Antena mocno popieściła ;]

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stwolf
Początkujący użytkownik forum

Antena mocno popieściła ;]

Post autor: stwolf »

Witam wszystkich. ;)
Może niektórzy potraktują tą historię jako przestrogę przy montowaniu anten zewnętrznych.
Niby banalna rzecz ;]
Niedawno zakupiłem antenę panelową firmy X do modemu Huawei e160.
Po pierwszych pozytywnych testach z wystawieniem jej za okno, powędrowałem w kierunku dachu.
Trzymałem panel w ręku i w momencie dotknięcia dachu trzepnął mnie prąd tak mocno, że odrzuciło mnie z drabiny.
Okazało się, że gniazdko użyte do testowania dachu było spartolone przez elektryka i pomimo bolca nie było uziemione. Przy innych gniazdkach z bolcem antena nie ma napięcia. Jeśli komputer podłączony do gniazdka bez uziemienia - wg wskazań probówki - na konektorze ( metalowa złączka !!) jak i przez obudowę panelu - jest napięcie... Probówka nic nie wskazuje przy podłączeniu do gniazdku z uziemieniem. Testowane na dwóch laptopach.
Byłem zaskoczony, że te anteny ciągną z modemu jakieś napięcie wzmacniające... Czy to ich zasada działania ?
Mimo wszystko : Przed wejściem na dach mocno doradzam sprawdzenia napięcia na kablu antenowym.
Moje pytanie brzmi:
- Czy takie zachowanie anteny, tzn rażenie prądem przy brak uziemienia komputera to jej standardowe parametry pracy?
- Czy antena nie powinna mieć zabezpieczeń przed brakiem uziemienia w gniazdku?
- Czy nie powinno być w instrukcji ostrzeżenia o możliwości porażenia, zachowania ostrożności. Z anteną przyszedł jedynie paragon i instrukcja montażu.
- Czy też to może być wina modemu GSM.
Nie jestem fachowcem w sprawach elektryki i ciekaw jestem, czy Wy też mieliście podobne historie. Nie wiem nawet czy to wina mojego niedopatrzenia, czy wada anteny?
Pozdrawiam gorąco.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena mocno popieściła ;]

Post autor: wojteks »

stwolf pisze: tzn rażenie prądem przy brak uziemienia komputera to jej standardowe parametry pracy?
To razi cię prądem marnej jakości zasilacz w komputerze podłączonym do gniazda bez uziemienia/zerowania.
stwolf pisze:Czy antena nie powinna mieć zabezpieczeń przed brakiem uziemienia w gniazdku?
Niby jak to sobie wyobrażasz? Nie da się tego zrobić.
stwolf pisze:Czy nie powinno być w instrukcji ostrzeżenia o możliwości porażenia, zachowania ostrożności. Z
To pisze w instrukcji od komputera.
stwolf pisze: Czy też to może być wina modemu GSM.
Nie.
stwolf pisze: Nie wiem nawet czy to wina mojego niedopatrzenia, czy wada anteny?
Twoja wina bo nie podłączyłeś komputera do prawidłowego zasilania (gniazda z uziemieniem).
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

stwolf pisze:- Czy takie zachowanie anteny, tzn rażenie prądem przy brak uziemienia komputea to jej standardowe parametry pracy?
Nie. Ewidentny blad w instalacji elektrycznej nie spelniajacej aktualnych norm.
stwolf pisze:- Czy antena nie powinna mieć zabezpieczeń przed brakiem uziemienia w gniazdku?
W jaki sposob? Masa anteny musi byc na twardo polaczona z masa komputera.
stwolf pisze:- Czy nie powinno być w instrukcji ostrzeżenia o możliwości porażenia, zachowania ostrożności. Z anteną przyszedł jedynie paragon i instrukcja montażu.
Nie. Tak samo jak nie musi byc w instrukcji anteny ostrzezen, ze goraca kawa mozna sie poparzyc.
stwolf pisze:- Czy też to może być wina modemu GSM.
Nie. Nie jest to rowniez wina telewizora, pralki i lodowki.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

stwolf pisze:Jeśli komputer podłączony do gniazdka bez uziemienia - wg wskazań probówki - na konektorze ( metalowa złączka !!) jak i przez obudowę panelu - jest napięcie...
To jest napięcie rzędu połowy napięcia sieci, czyli 115V i to jest normalne. Więc Ciebie nie poraziła antena, a nieuziemiony komputer.
stwolf pisze:Testowane na dwóch laptopach.
Laptop nawet podłączony do gniazda bez uziemienia nie będize "kopać", bo jest zasilany niskim napięciem rzędu 20V. To konstrukcja zasilacza komputera stacjonarnego powoduje, że przy braku uziemienia na jego obudowie pojawia się połowa napięcia sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:To jest napięcie rzędu połowy napięcia sieci, czyli 115V i to jest normalne.
Niekoniecznie 115V. Moze byc rowniez 0V i 230V albo i wiecej - wszystko zalezy wzgledem czego mierzysz.
YaHooo pisze:Laptop nawet podłączony do gniazda bez uziemienia nie będize "kopać", bo jest zasilany niskim napięciem rzędu 20V.
Nie do konca - 20V (tak mniej wiecej) jest miedzy koncowkami zasilacza, natomiast napiecie wzgledem uziemienia jest nieznane.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:Niekoniecznie 115V. Moze byc rowniez 0V i 230V albo i wiecej - wszystko zalezy wzgledem czego mierzysz.
Znaczy ja mówię względem ziemi. A wtedy o ile dobrze kojarzę to będzie 115V? Czy coś pokręciłem?
key pisze:Nie do konca - 20V (tak mniej wiecej) jest miedzy koncowkami zasilacza, natomiast napiecie wzgledem uziemienia jest nieznane.
Tak to prawda. Jednak wyjście zasilacza jest galwanicznie odseparowane od sieci i dlatego nie powinien on porazić przy dotknięciu. Przynajmniej jeszcze mi się to nie zdarzyło ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
stwolf

stwolf pisze: tzn rażenie prądem przy brak uziemienia komputera to jej standardowe parametry pracy?
wojteks pisze:To razi cię prądem marnej jakości zasilacz w komputerze podłączonym do gniazda bez uziemienia/zerowania.
Czyli Twoim zdaniem zmiana zasilacza sprawi, że nie będzie kopało ( laptop nie był jakiś super tani , ok 5 tys zł brutto ).
stwolf pisze:Czy antena nie powinna mieć zabezpieczeń przed brakiem uziemienia w gniazdku?
wojteks pisze:Niby jak to sobie wyobrażasz? Nie da się tego zrobić.
No cóż nie wiem jak, nie pytałbym się jakbym się na tym znał i wiedział.
stwolf pisze:Czy nie powinno być w instrukcji ostrzeżenia o możliwości porażenia, zachowania ostrożności. Z
wojteks pisze:To pisze w instrukcji od komputera.
Nie bądź sarkastyczny. To znaczy, że na wszelkiego rodzaju kartach do kompa takiego ostrzeżenia nie ma? JEST, a peryferia, typu myszka drukarka , czyli urządzenia, z którymi ma kontakt użytkownik nie mają w swoim standardzie kopania użytkownika na dzień dobry. To znaczy, że każde podłączenie słuchawek do kompa też wykonujesz z należytą ostrożnością ? Wątpie.
stwolf pisze: Czy też to może być wina modemu GSM.
wojteks pisze: Nie.
Nie może być spięcia na wyjściu antenowym albo w elektronice modemu?
stwolf pisze: Nie wiem nawet czy to wina mojego niedopatrzenia, czy wada anteny?
wojteks pisze: Twoja wina bo nie podłączyłeś komputera do prawidłowego zasilania (gniazda z uziemieniem).
Jest teza w moim pytaniu: czy uziemienie to tylko zabezpieczenie przed niebezpieczeństwem w razie awarii urządzenia, czy to podstawa sprawnego działania anteny GSM.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Znaczy ja mówię względem ziemi.
115V bylo by przy rownym dzielniku i rownej impedancji goracej/zimnej zyly vs ziemi. Ksiazkowy przyklad ktory zadko zdaza sie w naturze. Zazwyczaj przekaz energi jest przez indukcje lub pojemnosciowo, wiec trudno przewidziec, jak w danej sytuacji wypadnie.
YaHooo pisze:Jednak wyjście zasilacza jest galwanicznie odseparowane od sieci i dlatego nie powinien on porazić przy dotknięciu.
Galwaniczna separacja oznaczala by uzycie transformatora, ktore w tej chwili w zasadzie wymarly - za drogie i zbyt duze. Teraz stosuje sie konvertery AC/DC.
YaHooo pisze:Przynajmniej jeszcze mi się to nie zdarzyło
Mi juz pare razy, najczesciej z laptopami z zasilaczem na kabel "euro".
Nie pomagam na PW.
stwolf

YaHooo pisze:Laptop nawet podłączony do gniazda bez uziemienia nie będize "kopać", bo jest zasilany niskim napięciem rzędu 20V. To konstrukcja zasilacza komputera stacjonarnego powoduje, że przy braku uziemienia na jego obudowie pojawia się połowa napięcia sieci.
Hmmm , nie wiem czy zrozumiałem, za późna pora. Chcę zaznaczyć tylko, że antena nigdy do stacjonarnego nie była podpinana. Na obydwu laptopach jest ten sam problem z "kopaniem" ;]
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

stwolf pisze:Na obydwu laptopach jest ten sam problem z "kopaniem" ;]
Jakie wtyczki mają zasilacze? Małe na 2 bolce czy duże z uziemieniem?

Jeżeli jest duża wtyczka z uziemieniem to musi być podłączona do gniazda ze sprawnym uziemieniem. Jeszcze pozostaje kwestia samej wtyczki która może być w kilku standardach. Może być typu "niemieckiego" czyli DIN i nie mieć uziemienia na bolcu a tylko na zewnętrznych blaszkach. W PL uziemienie jest zawsze na bolcu w gnieździe.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:115V bylo by przy rownym dzielniku i rownej impedancji goracej/zimnej zyly vs ziemi. Ksiazkowy przyklad ktory zadko zdaza sie w naturze. Zazwyczaj przekaz energi jest przez indukcje lub pojemnosciowo, wiec trudno przewidziec, jak w danej sytuacji wypadnie.
To nieco sytuacja się zmieniła, bo ja pisałem o zasilaczach do komputerów stacjonarnych. Z tego co wiem, to na wejściu tam zazwyczaj znajduje się filtr indukcyjny złożony z dwóch cewek połączonych szeregowo i włączonych pomiędzy zero i fazę. Miejsce łączenia tych cewek jest podłączone do masy zasilacza. Temu przy braku uziemienia/zerowania komputery stacjonarne kopią. Nie wiem jak to jest w zasilaczach laptopowych.
key pisze:Galwaniczna separacja oznaczala by uzycie transformatora, ktore w tej chwili w zasadzie wymarly - za drogie i zbyt duze. Teraz stosuje sie konvertery AC/DC.
To widać jestem trochę do tyłu. Bo z tego co wiem, to są zasilacze impulsowe w których jest transformator, jednak nie działa on na 50Hz, a w zakresie kHz. Wtedy transformator jest mniejszy, lżejszy oraz tańszy. I te zasilacze które widziałem były tak zbudowane. Laptopowych niestety nie rozbierałem.
key pisze:Mi juz pare razy, najczesciej z laptopami z zasilaczem na kabel "euro".
Ja bardzo często używam zasilacza do laptopa który ma miejsce na bolec z przedłużaczem 2 przewodowym i nic mnie nie pokopało jeszcze nigdy...
stwolf pisze:Hmmm , nie wiem czy zrozumiałem, za późna pora. Chcę zaznaczyć tylko, że antena nigdy do stacjonarnego nie była podpinana.
W takim razie ja nieco nie zzrozumiałem Ciebie. Myślałem, że sytuacja ma miejsce w stacjonarnym komputerze. Gdzie masa USB jest połączona z oplotem kabla antenowego. I naprawdę jakoś nie mam pojęcia czemu Cię kopie laptop. A nie jest to przypadkiem elektryczność statyczna? Nie kopie Cię jak dotykasz się do metalowych przedmiotów typu kran czy nawet klamka w drzwiach?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze: Z tego co wiem, to na wejściu tam zazwyczaj znajduje się filtr indukcyjny złożony z dwóch cewek połączonych szeregowo i włączonych pomiędzy zero i fazę.
Tego konceptu nie znam. Klasycznie jest cos w stylu dla goracej strony:
http://www.qrp4u.de/docs/de/smps_new/smps-prim.gif

I adekwatnie dla zimnej:
http://www.qrp4u.de/docs/de/smps_new/smps-rec.gif
http://www.qrp4u.de/docs/de/smps_new/smps-pwm.gif
YaHooo pisze:Nie wiem jak to jest w zasilaczach lapftopowych.
Podobnie, tylko wyjscie jest jedno.
YaHooo pisze:Bo z tego co wiem, to są zasilacze impulsowe w których jest transformator, jednak nie działa on na 50Hz, a w zakresie kHz.
W blaszakach czesto jest transformator, ulatwia to osiaganie wielu roznych napiec przy pomocy jednego kontrolera. Regulujesz jedno, a reszta wynika z stosunku zwojow.

Ale nawet tu transformator nie zawsze oznacza separacje galwaniczna.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-19, 00:31 ]
Poprawiłem ostatni link, brakowało "f".
Ostatnio zmieniony 2011-04-18, 23:30 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:Tego konceptu nie znam.
To popatrz na ten schemat http://www.freeinfosociety.com/electron ... hp?id=1653 masz tam przed mostkiem Graetza dwa elementy C1 oraz C2. W takich konstrukcjach zazwyczaj C1=C2. Tworzy to dzielnik pojemnościowy i dzięki temu pomiędzy nimi (połączony ten punkt jest do zacisku shield) jest połowa napięcia zasilającego. Są również konstrukcje gdzie jest dzielnik indukcyjny.
key pisze:Klasycznie jest cos w stylu dla goracej strony:
Tu rzeczywiście nie ma zjawiska opisywanego przeze mnie wyżej :ok:
key pisze:Podobnie, tylko wyjscie jest jedno.
Ok.
key pisze:W blaszakach czesto jest transformator, ulatwia to osiaganie wielu roznych napiec przy pomocy jednego kontrolera. Regulujesz jedno, a reszta wynika z stosunku zwojow.
To fakt. W laptopie nie potrzeba wielu napięć.
key pisze:Ale nawet tu transformator nie zawsze oznacza separacje galwaniczna.
Też racja. Wtedy może kopać.
stwolf

Testowane laptopy mają wtyczki duże na 2 bolce + uziemienie.
Nie jest to na pewno też wyładowanie elektrostatyczne, bo trwało to niezłą chwilę zanim mnie
"puściło" ;].
Sprawę po prostu rozwiążę przez podpięcie tej anteny do routera wifi z wejściem na modem GSM, gdzie router będzie na stałe podpięty na strychu do gniazdka z uziemieniem. W przeciwnym wypadku, ( instalacja inetu nie jest dla mnie ) myślę, że ktoś nieświadomy w końcu by ucierpiał i wpiął laptop np. w rozgałęziacz bez uziemienia i dotknął konektora anteny. Nieszczęście gotowe.
Dziękuję za wszelkie formy rozjaśnienia tematu ;]
pozdrawiam.
ODPOWIEDZ