Telefon komórkowy podczas burzy

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
zefel
Stały użytkownik forum

Re: Telefon komórkowy podczas burzy

Post autor: zefel »

Ale pioruny są nieobliczalne , pokazałem tylko tą wiadomość bo to dziś sie stało i sam jestem ciekaw jak bedzie dalej bo też dużo używam komórki a zwłaszcza w górach itp nie patrząc na pogodę .
Nie ma co sie denerwować ja tak jak wyżej napisałem sam jestem ciekaw czy czasem nie zwalą na komórke .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk pisze:Przewoźna radiostacja szczebla taktycznego pracująca z anteną kierunkową myślę (liczyć mi się nie chce, a i umiejętności brak..., nie znam też dokładnych parametrów konkretnego systemu) że jest w stanie wygenerować zbliżone natężenie pola.
Nie chcę nikogo negować, ale sądzę, że to jest niemożliwe. To by było zbyt niebezpiecznie dla człowieka.
zefel pisze:Nie ma co sie denerwować ja tak jak wyżej napisałem sam jestem ciekaw czy czasem nie zwalą na komórke .
Tu się nikt nie denerwuje :) To tylko dyskusja ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

zefel pisze:Ale pioruny są nieobliczalne
Czyli sam sobie zaprzeczasz. Najprawdopodobniej jak by koleś stał w tym samym miejscu o tym samym czasie nawet bez komórki to i tak by był trafiony.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
zefel
Stały użytkownik forum

Post autor: zefel »

Najprawdopodobniej jak by koleś stał w tym samym miejscu o tym samym czasie nawet bez komórki to i tak by był trafiony.
Też tak przypuszczam bo już przeżyłem uderzenie pioruna w ziemie a byłem gdzieś od tego około 800m a włosy wszystkie stały i powietrze było tak na jonizowane że co sie dotkło to iskry :) Ale na pewno stwierdza że wina leży po stronie tego dzwoniącego.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:Nie chcę nikogo negować, ale sądzę, że to jest niemożliwe.
Poddaję się krytyce - najpewniej macie racje.

[ Dodano: 2011-04-27, 08:33 ]
YaHooo pisze:To by było zbyt niebezpiecznie dla człowieka.
Wejście w wiązkę główną pobliskiej anteny kierunkowej podpiętej do nadajnika o mocy paru kW (choć nie tylko - od mikrofalowych linii radiowych pracujących z o wiele mniejszymi mocami - ale w wielogigahercowych pasmach) też może ładnie rozboleć główka, sam tego doświadczyłem) - zawsze jest niebezpieczne.
Tyle, że w przypadku takiego wozu łączności raczej niemożliwe (anteny są umieszczone na kilkumetrowych masztach).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk pisze:Tyle, że w przypadku takiego wozu łączności raczej niemożliwe (anteny są umieszczone na kilkumetrowych masztach).
No to całkiem inna sprawa. Wtedy jak nie ma możliwości przejścia człowieka przez wiązkę to można siać większą mocą ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ