Ktorej mapie wierzyc i jaka antene wybrac
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ktorej mapie wierzyc i jaka antene wybrac
Witam
Sprawilem sobie zestawik tp-link mr3240+e160+ jakas badziewna antenka zew dookolna
ale mam problem z zasiegiem.
Moja lokalizacja to Łysaków
Net jest stabilny ale bardzo slaby- 0.1 mbps
Gdy modem byl bezposrednio wpiety do kompa i pochodze z nim po dzialce to widze ze na play/orange pojawia sie i znika umts na 1 kresce-czesciej na play.Tak czy inaczej w domu nie ma szans na polaczenie umts,a samo polaczenie jest lepsze z orange
Wg mapy bts-gsm.eu
Orange ma umts w Koniecpolu na 1800
Play umts na 900+2100, w Lelowie 900
Wg btsearch
Orange ma umts w Koniecpolu na 2100
Play umts na 900+2100 + w Lelowie umts 900
Odleglosc od bts w Koniecpolu to ok 6km, okolica to lasy
Nastawiac sie na polepszenie edge czy probowac lapac umts. Jesli umts to antena na 900 z play czy moze 1800 z orange albo 2100??
W sumie orange wychodzi troche taniej w ofnk ale nowy play online tez jest ok.
Wydaje mi sie ze wybor anteny automatycznie "przydzieli" mi operatora.
Pomozecie ?
Sprawilem sobie zestawik tp-link mr3240+e160+ jakas badziewna antenka zew dookolna
ale mam problem z zasiegiem.
Moja lokalizacja to Łysaków
Net jest stabilny ale bardzo slaby- 0.1 mbps
Gdy modem byl bezposrednio wpiety do kompa i pochodze z nim po dzialce to widze ze na play/orange pojawia sie i znika umts na 1 kresce-czesciej na play.Tak czy inaczej w domu nie ma szans na polaczenie umts,a samo polaczenie jest lepsze z orange
Wg mapy bts-gsm.eu
Orange ma umts w Koniecpolu na 1800
Play umts na 900+2100, w Lelowie 900
Wg btsearch
Orange ma umts w Koniecpolu na 2100
Play umts na 900+2100 + w Lelowie umts 900
Odleglosc od bts w Koniecpolu to ok 6km, okolica to lasy
Nastawiac sie na polepszenie edge czy probowac lapac umts. Jesli umts to antena na 900 z play czy moze 1800 z orange albo 2100??
W sumie orange wychodzi troche taniej w ofnk ale nowy play online tez jest ok.
Wydaje mi sie ze wybor anteny automatycznie "przydzieli" mi operatora.
Pomozecie ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Ktorej mapie wierzyc i jaka antene wybrac
Na obu mapach jest to samo, tylko na bts-gsm.eu opis jest trochę mylący. UMTS znaczy UMTS 2100. Pewnie to pozostałość po tym jak w Polsce operatorzy mieli tylko UMTS na 2100 MHz. W momencie pojawienia się UMTS na 900 MHz (Play i Aero2) oznaczono go na mapie UMTS 900, a ten na 2100 MHz pozostał opisany jako UMTS. Żaden operator w Polsce nie ma UMTS na 1800 MHz.
Podsumowując:
Koniecpol
Play UMTS2100 i UMTS900 - ul. Rzeczna 1
Orange UMTS2100 - ul. Kolejowa 3
Lelów
Play UMTS900 - Koniecpolska 5
Sprawdź przy pomocy programu np. TopNetInfo numery CID to będziesz wiedział, z którą stacją łączy Ci się modem. Wszystkie pobliskie stacje UMTS są w bazie BTSearch, więc nie będzie problemów.
Podsumowując:
Koniecpol
Play UMTS2100 i UMTS900 - ul. Rzeczna 1
Orange UMTS2100 - ul. Kolejowa 3
Lelów
Play UMTS900 - Koniecpolska 5
Sprawdź przy pomocy programu np. TopNetInfo numery CID to będziesz wiedział, z którą stacją łączy Ci się modem. Wszystkie pobliskie stacje UMTS są w bazie BTSearch, więc nie będzie problemów.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dlatego lepiej jest korzystać z btsearchezaq pisze:Na obu mapach jest to samo, tylko na bts-gsm.eu opis jest trochę mylący.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
ech jak pech to pech teraz jak mam net info to nie potrafie zlapac umts z orange
lapie mi play na 2100mhz z 22162,2 lac 28 100-109 dbm w zaleznosci od tego czy przy domku czy 300 m od
a orange mam edge -75dbm z 52243 no i teraz pyt inwestowac w 2100 - umts czy dobra antene do edge ? czy przy edge przy zasiegu 61% sie za wiele nie poprawi?
dodatkowym problemem jest ze w kierunku umts kolo domku mam pojedyncza niezbyt gesta sciane drzew i 25m dalej druga
ta pierwsza moge przyciac ale druga u sasiada
lapie mi play na 2100mhz z 22162,2 lac 28 100-109 dbm w zaleznosci od tego czy przy domku czy 300 m od
a orange mam edge -75dbm z 52243 no i teraz pyt inwestowac w 2100 - umts czy dobra antene do edge ? czy przy edge przy zasiegu 61% sie za wiele nie poprawi?
dodatkowym problemem jest ze w kierunku umts kolo domku mam pojedyncza niezbyt gesta sciane drzew i 25m dalej druga
ta pierwsza moge przyciac ale druga u sasiada
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A jakie masz teraz transfery?luk23 pisze:czy przy edge przy zasiegu 61% sie za wiele nie poprawi
No to nieco komplikuje sprawę i możesz mieć słaby zasięg jak drzewa się zazielenią. W sumie spróbować można. Antenę kupisz i możesz w przeciągu 10 dni ją zwrócić jeśli inie nosi śladów użytkowania. Więc za dużo nie tracisz.luk23 pisze:dodatkowym problemem jest ze w kierunku umts kolo domku mam pojedyncza niezbyt gesta sciane drzew i 25m dalej druga
Pozdrawiam YaHooo 

-
transfery ?
niby www chodzi jako tako-nie rozlacza ale transfery to 10-30kbps
wiec do szczytu mozliwosci edge jeszcze troche brakuje
w teorii jesli drzew by nie bylo/ byly przerzedzone to jesli lapie mi ten zasieg bez anteny to z antena powinno byc ok ?
jak rozumiem najlepiej zeby to byla http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
hmm a moze ten e160 to nienajszczesliwszy modem bo on chyba nie ma umts na 900 mhz?
czy nastawiac sie na te 2100 - w koncu jest i orange i play na tej czestotliwosci
niby www chodzi jako tako-nie rozlacza ale transfery to 10-30kbps
wiec do szczytu mozliwosci edge jeszcze troche brakuje
w teorii jesli drzew by nie bylo/ byly przerzedzone to jesli lapie mi ten zasieg bez anteny to z antena powinno byc ok ?
jak rozumiem najlepiej zeby to byla http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
hmm a moze ten e160 to nienajszczesliwszy modem bo on chyba nie ma umts na 900 mhz?
czy nastawiac sie na te 2100 - w koncu jest i orange i play na tej czestotliwosci
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, dlatego antena może, a nie musi poprawić.luk23 pisze:wiec do szczytu mozliwosci edge jeszcze troche brakuje
Dobrze rozumiesz.luk23 pisze:jak rozumiem najlepiej zeby to byla http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
Pozdrawiam YaHooo