Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam
Mam pytanie. Wiem czym jest dBi tylko nie za bardzo wiem na jakie odległości to jest.
Na przykład antena 17 dBi, jaki ma maksymalny zasięg?
Jak to się liczy?
Sorki za tę pomyłkę. Pomyliłem z decybelem (dB)
Ostatnio zmieniony 2011-08-14, 15:32 przez Damian05077, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale tłumaczę przecież. Wszystko zależy od tego, jaka jest w Twoim miejscu zamieszkania gęstość pola nadajnika.
Żeby to zmierzyć dokładnie musiałbyś wyznaczyć sobie jakiś punkt w którym dokonasz pomiaru gęstości pola, taki sam dla anteny którą posiadasz i dla anteny wzorcowej. Zmierzyć wyniki nadając ze swojej anteny i potem z anteny wzorcowej, podnosząc moc tak długo, aż uzyskasz ten sam wynik. ta różnica to zysk anteny, który wyrażamy w decybelach. Skomplikowane to, ale prościej nie umiem.
Dlatego ciężko cokolwiek na oko powiedzieć. Jak gęstość pola jest mała to i nawet 20dBi nie pomoże.
Damian05077 pisze:Ile dBi musiała by mieć antena by łączyć się na ok. 13 km?
Przy jakiej mocy nadawania, jakiej czestotliwosci, jakiej antenie po przeciwnej stronie, jakiej szerokosci pasma, jakiej przepustowosci lacza?
W uproszczeniu: antena zwieksza moc nadawania poprzez zmniejszenie objetosci oswietlanego pola. Zysk anteny mozna interpretowac jako zwiekszenie mocy nadawania i zwiekszenie czulosc wejsciowej radia.
Ostatnio zmieniony 2011-08-14, 16:07 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Zamiast gdybać, trzeba po prostu testować. Ta antena 17dBi, być może wystarczy, ale nie wiemy czy i jaki masz odbiór w tej chwili, czy korzystasz z jakiejś anteny już, czy nie.. Wiesz tak się bawić w zgadywanki to możemy do rana. Właściwie to nie wiem czy masz jakiś problem, czy pytasz czysto teoretycznie?
Damian05077 pisze:A tak na oko. Ile dbi musiała by mieć antena by łączyć się na ok. 13 km?
W takim razie lektura dla Ciebie http://www.dipol.com.pl/poradnik_instal ... _bib86.htm Tu masz wszystko ładnie wyjaśnione i policzone. Co prawda tylko dla wi-fi, ale w ten sposób można policzyć dla innej częstotliwości. Ale to jest tylko teoria.
W praktyce marnie widzę te 13 km, dużo zależy od ukształtowania powierzchni i zadrzewienia. Dla pasma UMTS 2100 już przy odległościach rzędu 6 km duże znaczenie mają przeszkody terenowe jak pojedyncze drzewa. Zasięg na telefonie spada mi z pełnej skali do 1 kreski jak obrócę się plecami do nadajnika. Musisz zrobić pomiary, teoria i mapy operatorów często niewiele wspólnego mają z praktyką. Weź na początek telefon i sprawdź. Jak na samym telefonie nie będziesz miał średniego zasięgu to instalacja antenowa+modem będzie raczej bardzo kosztowna aby to działało w miarę stabilnie bez względu na warunki atmosferyczne. Są dostępne mocne anteny, ale są bardzo drogie i nikt ich jeszcze nie testował pod kątem efektywności w takich ekstremalnych warunkach. Przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo.
lechowiec pisze:Są dostępne mocne anteny, ale są bardzo drogie i nikt ich jeszcze nie testował pod kątem efektywności w takich ekstremalnych warunkach. Przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo.
Antena anteną, ale pozostaje pytanie, czy nodeB/BTS pozwoli na zalogowanie się z dużej odległości.