Mefix pisze:Wydaje mi się, że to wina modemu, bo to rozłączanie wygląda tak, jakby modem "zniknął" i go nie było, dopiero po odłączeniu i podłączeniu ponownie działa jak należy prędzej czy później z tym samym efektem.
A to obawiam się, że to jest po prostu wina sprzętowa. Albo luźny port USB (próbowałeś w innych USB więc to odpada) albo uszkodzenie modemu, albo zbyt słabe zasilanie.
Mefix pisze:jeżeli to nie przyniesie skutku to zainstaluję nowe firmware.
Moim zadniem nie ma co aktualizować softu na razie. Wyjaśniłbym problem sprzętowy który zauważyłem wyżej.
Mefix pisze:Czy instalacja firmware wiąże się z utratą gwarancji?
Jeśli wgrywasz odpowiedni soft to nie. Jeśli wgrasz oprogramowanie innego operatora i modem umrze, to tracisz gwarancję.
Mefix pisze:a tak poza tym - można znaleźć na forum poradnik dt. tejże instalacji?)
Nie chce mi się szukać za bardzo, więc napiszę Ci co i jak

Rozłączasz się z internetem, wyjmujesz kartę SIM, wyłączasz wszelkie menadżery modemu. Odpalasz oprogramowanie aktualizujące firmware i postępujesz zgodnie ze wskazówkami jakie on wyświetli. Ja bym wyłączył wszelkie zbędne oprogramowanie na komputerze (aby coś nie zawiesiło Windows'a bo modem będzie uszkodzony).
Po tej czynności można jeszcze aktualizować dashboard (zawartość wirtualnego cd-romu) która się instaluje po podłączeniu modemu do nowego komputera. Ale nie jest to wymagane. Tak samo przeinstalowałbym oprogramowanie do łączenia się na komputerze.