Różnice w pomiarach

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Creek
Początkujący użytkownik forum

Różnice w pomiarach

Post autor: Creek »

Szanowni Państwo z znajomym staram się zapewnić internet bez przewodowy w jego domku jednorodzinnym. Testowo robiłem pomiary speedtest.net dla sieci Orange. I wyszły mi zastanawiające wyniki dla dwóch różnych konfiguracji sprzętowych. Pomiary wykonywane były z tego samego miejsca.

1. Router MR3420 + Huawei E180 + (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie) bardzo stara karta SIM z orange.

DL ok. 1 - 1,5 Mbps
UP ok. 1 Mbps

2. IPhone 4 z nową kartą

DL ok. 2,5 - 3 Mbps
UP ok 1,8 Mbps

Skąd bierze się tak duża różnica prędkości w testach ??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Różnice w pomiarach

Post autor: YaHooo »

Creek pisze:Skąd bierze się tak duża różnica prędkości w testach ??
Po pierwsze jeśli chcesz naprawdę przetestować jaki masz DL to zassaj plik 10MB z tej strony http://noc.gts.pl/ bo te testery są krótko mówiąc co niczego i czasem dają bardzo różniące się wyniki jak uruchomimy dwa razy test pod rząd. Ja miałem raz 3mb/s a za chwilkę 1.5mb/s.

Jeśli chcesz testować UL to najlepiej wysłać jakiś większy załącznik, też około 10MB na pocztę i sprawdzić jaką ma się wtedy prędkość wysyłania.

No i pozostaje jeszcze kwestia tego, że:
- modem oraz telefon może być zalogowany do innej stacji, a tu obciążenie może być zupełnie różne,
- różne sprzęty mogą osiągać w tych samych warunkach naprawdę różniące się wyniki i to nie jest nic szczególnego.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Creek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Creek »

Gwoli uzupełnienia resetowaliśmy telefon i router po kilka razy i zawsze nam tak wychodziło.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Widzę że huawei robi się coraz bardziej znany ze swoich "prędkości" :dobani:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Creek pisze:Gwoli uzupełnienia resetowaliśmy telefon i router po kilka razy i zawsze nam tak wychodziło.
W takim razie należałoby jeszcze wykluczyć logowanie się modemu oraz telefonu do różnych stacji. Tak samo można by się pokusić o sprawdzenie jak działa Huawei E180 podłączony bezpośrednio pod port USB w komputerze. Być może coś router bruździć.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ