zrzucanie do umts = przywieszanie

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zygzak73
Stały użytkownik forum

zrzucanie do umts = przywieszanie

Post autor: zygzak73 »

Witam
Mam następujący problem z siecią.
Bez problemu nawiązuje połączenie i chodzi ładnie, aż nastąpi chwila bezczynności, w trakcie której normalnie powinno zrzucić do umts. Zamiast tego modem zostaje w hspa - tak przynajmniej wynika z tni lub 3ginfo na ruterze - ale połączenia z siecią brak. Czasem się "odtyka", ale trwa to tak długo że ręcznie resetuję połączenie albo robi to sam ruter.
Jeśli jest ciągły transfer to jest ok, przy przeglądaniu stron puszczam nieskończonego pinga na orange.pl :P i działa, ale zaczyna to być lekko irytujące że trzeba tak cudować. Nie dzieje się tak stale, są dni że działa wszystko normalnie, a kiedy indziej reset połączenia co 2-3 minuty. Nie ma reguły pora dnia ( obciążenie bts-a ). Dodam, że jak antenę skieruję na innego btsa albo użyję karty innego operatora to jest ok więc to chyba nie modem szwankuje. Macie jakiś pomysł co może być przyczyną takich problemów? Jest sens reklamować u operatora?
Dane: siec orange free, modem e173u-2 z anteną, siła sygnału ok. 70%.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: zrzucanie do umts = przywieszanie

Post autor: YaHooo »

zygzak73 z mojego doświadczenia wynika, że takie działanie w modemach Huawei, to nic nienormalnego :P Jak miałem Huawei E630 to też robiłem podobnie.

Tylko zastanawia mnie fakt, że sytuacja się zmienia co kilka dni. U mnie sytuacja była taka sama przez cały czas.
zygzak73 pisze:Jest sens reklamować u operatora?
Moim zdaniem można napisać do BOK, niech przekażą sprawę do działu technicznego. A ten może coś poradzi. Jak nie ustawi coś w sieci, to może poleci zmienić firmware modemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Modem
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Modem »

Jeśli na innym BTSesie działa dobrze to nie Modem kaprysi ale stacja lub są jakieś zakłócenia.Ja mam problemy z upl. na jednym BTS Orange.Tez bym mógł powiedzieć ze to Huawei winien ale to nie prawda. Nie są gorsze od innych. Wręcz przeciwnie.
Jeśli tak chwalonej Sierry będzie tyle co Huawei to tez się zaczną sypać problemy.
Przecież nikt nie jest kretynem żeby w całej Eu. rozprowadzać badziewie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Modem pisze:Jeśli na innym BTSesie działa dobrze to nie Modem kaprysi ale stacja
Niekoniecznie. A co powiesz na to, że Huawei w zależności od producenta BTS'a ma problem ze wstaniem z UMTS'u?
Modem pisze:Tez bym mógł powiedzieć ze to Huawei winien ale to nie prawda. Nie są gorsze od innych. Wręcz przeciwnie.
A to czemu Sierra osiąga większe prędkości w tym samym miejscu z tą samą kartą SIM, w tym samym czasie? ;)
Modem pisze:Jeśli tak chwalonej Sierry będzie tyle co Huawei to tez się zaczną sypać problemy.
Twierdzisz, że działanie modemu zależy od ilości działających egzemplarzy w sieci?
Modem pisze:Przecież nikt nie jest kretynem żeby w całej Eu. rozprowadzać badziewie.
Oj żebyś się nie zdziwił :]
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Modem

Zacznę od końca. :D
Myślę ze nie należy uważać ze inni są głupsi od nas bo wtedy to my musielibyśmy być my na ich miejscach czyli wiele wyżej.

Twierdze ze wraz z zwiększaniem ilości urządzeń na rynku wzrasta również procent uszkodzeń, problemów, negatywnych wpisów na Forach.Ciekawe czy Sierry jest chociaż 10% tego co Huawei ?

Co do 2 pierwszych punktów to po prostu nie wiem bo nigdy nie porównywałem.
Czy są jakieś wiarygodne testy ?
Oczywiście nie neguje Twojej opinii akurat uważam ze to co piszesz oczywiście jest możliwe ale nie uwiężę do końca póki nie dotknę. :D
Jakieś tam porównania w testach widziałem i było z rożnymi modelami raz Sierra w przodzie raz Huawei.Ze u kogoś zdażyła się taka sytuacja to jeszcze nie znaczy ze to standard.
zygzak73
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:zygzak73 z mojego doświadczenia wynika, że takie działanie w modemach Huawei, to nic nienormalnego :P Jak miałem Huawei E630 to też robiłem podobnie.

Tylko zastanawia mnie fakt, że sytuacja się zmienia co kilka dni. U mnie sytuacja była taka sama przez cały czas.
Nawet nie dni a w ciągu godziny. Przez dłuższy czas może działać bez problemów, potem nagle przycinka za przycinką, potem znowu spokój.
Na maszcie są jakby dwa bts-y, raz widzę jeden raz drugi, btsearch też potwierdza że w tym miejscu są te dwa numery. Może to coś z przełączaniem sygnału między nimi?
Mam antenę panelową wycelowaną dokładnie w maszt, może zmienić jej ustawienie, dać lekko w jedną stronę, kosztem pogorszenia siły sygnału?
YaHooo pisze:Moim zdaniem można napisać do BOK, niech przekażą sprawę do działu technicznego. A ten może coś poradzi. Jak nie ustawi coś w sieci, to może poleci zmienić firmware modemu.
Sęk w tym, że to nie "ich" modem ( e173 z playa ) i mogą się wypiąć.
BTW - na sterownikach leży soft do e173 ale bez oznaczenia u-2, będzie pasował do e173u-2? Może bym wgrał soft i jeszcze sprawdził przed konfrontacją z operatorem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Modem pisze:Myślę ze nie należy uważać ze inni są głupsi od nas bo wtedy to my musielibyśmy być my na ich miejscach czyli wiele wyżej.
Nie chcę zaczynać kłótni, ale dlaczego chcesz sądzić, że jeśli coś jest masowo produkowane i sprzedawane w całej Europie, to musi być dobre.
Modem pisze:Twierdze ze wraz z zwiększaniem ilości urządzeń na rynku wzrasta również procent uszkodzeń, problemów, negatywnych wpisów na Forach.
Moim zdaniem procent uszkodzeń będzie taki sam, zwiększy się jedynie liczba uszkodzonych modemów ;)
Modem pisze:Ciekawe czy Sierry jest chociaż 10% tego co Huawei ?
Nie wiem, nie mam dostępu do takich statystyk.
Modem pisze:Czy są jakieś wiarygodne testy ?
A czy opinie użytkowników tego forum nie są wiarygodne? Większość ludzi po przejściu na Sierrę z Huawei twierdzi, że modem działa stabilniej przy słabszym zasięgu, ma lepsze osiągi.
Modem pisze:Ze u kogoś zdażyła się taka sytuacja to jeszcze nie znaczy ze to standard.
To prawda. Dlatego trzeba samemu się przekonać jak jest i już.
zygzak73 pisze:Na maszcie są jakby dwa bts-y, raz widzę jeden raz drugi, btsearch też potwierdza że w tym miejscu są te dwa numery. Może to coś z przełączaniem sygnału między nimi?
A jakie to są BTS'y? W jakiej technologii pracują oraz częstotliwości.
zygzak73 pisze:Sęk w tym, że to nie "ich" modem ( e173 z playa ) i mogą się wypiąć.
To rzeczywiście może być problem.
zygzak73 pisze:na sterownikach leży soft do e173 ale bez oznaczenia u-2, będzie pasował do e173u-2?
Na to pytanie niestety nie umiem Ci odpowiedzieć. Ja bym bał się wgrywać soft od innej wersji modemu.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Jeśli na innym BTSesie działa dobrze to nie Modem kaprysi ale stacja lub są jakieś zakłócenia.Ja mam problemy z upl. na jednym BTS Orange.Tez bym mógł powiedzieć ze to Huawei winien ale to nie prawda. Nie są gorsze od innych. Wręcz przeciwnie.
Bzdura totalna. Huawei to sprzęt dla mas, tani i jaka cena taka jakość. Sierra u mnie wyciąga 2-3 razy większe prędkości w tych samych miejscach, o stabilności czy problemach HSPA->UMTS nie wspomne. Więc nie pisz głupot bo wyższa cena tych modemów nie bierze się stąd że komuś się tak zachciało. Są po prostu wiele lepsze zarówno pod względem jakości połączeń jak i jakości wykonania.
Modem

@Maciek764 o milo poznać kogoś z elity. :rotfl:
Na samochodach na pewno tez się znasz to ci coś na takim prostym przykładzie wytłumaczę tylko się znowu nie unos.
Mianowicie znasz Skode ?To Auto dla mas.Ale już Audi to klasa premium.
Maja takie same silniki, podwozia,zawieszenia itd.Cena np.A3 jest dwa razy wyższa niż odpowiednika Skody nawet jeśli by skodę doposażyć w to samo co ma Audi.
Spróbuj powiedzieć właścicielowi Audi ze w gruncie rzeczy ma to samo co ten od Skody.Powie niemozliwe moje Auto kosztowało 2x więcej to jest 2-3 razy lepsze. :rotfl: A faktycznie ma inny Disain i w standardzie lepsze wyposażenie jak np.wspomniane przełączanie HSPA-UMTS , które to wynika najprawdopodobniej z tego ze Sierra jest na rynek Amerykański a Huawei na Eu gdzie ze względu na prawdopodobne większe obciążenie stacji jest tak ustawione żeby kiedy tylko możliwe je odciążać.
No i wreszcie podobnie jest z Modemami.
Rozbierz kiedyś i porównaj co w nich siedzi z istotnych komponentów.

2-3 razy większe prędkości w tych samych miejscach to już sobie poleciałeś w przypływie emocji bo pamiętliwy jesteś jak Cie kiedyś udowodniłem coś na Forum. :D

Apel.
Panowie nie siedźcie tyle przy komputerach bo to wypala mózg i powoduje ze staje się nadpobudliwym itd.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Od wycieczek osobistych ty jesteś specjalistą co widać po ostrzeżeniach. Rozbierać modemów nie muszę - miałem E1750, E1550, E1820, E173 - wszystkie zrobione z tandetnego plastiku, E1820 rysujący się zaraz po wyciągnięciu z pudełka - lubię mieć porządnie wykonane rzeczy i widać przepaść choćby pod tak trywialnym względem jak użyty materiał. Raz na zawsze został również rozwiązany problem z zawieszaniem się modemu na UMTS i braku transmisji na niektórych NodeB. A co w środku jest mnie mało obchodzi - w każdym razie zostało udowodnione na forum jakie prędkości osiągane są na modemach Sierry a na modemach Huawei w tych samych warunkach. Od siebie dyskusje w tym kierunku kończę bo to będzie zalatywało karmieniem trolla.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Modem pisze:Panowie nie siedźcie tyle przy komputerach bo to wypala mózg i powoduje ze staje się nadpobudliwym itd.
A wiesz, że używanie wycieczek osobistych w przypadku braku sensownych argumentów w dyskusji to oznaka trolowania?

Jako, że już raz dostałeś punkcik za to, dostajesz kolejny. Chyba nie muszę mówić czym to się dla Ciebie skończy.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Więc mam pierwszy potwierdzony, przetestowany wniosek. Otóż za te problemy odpowiada HSUPA. Po wyłączeniu AT^HSUPA=0 problemy zniknęły. Modem nigdy się nie przywiesił z takim ustawieniu, po włączeniu HSUPA zwiechy wracały. Jedyny minus to upload na poziomie 0,36Mb/s.
Jakiś pomysł, co może być przyczyną? Biorąc pod uwagę, że z kartą innego operatora lub z innym bts-em działa ok, to chyba kwestia sprzętu lub ustawień na tym konkretnym bts-ie?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zygzak73 pisze:Otóż za te problemy odpowiada HSUPA. Po wyłączeniu AT^HSUPA=0 problemy zniknęły.
Tego nie wiedziałem. Cenna uwaga.
Jakiś pomysł, co może być przyczyną?
Nie znam się za bardzo, ale może modem łącząc się po HSUPA łączy się z inną nośną i to ona jest odpowiedzialna za takie zachowanie? Niestety nie jestem Ci w stanie powiedzieć jak sprawdzić w Huawei'u z jaką nośną się łączysz.
zygzak73
Stały użytkownik forum

No ja się nie znam w ogóle :roll: Pytanie, jest sens reklamować u operatora czy przyczyną jest raczej hmmm niedoskonałość modemu?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zygzak73 pisze:niedoskonałość modemu?
Otóż to, ja po zmianie Z Huwei E630 na Sierrę AC881 nie mam tego problemu ;)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Nie zrzucałbym tego w sumie stuprocentowo na modem, bo u mnie się to działo tylko na określonych BTSach. Może po prostu Huawei jest wrażliwszy na takie zmiany. U mnie problem minął, a właściwie Orange u mnie już nie zrzuca do UMTS, cały czas jest HSPA, nawet w idle. Telefon też pokazywał 3G a pokazuje H więc chyba coś w sieci zmienili.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:Nie zrzucałbym tego w sumie stuprocentowo na modem
Oczywiście, z tego co kojarzę to ma to związek ze sprzętem jaki jest nodeB (raczej producent tego sprzętu). Ale jako, że tego się nie da zmienić, najłatwiej jest zmienić modem na taki który nie cierpi na tego typu problemy ;)
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

zygzak73 pisze:Więc mam pierwszy potwierdzony, przetestowany wniosek. Otóż za te problemy odpowiada HSUPA. Po wyłączeniu AT^HSUPA=0 problemy zniknęły. Modem nigdy się nie przywiesił z takim ustawieniu, po włączeniu HSUPA zwiechy wracały
dzisiaj przetestowałem ustawienie AT^HSDPA=1 + AT^HSUPA=0 + AT^HSPA=1

po wyłączeniu HSUPA modem migał na zielono/niebiesko restart i tak w kolo hehe i klapa nie mogłem powrócić do HSPA

AT^HSDPA=0 + AT^HSUPA=1 + AT^HSPA=0 smiga chyba hsupa
AT^HSDPA=1 + AT^HSUPA=1 + AT^HSPA=1 hsdpa

i stracilem ze 2h na obcykanie jak powrocic na HSPA bo w necie nic nie znalazłem na temat tych komend AT a AT^U2DIAG=268 nie przynioslo zadnego efektu no moze jeden zresetowalo inne ustawienia(wymuszone 900 i wyłączony cd)juz myslalem, ze zepsulem bo na drugim identycznym modemie transfer byl ok

AT^HSDPA=1 + AT^HSUPA=1 + AT^HSPA=2 hspa by mieć ładny równiutki wykres i ping przyzwoity,
wyglądana na takie ustawienia gdy pozycje sa oznaczone
0 wyłączone ?
1włączone ?
2 domyślne czy tez priorytetowe jesli dostepne?

fajnie by było jak by to ktoś potwierdził ;)
zygzak73
Stały użytkownik forum

AT^HSDPA=1 + AT^HSUPA=1 + AT^HSPA=2 śmiga HSPA
AT^HSDPA=1 + AT^HSUPA=0 + AT^HSPA=1 śmiga HSDPA

w tym pierwszym ustawieniu u mnie bardzo często internet się przywiesza przy zrzucaniu do UMTS, w tym drugim śmiga ale upload tylko 0,3Mb/s - brak HSUPA. Dla www nie ma to większego znaczenia, ale np. do skype warto mieć pełne pasmo, dlatego prostym skryptem sobie przełączam. Wydaję tylko 2 polecenia: AT^HSUPA=1 i AT^HSPA=2 żeby włączyć HSPA i AT^HSUPA=0 i - nadmiarowo, bo samo się przestawia - AT^HSPA=1 żeby wyłączyć. Po tym reset modemu.
Takie szopki mam tylko z jednym bts-em orange, na innym oraz w play chodzi bez cudowania. Niestety, akurat ten bts ma dla mnie najlepszy sygnał i zależy mi żeby z niego korzystać, więc złożyłem reklamację i czekam :cwaniak:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

atento pisze:0 wyłączone ?
1włączone ?
2 domyślne czy tez priorytetowe jesli dostepne?
Zapewne: 0 - off, 1 - on, 2 - preferowane.
harus43j
Użytkownik forum

Post autor: harus43j »

Witam ! Prawdopodobnie mam ten sam problem , co zygzak 73 . Chciałbym także wyłączyć HSUPA - nie mam jednak pojęcia , jak to zrobić . Proszę o pomoc - i jeszcze jak wrócić do starego ustawienia. Z góry dziękuję za pomoc.
początkujący na forum poznaniak
zygzak73
Stały użytkownik forum

Masz 2 posty wyżej komendy, które wyłączają HSUPA i przywracają HSPA.
Wprowadzasz np. w topnetinfo.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Problem został zgłoszony operatorowi miesiąc temu, reklamacja została uznana - pan z działu technicznego potwierdził istnienie problemu.
Od dwóch dni ( tfu tfu tfu nie zapeszać ) działa jak należy.
Jeśli więc macie podobny problem - nie kombinować tylko reklamować.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Koniec historii jest niestety inny.
Dobrze działało tylko przez moment i chyba tylko przypadkiem.
Na następne reklamacje orange się wypiął.

Skarga do UKE poskutkowała, orange zgodził się na rozwiązanie umowy bez konsekwencji.

Należy jednak podkreślić, że operator nie wykazał najmniejszego zainteresowania technicznym aspektem problemu. Sugerowałem wypożyczenie modemu, który mają w ofercie ( ja używałem własnego, niebrandowanego ) lub wizytę techników, aby na miejscu sprawdzili co jest nie tak - wcześniej w BOKu twierdzono że technicy sprawdzili i nic nie znaleźli. Tak więc jeśli ktoś ma podobny problem to nie ma się co szczypać - żądać rozwiązania albo problemu albo umowy, jeśli nie poskutkuje to uke pomoże. Zalew podobnych spraw może w końcu uruchomi tam komuś myślenie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zygzak73 pisze: Skarga do UKE poskutkowała, orange zgodził się na rozwiązanie umowy bez konsekwencji.
Ciekawa informacja :ok:
zygzak73 pisze:Zalew podobnych spraw może w końcu uruchomi tam komuś myślenie.
Osobiście mam taką nadzieję, bo wiem jakie to jest po prostu uciążliwe.
ODPOWIEDZ