Problem z połączeniem

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rafi89
Początkujący użytkownik forum

Problem z połączeniem

Post autor: rafi89 »

Mam internet CDMA w Orange i nieraz jak włączę kompa, włączy się Total Connection i połączy się z siecią CDMA to i tak żadne strony nie działają, pisze połączony a nic nie chodzi. Dopiero restart komputera pomaga. Co mógłbym zrobić żeby to włączać komputera od nowa?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z połączeniem

Post autor: Jaco »

rafi89 pisze: Dopiero restart komputera pomaga. Co mógłbym zrobić żeby to włączać komputera od nowa?
A rozłączenie i ponowne połączenie nie pomaga? W połączeniach sieciowych (widzę że korzystasz z XP) powinno być aktywne połączenie . Rozłącz je i połącz ponownie.
Yorhn

Post autor: Yorhn »

Przyczyn może być wiele , nie wykluczałbym nawet wirusów na kompie , sprawdzałeś może na innej przeglądarce ? (IE , Opera ? ) . Jaką masz siłę sygnału i prędkość ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Przy tym systemie operacyjnym to normalka. Proponuję poszukać na Allegro router Asusa WL-500gp v1,2-używane można kupić nie drogo wgrać do niego Tomato DUAL-WAN i do niego podłączyć modem (jest support do tego modemu w firmware) i net jest on-line :)
jareq
rafi89

Jaco pisze:A rozłączenie i ponowne połączenie nie pomaga? W połączeniach sieciowych (widzę że korzystasz z XP) powinno być aktywne połączenie . Rozłącz je i połącz ponownie.
Normalnie korzystając z TCM nie ma aktywnego połączeni w połączaniach sieciowych. Ale ja je sobie stworzyłem i korzystam z dodatkowo z Autoconnectu i internet łączy mi się automatycznie. Rozłączanie nic nie pomaga.Nawet odłączenie modemu też nic nie daje.Tak sobie przypominam, że jak sam łączyłem ręcznie to chyba takie coś nie występowało.
Yorhn pisze:wirusów na kompie , sprawdzałeś może na innej przeglądarce ? (IE , Opera ? ) . Jaką masz siłę sygnału i prędkość ?
Wirusy raczej odpadają, trochę się znam na kompach to bym zauważył. Przeglądarka nie ma znaczenia bo pingowanie na różne serwery nie daje pozytywnych efektów. Zasięg na maksa, a prędkość, cóż właśnie jak się nie łączy to niema :), a normalnie w dziń do 1Mb/s a w nocy do 2,5 Mb/s
jarek999 pisze:Przy tym systemie operacyjnym to normalka. Proponuję poszukać na Allegro router Asusa WL-500gp v1,2-używane można kupić nie drogo wgrać do niego Tomato DUAL-WAN i do niego podłączyć modem (jest support do tego modemu w firmware) i net jest on-line

Muszę się przyznać że do teraz nie wiedziałem że jest router do CDMA który współpracuje z tym modemem. Popatrzę to ale raczej nie skorzystam.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Muszę się przyznać że do teraz nie wiedziałem że jest router do CDMA który współpracuje z tym modemem. Popatrzę to ale raczej nie skorzystam.
Twój wybór, zainstaluj Linuxa będzie ci łatwiej ;)
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rafi89 a gg Ci działa jak www nie idzie?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Ilem masz do BTS/a? czy korzystasz z anteny zewnętrznej? masz jakieś inne BTS w okolicy? i od kiedy zauważyłeś to pogorszenie?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

jarek999 pisze:Przy tym systemie operacyjnym to normalka.
Co ty piszesz? Ja mam na dwóch kompach XP i nigdy nie było problemów z łączeniem z internetem.

Tu może leżeć problem tak jak zasugerował onimusza666,. Zanik zasięgu może powodować takie anomalie.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Co ty piszesz? Ja mam na dwóch kompach XP i nigdy nie było problemów z łączeniem z internetem.
Nie jednokrotnie miałem taki przypadek na Wendows XP, mając Play Online dla tego zainwestowałem w router, a było to 3 lata temu-sygnał Playa mam na full BTS jakieś 200m, teraz korzystam z iplusa-zupełnie innego powodu (Play nie udostępnia zewnętrznego IP ) :dobani:
jareq
rafi89

YaHooo pisze:a gg Ci działa jak www nie idzie?
Nie do końca wiem ale raczej nie, no bo jak żadne pakiety nie wychodzą to czemu by miały na serwer gg iść.
onimusza666 pisze:Ilem masz do BTS/a? czy korzystasz z anteny zewnętrznej? masz jakieś inne BTS w okolicy? i od kiedy zauważyłeś to pogorszenie?
Ma to jakiś wpływ. Po restarcie wszystko jest OK. Do Bts mam z chyba 7 km jak dobrze pamiętam. I w okolicy żadnych innych. Antenę mam nawet muszę się pochwalić że sam ją zrobiłem, a w zasadzie przerobiłem z 900Mhz dipola. A to się dzieję właśnie wtedy jak zacząłem używać autoconectu. Czy możliwe by było że za wcześnie się łączy i i łapie pustą przestrzeń. Ale z drugiej strony rozłącznie i połączeni nie daje żadnych pozytywnych rezultatów. Zasięg mam zawsze na maksa. Wina windowsa nie sądzę(dosyć świeży jest). Szkoda że nie mogę w Autocenocie jakieś opóźnienie zastosować.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

A z tym adu500a nie będzie chodził forumowy Top Netinfo ? W nim można ustawić opóźnienie między podaniem PINu i próba łączenia tak by modem zdążył się zalogować do sieci
rafi89

bdkacz pisze:A z tym adu500a nie będzie chodził forumowy Top Netinfo ? W nim można ustawić opóźnienie między podaniem PINu i próba łączenia tak by modem zdążył się zalogować do siec
Tak też zrobiłem, ustawiłem na 4 sekundy i teraz będę patrzył i czekał czy kiedyś to się powtórzy jak coś dam znać.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

rafi89 pisze:Nie do końca wiem ale raczej nie, no bo jak żadne pakiety nie wychodzą to czemu by miały na serwer gg iść.
Pytanie było w takim celu zapewne, że GG działa bez poprawnie ustawionego serwera DNS, bo posługuje się tylko IPkami. Zatem czasami jest tak, że działa GG a nie działają strony WWW. Często w ten sposób można wykryć problemy z DNS w amatorski sposób.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
rafi89

BliSki pisze:
rafi89 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Pytanie było w takim celu zapewne, że GG działa bez poprawnie ustawionego serwera DNS, bo posługuje się tylko IPkami. Zatem czasami jest tak, że działa GG a nie działają strony WWW. Często w ten sposób można wykryć problemy z DNS w amatorski sposób.
To nie wiedziałem. Sprawdzę.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-08-06, 10:07 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-06, 09:06 przez rafi89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rafi89 pisze:Nie do końca wiem ale raczej nie, no bo jak żadne pakiety nie wychodzą to czemu by miały na serwer gg iść.
Myślałem, że po prostu masz błąd powiązany z DNS'ami. Ale widzę, że kolega BliSki już usprawiedliwił moje pytanie.
rafi89 pisze:To nie wiedziałem. Sprawdzę.
Ja bym sobie ręcznie ustawił OpenDNS <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=97704#97704" target="_blank">»DNS«</a>
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rafi89

A jakie DNS mam zastosować? Te od orange komórkowe mogą by. To jest przecież CDMA.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

OpenDNS lub 8.8.8.8
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ