Co poradzicie? Dla poczatkujacego.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Quentinos
Początkujący użytkownik forum

Co poradzicie? Dla poczatkujacego.

Post autor: Quentinos »

Jestem calkowicie zielony jesli chodzi o bezprzewodowy internet. Bylem w salonie orange z tego tez mam tel na karte. Babka dala mi cennik mobilnego netu ale na stronce widzialem ze jesli kupie przez internet to mam + 1gb i taniej jaki w tym haczyk? Pisze tez ze jesli mam juz modem to przez cala umowe bede mial 25% taniej. Mam dosyc prosty Notebook HP 620 (WT162EA) bez wejscia pcmcia. Ile jest wejsc tego mobilnego netu modem, karte cos jeszcze? Mam wejscie express card jak to wyglada z Mobilnym netem?:) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Co poradzicie? Dla poczatkujacego.

Post autor: YaHooo »

Quentinos pisze:jaki w tym haczyk?
Żaden, po prostu zamawiając przez internet dostajesz mały bonus :) Tak samo jak biorąc umowę bez modemu dostajesz rabat na abonament.
Quentinos pisze:Mam wejscie express card jak to wyglada z Mobilnym netem?
To już lepiej kupić po prostu modem na USB i już. Tylko może co do wyboru konkretnego modelu niech się wypowiedzą koledzy którzy mają styczność z większą liczbą modemów.

Poza tym to jaki możesz wziąć modem zależy do tego w zasięgu jakiej technologii się znajdujesz, czy chcesz mieć modem niejako "na zapas" z HSPA+, czy musisz mieć wejście na antenę.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Quentinos

To jest nie duza wioska takze wziąlbym juz ten modem z wejsciem na antene. Czyli najtaniej kupic oddzielnie modem i kupic starter z orange? jaka szybkosc jest optymalna myslicie ze 512kb/s starczy? W orange maja teraz niby najnwsza technologie CDMA co to? czy to jakis lepszy zasieg szybszy transfer o co kaman?;] mam karte z orange dlatego najlatwiej mi wziac neta z orange. Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2011-02-07, 18:36 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-02-07, 18:36 przez Quentinos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Quentinos pisze:Czyli najtaniej kupic oddzielnie modem i kupic starter z orange?
Może nie najtaniej, ale najkorzystniej.
Quentinos pisze:jaka szybkosc jest optymalna myslicie ze 512kb/s starczy?
A to już nie nam oceniać, tylko Tobie ;) Generalnie przy dobrych wiatrach i HSDPA powinieneś osiągać 1-2Mb/s.
Quentinos pisze:czy to jakis lepszy zasieg szybszy transfer o co kaman?;]
Jest to oferta skierowana bardziej na tereny mniej zurbanizowane i dająca moim zdaniem lepsze osiągi (na wioskach) niż net komórkowy. Generalnie to poszukaj na naszym forum, na temat CDMA Orange jest dużo napisane ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Quentinos

Wlasnie ja mieszkam na terenie mniej zurbanizowanym, ale slyszalem ze te cdma to jest jakos telefonicznie łączone, że za minuty sie placi...

Jaka jest różnica miedzy modemem za 50 zl a za 500 zl? chodzi o zasięg czy transfer? Na allegro szukac czy lepiej w jakis sklepach internetowych? Pozdrawiam:) dzieki za cierpliwosc:p
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Quentinos pisze:Wlasnie ja mieszkam na terenie mniej zurbanizowanym
To Gliwice mocno się musiały zmienić od czasu, gdy w tamtych okolicach mieszkałem :rotfl:

Podaj lepiej dokładnie miejscowość, bo tak to sobie możemy wróżyć.

[ Dodano: 2011-02-08, 10:02 ]
Quentinos pisze:ale slyszalem ze te cdma to jest jakos telefonicznie łączone, że za minuty sie placi...
Nie jest "łączone telefoniczne", i nie płaci się za minuty.
Poczytaj na www.orange.pl w dziale "Internet" - tam wszystko jest przystępnie wyjaśnione - to na prawdę nie boli.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Quentinos pisze:Jaka jest różnica miedzy modemem za 50 zl a za 500 zl?
Producent, jakość, osiągane prędkości. Jak również trwałość modemu może być inna.
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

Quentinos pisze: jaka szybkosc jest optymalna myslicie ze 512kb/s starczy?
Tutaj nie ma jak na kablu ustalonej predkosci. bedzie taka jaka w danych warunkach bedzie mozliwa.
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
ODPOWIEDZ