iPlus-prędkość internetu spadła o połowę

Anteny MIMO, montaż, pasma, stacje bazowe, RSRP, RSRQ, SINR, widoczność radiowa i pomiary sygnału.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

iPlus-prędkość internetu spadła o połowę

Post autor: kedzi »

Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu gdzieś od początku tego miesiąca internet zaczął mi o połowę gorzej chodzić max download 350Kb/s a był 645Kb/s, pingi w godzinach szczytu skaczą jak szalone do 1000ms. W tym miesiącu podpisałem nową umowę która podobno obowiązuje od dzisiaj z limitowaniem szybkości na 6Mb/s, myślałem że to jest coś z tym związane ale przeglądając listę btsów zobaczyłem takie coś(zaznaczone na zdjęciu w załączniku). Czyżby w tym miesiącu były wykonywane jakieś prace remontowe przy moim nodeB i stąd takie problemy? Czy może zwiększyło się na tyle dużo obciążenie sieci że tak mi teraz muli? Dodam jeszcze że siła sygnału spadła o 1-3 dBm.

EDIT@
Dodam, że nie dawno przełączyło mnie na inny dalej oddalony nodeB, potem przełączyło na ten z którego łączę się zwykle i po jakimś czasie rozłączyło zupełnie połączenie i teraz na razie chodzi normalnie jak wcześniej czyli dochodzi do 645Kb/s.

EDIT2@
Teraz znowu internet muli i pingi skaczą. Dziwne mi się to wydaje. Mam nadzieję że to nie jest wina modemu ani anteny cybertecha.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus-prędkość internetu spadła o połowę

Post autor: YaHooo »

kedzi pewnie coś robią w sieci i temu takie rzeczy się dzieją.

Sprawdzałeś jak działa późno w nocy, tak koło 2-3? To by rozwiało wątpliwość o obciążeniu sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
kedzi

Sprawdzałem tak samo muliło. Wczoraj popołudniu chodził dobrze, a teraz znowu o połowę gorzej, tylko jedynie pingi nie są takie kosmiczne. Sądzę, że oznaczenie tej stacji bazowej i jednego sektora na czerwono oznacza że dodają albo coś robią z siecią tak jak YaHooo, napisałeś. Poczekam i zobaczymy co się będzie działo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kedzi pisze:Sądzę, że oznaczenie tej stacji bazowej i jednego sektora na czerwono oznacza że dodają albo coś robią z siecią
Z tego co kojarzę to na czerwono są oznaczone po prostu nowe wpisy. Ale mogę się mylić.
kedzi pisze:Poczekam i zobaczymy co się będzie działo.
Ewentualnie możesz atakować BOK Plusa. Być może powiedzą, że coś grzebią w sieci. A na ten czas możesz sobie wymusić 2G. Które być może lepiej będzie działać.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ezaq

Post autor: ezaq »

YaHooo pisze:Z tego co kojarzę to na czerwono są oznaczone po prostu nowe wpisy. Ale mogę się mylić.
Zgadza się. Na czerwono oznaczone są wpisy ostatnio zmieniane / dodane. I jeśli się nie mylę, to ja dodałem ten sektor do bazy. A za kilka dni można się spodziewać aktualizacji tej stacji, bo z tego co pamiętam mam nowe dane. Tylko jeszcze nie miałem czasu przeanalizować logów z CellTracka.
Awatar użytkownika
kedzi

ezaq pisze: Zgadza się. Na czerwono oznaczone są wpisy ostatnio zmieniane / dodane. I jeśli się nie mylę, to ja dodałem ten sektor do bazy. A za kilka dni można się spodziewać aktualizacji tej stacji, bo z tego co pamiętam mam nowe dane. Tylko jeszcze nie miałem czasu przeanalizować logów z CellTracka.
Czyli ewidentnie to jest wina tego że grzebią w nodeB?
YaHooo pisze:A na ten czas możesz sobie wymusić 2G. Które być może lepiej będzie działać.
Nie, 3G dział mi nie aż tak źle, abym robił krok milowy w tył i przechodził na 2G;) Tylko drażni mnie aż tak duża strata na prędkości połączenia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ezaq pisze:Zgadza się. Na czerwono oznaczone są wpisy ostatnio zmieniane / dodane.
Dzięki za doprecyzowanie.
kedzi pisze:Czyli ewidentnie to jest wina tego że grzebią w nodeB?
Raczej tak.
kedzi pisze:Nie, 3G dział mi nie aż tak źle, abym robił krok milowy w tył i przechodził na 2G;) Tylko drażni mnie aż tak duża strata na prędkości połączenia.
U mnie bardzo często jak coś grzebią w sieci, to na HSUPA mam pingi po 1000ms, więc musowo wymusić 2G ;)
Awatar użytkownika
kedzi

Teraz jak na razie chodzi normalnie. :) Zobaczymy jak długo...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Miejmy nadzieję, że już wszystko ok :)
ODPOWIEDZ