[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06

Post autor: janek222 »

Sprawdziłem i zielony napis z trybem portu może się pokazać dopiero po zaznaczeniu "Komunikacja AT..." i nawet w nowej wersji potrzebny jest szerszy opis czyli gotowiec do wklejenia jako port do komunikacji:
COM4: Port Novatel Wireless Merlin HSDPA Status Port (COM4)

[ Dodano: 2011-04-03, 23:29 ]
Niestety nadal bez zmian - zachowanie jest takie samo jak wcześniej
Zielony napis "Tryb AT: Merlin" pojawił się?
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
olmeca
Początkujący użytkownik forum

Post autor: olmeca »

Dziekuje bardzo za pomoc, poprostu nie doczytałem i pośpieszyłem sie z odpowiedzią. Aktualnie po wpisaniu Novatel Wireless Merlin dziala :D

Obrazek
paweł77

Post autor: paweł77 »

Dokupiłem do laptopa T61 kartę Sierra MC8775, slot na kartę sim był już wbudowany. Zassałem z forum lenovo najnowsze sterowniki pod windows7, wszystko się zainstalowało bez problemów. Jednak nie mogę uzyskać połączenia (włożona karta play fresh z 15zł na koncie) pokazuje zasięg, sms udało się wyslać ale przy próbie połączenia wyświetla błąd dial-up 633 - co zrobiłem źle?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Port jest zajety. Sprawdz czy nie leci jakas "oryginalna" applikacja w tle.
Nie pomagam na PW.
paweł77

Nie widzę nic takiego

Obrazek

a można jakoś innaczej sprawdzić jaka aplikacja blokuje dany port?
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

paweł77 pisze:co zrobiłem źle?
Na pierwszy rzut oka wszystko zrobione jest dobrze, można sprawdzić czy TNI połączy się z portem modemu czyli w "Port do komunikacji..." wybrać modem "Sierra Wireless MC8775 HSDPA Modem" a następnie zaznaczyć "Komunikacja AT...". Jak się uda to można wejść w "Komendy AT" i wysłać AT+CPIN?
Oczywiście połączenie z modemem w tym miejscu tylko do testów.
Można jeszcze
- spróbować połączyć się z internetem przy wyłączonej komunikacji AT,
- wyłączyć PIN: Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Wył, wł. PIN -> Wyłącz PIN
Pozdrawiam
Janek
paweł77

janek222 pisze:Na pierwszy rzut oka wszystko zrobione jest dobrze, można sprawdzić czy TNI połączy się z portem modemu czyli w "Port do komunikacji..." wybrać modem "Sierra Wireless MC8775 HSDPA Modem" a następnie zaznaczyć "Komunikacja AT...". Jak się uda to można wejść w "Komendy AT" i wysłać AT+CPIN?
Oczywiście połączenie z modemem w tym miejscu tylko do testów.
"nie udało się otworzyć portu"
janek222 pisze: Można jeszcze
- spróbować połączyć się z internetem przy wyłączonej komunikacji AT,
- wyłączyć PIN: Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Wył, wł. PIN -> Wyłącz PIN
Dalej błąd 633 :(
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

paweł77 pisze:"nie udało się otworzyć portu"
To wg mnie znaczy że jest jakiś problem z laptopem - modemem skoro żaden program go nie blokuje. Chyba że ten modem potrzebuje jakiejś czarodziejskiej komendy do zadziałania portu modemu.
Proponuję:
- odłączyć na dziesięć sekund modem od laptopa (o ile to nie jest wewnętrzny modem),
- spróbować przełożyć modem o ile jest taka możliwość w inny slot, port,
- wyłączyć przy próbie połączenia firewalle i antywirusy,
- wyłączyć TNI i spróbować czystego dial-upa: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211
- wyłączyć TNI i spróbować wgrać dedykowane oprogramowanie do modemu.
Pozdrawiam
Janek
paweł77

Z działu sterowniki pobrałem

Kod: Zaznacz cały

Manager Watcher dla modemów Sierra Wireless GSM/3G/HSPA Models 
po zainstalowaniu i dodaniu profilu play udało się połączyć bez problemu - z jednej strony się cieszę bo się bałem że kupiłem jakiś uszkodzony modem, ale z drugiej strony zależało by mi aby uruchomić TNI bo ten "rogers" strasznie ubogi jest - macie może jeszcze jakieś pomysły odnosnie tego błędu 633?

Dodam że po wyłączeniu antywirusa i zapory systemowej też ten sam błąd :(

Obrazek
c0pyname
Użytkownik forum

Post autor: c0pyname »

Hmm... Coś mi się chyba TNI popsuł albo nie wiem (chociaż nic w nim nie ruszałem!).
Przez TNI jak się łączę to pobiera mi z HTTP max prędkością 50 kb/s.... Przy tym samym ustawieniu anteny z programu playa pobiera mi ~300 kb/s.
Natomiast przy programie do sciągania ze skrzynek pocztowych plików prędkości są już podobne.
Ktoś się może orientuje od czego to zależy? :szok:
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

c0pyname pisze:Przez TNI jak się łączę to pobiera mi z HTTP max prędkością 50 kb/s.... Przy tym samym ustawieniu anteny z programu playa pobiera mi ~300 kb/s.
Natomiast przy programie do sciągania ze skrzynek pocztowych plików prędkości są już podobne.
Dość mało prawdopodobne, chyba że coś eksperymentowałeś z wymuszaniem trybu połączenia.
Jaki tryb połączenia Ci się wyświetla? Bo 50 kb/s wskazywałoby na GPRS, a 300 kb/s na UMTS.
Na której stronie robiłeś pomiar transferu?
Czym go mierzyłeś?
Jaką masz siłę sygnału? (w dBm)
Krzysztof
c0pyname
Użytkownik forum

Tzn. ogólnie mam ustawione na wymuszanie sygnału, wcześniej jeszcze było ok tylko dzisiaj coś tak dziwnego się porobiło.
Ściągam ze strony: dobreprogramy.pl , tzn. taki mój benchmark neta, bo nie mają ograniczenia prędkości z tego co mi znajomy mówił. :P
Tryb połączenia według TNI: Double HSUPA
Moc sygnału: -79 dBm
Transfer mierzyłem zarówno poprzez patrzenie paska pobierania jak i w TNI.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

c0pyname pisze:wcześniej jeszcze było ok tylko dzisiaj coś tak dziwnego się porobiło.
To by wskazywało na problemy z siecią u operatora.
Ściągam ze strony: dobreprogramy.pl , tzn. taki mój benchmark neta
Polecałbym do tego celu noc.gts.pl
Tryb połączenia według TNI: Double HSUPA
Moc sygnału: -79 dBm
Czy wtedy gdy transfer był ograniczony do 50 kb/s to też było Double HSUPA?
Bo sygnał dosyć słabowity!
Krzysztof
c0pyname
Użytkownik forum

Kurcze dziwne... z tego serwera co podałeś pobiera maksymalną prędkością. Natomiast z rapidshare'a przykładowo dalej 50 kb/s :|
Tak, kiedy pobiera to dalej jest Double HSUPA.
Nie rozumiem tego... Może pobawię się jutro anteną, dzisiaj ją stabilizowałem ale gdybym coś źle zrobił to bym nie osiągał takich prędkości w inne sposoby.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

c0pyname pisze:Natomiast z rapidshare'a przykładowo dalej 50 kb/s
A nie wiesz, że ten serwis ogranicza prędkość ściągania danych? Raz można pociągnąć 1mb/s, drugim razem 100kb/s.
c0pyname pisze:Może pobawię się jutro anteną, dzisiaj ją stabilizowałem ale gdybym coś źle zrobił to bym nie osiągał takich prędkości w inne sposoby.
Jak na jednym serwisie idzie pełną parą, a na drugim źle. To masz dwie przyczyny, albo blokowanie serwera przez operatora, albo słaby serwer z którego ciągniesz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: JarekMk »

Może pytanie już padło, lecz - czy jest szansa na natywną wersję na Linuksa?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

JarekMk pisze:Może pytanie już padło, lecz - czy jest szansa na natywną wersję na Linuksa?
Nie chcę się wypowiadać za autora. Ale z tego co wiem, to niestety taka opcja nie jest możliwa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
JarekMk

Szkoda... Mam kolegę który mógł by pomóc w tym dziele, może jednak autor rozważy taką opcję?

Może dodać ankietę czy warto jest robić wersję multiplatformową?

qt4 + java np.? Lub GTK+
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

JarekMk pisze:Może dodać ankietę czy warto jest robić wersję multiplatformową?
Jest zbyt wiele odmian/modyfikacji Linuxów żeby napisać jakiś uniwersalny program. Tego co jest w prosty sposób nie da się przenieść a druga sprawa to na dzień dzisiejszy znikomy procent użytkowników tych systemów.
Nie pomagam na PW!
JarekMk

wojteks pisze:[..]Jest zbyt wiele odmian/modyfikacji Linuxów żeby napisać jakiś uniwersalny program. Tego co jest w prosty sposób nie da się przenieść a druga sprawa to na dzień dzisiejszy znikomy procent użytkowników tych systemów.
Linux jest jeden - krenel. Dystrybucji jest dużo fakt, ale chyba nie bardzo masz z nimi doświadczenie :)

Jeśli oprzesz się np. na tym co ww. to nie ma znaczenia jaka dystrybucja :)

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2011-04-21, 11:53 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-21, 10:52 przez JarekMk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

JarekMk pisze:qt4 + java np.? Lub GTK+
Ciężko by było przenieśc taki program jak TNI na nową platformę. Wiązałoby się to z przepisaniem wszystkiego od nowa i to w innym języku programowania. A to po prostu jest nieopłacalne.
JarekMk pisze:Jeśli oprzesz się np. na tym co ww. to nie ma znaczenia jaka dystrybucja :)
Ale zważ na to, że dystrybucje różnią się między sobą kernelami też. A niektóre funkcjonalności TNI są oparte na właściowościach systemu operacyjnego (a nie biblioteki). I w niektórych przypadkach na innym kernelu nie pójdzie coś.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chwilowo nie ma możliwości na wersję multiplatformową:
1. Autor ma ograniczony wolny czas.
2. Inne platformy to bardzo mało użytkowników.
3. Część użytkowników ponoć korzysta z TNI na innych platformach (Wine etc.).
4. Jest wiele innych funkcji do zrobienia w TNI, na których też zależy użytkownikom.
5. TNI jest mocno zintegrowane z systemem Windows, istnieje obawa że musiały by powstawać dwa programy w pewnym stopniu oddzielnie.

PS. Wydajność autora jest ograniczona a klonowanie jeszcze powszechnie niedostępne ;)
Pozdrawiam
Janek
ezaq

Post autor: ezaq »

Mam najnowszą wersję TNI 3.53c i problem z odczytywaniem nowych SMSów z modemu Huawei E173u-2 z Play. Otóż nie pojawiają się one w oknie SMS i nie można ich oznaczyć jako przeczytane. Na liście są tylko wiadomości już przeczytane. Z tego powodu jestem zmuszony wyłączyć powiadamianie o nowych wiadomościach, bo co chwilę wyskakuje informacja, że mam nowe nieprzeczytane wiadomości. Jest to o tyle niewygodne, że muszę teraz co jakiś czas ręcznie sprawdzać SMSy. I jedynym sposobem na ich odczytanie jest właśnie to wyskakujące okienko z powiadomieniem.

Kolejna sprawa dotyczy sesji. Dzisiaj w nocy po ok. 33h od rozpoczęcia połączenia z internetem TNI stwierdził, że sesja została zakończona, a jednocześnie trwa nadal ;-) Czyli mam w historii połączeń dwie sesje, które zaczęły się w tym samym momencie (różnica kilku sekund, nie wiem z czego wynikająca). Jedna się zakończyła w nocy, a druga trwa do chwili obecnej. Następstwem tego jest powielenie pobranych danych, ponieważ druga sesja liczy dane od początku połączenia, a nie od niby zakończonej poprzedniej sesji. Podejrzewam, że brzmi to mało zrozumiale, dlatego załączam screena z programu.

Przy okazji mam pytanie: jest gdzieś dostępny pozostały transfer, ale podany w bajtach? Czy tylko ten w głównym widoku programu (podany w GiB). Pewnie jednostki się zmieniają jak limit jest mniejszy, ale chciałbym zawsze móc sprawdzić stan w bajtach.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ezaq pisze:Przy okazji mam pytanie: jest gdzieś dostępny pozostały transfer, ale podany w bajtach? Czy tylko ten w głównym widoku programu (podany w GiB). Pewnie jednostki się zmieniają jak limit jest mniejszy, ale chciałbym zawsze móc sprawdzić stan w bajtach.
Ale po co Ci transfer w bajtach? Przecież to nie jest apteka!
Zawsze będzie jakaś różnica pomiędzy tym co zmierzy operator, a tym co zmierzy komputer klienta, choćby ze względu na powtórzone pakiety oraz narzut na protokół.
W tej sytuacji rozliczanie transferu co do bajta jest bez sensu, gdyż i tak za prawdziwy będziesz musiał przyjąć ten, który poda Ci operator!
Krzysztof
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Chris-Kr pisze:gdyż i tak za prawdziwy będziesz musiał przyjąć ten, który poda Ci operator!
A jak nie wierzysz operatorowi to musisz go zmienić ;)
Nie pomagam na PW!
ezaq

Chris-Kr pisze:Zawsze będzie jakaś różnica pomiędzy tym co zmierzy operator, a tym co zmierzy komputer klienta
I dlatego chciałbym wprowadzić korektę pozostałego transferu, a jeśli mam podane w GB, to nie wiem tak na prawdę o ile. Co prawda będą to raczej różnice do kilku MB, ale chciałbym to wiedzieć.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ezaq pisze:I dlatego chciałbym wprowadzić korektę pozostałego transferu, a jeśli mam podane w GB, to nie wiem tak na prawdę o ile.
Ale przecież operator też nie podaje Ci pozostałego transferu w bajtach, tylko w GB lub MB.
Zresztą nawet gdyby podawał w bajtach, to możesz sobie przeliczyć:
1 GB = 1024 MB
1 MB = 1024 KB
1 KB = 1024 B
Natomiast przy wprowadzaniu korekty klikasz "Łatwe wprowadzanie" i wtedy wartość korekty wprowadzasz w takich jednostkach, jakie dla Ciebie są najdogodniejsze.
Krzysztof
rafał_1995
Użytkownik forum

Post autor: rafał_1995 »

Czy da się w tym programie ustawić tak aby wymuszał HSDPA. Chodzi mi o to aby nie wahało się miedzy UMTS a HSDPA
ezaq

Problemu z sesjami ciąg dalszy. Dzisiaj w nocy powtórka z rozrywki. W okolicach godz. 1 ponownie TNI niby zakończył sesje, a jednocześnie ona trwa nadal. W tej chwili mam 3 sesje rozpoczęte w jednym momencie, w tym 2 zakończone i naliczony za nie transfer, oraz jedną aktywną (tę właściwą). Widać jest jakiś problem z długimi sesjami. Załączam screena.

Chris-Kr, przykład. Wg operatora pozostało mi 2043,7 MB (1,9958 GB, czyli w zaokrągleniu do 2 miejsc po przecinku 2,00 GB). Wg TNI pozostało mi 2,00 GB czyli niby się zgadza. Ale wartość ta to zaokrąglenie 2052,3 MB (2,0042 GB, czyli ~2,00 GB). Licząc w GB wartości się zgadzają. Licząc w MB różnica wynosi 8,6 MB. W skrajnych przypadkach różnica z zaokrągleń może wynosić do 10 MB. Przy rozliczaniu przez operatora co 100 KB, jest to 100 jednostek. A ja lubię mieć policzone dokładnie co do 100 KB. Zostało mi to z dawnych czasów, kiedy to wyznaczałem sobie limit 2MB dziennie, aby nie zbankrutować :P
rafał_1995 pisze:Czy da się w tym programie ustawić tak aby wymuszał HSDPA. Chodzi mi o to aby nie wahało się miedzy UMTS a HSDPA
Menu sieć -> Wymuszanie HSxPA. Tylko musisz sobie dobrać wartości przy których nie będzie Cię zrzucało do UMTS. Standardowo jest 10 s i 56 b. Ja w Orange musiałem zmniejszyć czas do 7s.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

rafał_1995 pisze:Czy da się w tym programie ustawić tak aby wymuszał HSDPA. Chodzi mi o to aby nie wahało się miedzy UMTS a HSDPA
Menu: Sieć -> Wymuszanie HSxPA
Ale czy jesteś pewien, że jest Ci to konieczne?
Bo to wymuszenie polega na pingowaniu wybranego hosta i zużywa transfer.

[ Dodano: 2011-04-25, 20:56 ]
ezaq pisze:Wg operatora pozostało mi 2043,7 MB (1,9958 GB, czyli w zaokrągleniu do 2 miejsc po przecinku 2,00 GB). Wg TNI pozostało mi 2,00 GB czyli niby się zgadza. Ale wartość ta to zaokrąglenie 2052,3 MB (2,0042 GB, czyli ~2,00 GB). Licząc w GB wartości się zgadzają. Licząc w MB różnica wynosi 8,6 MB. W skrajnych przypadkach różnica z zaokrągleń może wynosić do 10 MB.
10 MB / 2043,7 MB = 0,0049 = 0,49%

Nawet gdybyś do mierzenia transferu kupił sobie wagę aptekarską, to nie uzyskasz lepszej dokładności, zwłaszcza że - jak już wcześniej napisałem - zawsze będzie pewna rozbieżność pomiędzy tym co wyliczył operator, a tym co zmierzył Twój komputer.
Przy rozliczaniu przez operatora co 100 KB, jest to 100 jednostek. A ja lubię mieć policzone dokładnie co do 100 KB.
Rozwiązanie problemu jest proste. Gdy pozostanie Ci ok. 20 MB, to wtedy sprawdź sobie saldo i w TNI pozostały transfer odpowiednio koryguj. Wtedy błąd 0,5% będzie odpowiadał 100 KB, czyli jednemu impulsowi, a to już chyba powinno Cie satysfakcjonować.
Krzysztof
Zablokowany