Orange - brak internetu w Białymstoku

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
panther
Użytkownik forum

Orange - brak internetu w Białymstoku

Post autor: panther »

Witam,

ma może ktoś problemy z orange free na kartę w Białymstoku? Nic nie zmieniałem w konfiguracji (modem, skrypty na kompie). Odpalam skrypty, uzyskuję ip, ale pingi nie idą. DNS'y mam ustawione poprawnie. Tylko łącze nie chodzi. Rano jeszcze net działał bez problemu. Po zmianie karty na plusa wszystko chodzi jak należy. Ma ktoś podobnie, czy tylko ja tak mam ;) Wiem, że dzisiaj są test nowych adresów dla protokołu ip v.6. Czyżby Orange znowu się nie popisało? :-X

edit: Jednak plus u mnie chodzi dużo szybciej od orange.

edit2: Po kilku godzinach internet ruszył. Ciekawe co było przyczyną awarii?
Ostatnio zmieniony 2011-06-10, 10:45 przez panther, łącznie zmieniany 2 razy.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: Orange - brak internetu w Białymstoku

Post autor: ryba825 »

panther pisze:orange free na kartę
Ważność się na pewno nie skończyła?
panther
Użytkownik forum

ryba825 pisze:Ważność się na pewno nie skończyła?
Gdyby chodziło o ważność karty - nie pisałbym na forum. Karta jest jeszcze ważna.
panther
Użytkownik forum

Dobra skoro nikt z forumowiczów nie ma nic do dodania można zamykać. Swoją drogą ciekawostka, że poza mną nikt nie zauważył braku internetu w centrum Białegostoku przez co najmniej 6 godzin ;) w godzinach co najmniej "szczytowych" (16-22). Jako dociekliwy wredniak próbowałem uzyskać połączenie na paru komputerach i systemach operacyjnych. Niestety na każdym działało podobnie. Uzyskiwałem ip, ale pingi nie szły nawet na bramkę.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

panther pisze:można zamykać
Jednak na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> ;)
panther pisze:Swoją drogą ciekawostka, że poza mną nikt nie zauważył braku internetu w centrum Białegostoku przez co najmniej 6 godzin ;)
Być może mamy na forum mało użytkowników Orange z Białegostoku ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
panther
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Jednak na naszym forum »<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>« ;)
cóż chyba nie doczytałem. Mea Culpa.
panther pisze:Być może mamy na forum mało użytkowników Orange z Białegostoku ;)
Być może. Wiem, że centrum jest "średnio" pokryte zasięgiem i bywa przeciążone, ale to nie był ten problem. Miejmy nadzieję, że był to brak pasma na + dla użyszkodnika np.: instalacja szybszego nadajnika (marzyciel ;) ).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

panther pisze:cóż chyba nie doczytałem. Mea Culpa.
Spokojnie ;)
panther pisze:Miejmy nadzieję, że był to brak pasma na + dla użyszkodnika np.: instalacja szybszego nadajnika
Wiesz, u mnie w centrum ile razy miałem takie problemy z Plusem to za jakiś czas była niespodziewanka, więc może u Ciebie będzie tak samo ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

panther pisze:Być może mamy na forum mało użytkowników Orange z Białegostoku ;)
panther pisze:Być może. Wiem, że centrum jest "średnio" pokryte zasięgiem i bywa przeciążone, ale to nie był ten problem. Miejmy nadzieję, że był to brak pasma na + dla użyszkodnika np.: instalacja szybszego nadajnika (marzyciel ;) ).
Służbowo korzystam z Orange, ale przy ul. Sienkiewicza mam aż EDGE w Orange (mowa o indoor) więc tu nic złego nie zauważyłem (prędkość to już inna sprawa .....) Nie liczyłbym mimo wszystko na modernizację Noda, jeszcze nie teraz....
Co do pokrycia centrum miasta - tu bezsprzecznie rządzi Plus. Orange przynajmniej ma 1 Noda (na dachu kina Pokój) i to dość nieźle skonfiugurowanego. W dniu dzisiejszym sprawdziłem Ere - na Rynku Kościuszki (za delikatesami) telefon łapał sygnał 2G z 7 BTSów w pasmie 2G i 3 Nodów w pasmie 3G - (oczywiście ciągłe ping-pongi 2G-3G-2G); to się dopiero nazywa sieczka. Paradoksalnie Orange nie jest aż taki słaby - oni jak już odpalają BTSa/Noda to przynajmniej dobrze skonfigurowanego. Jakby jeszcze odpalili przynajmniej ze 3 planowane Nody + rozbudowali najstarsze BTSy do 3G to byłoby już całkiem całkiem. A tak jest tylko poprawnie.
panther
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Wiesz, u mnie w centrum ile razy miałem takie problemy z Plusem to za jakiś czas była niespodziewanka, więc może u Ciebie będzie tak samo ;)
Z plusa przestałem korzystać tylko ze wzg. ekonomicznych. Jakościowo iPlusa uważam za najlepszą karciankę ;) Niestety orange jak już zaskakuje usera to w sposób odwrotny niż plus ...
tomi81 pisze:Co do pokrycia centrum miasta - tu bezsprzecznie rządzi Plus. Orange przynajmniej ma 1 Noda (na dachu kina Pokój) i to dość nieźle skonfiugurowanego.
Właśnie z tego korzystam. W sumie nie wymuszałem innych btsów, ale i nie sprawdzałem przy braku netu do jakiego jestem podłączony. Najważniejsze, ale nie najbardziej pocieszające jest to, że obecnie działa. Zresztą nie tylko orange ma NE Polskę w pupie. Był plan pokrycia całej E (wschodniej) części kraju bezprzewodowym dostępem do internetu i jak na razie "ni widu ni słychu". W Rzeszowie projekt zrealizowano. A nas najwyraźniej włodarze mają w poważaniu, a środki z UE wolą lokować w wyłączanie głównych ulic z ruchu (na rzecz paru lobujących restauratorów), czy w pokazy sztucznych ogni przy cotygodniowym koncercie super gwiazdy 8 kategorii.

Od dłuższego czasu dobijam się do Koby z prośbą o net na kablu, ale pomimo, że twierdzą iż w Białymstoku są dostarczyć internet do każdego miejsca to na teorii się kończy. Chyba pozostanie mi monopol kiepskiego Elposu. W końcu z prepaidów miałem korzystać tylko w terenie :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

panther pisze:Z plusa przestałem korzystać tylko ze wzg. ekonomicznych. Jakościowo iPlusa uważam za najlepszą karciankę ;)
Ja jestem w pełni zadowolony ze swojego Plusa. Bardzo łatwo wyciągnąć mi 6Mb/s ;) Tylko pingi mógłby by być niższe jak na HSPA.
panther pisze:Od dłuższego czasu dobijam się do Koby z prośbą o net na kablu, ale pomimo, że twierdzą iż w Białymstoku są dostarczyć internet do każdego miejsca to na teorii się kończy.
Ha, u nas są problemy przeważnie jak się mieszka w domku, jednorodzinnym. Nawet w centrum miasta. Tam można najczęściej po kablu dostać tylko TP. Ewentualnie ciekaw jestem jak się mieszka blisko torów, to jaka jest możliwość u nas dostać internet od TK Telekom. Bo z tego co słyszałem to mają porządne łącza.
ODPOWIEDZ