Orange free połączenie z siecią HSPA.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange free połączenie z siecią HSPA.
Witam
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o mobilny internet więc proszę o wyrozumiałość.
Zakupiłem internet Orange free z routerem Huawei E5832s. Skonfigurowałem i niby jest ok, ale mam bardzo niską prędkość do 384 kb/s. Router łączy się z siecią WCDMA. Wczoraj natomiast połączył się jakimś cudem z HSPA, dzięki czemu udało mi się osiągnąć szybkość prawie 6 Mbit i działał bez zarzutu. Dzisiaj niestety znowu łączy się z siecią WCDMA i internet chodzi jak żółw. Zasięg pokazuje mi pełny i w 3G. Router ustawiony jest tak aby łączył się tylko WCDMA , wszystkie pasma bo tak doradził mi pan z BOK-u, ale i tak nie mogę złapać tego HSPA. Proszę was o pomoc co mogę zrobić aby połączyć się do HSPA albo jakoś przyspieszyć ten internet.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o mobilny internet więc proszę o wyrozumiałość.
Zakupiłem internet Orange free z routerem Huawei E5832s. Skonfigurowałem i niby jest ok, ale mam bardzo niską prędkość do 384 kb/s. Router łączy się z siecią WCDMA. Wczoraj natomiast połączył się jakimś cudem z HSPA, dzięki czemu udało mi się osiągnąć szybkość prawie 6 Mbit i działał bez zarzutu. Dzisiaj niestety znowu łączy się z siecią WCDMA i internet chodzi jak żółw. Zasięg pokazuje mi pełny i w 3G. Router ustawiony jest tak aby łączył się tylko WCDMA , wszystkie pasma bo tak doradził mi pan z BOK-u, ale i tak nie mogę złapać tego HSPA. Proszę was o pomoc co mogę zrobić aby połączyć się do HSPA albo jakoś przyspieszyć ten internet.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Orange free połączenie z siecią HSPA.
Przełączanie HSPA/WCDMA jest na poziomie sieci, nie modemu więc stawiałbym na problem z siecią, a nie modemem czy konfiguracją.
-
Tylko, że gość z BOK powiedział, że jestem w zasięgu dwóch nadajników i ostatnio nie mieli żadnych problemów z nimi ani zgłoszeń. Dziwne w sumie, że od poniedziałku tylko raz udało mi się połączyć z siecią HSPA. Nie znam się na tym, ale strasznie mnie drażni, że muszę płacić za coś co nie spełnia moich oczekiwań.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Orange w stanie bezczynności przełącza się automatycznie z HSPA na WCDMA (UMTS) (taki oszczędny tryb). Spróbuj się połączyć przez TopNetInfo i zobacz w jakim trybie jest połączony.
-
Niestety nie mogę ogarnąć tego programu. Mój komputer wykrywa router jako kartę sieciową a nie modem w związku z czym nie mogę skonfigurować tego programu. Chyba, że jest jakiś inny sposób?
Edit: Mam jeszcze jedno pytanie. Czy skoro mam pełny zasięg i łączę się z siecią WCDMA to czy powinienem także bezproblemowo łączyć się z HSPA? Czy to może są jakieś inne pasma?
Edit: Mam jeszcze jedno pytanie. Czy skoro mam pełny zasięg i łączę się z siecią WCDMA to czy powinienem także bezproblemowo łączyć się z HSPA? Czy to może są jakieś inne pasma?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
O ile nie masz jakiegoś problemu z siecią to powinieneś móc się łączyć po HSPA. Być może jest tak, że nodeB z którym się łączysz ma jakiś problem i wyłączone jest wszystko powyżej UMTS'u. Dlatego warto by było podjechać pod jeden i drugi nodeB i sprawdzić jak się łączy do poszczególnych stacji.ivaneh pisze:Czy skoro mam pełny zasięg i łączę się z siecią WCDMA to czy powinienem także bezproblemowo łączyć się z HSPA?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Dzisiaj znowu dzwoniłem do BOK-u, koleś wysłał mnie po nową kartę sim bo może ta zepsuta, w salonie ją sprawdzili i powiedzieli, że są na niej jakieś błędy więc dali mi nową ale to nic nie pomogło. Zastanawiam się czy to nie winna routera. Dlaczego w diagnostyce pokazuje przepustowość do 384 kbit/s? Orange podobno nie ogranicza prędkości. Natomiast zauważyłem, że jak robię speedtest to wskazówka pokazuję na początku prawie 1 Mbit ale potem spada poniżej 384 kbit tak jaby to router ograniczał szybkość. Ktoś może ma ten router (Huawei E5832s) i wie o co chodzi ? Czy zmiana routera na jakiś inny z anteną zewnętrzną może pomóc ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Bo tryb UMTS ma do 384kb/s. A speedtest w Orange pokazuje głupoty jak włączona jest kompresja. Sprawdź na jakimś modemie/telefonie z HSDPA jeszcze.
-
Teraz sprawdziłem sobie jakie mam odbiorniki w poblizu i wychodzi że 2 nadajniki w odleglosci 300 m to nadajniki gsm i umts2100 natomiast najblizszy odbiornik cdma jest w odleglosci 700 m. Czy to moze miec wplyw na to ze nie moge zlapac sieci hspa tylko lapie sygnal umts z najblizszego odbiornika ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
CDMA nie ma związku z WCDMA - CDMA działa na częstotliwości 420-450MHz a WCDMA na 2100MHz więc nie ma wpływu na Twój problem. Co najwyżej Ci może telewizję zakłócać.
Powtórzę - zmień sprzęt na inny i zobacz.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Sprawdź, jak połączenie wygląda późno w nocy: czy masz HSPA, czy dalej tylko UMTS (WCDMA).ivaneh pisze:Wczoraj natomiast połączył się jakimś cudem z HSPA, dzięki czemu udało mi się osiągnąć szybkość prawie 6 Mbit i działał bez zarzutu. Dzisiaj niestety znowu łączy się z siecią WCDMA i internet chodzi jak żółw. Zasięg pokazuje mi pełny i w 3G.
Krzysztof
-
W nocy tez tylko UMTS niestety. Z HSPA udalo sie polaczyc tylko raz w godzinach popoludniowych. Chyba po prostu ten router jest za slaby. Mysle o wymianie na inny z opcja podlaczenia anteny tylko <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie mam na to kasy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nikt dotąd nie skarżył się na ten router, więc albo masz uszkodzony egzemplarz (dość mało prawdopodobne), albo operator ma jakieś problemy z tym Node B.ivaneh pisze:Chyba po prostu ten router jest za slaby. Mysle o wymianie na inny z opcja podlaczenia anteny tylko »»na razie«« nie mam na to kasy.
Najlepiej by było, gdybyś od kogoś pożyczył normalny modem na USB (najlepiej też Huawei) i wypróbował go u siebie. Wtedy wszystko będzie jasne

A kupowanie anteny nie ma sensu jeśli masz sygnał na maxa.
Krzysztof
-
Dzisiaj wzialem laptopa i przeszedlem sie do centrum handlowego i tam bez problemu zlapalem sygnal hspa wiec to nie wina routera. W domu jednak dalej mam umts. Cos mi sie wydaje ze po prostu jestem poza zasiegiem sieci hspa a raz udalo mi sie polaczyc bo byla ladna i sprzyjajaca pogoda. Nie wiem czy tak to dziala, ale mysle nad kupnem routera z zewnetrzna antena tylko nie wiem jakiego. Moze jakas mala rada w tym kierunku ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=338788&sid=930d0e9b6144782cb7c2dc1af7778585#338788ivaneh pisze:Cos mi sie wydaje ze po prostu jestem poza zasiegiem sieci hspa a raz udalo mi sie polaczyc bo byla ladna i sprzyjajaca pogoda.
Gdybyś miał zamiar wyrzucić tego swojego Huaweia, to daj znaćmysle nad kupnem routera z zewnetrzna antena

Krzysztof
-
- Użytkownik forum
Może po prostu jesteś na granicy zasięgu . HSPA to około max 3 km od nadajnika a UMTS max 6 km. Przejedź się troche bliżej tego nadajnika na 2100MHz i zobacz czy przypadkiem nie złapiesz HSPA. Jak tak to wtedy można się zastanawiać nad anteną
-
- Mistrz bezprzewodowy
Skąd te rewelacje? Ja spokojnie łapię stabilne HSPA z 6km bez anteny.HSPA to około max 3 km od nadajnika a UMTS max 6 km.
-
Dzisiaj poszedlem pod 2 nadajniki ktore dzialaja w technologii umts i gsm tylko i polaczenie mialem w wcdma. Poszedlem pod inny odaloony ode mnie o ok 700 m i polaczylem sie w hspa. Wrocilem do domu skierowalem router na ten wlasnie nadajnik i oto moim oczom ukazalo sie polaczenie HSPA i internet chodzi az milo. Czyli wychodzi na to ze musze miec skierowany router wlasnie w takim kierunku o czym wczesniej nie wiedzialem. A ktos moze wie jaki zasieg ma ten moj router E5238?
-
- Użytkownik forum
Z działu techniczngo Orange . Może oszukiwali :-(Maciek764 pisze:Skąd te rewelacje? Ja spokojnie łapię stabilne HSPA z 6km bez anteny.<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
To chyba temat na inny wątek ale czy ktoś wie gdzie znaleźć dane na temat różnic w mocy nadawanego sygnału UMTS a HSPA ? Sprawdzałem - (w ramach tego samego BTSa ) zasięg HSPA jest dużo mniejszy niż UMTS
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-12, 12:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-12, 11:13 przez zbig048, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
HSPA to ten sam interfejs radiowy - UMTS.zbig048 pisze:Sprawdzałem - (w ramach tego samego BTSa ) zasięg HSPA jest dużo mniejszy niż UMTS
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale faktem jest, że sygnał HSPA jest jednak nieco słabszy niż UMTS.Patryk pisze:HSPA to ten sam interfejs radiowy - UMTS.
Obecnie mój modem E1750 przed połączeniem wyświetla (średnio) CSQ=22, a po nawiązaniu połączenia HSPA wartość CSQ średnio spada mi do ok. 20.
Więc coś w tym chyba jednak jest

Krzysztof