesc miasta do bydynkow zrobic pomiary ale oczywiscie mnie splawili :evil: ps w tym roku Era ma postawic bts w rabieniu ale on jest za daleko by dal dobry sygnal w budynkach w aleksandrowie :evil: Moze jak ktos to z ery czyta to w poludniowym aleksandrowie lodzkim jest na ulicy - Przejazd maszt 80metrowy :!: :!: :!: Tp - jakby choc troche ktos w erze pomyslal to tam powinna Era zamocowac anteny :!: ale mam wrazenie po odpowiedzi na moja reklamacje ze w Erze to dzial planowania sieci nie mysli wcale :|
Awatar użytkownika
magmike

Post autor: magmike »

Selvis pisze:Może lepiej zwykły abonament BC (ten za 120 brutto)+ karta a lapka kupić osobno.
Sorki, ale ta wielka "promocja" w Erze juz nie jest dla mnie śmieszna.
To po prostu robienie z ludzi idiotów.
Niestety wielu daje się złapać na ten haczyk :(
Dlaczego tak myślisz? Przecież wspólnymi siłami razem z NOTTI80 wyliczyliśmy, że przy najniższej cenie tego laptopa wychodzi miesięcznie ok. 100 zł za samą usługę BC. Po odjęciu większej ceny lapka (niż ta którą znalazłem w sieci) i ceny karty, za samą usługę BC wyjdzie jeszcze taniej, dużo taniej niż podane przez Ciebie 120zł, a jeśli takie prędkości będą kogoś przez kolejne 3 lata zadowalały to dlaczego nie?
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

magmike pisze:Dlaczego tak myślisz?
1.Gwarancja jest z daje się 2 lata - umowa na 3
2.Osobiście pracuję na lapku (fakt, że ma już 4 miechy) o wyższych parametrach, który wyniósł mnie w sumie 2100 (z groszami) razem z kartą.
Wychodziłam zawsze z założenia że to ja decyduję co chcę używać i w jakiej konfiguracji, dlatego długo nie mogłam sie zdecydować na zakup firmowego sprzętu (albo dysk nie taki, albo procek czy inne bebechy).
Z mężem szukaliśmy właściwego przez dłuższy czas i się udało.
No i nie czarujmy się - laptop zasadniczo jest urządzeniem mobilnym do użytku "wszędzie". Najlepiej się spisuje jako komp "uzupełniający" a nie jako podstawowy.
Ale to tyko taka moja skromna ocena osoby która na codzień pracuje z różnorakim sprzętem do przetwarzania danych (nie tylko standardowe PC)
3.Brak zaufania do "promocji" (szczególnie w Erze).
Wa?ka

Selvis pisze:Osobiście pracuję na lapku (fakt, że ma już 4 miechy) o wyższych parametrach, który wyniósł mnie w sumie 2100 (z groszami) razem z kartą.
Mozesz zdradzic gdzie takie cudo razem z karta tak tanio znalazlas?

Prezentowany laptot ery Fujitsu-Siemens Amilo Pro v3505 w podanej konfiguracji kosztuje 3300 zl brutto(cena srednia sklepow).

Aha i przede wszystkim bralbym nowa promocja na firme, czyli odliczam sobie VAT i podatek dochodowy wiec abonament wychodzi mnie nie 180 zl tylko jakies 120 zl ;) Wiec mi sie oplaca :)
Ostatnio zmieniony 2007-02-12, 17:34 przez Wa?ka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
magmike

Post autor: magmike »

Ważka pisze:
magmike pisze:Osobiście pracuję na lapku (fakt, że ma już 4 miechy) o wyższych parametrach, który wyniósł mnie w sumie 2100 (z groszami) razem z kartą.
To nie moje są słowa!
Ważka pisze:Prezentowany laptot ery Fujitsu-Siemens Amilo Pro v3505 w podanej konfiguracji kosztuje 3300 zl brutto(cena srednia sklepow).
można za mniej -> http://www.digicomp.pl/sklep/product_in ... ts_id=1467

Ważka wypadałoby dyskusję na temat tej promocji prowadzić we właściwym wątku.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5907&highlight=
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Ważka pisze:Mozesz zdradzic gdzie takie cudo razem z karta tak tanio znalazlas?
Moim zadaniem było przedstawienia potrzeb dla kompa przenośnego (i to tak żeby druga połowa tez nie narzekała :D ).
Przekazałam to naszemu firmowemu magikowi od sprzętu.
Po miesiącu (dokładnie po 3 tygodniach) przyszła wiadomość że sprzęt o wymaganych parametrach "się" znalazł i pozostał tylko się zdecydować na zakup.
I to wszystko. :D
svir

Post autor: svir »

Tak się składa, że jestem użytkownikiem
1 )laptopów FS
2)bluconnecta i karty Huawei.

ad 1) Nigdy więcej nie kupię laptopa FS. Mój we wrześniu zszedł z tego świata całe szczęście, że pół roku przed końcem gwarancji. Zaliczył jakieś zwarcie, dobrze, że byłem w domu bo pewnie poszedł by z dymem. 1,5 miesiąca leżał w serwisie. Dobra wiadomość - wymienili na nowy. Zła wiadomość - niestety na taki sam, tylko nalepka z made in Germany zmieniła się na made in China :) (myślałem, że prawie po dwóch latach nie będzie takiego samego modelu i dostanę coś lepszego :)). Cóż powiecie, że bywa ... no niestety pan z serwisu uświadomił mnie, FS przyjmują i sypią się na potęge, polecił na przyszłość zakup Della. Po wymianie dostałem na szczęście nową 2 letnią gwarancję, z której pewnie wkrótce skorzystam bo napęd już prawie żadnej płytki nie czyta. Co więcej mój brat ma nowszego FS, identycznego jak w promocji Ery tylko mniej ram i mniejszy dysk. Nie widziałem, żeby go z biurka ruszał a mimo to połamały się zatrzaski od obudowy i sprawa nie do zareklamowania bo oczywiście jest to uszkodzenie mechaniczne. Moje szczere zdanie o Laptopach FS - tandeta - <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> te z niższej półki do 6 tysi.

ad 2) Mam blueconecta i jest to niestety <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mój jedyny net. No i niestety bardzo ciężko mi to tak naprawde nazwać Intenetem. Mieszkam na ursynowie pracuję w centrum warszawy. HSDPA naprawdę to jakaś wielka bajka, czasem coś łapie ale nigdy dłużej niż naście sekund, nie zależnie czy jestem w centrum czy na ursynowie. 3G w ciągu dnia czasem łapie. Jazda się zaczyna wieczorem o 3G nie ma mowy a transfery są, żenujące. Nie znam się ale podejrzewam, że ma to związek z darmowymi wieczorami w erze i obciążeniem BTS-ów. Oczywiście na wszystkich mapkach ery jest to full wypas zasięg. Istnieje, również inna ewentualność, mianowicie taka, że to wina modemu, a mam Huawei jeśli się tak okaże to będzie to naprawde niezły szajs :(. W przyszły weekend zamienię się ze znajomkiem na modemy i przetestuje w tych samych miejscach Globtrotera wtedy będę wiedział w czym problem.
Era ponoć ma 150 tyś użytkowników BC ale widocznie nie poszły za wzrostem ilości użytkowników, żadne inwestycje w sieć.

Konkluzje końcowe: Jeśli ktoś kupuje BC bo chce mieć go jako drugi Internet na wyjazdy czy podróże to owszem jest sens ale 1,8 Mb można między bajki włożyć. Ale jeśli ktoś myśli, że kupując BC będzie mu chodziła jak 1Mb z kabla to się grubo myli !! Szczególnie osoby które mieszkają tam gdzie jest cienko z zasięgiem mogą wdepnąć w niezłe bagno za 180 PLN miesięcznie na 3 lata.
6182

Post autor: 6182 »

Skoro to ma być net zastępczy i na wyjazdy,to po co masz płacić abonament jak będziesz z tego korzystać 2-3 miechy w roku :?:
Nie lepiej zainwestować w simdatę+jakiś modem z allegro albo dobry telefon :?: :wink:
Wa?ka

Taka ta promocja z Ery, ze na calym Slasku juz dawno temu nie mieli ani jednego laptopa... trzeba bylo czekac minimum 2 tygodnie...

Wiec im podziekowalem i kupilem sobie Notebooka HP nx7400 CM430 http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/ ... cm430.aspx , a do tego Internet bezprzewodowy z Orange w ofercie dla firm Business Everywhere Premium z karta Option GlobeTrotter 3G EDGE za 1zł (umowa na 2 lata za 100zl netto/miesiac).

Jak do tej pory wszystko smiga bardzo dobrze :) Jako, ze mam nadajnik Orange jakis kilometr od miejsca zamieszkania mam idealny zasieg EDGE - w najblizszym tygodniu wytestuje HSDPA w Katowicach. Zasieg z Ery(podobnie jak plusa) jest w moim miejscu zamieszkania na pograniczu EDGE i GPRS wiec moglyby wystapic komplikacje czy zrywanie polaczenia...

Internet z Orange chodzi ladnie, powyzsza karta bardzo dobrze wspolpracuje z laptopem HP. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie bylo jakiegokolwiek zaciecia, zwisu czy przerwania netu itp. Ogolnie mowiac jestem zadowolony z wyboru :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Dobry wybór ,sprzęt i operator.
Mam hsdpa w Orange w Katowicach od ośmiu miesięcy i jestem zadowolony.
Co do laptopa to osobiście jestem fanem Toshib ale HP też nie powinien Cię zawieść.Właśnie piszę z Fujitsu Siemensa ( nie mój ) i stwierdzam , że to trochę innej klasy sprzęt.Lepiej jednak przyciąć parametry a kupić coś solidnego...
Pozdrawiam ,bob. :)
ODPOWIEDZ