Jaka antena dookólna do plecaka?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
clameur
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena dookólna do plecaka?

Post autor: clameur »

Witam, od jakiegoś czasu chce dobrac do swoich potrzeba antene wifi, lecz bez skutku, na allegro głównie te anteny yagi ktorych sie boje kupywac. Otoż, potrzebuje antene o jak najwiekszym zysku, moge wydac do 100 zł, lecz z zastrzeżeniem aby ta antena mogla byc np u mnie w plecaku, czy na parapecie, bez potrzeby montowania na maszcie. Anteny ktore maja naprawde zysk ok 11-14 dBi, np interline dookolne, sa rozmiarow np 110 x 2 cm, co uniemozliwia mi jej przenoszenie w plecaku ;P zainteresowałem się tez antena dookolna "TALES", lecz poczytalem opinie innych ktorzy twierdzili że antena o tak malych rozmiarach nie moze miec takiego zysku. Wiec pytanie, pomóżcie mi <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> antene ktora bede mogl bez problemu nosic w plecaku, koniecznie dookolna, ktora bedzie miala naprawdew zysk ok 9-14 dBi...Czesto podrozuje, i taka antena w plecaku, ktora ma zasieg chociaz do 1 kilometra bardzo by mi byla potrzebna Antene biquad już probowałem zrobic, jednak jakos mi nie wyszlo, i ma słabszy zasieg niz moja malutka antenka , ktora byla w zestawie z karta...wiec jaka antene kupic?
Wypatrzyłem w necie kilka zwykłych antenek dookólnych, i wiem, że jak kupić to jakaś firmową a nie te patyki 41 cm z allegro za 10 zł co w środku są w połowie puste ;P i teraz moje kolejne pytanie jest nastepujące, ktora z tych antenek bedzie lepsza, nie patrzac na cene, lecz na marke i specyfikacje...

Pentagram - LINK
TP-LINK -LINK
TP-LINK 2 - LINK
OVISLINK - LINK

Lub jesli macie w cenie koło 50 zł inne sprawdzone dobre antyny dookólne rozmiarów ktore się mieszczą w plecaku lub torbie podróżniczej, tak max do pół metra wysokości to z chęcią skorzystam... Zwlekam z kupnem ciągle gdyż nie wiem ktorą a nie chce potem żałować...Po kupnie wytypowanej przez was podziele się z opinią jak działa ;) Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaka antena dookólna do plecaka?

Post autor: wojteks »

Nie ma takiej anteny.
Nie pomagam na PW!
clameur

No dobrze, a ztych czterech, troche maja mniejszy zysk, ale 8-10 dBi tez mnie raduje, tyllko czy te anteny naprawde tyle maja? z tych czterech ktore wymienilem ktora wedlug firmy i specyfikacji? najprosciej mowic ktora najlepsza?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Kilometr z dookólnej w plecaku? Zapomnij, nawet kierunkowa będzie miała problem w plecaku.
Nie pomagam na PW!
clameur

No wiem że kilometr to przesada... po prostu chce wsadzic do plecaka antene dookolna o jak najwiekszym zasiegu/zysku za przestepna cene...Juz bez wymagan w dBi i metrach ;P Co mi poradzicie?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

clameur pisze:po prostu chce wsadzic do plecaka antene dookolna o jak najwiekszym zasiegu/zysku za przestepna cene
Te anteny są wszystkie bardzo podobne do siebie. Nie ma znaczenia co pisze na aukcji (ile dBi ma zysku). Przeważnie ich zysk jest rzędu 3-4dBi. Są oczywiście takie o wyższych zyskach (5-7dBi), ale one już są długie i raczej ich do plecaka nie włożysz.
clameur pisze:Co mi poradzicie?
Równie dobrze możesz wziąć na chybił trafił. Jeśli już tak bardzo chcesz jakąś dookólną.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

clameur pisze: Anteny ktore maja naprawde zysk ok 11-14 dBi, np interline dookolne, sa rozmiarow np 110 x 2 cm, co uniemozliwia mi jej przenoszenie w plecaku ;P
Taki rozmiar nie bierze się znikąd. Większy zysk = dłuższa antena. Nie jest to kwestia w żaden sposób jakości wykonania, technologii, itp itd (no trochę) - to jest podyktowane fizyką.

Z tych co podałeś - bierz dowolną, wszystkie będę działać podobnie, ~4-5dBi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Taki patyk daje Ci 50..150 m zysku. Skoro antena ma byc do plecaka, to IMHO sensowniej jest podejsc ten kawalek niz targac z soba kawal druta.
Nie pomagam na PW.
clameur

Sensowniej ale nie zawsze tak się da, czesto zatrzymuje sie w roznych miejscach, i nie bede siedziec do pozna w nocy przed jakims blokiem gdzie jest darmowy internet, a czasami wystawie antene za okno, z jednej czy drugiej strony i zawsze cos sie zlapie, dlatego zalezy mi na wygodnej w przenoszeniu antenie...a ta antena "TALES" co jest dosc droga, nie bedzie lepsza od tych patykow? Jesli nie, to kupie TP-LINKA jutro po pracy ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

clameur pisze:nocy przed jakims blokiem gdzie jest darmowy internet, a czasami wystawie antene za okno, z jednej czy drugiej strony i zawsze cos sie zlapie
Kradzieży interentu/włamania do sieci tu nie popieramy, temat zamykam.
Nie pomagam na PW!
Zablokowany