Szanowni Państwo z znajomym staram się zapewnić internet bez przewodowy w jego domku jednorodzinnym. Testowo robiłem pomiary speedtest.net dla sieci Orange. I wyszły mi zastanawiające wyniki dla dwóch różnych konfiguracji sprzętowych. Pomiary wykonywane były z tego samego miejsca.
1. Router MR3420 + Huawei E180 + (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie) bardzo stara karta SIM z orange.
DL ok. 1 - 1,5 Mbps
UP ok. 1 Mbps
2. IPhone 4 z nową kartą
DL ok. 2,5 - 3 Mbps
UP ok 1,8 Mbps
Skąd bierze się tak duża różnica prędkości w testach ??
Różnice w pomiarach
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Różnice w pomiarach
Po pierwsze jeśli chcesz naprawdę przetestować jaki masz DL to zassaj plik 10MB z tej strony http://noc.gts.pl/ bo te testery są krótko mówiąc co niczego i czasem dają bardzo różniące się wyniki jak uruchomimy dwa razy test pod rząd. Ja miałem raz 3mb/s a za chwilkę 1.5mb/s.Creek pisze:Skąd bierze się tak duża różnica prędkości w testach ??
Jeśli chcesz testować UL to najlepiej wysłać jakiś większy załącznik, też około 10MB na pocztę i sprawdzić jaką ma się wtedy prędkość wysyłania.
No i pozostaje jeszcze kwestia tego, że:
- modem oraz telefon może być zalogowany do innej stacji, a tu obciążenie może być zupełnie różne,
- różne sprzęty mogą osiągać w tych samych warunkach naprawdę różniące się wyniki i to nie jest nic szczególnego.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Gwoli uzupełnienia resetowaliśmy telefon i router po kilka razy i zawsze nam tak wychodziło.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Widzę że huawei robi się coraz bardziej znany ze swoich "prędkości" 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W takim razie należałoby jeszcze wykluczyć logowanie się modemu oraz telefonu do różnych stacji. Tak samo można by się pokusić o sprawdzenie jak działa Huawei E180 podłączony bezpośrednio pod port USB w komputerze. Być może coś router bruździć.Creek pisze:Gwoli uzupełnienia resetowaliśmy telefon i router po kilka razy i zawsze nam tak wychodziło.
Pozdrawiam YaHooo