Internet na wsi - co radzicie?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pboe
Początkujący użytkownik forum

Internet na wsi - co radzicie?

Post autor: pboe »

Witam,

chcę założyć internet w miejscowości Skuły, gmina Żabia Wola, dokładne miejsce:
http://maps.google.com/maps?f=d&source= ... 1&t=h&z=11

Sąsiad od lat używa iPlusa EDGE/UMTS. Ma antenę kierunkową w skierowaną na północ, ale z każdym rokiem coraz gorszy sygnał - aktualnie -111 dBm, nie daje się z tego praktycznie korzystać.

Wziąłem dzisiaj na próbę CDMA z Orange. Modem MV400 - poprosiłem specjalnie ten z antenami - podobno starszy, ale może anteny coś pomogą. Można do niego antenę zewnętrzną podłączyć?
Widziałem, że CDMA ma też Nordisk i Plus - gdzieś było napisane, że Plus kupił Nordiska - to prawda? Plus wydaje się

Jeszcze w Orange dowiedziałem się, że można mieć dualną kartę (Orange Free-UMTS / Orange Freedom-CDMA) tylko że nie mają już modemów do tego... Tymczasem wojteks pisze tutaj (http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=28431), że można dualną kartę wsadzić też do MV400...

Uaktualnienie:
numion.com pokazuje w dół 300-1400 kbps w dół i 400-1000 kbps w górę, latency ok 180-350 ms

speedtest.net 150-1300 kbps w dół, 400-900 kbps w górę i ping 70-80 ms.
Co ciekawe teraz mam pomiar 250 w dół i 900 w górę...
http://www.speedtest.net/result/1291218030.png

Moc sygnału -81 dBm jesli ruter stoi na dachu lub na balkonie w dobrym miejscu. MV410R.

Uaktualnienie 2:
Nordisk odpisał, że jestem poza ich zasięgiem.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Skuły

Post autor: al-czerniawski »

Ja bym zaczął od: http://mapa.btsearch.pl/

Jednak jak się dobrze przyjrzeć to sprawa nie wygląda najlepiej.
Jeżewice i Mszczonów Orange z CDMA.
Komorniki Sferia CDMA i Mobyland LTE. Może z nimi warto rozeznać sytuację. Choć trochę daleko.
Huta Żabiowolska i Krze Duże ERA UMTS.

Bez dobrej anteny będzie raczej trudno coś sensownego osiągnąć.
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Internet na wsi - co radzicie?

Post autor: darx667 »

Kup sobie antenę do routera cdma z orange i przy tym zostań. Myślę ,że to jedyne dobre rozwiązanie.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
pboe

Dzięki za porady.

Jeśli mam sygnał -83 dBm to mimo wszystko radzicie antenę? Ruter zeznaje, że to dobra moc - maksymalna ilość "kresek".
Właśnie miałem rekordowy pomiar http://www.speedtest.net/result/1292509801.png
Pewnie sąsiedzi pojechali do pracy i nikt nie siedzi na necie :)

Wygląda, że łapię tego CDMA z Jeżewic. Ale faktycznie tu jest niezła "dziura": 7 BTSów w odległości 5 km, ale nic bliżej.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

pboe pisze:Jeśli mam sygnał -83 dBm to mimo wszystko radzicie antenę?
Nie.
Nie pomagam na PW.
klawiatura30
Użytkownik forum

Post autor: klawiatura30 »

mimo wszystko, jeżeli nie masz dostępu do kablówki, ani żadnej radiówki 2,4 / 5 Ghz , to CDMA będzie najprawdopodobniej najlepszym rozwiązaniem. Sam z tego korzystam na modemie ADU-770WA i nie narzekam:

http://www.speedtest.net/result/1292705011.png
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: darx667 »

pboe pisze: Moc sygnału -81 dBm jesli ruter stoi na dachu lub na balkonie w dobrym miejscu. MV410R
Na dworze chyba nie będziesz go trzymał co? :)
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
pboe

Póki mam wewnątrz -83 dBm to nie.

Jeszcze się podzielę gorszym wynikiem dla równowagi:
http://www.speedtest.net/result/1293317087.png
grzechotnik
Stały użytkownik forum

Post autor: grzechotnik »

pboe pisze:Witam,

chcę założyć internet w miejscowości Skuły, gmina Żabia Wola [...]

Używałem Orange niedaleko ciebie w Ojrzanowie nadajnik jest Suchodól (czy coś takiego)
,działał jak szalony ,wyciągałem nawet 1,8 Mb/s -nie wiem jak jest teraz.

grzechotnik

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-05-15, 15:55 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-05-15, 14:55 przez grzechotnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzechotnik
xczarnyx

Post autor: xczarnyx »

pboe pisze:Moc sygnału -81 dBm jesli ruter stoi na dachu lub na balkonie w dobrym miejscu. MV410R
Mieszkam całkowicie w innym miejscu. Sygnał wewnątrz ok. 85dBm, odległość od najbliższego nadajnika ok. 13,5km. Mimo to internet śmiga dobrze powiedzmy jak neostrada 1 MB, oczywiście pingi są większe, a porównując do radiówki moim zdaniem jeśli nie bierzemy pod uwagę limit to CDMA zdecydowanie na plus, nie obchodzi mnie śnieg deszcz. Od paru miesięcy mam antene kierunkową , sygnał na mam na 64dBm. Wydaję mi się że predkość połączenia jest lepsza,pingi też, potrafiłem dociągnąć do 2,8MB , ale uwaga pomiary mierzone w godzinach popołudniowo -wieczornych to już inna bajka.
Kup antenę i skieruj ją na odp. bts

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-05-16, 10:05 ]
Poprawa autora cytatu.
Ostatnio zmieniony 2011-05-16, 09:04 przez xczarnyx, łącznie zmieniany 1 raz.
pboe

Serio widzisz różnicę?
Mi się wydawało, że jak modem/ruter pokazuje maksymalny sygnał (chyba od jakiś -86 dBm) to już nie ma co go dalej wzmacniać. To coś jak rozważać do malucha opony o indeksie prędkości 200 km/h kiedy ma się założone 120 km/h. A i tak wiadomo, że ledwo 100 samochód może przekroczyć.
Przy silnym sygnale prędkość transferu zależy chyba od tego jak obciążona jest sieć dostawcy - ile dostępnej prędkości sąsiedzi aktualnie zużywają. Czyli sąsiadów do CDMA trzeba zniechęcać :cfaniak:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

pboe pisze:Mi się wydawało, że jak modem/ruter pokazuje maksymalny sygnał
Ale jest jeszcze coś takiego że antena kierunkowa niweluje zakłócenia pochodzące z szerokiego zakresu kierunków. Oczywiście jeśli źródło zakłóceń znajduje się w polu "łapania" anteny to nic nie poprawi się. Nie mniej jednak można liczyć na zmniejszenie zakłóceń i zwiększenie prędkości/stabilności połączenia.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

pboe pisze:Mi się wydawało, że jak modem/ruter pokazuje maksymalny sygnał (chyba od jakiś -86 dBm) to już nie ma co go dalej wzmacniać.
-86 to jest słabiutki sygnał.
Żeby mówić o silnym sygnale trzeba mieć z -65 albo mniej.

Sieć ruchoma, w której odbywa się ruch pakietowy (w odróżnieniu od połączeń z komutacją łączy, np. rozmowy telefonicznej, dla której dzierżawiony jest dedykowany kanał rozmówny i nie ma tam konkurencji między użytkownikami) jest silnie zorientowana na jak największą optymalizację ruchową - czyli priorytetem jest przesłanie do/od użytkowników jak największej ilości danych użytecznych.

Skutkuje to tym, iż pierwszeństwo w dostępie do zasobów radiowych dostają terminale do których można zestawić link o jak najlepszej jakości - można wtedy stosować wysokie współczynniki sprawności kodowania (czyli stosunek ilości danych użytecznych do danych redundantnych, w idealnym przypadku code rate = 1, czyli nie przesyłane są informacje nadmiarowe), a także można zastosować bardziej wartościową modulację.

Mając przykładowe -86 dBm można uzyskać niezłe osiągi, ale pod warunkiem, że z danego sektora stacji bazowej nie będzie korzystał nikt inny.
Jeśli znajdzie się delikwent mający powiedzmy -60 dBm, to on będzie uprzywilejowany, a do Ciebie będą trafiać ochłapy po nim.
Poza tym, nie liczy się tylko poziom sygnału,a raczej jakość łącza - przykładowo -86 dBm w środowisku z widocznością optyczną nie jest równe -86 dBm w NLOS albo nie daj Boże z odbicia.

[ Dodano: 2011-05-17, 22:12 ]
YaHooo pisze:Oczywiście jeśli źródło zakłóceń znajduje się w polu "łapania" anteny to nic nie poprawi się.
Pytanie za 100 punktów - co skuteczniej zbiera zakłócenia w szerokim kącie - antena kierunkowa o zysku 12 dB i kącie połowy mocy 70* oraz kiepskim stosunku front/back (tak jak anteny Yagi na 450 MHz ) czy dookólna 0 dB ? ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:co skuteczniej zbiera zakłócenia w szerokim kącie
Jaki system kodowania sygnalu i jaki typ zaklocen? :cfaniak:
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Jaki system kodowania sygnalu i jaki typ zaklocen?
CDMA2000, a zakłócenia zarówno wewnątrzsystemowe, jak i zewnątrzsystesmowe (co najbardziej boli w UHF radiokomunikacyjnym, z resztą nawet w GSM900 widać problemy z zakłóceniami).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

CDMA
Zaklocenia nie maja wplywu, SNR tez nie (z grubsza). Sytuacja jest znacznie do poprawienia przez MIMO.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

key pisze:Zaklocenia nie maja wplywu,
Mają, mają.
Oczywiście o wiele, wiele mniejszy wpływ niż na systemy wąskopasmowe, ale nie sposób nie zauważyć ich wpływu.
A już zakłócenia wewnątrzsystemowe (czyli transmisje z innych stacji bazowych czy terminali) to zupełnie inna para kaloszy, i tu antena silnie kierunkowa w pewnych sytuacjach potrafi mocno podbić współczynnik Ec/Io (może też oczywiście napsuć krwi).

[ Dodano: 2011-05-18, 09:14 ]
key pisze: SNR tez nie (z grubsza).
Ano właśnie - z grubsza. Zależy, co rozumiesz poprzez SNR ;)
Czym jest sygnał a czym szum...np. w NMT czy GSM sprawa była prosta - w systemach z widmem rozproszonym już tak nie jest.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:ale nie sposób nie zauważyć ich wpływu.
Gdy szum zapcha ci wzmacniacz wejsciowy.

Przy odpowiednio dobranym kodzie i szerokosci pasma bez problemu mozesz zejsc z sygnalem ponizej poziomu szumu - sygnal staje sie niewykrywalny jesli nie wiesz gdzie i z jakim kluczem go szukac. Typowe zastosowanie w systemach militarnych.
Patryk pisze:A już zakłócenia wewnątrzsystemowe
Przy CDMA nie. Klucze sa ortogonalne, uzycie niewlasciwego klucza daje sygnal o wartosci zero - niezaleznie jak silny byl by nadajnik (znow do momentu zapchania wejscia).
Patryk pisze:antena silnie kierunkowa w pewnych sytuacjach potrafi mocno podbić współczynnik Ec/Io
Pilot IIRC nie jest kodowany. Patrzac na caly system, masz racje, mimo ze nie jestem zwolennikiem "mocna antena jest lekarstwem na wszystko".
Patryk pisze:Zależy, co rozumiesz poprzez SNR
To samo co wszyscy
Signal-to-noise ratio is defined as the power ratio between a signal (meaningful information) and the background noise (unwanted signal):
Czyli stosunek calek energi w interesujacym nas pasmie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Wszystko OK, ale w teorii tak sprzed dwudziestu lat, gdy wojsko dopiero myślało o udostępnieniu cywilom technologii CDMA.
W sieciach komórkowych wygląda to "nieco" inaczej, nawet w praktyce można się o tym przekonać mając terminal z możliwością odczytu parametru Ec/Io (czyli powiedzmy że SNR przed despreadingiem), i porównując sytuację w eterze oraz osiągi w różnych porach dnia, a więc i pod różnym obciążeniem sieci.
Gdy rośnie obciążenie (całej sieci w okolicy, celi będących radiowymi sąsiadami), rośnie także poziom zakłóceń wewnątrzsystemowych, mimo wszystkich technik stosowanych by temu zapobiec, a stacja bazowa jak i ruchoma nie mogą w nieskończoność zwiększać mocy nadawania żeby zachować Eb/Io (SNR po despreadingu) na minimalnym poziomie także dla najdalszych połaczeń, bo by prowadziło to do jeszcze większego jazgotu w eterze i zachwiania polityki przydziału zasobów radiowych - dlatego mówi się o "oddychaniu komórek" - wraz ze wzrostem loadu zmniejsza się efektywne pokrycie sygnałem.

[ Dodano: 2011-05-18, 10:43 ]
key pisze:Patrzac na caly system, masz racje, mimo ze nie jestem zwolennikiem "mocna antena jest lekarstwem na wszystko".
Ja też nie jestem zwolennikiem tej zasady, trzeba wiedzieć, gdzie warto mocną antenę zastosować - np. w sytuacji, gdy mamy wioskę i jeden nodeB w sporej odległości.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:ale w teorii tak sprzed dwudziestu lat,
Powiedzmy osmiu..dziesieciu ;), gdy systemy MIMO byly zabawka m.i. paru docentow na uczelniach i w okresie kiedy bronilem moja dyplomowke z tego tematu.
Patryk pisze:Gdy rośnie obciążenie...
Trudno sie nie zgodzic - szczlnie gdyz CDMA2000 nie jest do konca klasyczna/ksiazkowa implementacja CDMA.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

key pisze:Przy odpowiednio dobranym kodzie i szerokosci pasma bez problemu mozesz zejsc z sygnalem ponizej poziomu szumu - sygnal staje sie niewykrywalny jesli nie wiesz gdzie i z jakim kluczem go szukac.
Tyle w sieci komórkowej ma się do dyspozycji 4,8 MHz pasma (UMTS, jedna nośna) i olbrzymie zapotrzebowanie na możliwości transmisyjne.
A w łączności wojskowej ma się dużo pasma i relatywnie niewielki apetyt na przepływność.

[ Dodano: 2011-05-18, 10:51 ]
key pisze:gdyz CDMA2000 nie jest do konca klasyczna/ksiazkowa implementacja CDMA.
Powiedzmy, że EVDO, bo sam system CDMA2000 1x to moim zdaniem klasyczne CDMA.
EVDO znacznie bardziej rozwinęło (i sprowadziło poza zasady CDMA) ten system niż HSPA UMTS.

[ Dodano: 2011-05-18, 10:54 ]
key pisze:Powiedzmy osmiu..dziesieciu ;) , gdy systemy MIMO byly zabawka m.i. paru docentow na uczelniach
No wtedy były zabawką, a 20 lat temu nikt jeszcze o mimo nie myślał ;), bo nie było odpowiednich technik przetwarzania i obróbki sygnału (przynajmniej nie były one dostępne dla cywilów).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

:hyhy: Przypominam sobie nasz demonstrator: 6x flagowy FPGA Xylinxa, wartosc sredniej wielkosci samochodu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk pisze:Pytanie za 100 punktów - co skuteczniej zbiera zakłócenia w szerokim kącie - antena kierunkowa o zysku 12 dB i kącie połowy mocy 70* oraz kiepskim stosunku front/back (tak jak anteny Yagi na 450 MHz ) czy dookólna 0 dB ? ;)
W szerokim kącie to raczej dookólna ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
pboe

Lepiej wziąć modem MV410R czy AnyDATA ADU-500A ?

Edited: Już wiem - ADU to tylko modem na USB bez routera, czyli nie to czego potrzebuję.
ODPOWIEDZ