DUŻY problem z modemem huawei e173 u-2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bigtaurus
Użytkownik forum

DUŻY problem z modemem huawei e173 u-2

Post autor: bigtaurus »

Witam.
Na forum jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość...
W kwietniu tego roku kupiłem modem Huawei E173 U-2 w abonamencie Play Allinclusive i na początku wszystko było OK. Od około trzech tygodni modem ma problem z wykryciem sygnału gsm (w zasadzie wcale go nie wykrywa); jeśli wykryje sygnał to ma problem z połączeniem; a jeśli już uda mu się połączyć to po chwili i tak się rozłącza (najpierw jednak wykrywa poziom sygnału ok. 1-2Mb/s a potem sygnał znika zupełnie do zera); oraz pojawia się komunikat: "Błąd karty SIM lub brak karty SIM". Używam systemu WIN7. Kartę SIM sprawdziłem w pożyczonym od znajomego modemie (też huawei e173 u-2)podłączając do mojego komputera i wszystko działa bardzo dobrze- nie pojawiają się żadne błędy, wykrywa dobrze sygnał i bez problemu łączy się z internetem. Sprawdzałem wszystko przez tydzień i zawsze wszystko działało bardzo dobrze. Czyli problem z kartą SIM lub z zasięgiem sieci PLAY raczej odpada.

Moje pytania są następujące:
1. Czy w ogóle da się naprawić ten modem?
2. Czy trzeba zainstalować w modemie nowy firmware? Jeśli tak to skąd go wziąć i czy są potrzebne dodatkowe programy do flashowania?
3. Czy zainstalowanie nowego oprogramowania np. Mobile Partner coś poprawi? Jeśli tak to w jaki sposób usunąć poprzednie oprogramowanie z modemu?
4. Czy przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian będę musiał zdjąć SIMlocka z modemu? Jeśli tak to jak to zrobić?

Przepraszam że się tak rozpisałem ale w sprawach modemów jestem raczej "zielony" więc chciałem jak najdokładniej naświetlić mój problem. Poza tym dobrze byłoby jeśli ktoś napisałby (lub skierowałby mnie na odpowiedni temat na forum) krok po kroku co mam zrobić. Po prostu nie chciałbym popsuć modemu...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: DUŻY problem z modemem huawei e173 u-2

Post autor: wojteks »

bigtaurus pisze:W kwietniu tego roku
Nic nie grzeb w modemie, masz przecież gwarancję, może po prostu się zepsuł.
Nie pomagam na PW!
bigtaurus
Użytkownik forum

Nie chciałem jeszcze bardziej się rozpisywać, ale sprawa dotyczy w zasadzie dwóch modemów huawei E173 u-2.
Pierwszy modem jest bez gwarancji, drugi z gwaranacją - i ten został oddany do playa celem naprawy gwarancyjnej.
Co do pierwszego muszę radzić sobie sam, muszę spróbować go naprawić (modem jest mojej siostry) i dlatego proszę o pomoc na forum. Objawy na obu modemach są identyczne. Zobaczymy jak poradzi sobie z tym problemem serwis gwarancyjny, chociaż nie robię sobie nadziei bo modem mojej siostry już był oddawany do serwisu gwarancyjnego kilka razy i nic w zasadzie nie zrobili, bo modem do tej pory szwankuje. Odbiorę mój modem z naprawy gwarancyjnej to zobaczymy czy "specom" z serwisu gwarancyjnego udało się go naprawić. Jeśli nie, to będę musiał spróbować naprawić dwa modemy a nie tylko jeden...
Dlatego czekam na pomoc...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bigtaurus a sprawdzałeś w tym Huawei'u inne karty SIM?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bigtaurus
Użytkownik forum

Z innych sieci nie sprawdzałem bo modemy nie mają zdjętego simlocka, sprawdziłem tylko pożyczając od znajomego który jak już pisałem też ma modem i kartę w PLAY. Moja karta SIM lub karta SIM mojej siostry w innym modemie działa bez zarzutu, a inna karta SIM (właśnie mojego znajomego) w modemach z którymi mam problem nic nie zmienia, nadal szwankują. Więc moim zdaniem w tym przypadku to wina modemów a nie kart SIM...
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

bigtaurus pisze:Z innych sieci nie sprawdzałem bo modemy nie mają zdjętego simlocka
E173u-2 z Play nie mają simlocka.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bigtaurus pisze:Więc moim zdaniem w tym przypadku to wina modemów a nie kart SIM...
Ale to może być wina również jakiejś serii kart SIM, ja bym sprawdził wszelkie możliwości.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

bigtaurus, ja bym sprawdził kartę innego operatora. Jest duża szansa, że modem nie ma założonej blokady karty SIM i bez problemu powinien zadziałać z kartą Orange czy Plusa. Jeśli nadal będą występować problemy to będzie można próbować jakoś Ci pomóc.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
bigtaurus
Użytkownik forum

Jutro lub po jutrze postaram się sprawdzić modem z inną kartą SIM i odezwę się czy pomogło.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bigtaurus zatem czekamy.
bigtaurus
Użytkownik forum

Witam ponownie.
Sprawdziłem karty z Orange i Plusa. Niestety nic z tego, modem ma założonego simlocka. Jak go zdjąć?
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

bigtaurus
Użytkownik forum

Niestety z tego linku po wybraniu DOWNLOAD pojawia się na ripidshare : "FILE NOT FOUND".
Zna ktoś jakiś inny działający link do tego programu?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

bigtaurus pisze:Zna ktoś jakiś inny działający link do tego programu?
https://rapidshare.com/files/3791538242/Huawei_Unlock_Tool.exe
Krzysztof
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

bigtaurus pisze:Sprawdziłem karty z Orange i Plusa. Niestety nic z tego, modem ma założonego simlocka. Jak go zdjąć?

No to jesteś pierwszą osobą, która ma simlocka w tym modemie. Po czym wnioskujesz , że jest tam ten simlock?

Śmiem twierdzić , że jak w większości przypadków tu na forum problemem są stare sterowniki Huawei`a. a widać , że używasz Win 7 .

Po podłączeniu modemu jest widoczny w Menedzerze Urzadzen w sekcji modemy?

Jeśli nie, to trzeba zaktualizować sterowniki - http://www.play.pl/resources/_files/dri ... 32_64x.rar
bigtaurus
Użytkownik forum

Dzięki.
Właśnie ściągnąłem podany program. Mam pytanie jaki jest jego numer wersji bo w sieci znalazłem Huawei Unlock Tool v 2.0. Czy lepiej użyć tego z podanego linku w poprzednim poście czy wersji 2.0? Po włączeniu wersji 2.0 wygląda raczej na zwykły generator kodów unlock i flash ale może się mylę... Link do wersji 2.0 do przetestowania: Huawei tool v2.0. Czekam na opinie bo nie chciałbym popsuć modemu.

Simlock jest <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> bo karty sim z innych sieci poprostu nie działają na tym modemie-pojawia się komunikat "błąd karty SIM". Żeby była jasność-na modemie mojego znajomego (modem na którym testowałem swoją kartę SIM i który jest w 100% sprawny) też pojawił się ten komunikat podczas próby skorzystania z kart SIM innych operatorów, dlatego wydaje mi się że SIMLOCK jednak jest założony na tym modemie.
Co do sterowników to używam jeszcze nowszych v.4.20.12.
W menedzeże urządzeń modem jest widoczny jako trzy urządzenia: modem, napęd i karta sieciowa.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Aby sprawdzić czy na pewno jest simlock sciagnij DC-Unlocker - http://www.dc-unlocker.com/downloads.

Kliknij w nim na Lupe i zamieść tu na forum loga z tego programu.
bigtaurus
Użytkownik forum

Poniżej log:

Found modem : E173
Model : Huawei E173
IMEI : 352215041403989
Serial NR. : AD5TAA1080705730
Firmware : 11.126.83.00.264
Compile date / time : May 15 2010 19:14:13
Dashboard version : UTPS11.302.09.05.264_MAC16.001.09.00.03
Chipset : Qualcomm MSM6290
Voice feature : enabled
SIM Lock status : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

bigtaurus pisze:Mam pytanie jaki jest jego numer wersji bo w sieci znalazłem Huawei Unlock Tool v 2.0.
To, co znalazłeś, to jest Huawei Tool, a nie Huawei Unlock Tool. To jest całkiem inny program!
Simlock jest »»na pewno««
Czy modem o którym piszesz pochodzi z Playa, czy od innego operatora?
Krzysztof
bigtaurus
Użytkownik forum

Modem jest z PLAY.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

bigtaurus pisze:SIM Lock status : unlocked
No to chyba jest jasne.

Porób screeny z playowego MP z Narzedzia-Opcje-Siec Zrządzenie profilem i co wyskakuje gdy jest inna karta sim i Opcje -diagnostyka - stan sieci.
bigtaurus
Użytkownik forum

Po przejrzeniu loga trochę się zdziwiłem, bo log wskazuje że simlocka nie ma (chyba się nie mylę). Jednak że korzystam z modemu mojego znajomego więc uznałem że na modemie mojej siostry (bo mój jeszcze jest w serwisie) mogę zastosować program huawei unlock tool (jeśli nie ma simlocka bo tak podaje log z dc-unlockera to zastosowanie huawei unlock tool nie powinno przecież nic zmienić a poza tym modem i tak szwankuje...).
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

Jeśli w modemie jest karta z Play, to będzie pokazywał unlocked. Włóż jakąś inną kartę i spróbuj, albo spróbuj bez karty.
bigtaurus
Użytkownik forum

O dziwo po zastosowaniu huawei unlock tool modem z kartami SIM innych operatorów już działa. Bardzo dziwne rzeczy dzieją się z moim modemem bo jeśli dc-unlocker wykrył brak SIMLOCKA to dlaczego po uruchomieniu huawei unlock tool modem zaczął działać z kartami SIM innych operatorów (oczywiście po stworzeniu nowych profili w playowym MP).
Jednak mimo tego objawy pozostały takie same (takie jak napisałem na początku tego tematu)...
Przetestowałem dc-unlockera-po uzyskaniu pozwolenia od mojego kolegi-na jego modemie. Z jego loga wyczytałem że SIMLOCK jest założony: "locked". Po zastosowaniu dc-unlockera do zdjęcia SIMLOCKA na jego modemie, modem także zaczął działać z kartami SIM innych operatorów.
Czyżby mój modem miał jakieś błędy w firmwarze?
Dlatego co mam dalej robić?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

bigtaurus pisze:O dziwo po zastosowaniu huawei unlock tool modem z kartami SIM innych operatorów już działa.
Co rozumiesz przez określenie "po zastosowaniu huawei unlock tool"?
Czy zdjąłeś simlocka tym programem?
Bo samo uruchomienie programu simlocka nie zdejmuje!
Program wyświetlając informacje o modemie wyświetla również, czy simlock jest założony, czy nie.
Więc jaką informację na temat statusu simlocka wyświetlił ten program?

Czyżby mój modem miał jakieś błędy w firmwarze?
Mam tę samą wersję F/W co ty, więc problem jest (był?) chyba gdzie indziej.
Krzysztof
bigtaurus
Użytkownik forum

Huawei unlock tool wyświetlił: Modem status:locked
Masz rację że samo uruchomienie programu nie zdejmuje simlocka, po wybraniu odpowiedniego portu COM i wciśnięciu przycisku "connect" mamy połączenie pomiędzy programem a naszym modemem. Następnie wystarczy zaznaczyć odpowiednią opcję (w tym przypadku "unlock") i wcisnąć "DO JOB". U mnie to zadziałało a nigdy wcześniej nie używałem tego programu, ale jest on tak banalnie prosty że żadnej instrukcji obsługi raczej nie potrzebuje.
Co do statusu blokady SIM to swoją drogą ciekawe dlaczego huawei unlock tool wykrył założoną blokadę a dc-unlocker nie?
Blokada zdjęta więc co dalej żeby zlikwidować te "objawy" modemu?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

bigtaurus pisze:Huawei unlock tool wyświetlił: Modem status:locked
Bardzo ciekawy przypadek, bo Play już od kilku lat nie zakłada simlocków na swoje modemy.
Co do statusu blokady SIM to swoją drogą ciekawe dlaczego huawei unlock tool wykrył założoną blokadę a dc-unlocker nie?
Może faktycznie było tak, jak valdens napisał?
Blokada zdjęta więc co dalej żeby zlikwidować te "objawy" modemu?
A jakie objawy jeszcze pozostały?
Czy w dalszym ciągu dostajesz komunikat "Błąd karty SIM lub brak karty SIM"?
Krzysztof
bigtaurus
Użytkownik forum

Karty SIM nie było w modemie kiedy zdejmowałem z niego SIMLOCKA.
Komunikat: "Błąd karty SIM lub brak karty SIM" pojawiał się i pojawia nadal co jakiś czas podczas próbie połączenia z internetem. Co do reszty objawów to jak już pisałem na początku tematu: "modem ma problem z wykryciem sygnału gsm (w zasadzie wcale go nie wykrywa); jeśli wykryje sygnał to ma problem z połączeniem; a jeśli już uda mu się połączyć to po chwili i tak się rozłącza (najpierw jednak wykrywa poziom sygnału ok. 1-2Mb/s a potem sygnał nagle znika zupełnie do zera)". Do tej pory tylko zmieniło się to że modem jest teraz bez blokady simlock; a wszystkie objawy jak były tak są nadal...
Co jeszcze można spróbować zrobić żeby przywrócić go do 100% funkcjonalności...?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

bigtaurus pisze:Karty SIM nie było w modemie kiedy zdejmowałem z niego SIMLOCKA.
Ale przypuszczam, że była gdy sprawdzałeś modem dc-unlockerem :)
Komunikat: "Błąd karty SIM lub brak karty SIM" pojawiał się i pojawia nadal co jakiś czas podczas próbie połączenia z internetem.
A czy przypadkiem nie masz na karcie aktywnego sprawdzania kodu PIN?
Jeśli tak, to go wyłącz, bo aktywny kod PIN potrafi sprawiać różne niespodzianki!
Co do reszty objawów to jak już pisałem na początku tematu: "modem ma problem z wykryciem sygnału gsm (w zasadzie wcale go nie wykrywa); jeśli wykryje sygnał to ma problem z połączeniem; a jeśli już uda mu się połączyć to po chwili i tak się rozłącza (najpierw jednak wykrywa poziom sygnału ok. 1-2Mb/s a potem sygnał nagle znika zupełnie do zera)"
Nie bardzo rozumiem, skąd wziąłeś taką miarę mocy sygnału.
Co jeszcze można spróbować zrobić żeby przywrócić go do 100% funkcjonalności...?
Dziwne są te Twoje objawy, wyglądają, jakby menadżer połączeń był źle skonfigurowany.
W jakim trybie się łączysz? RAS, czy NDIS?
Chodzi o to, czy Huawei pracuje jako modem, czy jako karta sieciowa?
Może to jest jakiś problem z aplikacją Playa?
Proponuję, żebyś całkowicie zdeinstalował tę aplikację z komputera i pozwolił jej się zainstalować całkiem od nowa po ponownym podłączeniu modemu.
Jeśli to nie pomoże, to spróbuj na komputerze zainstalować jakąś nowszą wersję Mobile Partnera (niezależnie od aplikacji Playa) i sprawdzić, czy ona też sprawia problemy.
A ostatnia deska ratunku, to instalacja innego dashboardu w modemie.
Bo Ty podałeś:
Dashboard version : UTPS11.302.09.05.264_MAC16.001.09.00.03
a w moim modemie (też z Playa) był dashboard w wersji 11.302.09.06.264, czyli o jeden numerek wyższy.
Krzysztof
bigtaurus
Użytkownik forum

Gdy sprawdzałem modem dc-unlockerem karty SIM też nie było w modemie.
Sprawdzanie kodu PIN też mam wyłączone.
Wielkość transferu pobierania danych odczytuję ze statystyk w programie playa (wiem że te statystyki nie są zbyt dokładne ale transfer pobierania danych mama średnio na poziomie 1Mb/s).
Po zainstalowaniu się oprogramowania z playa tryb połączenia ustawiony był na NDIS i tak to zostawiłem (ponieważ nie wiem czy tak powinno być uznałem że skoro ustawienia pojawiły się z "automatu" to raczej tak musi być)chociaż przełączałem na RAS i to także nic nie zmieniło.
Kilka razy odinstalowywałem i instalowałem wszystko od nowa, czyszcząc po deinstalacji programem ccleaner i nic to nie pomogło.
Czy instalując inny program np.Mobile Partner na komputerze i używając go do połączeń z internetem nadal będzie wszystko ok z naliczaniem opłat w moim abonamencie, tzn. czy w czasie używania innego oprogramowania nie będę miał naliczonej opłaty poza abonamentem za zużyty transfer?
Ma ktoś link do Mobile Partner?
ODPOWIEDZ