E173s-2 od Orange plus TL-MR3220/3420

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sasquacz
Początkujący użytkownik forum

E173s-2 od Orange plus TL-MR3220/3420

Post autor: sasquacz »

Cześć,
przeprowadziłem się poza miasto i w związku z tym poszukuję najlepszego rozwiązania, żeby mieć tu dostęp do internetu. Cenowo/zasięgowo najbardziej odpowiada mi sieć Orange, mam ok. 1,5km do BTSa UMTS 2100, po drodze łąki, jakieś pojedyńcze drzewa. Aktualnie mam Orange Buisness Everywhere na próbę i jest... średnio. Stabilny zasięg do sieci 3G mam tylko w ogrodzie, w pokoju muszę korzystać z EDGE, a i tak lubi czasem zerwać połączenie. Planuję dokupić antenę kierunkową, a co z tym związane modem z wyjściem antenowym.

Z tego co wyczytałem w Orange najbardziej ekonomicznie/optymalnie wychodzi Hawuei E173, z tym że u nich jest to wersja E173s-2 i tutaj zaczynają się schody. Chcę do tego wszystkiego kupić router, który roześle sygnał po jedno-piętrowym domu (ściany styropian/płyty kartonowo-gipsowe/wełna mineralna) plus kawałek ogrodu. Poczytałem forum i najbardziej spodobał mi się router TPLink TL-MR3220/3420 + Open-Wrt, ale tutaj pojawia się pytanie: czy będzie współpracował z tym modemem? Wiem, że współpracuje z wersją od Playa, ale jednak czymś się te wersje różnią ;)

Proszę o pomoc, tak żebym nie wyrzucił pieniędzy w błoto. Limit próbnej wersji (2GB :O) szybko się kończy i nadchodzi czas decydowania się na konkrety. Będe bardzo wdzięczny za wszelkie konstruktywne porady, z góry dzięki :)

Aha, przepraszam jeśli ten problem pojawił się już na forum, ale szukałem - nie znalazłem.
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: E173s-2 od Orange plus TL-MR3220/3420

Post autor: ezaq »

sasquacz pisze:Wiem, że współpracuje z wersją od Playa, ale jednak czymś się te wersje różnią ;)
Najprawdopodobniej różnice to tylko obsługiwane częstotliwości UMTS, co nie powinno mieć znaczenia przy współpracy z w/w routerem.
sasquacz
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sasquacz »

ezaq pisze:Najprawdopodobniej różnice to tylko obsługiwane częstotliwości UMTS, co nie powinno mieć znaczenia przy współpracy z w/w routerem.
Też tak myślałem, ale w którymś temacie przeczytałem coś takiego:
Mam tego edimaxa z e173 z playa i chodzi, do tego antena panelowa 17dBi. Musi to być konkretny model e173-u2, inne e173, np. te z Ery, nie działają - dokładniejsze info znajdziesz na forum edimax pl.
Niby inny router, ale problem może występować także i tu, dlatego liczę na opinię kogoś kto już to sprawdził ;)
Cezary
Stały użytkownik forum

Post autor: Cezary »

Modem e173u-2 (z play) + mr3420 + openwrt (+orange żeby działo ciekawiej) jak najbardziej. Sam mam m.in. taki zestaw.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
Modem

Post autor: Modem »

E173s-2 będzie działał z MR3420 bo to jedna rodzina E17xx a te są na liście obsługiwanych prze ten Router.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Co do modemu to z playa tylko mam 173u2 i działa w 100% problem miałem na karcie Orange z założonym PIN-em router na firmowych firmware blokowal mi karte sim i musialem puk wpisywac by ja odblokowac( niestety z tej karty nie szlo zdjac pin-u tylko w salonie) rozwiązaniem był obraz openwrt robótek ręcznych autorstwaCezary na którym to śmigało bez problemu
Modem

Post autor: Modem »

@atento
A czy w instrukcji Routera nie pisze ze Pin musi być wyłączony ?
Robisz to tak ze odpalasz program do połączeń od danego operatora albo jakiś , który umożliwia wyłączenie odpytywania o Pin w opcjach .Tu może być problem ze niektóre karty działają a inne nie. Po prostu maja włączone albo wyłączone sprawdzanie Pinu.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

W niektórych kartach sim Orange by wyłączyć pin trzeba się udać do salonu.

To była tylko informacja by nie było zaskoczenia, ze nie działa i się karta zablokowała przez router a puk jest ale nie wiadomo gdzie i nici z neta przez jakiś czas.

Jeśli jest możliwość zdjęcia pinu trzeba to zrobić przed podłączeniem modemu z karta do routera lub zmienić jego firmware na alternatywny by nie było "klopsa"

Na stronie TPlinka jest nowe firmware które ma opcje wpisania pinu i działa poprawnie z karta Orange linkt tp link wiec przed podpięciem modemu najlepiej od razu zaktualizować ;)
ODPOWIEDZ