Zerwanie umowy i przejście do innego operatora.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Zerwanie umowy i przejście do innego operatora.
Chora polityka i stawki z kosmosu pomarańczowego operatora, zmuszają mnie do jego zmiany.
Jestem klientem ich sieci, od czasów Idea. Pracąc 49gr/min i 30 za sms to jakieś nieporozumienie.
Może ktoś zrywał z nimi umowę i wie, z jakim kosztem sie należy liczyć?
Do jej końca zostało mi 250 dni.
Na Orange Online wyczytałem, że gdyby umowa została zerwana w dniu dzisiejszym, to kara wyniesie 130,64zł. Ale czy to zryczałtowany koszt?
Kiedyś sie liczyło to jako kwota abonamentu * liczba miesięcy, dalej tak jest?
Jestem klientem ich sieci, od czasów Idea. Pracąc 49gr/min i 30 za sms to jakieś nieporozumienie.
Może ktoś zrywał z nimi umowę i wie, z jakim kosztem sie należy liczyć?
Do jej końca zostało mi 250 dni.
Na Orange Online wyczytałem, że gdyby umowa została zerwana w dniu dzisiejszym, to kara wyniesie 130,64zł. Ale czy to zryczałtowany koszt?
Kiedyś sie liczyło to jako kwota abonamentu * liczba miesięcy, dalej tak jest?
Pozdrawiam,
Razzor
Razzor
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Zerwanie umowy i przejście do innego operatora.
Na umowie masz karę umowną, pomniejszasz ją proporcjonalnie o ilość dni pozostałych do końca. Czyli 24-miesiące - pełna kara, 12 miesięcy - połowa kary itd. Najłatwiej zadzwonić na infolinie i tam powiedzą jaka dokładnie jest kara.
-
- Stały użytkownik forum
Kwota pokazana w internecie to teoretycznie kwota już po przeliczeniu.
Teoretycznie bo ten serwis jest o kant stołu rozbić. Połowa rzeczy nie działa, w połowie są błędy.
Ale w BOKu albo w salonie można to potwierdzić.
Przy przenoszeniu numeru abonamentowego płaci się ową karę plus kwotę jednego abonamentu ( zapłacisz go już po przeniesieniu) jako koszt obsługi i przeniesienie w środku okresu rozliczeniowego czy coś takiego. Jest to w którymś regulaminie.
Samo przeniesienie ma trwać max 24 h (czyli przez tyle mogą nie działać obie karty SIM).
Sam przenosiłem mixa z pomarańczy do plusa i tak to wygladało.
Kara za jeden miesiąc który mi pozostał plus jeden abonament.
Trochę roboty z tym jest ale w moim przypadku było warto.
OFF: Ale to jest wszystko nic jak w dwa tygodnie po przeniesieniu zadzwonił pan z Orange chcąc przedłużyć ze mną umowę
Teoretycznie bo ten serwis jest o kant stołu rozbić. Połowa rzeczy nie działa, w połowie są błędy.
Ale w BOKu albo w salonie można to potwierdzić.
Przy przenoszeniu numeru abonamentowego płaci się ową karę plus kwotę jednego abonamentu ( zapłacisz go już po przeniesieniu) jako koszt obsługi i przeniesienie w środku okresu rozliczeniowego czy coś takiego. Jest to w którymś regulaminie.
Samo przeniesienie ma trwać max 24 h (czyli przez tyle mogą nie działać obie karty SIM).
Sam przenosiłem mixa z pomarańczy do plusa i tak to wygladało.
Kara za jeden miesiąc który mi pozostał plus jeden abonament.
Trochę roboty z tym jest ale w moim przypadku było warto.
OFF: Ale to jest wszystko nic jak w dwa tygodnie po przeniesieniu zadzwonił pan z Orange chcąc przedłużyć ze mną umowę

-
- Stały użytkownik forum
A orientujecie się może, jakby troszkę zamieszać i zerwać umowę z winy operatora?
Ktoś próbował?
Jakich haków najlepiej szukać?
Ktoś próbował?
Jakich haków najlepiej szukać?
Pozdrawiam,
Razzor
Razzor
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Były już okazje. Kiedyś Plus zmienił RŚUT (Regulamin Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych) i to była okazja do zerwania umowy. Ale wątpię aby po raz kolejny się kiedyś to stało u jakiegokolwiek operatora.Razzor pisze: Ktoś próbował?
Ja bym szukał po prostu niezgodności towaru z umową. Czyli jakichś przypadków, że internet Ci w ogóle nie działa itp.Razzor pisze: Jakich haków najlepiej szukać?
Generalnie pewnie Cię zasmucę, ale to bardzo ciężka sprawa zerwać umowę nie płacąc kary.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej zacząć od szukana haków na samego siebieRazzor pisze:Jakich haków najlepiej szukać?

-
- Guru bezprzewodowy
Gdzie Ci się to wyświetla?Razzor pisze:Na Orange Online wyczytałem, że gdyby umowa została zerwana w dniu dzisiejszym, to kara wyniesie 130,64zł.
Nie mogę znaleźć u siebie takiej pozycji.
-
- Stały użytkownik forum
130 złotych to nie jakaś straszna suma. Ale chciałem się z nimi pobawić.Generalnie pewnie Cię zasmucę, ale to bardzo ciężka sprawa zerwać umowę nie płacąc kary.
Generalnie skorzystam chyba z Oferty Plusa z telefonem LG P500 w gratisie z kartą 2GB, roczną licencja NaviExpert, uchwytem samochodowym i 500MB transferu gratis.
Nawet Play tyle nie oferuje.
Jak klikniesz w datę końca umowy to się wyświetla.marens pisze:Gdzie Ci się to wyświetla?
Pozdrawiam,
Razzor
Razzor
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko pamiętaj, że jak zerwiesz umowę, to potem możesz mieć problem z podpisaniem nowej umowy, nawet u innego operatora. Po prostu mogą Ci wtedy dowalić 1000zł kaucji.Razzor pisze: 130 złotych to nie jakaś straszna suma. Ale chciałem się z nimi pobawić.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Pytałem i mam iść po prostu do Plusa a oni wszystko załatwią, całe papiery i przeniesienie.YaHooo pisze:Tylko pamiętaj, że jak zerwiesz umowę, to potem możesz mieć problem z podpisaniem nowej umowy, nawet u innego operatora. Po prostu mogą Ci wtedy dowalić 1000zł kaucji.Razzor pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Kare mi do faktury doliczą.
A tak kaucja za co niby?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-08-08, 21:59 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-08, 20:59 przez Razzor, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Razzor
Razzor
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A tego już nie wiem, znam tylko jakie są fakty. Nie jedna osoba po zerwaniu umowy miała potem do zapłaty taką kaucję.Razzor pisze: A tak kaucja za co niby?
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale to zwykle w przypadkach kiedyś się wywinęli od kary. Jak się karę zapłaci to chyba nie ma się problemów. Chyba, że teraz przez te niskie kary się pozmieniało.YaHooo pisze:Nie jedna osoba po zerwaniu umowy miała potem do zapłaty taką kaucję.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Raczej mało komu to się udaje.krystianb pisze:Ale to zwykle w przypadkach kiedyś się wywinęli od kary. Jak się karę zapłaci to chyba nie ma się problemów.
Mam wrażenie, że teraz kary są coraz większekrystianb pisze:Chyba, że teraz przez te niskie kary się pozmieniało.

Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Od zmiany prawa to tak, ale kiedyś przy byle zmianie adresu można było umowę bez konsekwencji wypowiedzieć.YaHooo pisze:Raczej mało komu to się udaje.
Powoli opowie się w nowych przepisach odnajdują, ale w porównaniu do starych kar (np play 10GB bez modemu na 12mc po 45zł, kara 1500zł) są malutkie.YaHooo pisze:Mam wrażenie, że teraz kary są coraz większe
Ostatnio zmieniony 2011-08-10, 08:06 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Dzięki, faktycznie jest.Razzor pisze:Jak klikniesz w datę końca umowy to się wyświetla.
Raczej nie. Ja już różne akcje odstawiałem z zrywaniem umów oraz opłacaniem kary umownej. Odpukać na dzień dzisiejszy nie ma problemu z podpisywaniem nowych. Grunt aby płacić w terminie oraz zapłacić notę obciążeniową. Choć na dzień dzisiejszy staram się zrywać umowy z zakończeniem okresu obowiązywania.YaHooo pisze:
Tylko pamiętaj, że jak zerwiesz umowę, to potem możesz mieć problem z podpisaniem nowej umowy, nawet u innego operatora. Po prostu mogą Ci wtedy dowalić 1000zł kaucji.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To nie wiem już jak to jest.krystianb pisze:
Od zmiany prawa to tak, ale kiedyś przy byle zmianie adresu można było umowę bez konsekwencji wypowiedzieć.
Ja przy ostatnim przedłużeniu (3 przedłużenie) dostałem karę umowną 1000zł, a poprzednia była 200zł, więc nie wiem o co biega.krystianb pisze:
Po woli opowie się w nowych przepisach odnajdują, ale w porównaniu do starych kar (np play 10GB bez modemu na 12mc po 45zł, kara 1500zł) są malutkie.
Być może coś się pozmieniałomarens pisze: Raczej nie. Ja już różne akcje odstawiałem z zrywaniem umów oraz opłacaniem kary umownej. Odpukać na dzień dzisiejszy nie ma problemu z podpisywaniem nowych. Grunt aby płacić w terminie oraz zapłacić notę obciążeniową. Choć na dzień dzisiejszy staram się zrywać umowy z zakończeniem okresu obowiązywania.

Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Widać już znaleźli jakiś haczyk żeby powrócić do dawnych zwyczajów. Ja od dłuższego czasu trzymam się z daleka od wszelkich cyrografów i jest mi z tym dobrze.YaHooo pisze:Ja przy ostatnim przedłużeniu (3 przedłużenie) dostałem karę umowną 1000zł, a poprzednia była 200zł, więc nie wiem o co biega.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Może na nowej umowie są większe upusty cenowe lub limitowe w stosunku do oferty bazowej, i stąd ich wyliczenie wartości kary do ceny "wzbogaconej" usługi.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nawet nie wnikałem. I tak nie będę zrywać umowy, to co mi tam zależykrystianb pisze:Widać już znaleźli jakiś haczyk żeby powrócić do dawnych zwyczajów.

Tia. Poprzednie dwie umowy to iPlus110 z rabatem 50% (20GB za 55zł), teraz iPlus70 z rabatem 30% (7GB za około 53zł)Darek.74 pisze:Może na nowej umowie są większe upusty cenowe lub limitowe w stosunku do oferty bazowej, i stąd ich wyliczenie wartości kary do ceny "wzbogaconej" usługi.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam YaHooo