U mnie na IE i na Firefoxie linki działają nie wiem co może być źle.
Ale zobacze o co biega.]
Dwa pierwsze linki to zdjęcia mojej anteny.
Co do częstotliwości 2.4 GHz nie ma to aż takiego znaczenia bo to
mikrofale tak jak (1.8GHz ;1.9GHz EDGE); (2.2GHz HSDPA).
I antena od WIFI da sobie rade. Bo anteny od WIFI nie tylko odbierają 2.4GHz ale też częstotliwości które leżą obok tego zakresu.
A częstotliwość rozmów,CSD,GPRS to (850 lub 900MHz ) EDGE jest na 1.8;1.9GHz widać że pomiędzy tymi częstotliwościami 900MHz i 1.9GHz jest znaczna różnica.
Poza tym o antenach wiem co nieco ze szkoły. (ELEKTRONIK)
Ale mikrofale to częstotliwość która ma bardzo małą amplitudę i dlatego tak trudno go złapać na terenie zalesionym lub górzystym w przeciwieństwie do GPRS bo to zwykła częstotliwość a nie mikrofale.
Przy mikrofalach jest wymagana antena kierunkowa tak jak przy telewizji satelitarnej to też mikrofale. Tylko w telewizji satelitarnej amplituda sygnału jest na tyle mała że trzeba zastosować tależ do skupienia mikrofali.
Dodatkowo mikrofale prawie nie przenikają ścian, dlatego zwykły zasięg GSM jest wszędzie a EDGE tylko w pobliżu nadajnika lub jeśli jest on widziany wzrokowo przez antene. A zwykłe fale radiowe; telewizyjne itp. przenikają ściany przedmioty lub też się od nich odbijają. Co powoduje błędy w sygnale. Dlatego tak ciężko złapać EDGE.
Ja na przykład rzadko rozwijam pełną prędkość modemu, dlaczego?
BTS z którego korzystam jest w mieście a ja mieszkam poza miastem.
jest on obciążony przez rozmowy i inne <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> (w pobliżu mieszka dużo ludzi).
Dodatkowo jak by tego było mało mnie i BTS'a dzieli las.
Są dwa inne BTS;y ale za góra która jest wysoka i nie mogę stamtąd złapać sygnału EDGE tylko zwykły GPRS. Mimo to że te BTS'y są bliżej niż ten w mieście mój kuzyn który mieszka na tej górze rozwija pełną prędkość bo widzi BTS'y z okna bez lasu i gór. Ma do nich jakieś 2KM.
A ja 4KM do BTS'a w mieście i to w dodatku przez las.
Lipa jak nic.
Wiem jedno antena kierunkowa działa cuda.
Dodatkowo antena kierunkowa umożliwia nam wybranie nadajnika, z którego chcemy skorzystać a nie że nas podłączy do tego który wydaje się mu najlepszy. Co nie koniecznie będzie korzystne dla nas bo BTS do którego nas podłączy jest obciążony przez rozmowy.
Droga do BTS'a z Google Maps.
http://www.stone21.elektroda.eu/DYSK/bts