Można by zrobić spis w pierwszym poście na jakich modemach dało się uruchomić rozmowy głosowe.
E173 z play, uaktywnione poprzez TNI, rozmowy działają poprzez Mobile Partner by Mrozilla, innych nie próbowałem
Kiedyś próbowałem odpalić rozmowy i jakoś nie udało mi się hehe, dziś siadłem pach pach i wszystko zadziałało, rozmowy są dobrej jakości jak z telefonu.
Witam,
Dziś właśnie sprawdzałem połączenia głosowe w E173 (PLAY) i śmiga aż miło, domyślnie są odblokowane;)
Połączenia głosowe działają z Mobile Partner zarówno przychodzące jak i wychodzące.
Czy ktoś się orientuje, jaki jest koszt rozmów w sieci PLAY? (nie odbierałem połączeń z modemu na TEL)
DC - Unlocker 2 Client 1.00.0620
Detecting card :
selection :
manufacturer - Huawei modems
model - Auto detect (recommended)
Found modem : E173
Model : Huawei E173
IMEI : ***************
Serial NR. : ****************
Firmware : 11.126.83.00.264
Compile date / time : May 15 2010 19:14:13
Dashboard version : UTPS11.302.09.05.264_MAC16.001.09.00.03
Chipset : Qualcomm MSM6290
Voice feature : enabled
SIM Lock status : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)
Jak widać połączenia głosowe są domyślnie włączone. Jednak Mobile Partner 11.302.09.01.539 przy próbie połączenia głosowego zarówno wychodzącego jak i przychodzącego wyświetla błąd o treści: "The audio device isn't found. The incoming call will be terminated." Sprawdzałem na różnych kartach SIM. Mój system to Windows 7. Ktoś wie w czym może być problem?
Przy okazji jest jeszcze jakieś inne oprogramowanie służące do wykonywania połączeń na wyżej wymienionym modemie?
"The audio device isn't found. The incoming call will be terminated"- To raczej oznacza problem z mikrofonem i program nie "pozwala" używać rozmów głosowych
Spróbuj prawym na głośniku w prawym dolnym rogu pulpitu, urządzenia do nagrywania sprawdź czy są urządzenia powłaczane i ustaw cokolwiek na domyślne najlepiej mikrofon, jeśli masz. W mikserze wtedy powinno pojawić się to urządzenie, ja używam ucha BT i teraz jak wyłączyłem wszystkie urządzenia do nagrywania z tamtego panelu mam identyczny komunikat.
Nie pomyślałem, że brak mikrofonu może powodować taki błąd. Po podłączeniu zewnętrznego mikrofonu połączenia zostają nawiązane. Tylko pojawił się kolejny problem - nic nie słychać ani na komputerze, ani na telefonie na który dzwonię. Jest cisza po obu stronach.
Zapewne problem z ustawieniami a być może nawet z sterownikami kodeka dźwięku.
Zobacz tam w tym panelu urządzenia do nagrywania, jest pasek i jak masz podłączony mikrofon powinien słupek "skakac" dalej obadaj prawym/ustawienia na tym urządzeniu i tam ptaka trzeba zaznaczyć, nasłuchuj na tym urządzeniu i musi być jako domyślne reszta wyłączona.
Odtwarzanie dźwięku jak dzwonisz z telefonu na komputer samo powinno się ustawić heh zobacz w mikserze powinna być nowa ikonka mobile partnera, jak jest włączony mobile partner może jest wyciszone. W W7 miałem problem z kodekiem ADI AD2000B i mam zainstalowane sterowniki tylko z samego windowsa7 i moje problemy się zakończyły Jak masz podobny kodek to moja rada jest by odinstalować oprogramowanie producenta płyty do dzwieku
Z ustawieniami karty dźwiękowej powinno być wszystko ok, ponieważ tym sprzętem (laptop + mikrofon) nagrałam grubo ponad 100h różnych koncertów i nigdy nie było problemów. Dla pewności sprawdziłem ustawienia i wszystko wygląda w porządku. Poza tym tam niewiele jest do ustawiania. W urządzeniach do nagrywania mam mikrofon, który działa, a na wyjściu głośniki, również sprawne. Sterowniki mam te, które wybrał sobie Windows 7. Dodam, że dźwięki z Mobile Partnera słychać (tzn. wciskanie klawiszy, jak i dźwięk przychodzącego połączenia). Nie słychać jedynie rozmowy.
Wszystkie ustawienia mam takie jak na screenach. Jedynie częstotliwość próbkowania mam ustawioną na 44,1 kHz, ale ona nie ma znaczenia w tym przypadku. Dla pewności jednak zmieniłem na 44,8 kHz i tak jak podejrzewałem nadal to samo. W najbliższych dniach spróbuję sprawdzić modem na innym laptopie z systemem Windows XP i sprawdzę czy też będą problemy.
Dzisiaj z powodzeniem przeprowadziłem rozmowę głosową na moim E173u-2 :) Nie mam pojęcia w czym tkwił problem, bo nic nie zmieniałem. Najważniejsze, że działa :)
tosiek pisze:Ktoś nasłuchiwał port, żeby zobaczyć jaką komendę ten program wysyła?
Wysyła nawet niejedną komendę
Program Mobile Partner w katalogu C:\Program Files\Mobile Partner\Log zapisuje wszystkie swoje komendy.
Wyczyściłem ten katalog i wykonałem jedno 4-sekundowe połączenie głosowe przy pomocy MP.
W katalogu C:\Program Files\Mobile Partner\Log\ powstało 8 plików z logami, a najciekawszy z nich, ten z komendami AT, ma 48 KB.
Chris-Kr, to jak ktoś ma kredyty w dc unlockerze to niech nasłuchuje port np. przy pomocy Advanced Serial Data Logger lub Advanced Serial Port Monitor w spy mode to dowiemy się co wysyła do modemu
Pierwszej lepszej - połączenie jest utrzymywane na wypadek konieczności nawiązania połączenia alarmowego 112 - jedna z podstawowych cech sieci GSM (choć standard pozwala na zablokowanie nawet tego).
Mam taki problem
Huawei E160
Według najnowszego DC unlockera
Firmware 11.608.08.81.00
Voice feature enabled
Mobile Partner widzi połączenia przychodzące nawiązuje połączenia wychodzące, ale jedyne co słychać podczas połączenia to dźwięki klawiatury MP w telefonie.
Jest na to jakaś rada?