Internet na wsi - co radzicie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet na wsi - co radzicie?
Witam,
chcę założyć internet w miejscowości Skuły, gmina Żabia Wola, dokładne miejsce:
http://maps.google.com/maps?f=d&source= ... 1&t=h&z=11
Sąsiad od lat używa iPlusa EDGE/UMTS. Ma antenę kierunkową w skierowaną na północ, ale z każdym rokiem coraz gorszy sygnał - aktualnie -111 dBm, nie daje się z tego praktycznie korzystać.
Wziąłem dzisiaj na próbę CDMA z Orange. Modem MV400 - poprosiłem specjalnie ten z antenami - podobno starszy, ale może anteny coś pomogą. Można do niego antenę zewnętrzną podłączyć?
Widziałem, że CDMA ma też Nordisk i Plus - gdzieś było napisane, że Plus kupił Nordiska - to prawda? Plus wydaje się
Jeszcze w Orange dowiedziałem się, że można mieć dualną kartę (Orange Free-UMTS / Orange Freedom-CDMA) tylko że nie mają już modemów do tego... Tymczasem wojteks pisze tutaj (http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=28431), że można dualną kartę wsadzić też do MV400...
Uaktualnienie:
numion.com pokazuje w dół 300-1400 kbps w dół i 400-1000 kbps w górę, latency ok 180-350 ms
speedtest.net 150-1300 kbps w dół, 400-900 kbps w górę i ping 70-80 ms.
Co ciekawe teraz mam pomiar 250 w dół i 900 w górę...
http://www.speedtest.net/result/1291218030.png
Moc sygnału -81 dBm jesli ruter stoi na dachu lub na balkonie w dobrym miejscu. MV410R.
Uaktualnienie 2:
Nordisk odpisał, że jestem poza ich zasięgiem.
chcę założyć internet w miejscowości Skuły, gmina Żabia Wola, dokładne miejsce:
http://maps.google.com/maps?f=d&source= ... 1&t=h&z=11
Sąsiad od lat używa iPlusa EDGE/UMTS. Ma antenę kierunkową w skierowaną na północ, ale z każdym rokiem coraz gorszy sygnał - aktualnie -111 dBm, nie daje się z tego praktycznie korzystać.
Wziąłem dzisiaj na próbę CDMA z Orange. Modem MV400 - poprosiłem specjalnie ten z antenami - podobno starszy, ale może anteny coś pomogą. Można do niego antenę zewnętrzną podłączyć?
Widziałem, że CDMA ma też Nordisk i Plus - gdzieś było napisane, że Plus kupił Nordiska - to prawda? Plus wydaje się
Jeszcze w Orange dowiedziałem się, że można mieć dualną kartę (Orange Free-UMTS / Orange Freedom-CDMA) tylko że nie mają już modemów do tego... Tymczasem wojteks pisze tutaj (http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=28431), że można dualną kartę wsadzić też do MV400...
Uaktualnienie:
numion.com pokazuje w dół 300-1400 kbps w dół i 400-1000 kbps w górę, latency ok 180-350 ms
speedtest.net 150-1300 kbps w dół, 400-900 kbps w górę i ping 70-80 ms.
Co ciekawe teraz mam pomiar 250 w dół i 900 w górę...
http://www.speedtest.net/result/1291218030.png
Moc sygnału -81 dBm jesli ruter stoi na dachu lub na balkonie w dobrym miejscu. MV410R.
Uaktualnienie 2:
Nordisk odpisał, że jestem poza ich zasięgiem.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Skuły
Ja bym zaczął od: http://mapa.btsearch.pl/
Jednak jak się dobrze przyjrzeć to sprawa nie wygląda najlepiej.
Jeżewice i Mszczonów Orange z CDMA.
Komorniki Sferia CDMA i Mobyland LTE. Może z nimi warto rozeznać sytuację. Choć trochę daleko.
Huta Żabiowolska i Krze Duże ERA UMTS.
Bez dobrej anteny będzie raczej trudno coś sensownego osiągnąć.
Jednak jak się dobrze przyjrzeć to sprawa nie wygląda najlepiej.
Jeżewice i Mszczonów Orange z CDMA.
Komorniki Sferia CDMA i Mobyland LTE. Może z nimi warto rozeznać sytuację. Choć trochę daleko.
Huta Żabiowolska i Krze Duże ERA UMTS.
Bez dobrej anteny będzie raczej trudno coś sensownego osiągnąć.
- darx667
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Internet na wsi - co radzicie?
Kup sobie antenę do routera cdma z orange i przy tym zostań. Myślę ,że to jedyne dobre rozwiązanie.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
-
Dzięki za porady.
Jeśli mam sygnał -83 dBm to mimo wszystko radzicie antenę? Ruter zeznaje, że to dobra moc - maksymalna ilość "kresek".
Właśnie miałem rekordowy pomiar http://www.speedtest.net/result/1292509801.png
Pewnie sąsiedzi pojechali do pracy i nikt nie siedzi na necie
Wygląda, że łapię tego CDMA z Jeżewic. Ale faktycznie tu jest niezła "dziura": 7 BTSów w odległości 5 km, ale nic bliżej.
Jeśli mam sygnał -83 dBm to mimo wszystko radzicie antenę? Ruter zeznaje, że to dobra moc - maksymalna ilość "kresek".
Właśnie miałem rekordowy pomiar http://www.speedtest.net/result/1292509801.png
Pewnie sąsiedzi pojechali do pracy i nikt nie siedzi na necie

Wygląda, że łapię tego CDMA z Jeżewic. Ale faktycznie tu jest niezła "dziura": 7 BTSów w odległości 5 km, ale nic bliżej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie.pboe pisze:Jeśli mam sygnał -83 dBm to mimo wszystko radzicie antenę?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
mimo wszystko, jeżeli nie masz dostępu do kablówki, ani żadnej radiówki 2,4 / 5 Ghz , to CDMA będzie najprawdopodobniej najlepszym rozwiązaniem. Sam z tego korzystam na modemie ADU-770WA i nie narzekam:
http://www.speedtest.net/result/1292705011.png
http://www.speedtest.net/result/1292705011.png
- darx667
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na dworze chyba nie będziesz go trzymał co?pboe pisze: Moc sygnału -81 dBm jesli ruter stoi na dachu lub na balkonie w dobrym miejscu. MV410R

Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
-
Póki mam wewnątrz -83 dBm to nie.
Jeszcze się podzielę gorszym wynikiem dla równowagi:
http://www.speedtest.net/result/1293317087.png
Jeszcze się podzielę gorszym wynikiem dla równowagi:
http://www.speedtest.net/result/1293317087.png
-
- Stały użytkownik forum
pboe pisze:Witam,
chcę założyć internet w miejscowości Skuły, gmina Żabia Wola [...]
Używałem Orange niedaleko ciebie w Ojrzanowie nadajnik jest Suchodól (czy coś takiego)
,działał jak szalony ,wyciągałem nawet 1,8 Mb/s -nie wiem jak jest teraz.
grzechotnik
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-05-15, 15:55 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-05-15, 14:55 przez grzechotnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzechotnik
-
Mieszkam całkowicie w innym miejscu. Sygnał wewnątrz ok. 85dBm, odległość od najbliższego nadajnika ok. 13,5km. Mimo to internet śmiga dobrze powiedzmy jak neostrada 1 MB, oczywiście pingi są większe, a porównując do radiówki moim zdaniem jeśli nie bierzemy pod uwagę limit to CDMA zdecydowanie na plus, nie obchodzi mnie śnieg deszcz. Od paru miesięcy mam antene kierunkową , sygnał na mam na 64dBm. Wydaję mi się że predkość połączenia jest lepsza,pingi też, potrafiłem dociągnąć do 2,8MB , ale uwaga pomiary mierzone w godzinach popołudniowo -wieczornych to już inna bajka.pboe pisze:Moc sygnału -81 dBm jesli ruter stoi na dachu lub na balkonie w dobrym miejscu. MV410R
Kup antenę i skieruj ją na odp. bts
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-05-16, 10:05 ]
Poprawa autora cytatu.
Ostatnio zmieniony 2011-05-16, 09:04 przez xczarnyx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Serio widzisz różnicę?
Mi się wydawało, że jak modem/ruter pokazuje maksymalny sygnał (chyba od jakiś -86 dBm) to już nie ma co go dalej wzmacniać. To coś jak rozważać do malucha opony o indeksie prędkości 200 km/h kiedy ma się założone 120 km/h. A i tak wiadomo, że ledwo 100 samochód może przekroczyć.
Przy silnym sygnale prędkość transferu zależy chyba od tego jak obciążona jest sieć dostawcy - ile dostępnej prędkości sąsiedzi aktualnie zużywają. Czyli sąsiadów do CDMA trzeba zniechęcać
Mi się wydawało, że jak modem/ruter pokazuje maksymalny sygnał (chyba od jakiś -86 dBm) to już nie ma co go dalej wzmacniać. To coś jak rozważać do malucha opony o indeksie prędkości 200 km/h kiedy ma się założone 120 km/h. A i tak wiadomo, że ledwo 100 samochód może przekroczyć.
Przy silnym sygnale prędkość transferu zależy chyba od tego jak obciążona jest sieć dostawcy - ile dostępnej prędkości sąsiedzi aktualnie zużywają. Czyli sąsiadów do CDMA trzeba zniechęcać

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale jest jeszcze coś takiego że antena kierunkowa niweluje zakłócenia pochodzące z szerokiego zakresu kierunków. Oczywiście jeśli źródło zakłóceń znajduje się w polu "łapania" anteny to nic nie poprawi się. Nie mniej jednak można liczyć na zmniejszenie zakłóceń i zwiększenie prędkości/stabilności połączenia.pboe pisze:Mi się wydawało, że jak modem/ruter pokazuje maksymalny sygnał
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
-86 to jest słabiutki sygnał.pboe pisze:Mi się wydawało, że jak modem/ruter pokazuje maksymalny sygnał (chyba od jakiś -86 dBm) to już nie ma co go dalej wzmacniać.
Żeby mówić o silnym sygnale trzeba mieć z -65 albo mniej.
Sieć ruchoma, w której odbywa się ruch pakietowy (w odróżnieniu od połączeń z komutacją łączy, np. rozmowy telefonicznej, dla której dzierżawiony jest dedykowany kanał rozmówny i nie ma tam konkurencji między użytkownikami) jest silnie zorientowana na jak największą optymalizację ruchową - czyli priorytetem jest przesłanie do/od użytkowników jak największej ilości danych użytecznych.
Skutkuje to tym, iż pierwszeństwo w dostępie do zasobów radiowych dostają terminale do których można zestawić link o jak najlepszej jakości - można wtedy stosować wysokie współczynniki sprawności kodowania (czyli stosunek ilości danych użytecznych do danych redundantnych, w idealnym przypadku code rate = 1, czyli nie przesyłane są informacje nadmiarowe), a także można zastosować bardziej wartościową modulację.
Mając przykładowe -86 dBm można uzyskać niezłe osiągi, ale pod warunkiem, że z danego sektora stacji bazowej nie będzie korzystał nikt inny.
Jeśli znajdzie się delikwent mający powiedzmy -60 dBm, to on będzie uprzywilejowany, a do Ciebie będą trafiać ochłapy po nim.
Poza tym, nie liczy się tylko poziom sygnału,a raczej jakość łącza - przykładowo -86 dBm w środowisku z widocznością optyczną nie jest równe -86 dBm w NLOS albo nie daj Boże z odbicia.
[ Dodano: 2011-05-17, 22:12 ]
Pytanie za 100 punktów - co skuteczniej zbiera zakłócenia w szerokim kącie - antena kierunkowa o zysku 12 dB i kącie połowy mocy 70* oraz kiepskim stosunku front/back (tak jak anteny Yagi na 450 MHz ) czy dookólna 0 dB ?YaHooo pisze:Oczywiście jeśli źródło zakłóceń znajduje się w polu "łapania" anteny to nic nie poprawi się.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaki system kodowania sygnalu i jaki typ zaklocen?Patryk pisze:co skuteczniej zbiera zakłócenia w szerokim kącie

Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
CDMA2000, a zakłócenia zarówno wewnątrzsystemowe, jak i zewnątrzsystesmowe (co najbardziej boli w UHF radiokomunikacyjnym, z resztą nawet w GSM900 widać problemy z zakłóceniami).Patryk pisze:Jaki system kodowania sygnalu i jaki typ zaklocen?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zaklocenia nie maja wplywu, SNR tez nie (z grubsza). Sytuacja jest znacznie do poprawienia przez MIMO.CDMA
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Mają, mają.key pisze:Zaklocenia nie maja wplywu,
Oczywiście o wiele, wiele mniejszy wpływ niż na systemy wąskopasmowe, ale nie sposób nie zauważyć ich wpływu.
A już zakłócenia wewnątrzsystemowe (czyli transmisje z innych stacji bazowych czy terminali) to zupełnie inna para kaloszy, i tu antena silnie kierunkowa w pewnych sytuacjach potrafi mocno podbić współczynnik Ec/Io (może też oczywiście napsuć krwi).
[ Dodano: 2011-05-18, 09:14 ]
Ano właśnie - z grubsza. Zależy, co rozumiesz poprzez SNRkey pisze: SNR tez nie (z grubsza).

Czym jest sygnał a czym szum...np. w NMT czy GSM sprawa była prosta - w systemach z widmem rozproszonym już tak nie jest.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Gdy szum zapcha ci wzmacniacz wejsciowy.Patryk pisze:ale nie sposób nie zauważyć ich wpływu.
Przy odpowiednio dobranym kodzie i szerokosci pasma bez problemu mozesz zejsc z sygnalem ponizej poziomu szumu - sygnal staje sie niewykrywalny jesli nie wiesz gdzie i z jakim kluczem go szukac. Typowe zastosowanie w systemach militarnych.
Przy CDMA nie. Klucze sa ortogonalne, uzycie niewlasciwego klucza daje sygnal o wartosci zero - niezaleznie jak silny byl by nadajnik (znow do momentu zapchania wejscia).Patryk pisze:A już zakłócenia wewnątrzsystemowe
Pilot IIRC nie jest kodowany. Patrzac na caly system, masz racje, mimo ze nie jestem zwolennikiem "mocna antena jest lekarstwem na wszystko".Patryk pisze:antena silnie kierunkowa w pewnych sytuacjach potrafi mocno podbić współczynnik Ec/Io
To samo co wszyscyPatryk pisze:Zależy, co rozumiesz poprzez SNR
Czyli stosunek calek energi w interesujacym nas pasmie.Signal-to-noise ratio is defined as the power ratio between a signal (meaningful information) and the background noise (unwanted signal):
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Wszystko OK, ale w teorii tak sprzed dwudziestu lat, gdy wojsko dopiero myślało o udostępnieniu cywilom technologii CDMA.
W sieciach komórkowych wygląda to "nieco" inaczej, nawet w praktyce można się o tym przekonać mając terminal z możliwością odczytu parametru Ec/Io (czyli powiedzmy że SNR przed despreadingiem), i porównując sytuację w eterze oraz osiągi w różnych porach dnia, a więc i pod różnym obciążeniem sieci.
Gdy rośnie obciążenie (całej sieci w okolicy, celi będących radiowymi sąsiadami), rośnie także poziom zakłóceń wewnątrzsystemowych, mimo wszystkich technik stosowanych by temu zapobiec, a stacja bazowa jak i ruchoma nie mogą w nieskończoność zwiększać mocy nadawania żeby zachować Eb/Io (SNR po despreadingu) na minimalnym poziomie także dla najdalszych połaczeń, bo by prowadziło to do jeszcze większego jazgotu w eterze i zachwiania polityki przydziału zasobów radiowych - dlatego mówi się o "oddychaniu komórek" - wraz ze wzrostem loadu zmniejsza się efektywne pokrycie sygnałem.
[ Dodano: 2011-05-18, 10:43 ]
W sieciach komórkowych wygląda to "nieco" inaczej, nawet w praktyce można się o tym przekonać mając terminal z możliwością odczytu parametru Ec/Io (czyli powiedzmy że SNR przed despreadingiem), i porównując sytuację w eterze oraz osiągi w różnych porach dnia, a więc i pod różnym obciążeniem sieci.
Gdy rośnie obciążenie (całej sieci w okolicy, celi będących radiowymi sąsiadami), rośnie także poziom zakłóceń wewnątrzsystemowych, mimo wszystkich technik stosowanych by temu zapobiec, a stacja bazowa jak i ruchoma nie mogą w nieskończoność zwiększać mocy nadawania żeby zachować Eb/Io (SNR po despreadingu) na minimalnym poziomie także dla najdalszych połaczeń, bo by prowadziło to do jeszcze większego jazgotu w eterze i zachwiania polityki przydziału zasobów radiowych - dlatego mówi się o "oddychaniu komórek" - wraz ze wzrostem loadu zmniejsza się efektywne pokrycie sygnałem.
[ Dodano: 2011-05-18, 10:43 ]
Ja też nie jestem zwolennikiem tej zasady, trzeba wiedzieć, gdzie warto mocną antenę zastosować - np. w sytuacji, gdy mamy wioskę i jeden nodeB w sporej odległości.key pisze:Patrzac na caly system, masz racje, mimo ze nie jestem zwolennikiem "mocna antena jest lekarstwem na wszystko".
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Powiedzmy osmiu..dziesieciuPatryk pisze:ale w teorii tak sprzed dwudziestu lat,

Trudno sie nie zgodzic - szczlnie gdyz CDMA2000 nie jest do konca klasyczna/ksiazkowa implementacja CDMA.Patryk pisze:Gdy rośnie obciążenie...
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tyle w sieci komórkowej ma się do dyspozycji 4,8 MHz pasma (UMTS, jedna nośna) i olbrzymie zapotrzebowanie na możliwości transmisyjne.key pisze:Przy odpowiednio dobranym kodzie i szerokosci pasma bez problemu mozesz zejsc z sygnalem ponizej poziomu szumu - sygnal staje sie niewykrywalny jesli nie wiesz gdzie i z jakim kluczem go szukac.
A w łączności wojskowej ma się dużo pasma i relatywnie niewielki apetyt na przepływność.
[ Dodano: 2011-05-18, 10:51 ]
Powiedzmy, że EVDO, bo sam system CDMA2000 1x to moim zdaniem klasyczne CDMA.key pisze:gdyz CDMA2000 nie jest do konca klasyczna/ksiazkowa implementacja CDMA.
EVDO znacznie bardziej rozwinęło (i sprowadziło poza zasady CDMA) ten system niż HSPA UMTS.
[ Dodano: 2011-05-18, 10:54 ]
No wtedy były zabawką, a 20 lat temu nikt jeszcze o mimo nie myślałkey pisze:Powiedzmy osmiu..dziesieciu, gdy systemy MIMO byly zabawka m.i. paru docentow na uczelniach

-
- *Mistrz bezprzewodowy*

Nie pomagam na PW.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W szerokim kącie to raczej dookólnaPatryk pisze:Pytanie za 100 punktów - co skuteczniej zbiera zakłócenia w szerokim kącie - antena kierunkowa o zysku 12 dB i kącie połowy mocy 70* oraz kiepskim stosunku front/back (tak jak anteny Yagi na 450 MHz ) czy dookólna 0 dB ?![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
Lepiej wziąć modem MV410R czy AnyDATA ADU-500A ?
Edited: Już wiem - ADU to tylko modem na USB bez routera, czyli nie to czego potrzebuję.
Edited: Już wiem - ADU to tylko modem na USB bez routera, czyli nie to czego potrzebuję.