Tak się składa, że jestem użytkownikiem
1 )laptopów FS
2)bluconnecta i karty Huawei.
ad 1) Nigdy więcej nie kupię laptopa FS. Mój we wrześniu zszedł z tego świata całe szczęście, że pół roku przed końcem gwarancji. Zaliczył jakieś zwarcie, dobrze, że byłem w domu bo pewnie poszedł by z dymem. 1,5 miesiąca leżał w serwisie. Dobra wiadomość - wymienili na nowy. Zła wiadomość - niestety na taki sam, tylko nalepka z made in Germany zmieniła się na made in China

(myślałem, że prawie po dwóch latach nie będzie takiego samego modelu i dostanę coś lepszego

). Cóż powiecie, że bywa ... no niestety pan z serwisu uświadomił mnie, FS przyjmują i sypią się na potęge, polecił na przyszłość zakup Della. Po wymianie dostałem na szczęście nową 2 letnią gwarancję, z której pewnie wkrótce skorzystam bo napęd już prawie żadnej płytki nie czyta. Co więcej mój brat ma nowszego FS, identycznego jak w promocji Ery tylko mniej ram i mniejszy dysk. Nie widziałem, żeby go z biurka ruszał a mimo to połamały się zatrzaski od obudowy i sprawa nie do zareklamowania bo oczywiście jest to uszkodzenie mechaniczne. Moje szczere zdanie o Laptopach FS - tandeta - <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> te z niższej półki do 6 tysi.
ad 2) Mam blueconecta i jest to niestety <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mój jedyny net. No i niestety bardzo ciężko mi to tak naprawde nazwać Intenetem. Mieszkam na ursynowie pracuję w centrum warszawy. HSDPA naprawdę to jakaś wielka bajka, czasem coś łapie ale nigdy dłużej niż naście sekund, nie zależnie czy jestem w centrum czy na ursynowie. 3G w ciągu dnia czasem łapie. Jazda się zaczyna wieczorem o 3G nie ma mowy a transfery są, żenujące. Nie znam się ale podejrzewam, że ma to związek z darmowymi wieczorami w erze i obciążeniem BTS-ów. Oczywiście na wszystkich mapkach ery jest to full wypas zasięg. Istnieje, również inna ewentualność, mianowicie taka, że to wina modemu, a mam Huawei jeśli się tak okaże to będzie to naprawde niezły szajs

. W przyszły weekend zamienię się ze znajomkiem na modemy i przetestuje w tych samych miejscach Globtrotera wtedy będę wiedział w czym problem.
Era ponoć ma 150 tyś użytkowników BC ale widocznie nie poszły za wzrostem ilości użytkowników, żadne inwestycje w sieć.
Konkluzje końcowe: Jeśli ktoś kupuje BC bo chce mieć go jako drugi Internet na wyjazdy czy podróże to owszem jest sens ale 1,8 Mb można między bajki włożyć. Ale jeśli ktoś myśli, że kupując BC będzie mu chodziła jak 1Mb z kabla to się grubo myli !! Szczególnie osoby które mieszkają tam gdzie jest cienko z zasięgiem mogą wdepnąć w niezłe bagno za 180 PLN miesięcznie na 3 lata.