Antena. Ile dBi?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damian05077
Stały użytkownik forum

Antena. Ile dBi?

Post autor: Damian05077 »

Witam :)
Mam pytanie. Wiem czym jest dBi tylko nie za bardzo wiem na jakie odległości to jest.
Na przykład antena 17 dBi, jaki ma maksymalny zasięg? ;)
Jak to się liczy?

Sorki za tę pomyłkę. Pomyliłem z decybelem (dB)
Ostatnio zmieniony 2011-08-14, 15:32 przez Damian05077, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Antena. Ile dBi?

Post autor: key »

Damian05077 pisze:Wiem czym jest dB
Nie wiesz. Gdybys wiedzial, to napisal bys poprawna jednostke: dBi.
Damian05077 pisze:Jak to się liczy?
Nijak
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Nie da się tak po prostu określić. Wszystko zależy od gęstości pola generowanego przez nadajnik.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zysk_energetyczny_anteny
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
Damian05077
Stały użytkownik forum

A tak na oko. Ile dbi musiała by mieć antena by łączyć się na ok. 13 km?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Ale tłumaczę przecież. Wszystko zależy od tego, jaka jest w Twoim miejscu zamieszkania gęstość pola nadajnika.

Żeby to zmierzyć dokładnie musiałbyś wyznaczyć sobie jakiś punkt w którym dokonasz pomiaru gęstości pola, taki sam dla anteny którą posiadasz i dla anteny wzorcowej. Zmierzyć wyniki nadając ze swojej anteny i potem z anteny wzorcowej, podnosząc moc tak długo, aż uzyskasz ten sam wynik. ta różnica to zysk anteny, który wyrażamy w decybelach. Skomplikowane to, ale prościej nie umiem.

Dlatego ciężko cokolwiek na oko powiedzieć. Jak gęstość pola jest mała to i nawet 20dBi nie pomoże.

Dużo też zależy od ukształtowania terenu itd.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Damian05077 pisze:Ile dBi musiała by mieć antena by łączyć się na ok. 13 km?
Przy jakiej mocy nadawania, jakiej czestotliwosci, jakiej antenie po przeciwnej stronie, jakiej szerokosci pasma, jakiej przepustowosci lacza?

W uproszczeniu: antena zwieksza moc nadawania poprzez zmniejszenie objetosci oswietlanego pola. Zysk anteny mozna interpretowac jako zwiekszenie mocy nadawania i zwiekszenie czulosc wejsciowej radia.
Ostatnio zmieniony 2011-08-14, 16:07 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Zamiast gdybać, trzeba po prostu testować. Ta antena 17dBi, być może wystarczy, ale nie wiemy czy i jaki masz odbiór w tej chwili, czy korzystasz z jakiejś anteny już, czy nie.. Wiesz tak się bawić w zgadywanki to możemy do rana. Właściwie to nie wiem czy masz jakiś problem, czy pytasz czysto teoretycznie?
Awatar użytkownika
Damian05077
Stały użytkownik forum

No teoretycznie. Na razie nie jest to dla mnie takie ważne.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Damian05077 pisze:teoretycznie
13,734 dBi
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Damian05077 pisze:A tak na oko. Ile dbi musiała by mieć antena by łączyć się na ok. 13 km?
W takim razie lektura dla Ciebie http://www.dipol.com.pl/poradnik_instal ... _bib86.htm Tu masz wszystko ładnie wyjaśnione i policzone. Co prawda tylko dla wi-fi, ale w ten sposób można policzyć dla innej częstotliwości. Ale to jest tylko teoria.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
lechowiec
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: lechowiec »

W praktyce marnie widzę te 13 km, dużo zależy od ukształtowania powierzchni i zadrzewienia. Dla pasma UMTS 2100 już przy odległościach rzędu 6 km duże znaczenie mają przeszkody terenowe jak pojedyncze drzewa. Zasięg na telefonie spada mi z pełnej skali do 1 kreski jak obrócę się plecami do nadajnika. Musisz zrobić pomiary, teoria i mapy operatorów często niewiele wspólnego mają z praktyką. Weź na początek telefon i sprawdź. Jak na samym telefonie nie będziesz miał średniego zasięgu to instalacja antenowa+modem będzie raczej bardzo kosztowna aby to działało w miarę stabilnie bez względu na warunki atmosferyczne. Są dostępne mocne anteny, ale są bardzo drogie i nikt ich jeszcze nie testował pod kątem efektywności w takich ekstremalnych warunkach. Przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

lechowiec pisze:Są dostępne mocne anteny, ale są bardzo drogie i nikt ich jeszcze nie testował pod kątem efektywności w takich ekstremalnych warunkach. Przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo.
Antena anteną, ale pozostaje pytanie, czy nodeB/BTS pozwoli na zalogowanie się z dużej odległości.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ