Orange free połączenie z siecią HSPA.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ivaneh
Początkujący użytkownik forum

Orange free połączenie z siecią HSPA.

Post autor: ivaneh »

Witam
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o mobilny internet więc proszę o wyrozumiałość.
Zakupiłem internet Orange free z routerem Huawei E5832s. Skonfigurowałem i niby jest ok, ale mam bardzo niską prędkość do 384 kb/s. Router łączy się z siecią WCDMA. Wczoraj natomiast połączył się jakimś cudem z HSPA, dzięki czemu udało mi się osiągnąć szybkość prawie 6 Mbit i działał bez zarzutu. Dzisiaj niestety znowu łączy się z siecią WCDMA i internet chodzi jak żółw. Zasięg pokazuje mi pełny i w 3G. Router ustawiony jest tak aby łączył się tylko WCDMA , wszystkie pasma bo tak doradził mi pan z BOK-u, ale i tak nie mogę złapać tego HSPA. Proszę was o pomoc co mogę zrobić aby połączyć się do HSPA albo jakoś przyspieszyć ten internet.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Orange free połączenie z siecią HSPA.

Post autor: Maciek764 »

Przełączanie HSPA/WCDMA jest na poziomie sieci, nie modemu więc stawiałbym na problem z siecią, a nie modemem czy konfiguracją.
ivaneh

Tylko, że gość z BOK powiedział, że jestem w zasięgu dwóch nadajników i ostatnio nie mieli żadnych problemów z nimi ani zgłoszeń. Dziwne w sumie, że od poniedziałku tylko raz udało mi się połączyć z siecią HSPA. Nie znam się na tym, ale strasznie mnie drażni, że muszę płacić za coś co nie spełnia moich oczekiwań.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Orange w stanie bezczynności przełącza się automatycznie z HSPA na WCDMA (UMTS) (taki oszczędny tryb). Spróbuj się połączyć przez TopNetInfo i zobacz w jakim trybie jest połączony.
ivaneh

Niestety nie mogę ogarnąć tego programu. Mój komputer wykrywa router jako kartę sieciową a nie modem w związku z czym nie mogę skonfigurować tego programu. Chyba, że jest jakiś inny sposób?

Edit: Mam jeszcze jedno pytanie. Czy skoro mam pełny zasięg i łączę się z siecią WCDMA to czy powinienem także bezproblemowo łączyć się z HSPA? Czy to może są jakieś inne pasma?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ivaneh pisze:Czy skoro mam pełny zasięg i łączę się z siecią WCDMA to czy powinienem także bezproblemowo łączyć się z HSPA?
O ile nie masz jakiegoś problemu z siecią to powinieneś móc się łączyć po HSPA. Być może jest tak, że nodeB z którym się łączysz ma jakiś problem i wyłączone jest wszystko powyżej UMTS'u. Dlatego warto by było podjechać pod jeden i drugi nodeB i sprawdzić jak się łączy do poszczególnych stacji.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ivaneh

Dzisiaj znowu dzwoniłem do BOK-u, koleś wysłał mnie po nową kartę sim bo może ta zepsuta, w salonie ją sprawdzili i powiedzieli, że są na niej jakieś błędy więc dali mi nową ale to nic nie pomogło. Zastanawiam się czy to nie winna routera. Dlaczego w diagnostyce pokazuje przepustowość do 384 kbit/s? Orange podobno nie ogranicza prędkości. Natomiast zauważyłem, że jak robię speedtest to wskazówka pokazuję na początku prawie 1 Mbit ale potem spada poniżej 384 kbit tak jaby to router ograniczał szybkość. Ktoś może ma ten router (Huawei E5832s) i wie o co chodzi ? Czy zmiana routera na jakiś inny z anteną zewnętrzną może pomóc ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Bo tryb UMTS ma do 384kb/s. A speedtest w Orange pokazuje głupoty jak włączona jest kompresja. Sprawdź na jakimś modemie/telefonie z HSDPA jeszcze.
ivaneh

Teraz sprawdziłem sobie jakie mam odbiorniki w poblizu i wychodzi że 2 nadajniki w odleglosci 300 m to nadajniki gsm i umts2100 natomiast najblizszy odbiornik cdma jest w odleglosci 700 m. Czy to moze miec wplyw na to ze nie moge zlapac sieci hspa tylko lapie sygnal umts z najblizszego odbiornika ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

CDMA nie ma związku z WCDMA - CDMA działa na częstotliwości 420-450MHz a WCDMA na 2100MHz więc nie ma wpływu na Twój problem. Co najwyżej Ci może telewizję zakłócać. ;) Powtórzę - zmień sprzęt na inny i zobacz.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

ivaneh pisze:Wczoraj natomiast połączył się jakimś cudem z HSPA, dzięki czemu udało mi się osiągnąć szybkość prawie 6 Mbit i działał bez zarzutu. Dzisiaj niestety znowu łączy się z siecią WCDMA i internet chodzi jak żółw. Zasięg pokazuje mi pełny i w 3G.
Sprawdź, jak połączenie wygląda późno w nocy: czy masz HSPA, czy dalej tylko UMTS (WCDMA).
Krzysztof
ivaneh

W nocy tez tylko UMTS niestety. Z HSPA udalo sie polaczyc tylko raz w godzinach popoludniowych. Chyba po prostu ten router jest za slaby. Mysle o wymianie na inny z opcja podlaczenia anteny tylko <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie mam na to kasy.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ivaneh pisze:Chyba po prostu ten router jest za slaby. Mysle o wymianie na inny z opcja podlaczenia anteny tylko »»na razie«« nie mam na to kasy.
Nikt dotąd nie skarżył się na ten router, więc albo masz uszkodzony egzemplarz (dość mało prawdopodobne), albo operator ma jakieś problemy z tym Node B.
Najlepiej by było, gdybyś od kogoś pożyczył normalny modem na USB (najlepiej też Huawei) i wypróbował go u siebie. Wtedy wszystko będzie jasne :)
A kupowanie anteny nie ma sensu jeśli masz sygnał na maxa.
Krzysztof
ivaneh

Dzisiaj wzialem laptopa i przeszedlem sie do centrum handlowego i tam bez problemu zlapalem sygnal hspa wiec to nie wina routera. W domu jednak dalej mam umts. Cos mi sie wydaje ze po prostu jestem poza zasiegiem sieci hspa a raz udalo mi sie polaczyc bo byla ladna i sprzyjajaca pogoda. Nie wiem czy tak to dziala, ale mysle nad kupnem routera z zewnetrzna antena tylko nie wiem jakiego. Moze jakas mala rada w tym kierunku ?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ivaneh pisze:Cos mi sie wydaje ze po prostu jestem poza zasiegiem sieci hspa a raz udalo mi sie polaczyc bo byla ladna i sprzyjajaca pogoda.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=338788&sid=930d0e9b6144782cb7c2dc1af7778585#338788
mysle nad kupnem routera z zewnetrzna antena
Gdybyś miał zamiar wyrzucić tego swojego Huaweia, to daj znać ;)
Krzysztof
zbig048
Użytkownik forum

Post autor: zbig048 »

Może po prostu jesteś na granicy zasięgu . HSPA to około max 3 km od nadajnika a UMTS max 6 km. Przejedź się troche bliżej tego nadajnika na 2100MHz i zobacz czy przypadkiem nie złapiesz HSPA. Jak tak to wtedy można się zastanawiać nad anteną
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

HSPA to około max 3 km od nadajnika a UMTS max 6 km.
Skąd te rewelacje? Ja spokojnie łapię stabilne HSPA z 6km bez anteny.
ivaneh

Dzisiaj poszedlem pod 2 nadajniki ktore dzialaja w technologii umts i gsm tylko i polaczenie mialem w wcdma. Poszedlem pod inny odaloony ode mnie o ok 700 m i polaczylem sie w hspa. Wrocilem do domu skierowalem router na ten wlasnie nadajnik i oto moim oczom ukazalo sie polaczenie HSPA i internet chodzi az milo. Czyli wychodzi na to ze musze miec skierowany router wlasnie w takim kierunku o czym wczesniej nie wiedzialem. A ktos moze wie jaki zasieg ma ten moj router E5238?
zbig048
Użytkownik forum

Post autor: zbig048 »

Maciek764 pisze:
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Skąd te rewelacje? Ja spokojnie łapię stabilne HSPA z 6km bez anteny.
Z działu techniczngo Orange . Może oszukiwali :-(
To chyba temat na inny wątek ale czy ktoś wie gdzie znaleźć dane na temat różnic w mocy nadawanego sygnału UMTS a HSPA ? Sprawdzałem - (w ramach tego samego BTSa ) zasięg HSPA jest dużo mniejszy niż UMTS

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-12, 12:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-12, 11:13 przez zbig048, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

zbig048 pisze:Sprawdzałem - (w ramach tego samego BTSa ) zasięg HSPA jest dużo mniejszy niż UMTS
HSPA to ten sam interfejs radiowy - UMTS.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:HSPA to ten sam interfejs radiowy - UMTS.
Ale faktem jest, że sygnał HSPA jest jednak nieco słabszy niż UMTS.
Obecnie mój modem E1750 przed połączeniem wyświetla (średnio) CSQ=22, a po nawiązaniu połączenia HSPA wartość CSQ średnio spada mi do ok. 20.
Więc coś w tym chyba jednak jest ;)
Krzysztof
ODPOWIEDZ