Win XP SP2 + Huawei K3520/E169 - dziwny problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
klaps101
Początkujący użytkownik forum

Win XP SP2 + Huawei K3520/E169 - dziwny problem

Post autor: klaps101 »

Witam, mam trochę dziwny problem:

Używam modemu K3520/E169 i wszystko jest idealnie - surfuje po internecie itd. Ale gdy wyłączę laptopa i potem włączę do ponownie to Windows nie widzi modemu (po wejściu w „Mój komputer” oraz w „Bezpieczne usuwanie sprzętu” nie po prostu go nie ma). Gdy uruchomię wtedy program, który się zainstalował po pierwszym podłączeniu modemu wyskakuje mi napis „Brak urządzenia”.

Ale gdy wtedy wypnę modem z portu USB i po sekundzie włożę go ponownie to od razu zostanie on wyczuty przez Windowsa i bez najmniejszego problemu mogę się połączyć z internetem. Problemem jest więc to, że zawsze muszę wypinać modem i wpinać go ponownie, żeby został wyczuty. I tak jest od samego początku, gdy zacząłem go używać :/

Jestem przekonany, że problem leży w moim Windowsie, bo przez kilka dni dałem ten modem do testowania znajomemu i u niego zawsze był on wykrywany od razu i nie trzeba było go ani razu wypinać.

Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie mogę sprawdzić jakąś opcję typu „automatycznie wyczuwaj nowe dyski” czy jakoś tak?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Win XP SP2 + Huawei K3520/E169 - dziwny problem

Post autor: YaHooo »

klaps101 pisze:Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie mogę sprawdzić jakąś opcję typu „automatycznie wyczuwaj nowe dyski” czy jakoś tak?
Ja bym radził sprawdzić ustawienia oszczędzania energii dla koncentratorów USB/kontrolerów/modemów oraz wszelkiej maści sprzętu jaki ma związek z modemem. Ja mam je powyłączane i nie mam takiego problemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
klaps101
Początkujący użytkownik forum

Post autor: klaps101 »

O kurde! Ale to było proste! Sprawdziłem opcje koncentratorów USB i modemu (był on zainstalowany widoczny w 2 miejscach - jako karta sieciowa oraz jako modem) i wszedzie była włączona opcja "pozwól, żeby Windows wyłączył to urządzenie aby oszczędzić energię".

Wszędzie to odznaczyłem, restart i wydaje się, że wszystko jest już dobrze! Specjalnie wyłączyłem i włączyłem po minucie laptopa, zeby to sprawdzić i nie musiałem ani razu wypinać modemu, bo był wyczuwany od razu.

Dziękuję YaHooo za podpowiedź, plus juz leci :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

klaps101 to dobrze, że się udało :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ