Play Online - Huawei E173

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Vertizor
Użytkownik forum

Play Online - Huawei E173

Post autor: Vertizor »

Witam serdecznie użytkowników.

Od trzech dni zmagam się z problemem z internetem, mianowicie - rozłącza mi połączenie co jakieś 20-40min. Już nie mam pojęcia co jest tego przyczyną. Próbowałem zmienić sterowniki, używać TopNetInfo, używać innego portu USB jednak to nie przyniosło żadnego rezultatu.

Mój system - Windows 7 Ultimate x64.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi i pomoc. :)

edit: Bym zapomniał - wcześniej również używałem Play, jednak na modemie Huawei E220 i nie było problemów żadnych. (zasięg na E220 jak i na E173 jest podobny: ~70%)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Play Online - Huawei E173

Post autor: YaHooo »

A jak się mają ustawienia oszczędzania energii dla portów USB, koncentratorów i wszelkiej maści sprzętu mającego związek z modemem? Wejdź w Menadżer Urządzeń i tam we właściwościach sprzętu odznacz oszczędzanie energii dla wymienionych przeze mnie urządzeń.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Vertizor
Użytkownik forum

Przy każdym sprzęcie związanym z modemem oszczędzanie energii już wyłączyłem, jednak problem nadal nie ustępuje.

Z ledwością wysłałem posta, bo teraz rozłącza co kilka sekund.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mefix jesteś pewny, że to nie jest wina sieci? Rozłączanie występuje o każdej porze? A jakie masz sterowniki? Te http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=118

Dalej spróbowałbym na innym komputerze. Oraz późno w nocy. Następnie jakby było dalej tak samo próbowałbym wgrywać ten firmware http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=422 Tylko pamiętaj, że wgrywanie nowego oprogramowania wiąże się z możliwością uszkodzenia sprzętu, jeśli coś przerwie proces. A taka naprawa nie będzie podlegać gwarancji.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Vertizor
Użytkownik forum

Sterowniki mam zainstalowane dokładnie te, do których podałeś link. Wydaje mi się, że to wina modemu, bo to rozłączanie wygląda tak, jakby modem "zniknął" i go nie było, dopiero po odłączeniu i podłączeniu ponownie działa jak należy prędzej czy później z tym samym efektem.

Rozłączanie trwa cały czas, nawet o rano ok 6 i późnym wieczorem o 1-2 w nocy. Skoczę do placówki playa (bo spotkałem się również z opinią, że może to być jakiś wadliwy modem) i może jakoś wyjaśnię to, jeżeli to nie przyniesie skutku to zainstaluję nowe firmware.

Czy instalacja firmware wiąże się z utratą gwarancji? (a tak poza tym - można znaleźć na forum poradnik dt. tejże instalacji?)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mefix pisze:Wydaje mi się, że to wina modemu, bo to rozłączanie wygląda tak, jakby modem "zniknął" i go nie było, dopiero po odłączeniu i podłączeniu ponownie działa jak należy prędzej czy później z tym samym efektem.
A to obawiam się, że to jest po prostu wina sprzętowa. Albo luźny port USB (próbowałeś w innych USB więc to odpada) albo uszkodzenie modemu, albo zbyt słabe zasilanie.
Mefix pisze:jeżeli to nie przyniesie skutku to zainstaluję nowe firmware.
Moim zadniem nie ma co aktualizować softu na razie. Wyjaśniłbym problem sprzętowy który zauważyłem wyżej.
Mefix pisze:Czy instalacja firmware wiąże się z utratą gwarancji?
Jeśli wgrywasz odpowiedni soft to nie. Jeśli wgrasz oprogramowanie innego operatora i modem umrze, to tracisz gwarancję.
Mefix pisze:a tak poza tym - można znaleźć na forum poradnik dt. tejże instalacji?)
Nie chce mi się szukać za bardzo, więc napiszę Ci co i jak ;)
Rozłączasz się z internetem, wyjmujesz kartę SIM, wyłączasz wszelkie menadżery modemu. Odpalasz oprogramowanie aktualizujące firmware i postępujesz zgodnie ze wskazówkami jakie on wyświetli. Ja bym wyłączył wszelkie zbędne oprogramowanie na komputerze (aby coś nie zawiesiło Windows'a bo modem będzie uszkodzony).

Po tej czynności można jeszcze aktualizować dashboard (zawartość wirtualnego cd-romu) która się instaluje po podłączeniu modemu do nowego komputera. Ale nie jest to wymagane. Tak samo przeinstalowałbym oprogramowanie do łączenia się na komputerze.
tadzio
Początkujący użytkownik forum

Post autor: tadzio »

Połącz się przez tni, jeśli po zerwaniu połączenia siła sygnału będzie"błąd" to wynika nieudolnego zasilania portu.
Vertizor
Użytkownik forum

YaHooo pisze:albo uszkodzenie modemu, albo zbyt słabe zasilanie.
Zbyt słabe zasilanie odpada, bo znajomy dobierał mi odpowiedni zasilacz do komputera i wszystko okej jest (komputer niedawno złożony, więc można również odrzucić kwestię winy sprzętu)

Stawiam na modem, ponieważ:
Mefix pisze:wcześniej również używałem Play, jednak na modemie Huawei E220 i nie było problemów żadnych.
Jutro albo w poniedziałek zajrzę do najbliższego punktu Play i postaram się to wyjaśnić. :)
tadzio pisze:Połącz się przez tni, jeśli po zerwaniu połączenia siła sygnału będzie"błąd" to wynika nieudolnego zasilania portu.
Błędu nie było na szczęście. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mefix pisze:Zbyt słabe zasilanie odpada, bo znajomy dobierał mi odpowiedni zasilacz do komputera i wszystko okej jest (komputer niedawno złożony, więc można również odrzucić kwestię winy sprzętu)
Zasilacz tu nie ma nic do rzeczy ;) Tu chodzi o kontroler USB i to on kontroluje wydajność zasilania w USB. Można by podłączyć pod aktywny HUB USB z zasilaczem o wydajności prądowej minimum 2A.
Mefix pisze:Jutro albo w poniedziałek zajrzę do najbliższego punktu Play i postaram się to wyjaśnić.
Jeśli chce Ci się iść do nich to będzie najlepsze wyjście.

PS. dałeś mi 2 punkty pomógł. A u nas mamy zasadę, że daje się max 1 punkt pomógł dla użytkownika w wątku. Dlatego usunę 1 z nich ;)
Vertizor
Użytkownik forum

Zeby nie pisać nowego tematu napiszę tutaj.

Obyło się bez wizyty w Playu. Byłem z modemem u znajomego (mieszka ok 200m ode mnie) i u niego podłączyliśmy mój modem, o dziwo wszystko działa jak należy, zasięg 70-75% i internet działa jak powinien, bez żadnych rozłączeń, prędkość waha się od 120-160kb/s co dla Play jest wg mnie w sam raz.

U mnie jest zasięg 50%, jednak od godziny 9 do 23 prędkość nie przekracza 50kb/s i występują rozłączenia jak to wyżej opisałem.

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.39749 ... 58744/z/16

Mieszkam na ulicy Przechodniej, znajomy na Piotrówce. Jak widać najbliższy BTS Play jest niedaleko.

Da radę coś zaradzić? Jakaś antenka może pomoże lub coś innego? Nie mam pojęcia już...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mefix sprawdź z jakiego BTS'a korzysta kolega. Kup antenę kierunkową i spróbuj się ustawić na ten sam, co u kolegi. Bo masz tu dwa nodeB Playa, i moim zdaniem korzystacie z różnych stacji.
Vertizor
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Mefix sprawdź z jakiego BTS'a korzysta kolega. Kup antenę kierunkową i spróbuj się ustawić na ten sam, co u kolegi. Bo masz tu dwa nodeB Playa, i moim zdaniem korzystacie z różnych stacji.
A mógłbyś mi wyjaśnić jak to sprawdzić? I jaką antenę najlepiej dobrać do mojego modemu i czy jest pewność, że to pomoże?

A tak poza tym - nie ma możliwości wymuszenia połączenia z innym BTSem bez anteny kierunkowej?

I jeszcze jedno - w Play teraz oferują nocny transfer tzn od godziny 24 do 9 rano internet jest bez limitów - wtedy wszystko działa super. Możliwe, że wtedy łączy z innym BTSem?

(no niestety mistrzem w takich sprawach nie jestem, a pomoc potrzebna mi jest, bo w nieciekawej sytuacji jestem :( )
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mefix pisze:A mógłbyś mi wyjaśnić jak to sprawdzić?
Polecam do sprawdzenia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> Masz tam linka w którym krok po kroku masz pokazane co i jak ustawić.
Mefix pisze:I jaką antenę najlepiej dobrać do mojego modemu i czy jest pewność, że to pomoże?
Sądzę, że korzystasz z UMTS'u na 2100MHz (tak wynika z mapki do linka której podałeś wcześniej), to potrzeba Ci czegoś takiego http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 albo http://allegro.pl/antena-15dbi-3g-hspa- ... 39486.html
Mefix pisze:A tak poza tym - nie ma możliwości wymuszenia połączenia z innym BTSem bez anteny kierunkowej?
Niestety nie ma takiej możliwości.
Mefix pisze:]I jeszcze jedno - w Play teraz oferują nocny transfer tzn od godziny 24 do 9 rano internet jest bez limitów - wtedy wszystko działa super. Możliwe, że wtedy łączy z innym BTSem?
Całkiem możliwe, chociaż moim zdaniem to wina obciążenia sieci. Ale nic nie stoi na przeszkodzie sprawdzić u kolegi, u siebie w dzień oraz w nocy.
Vertizor
Użytkownik forum

No więc... Sprawdziłem i okazało się, że jestem podłączony pod BTS w Warszawie o.O Jeżeli zakupiłbym antenę to miałbym połączenie pod ten BTS znajdujący się niedaleko mnie? No i czy ta antena gwarantuje, że znacznie poprawi działanie?

http://s2.ifotos.pl/img/bts_hswnhwe.jpg
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mefix pisze:Sprawdziłem i okazało się, że jestem podłączony pod BTS w Warszawie o.O
Czasem takie kwiatki się zdarzają, a to błąd.
Mefix pisze:Jeżeli zakupiłbym antenę to miałbym połączenie pod ten BTS znajdujący się niedaleko mnie?
Łączyłbyś się z tym na którego nastawisz antenę.
Mefix pisze:No i czy ta antena gwarantuje, że znacznie poprawi działanie?
Tylko, jeśli ten nodeB którego łączyłeś się u kolegi to jest inny nodeB niż ten z którym się łączysz w domu.
Vertizor
Użytkownik forum

Jednak miałem rację. W nocy łączę się z BTSem niedaleko mnie, jednak w dzień już z Warszawą... A teraz, obserwując przez 2 minuty stan łącza zauważyłem, że skacze mi po BTSach ( 2 z Warszawy i 1 z Radomia)
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

Mefix, podaj dokładne numery CID wraz z LAC z jakimi się łączysz, ponieważ może się okazać, że łączysz się z tą samą stacją, ale z innymi nośnymi. CID 1634, którego nie ma w bazie BTSearch (dlatego błędnie uważasz, że to Warszawa) sugeruje, że to nośna 10812.
Vertizor
Użytkownik forum

CID 1637 LAC 15
CID 1631 LAC 15
CID 13528 LAC 15

Dochodzi do tego jeszcze kilka z Radomia (wg tej listy BTS w TNI), no ale póki co jeszcze mnie z nimi nie połączyło.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mefix pisze: A teraz, obserwując przez 2 minuty stan łącza zauważyłem, że skacze mi po BTSach ( 2 z Warszawy i 1 z Radomia)
To w takim razie ja dla spokoju bym sobie kupił antenę kierunkową. Wtedy możesz sobie wybrać ten który daje Ci najlepesze wyniki.
Vertizor
Użytkownik forum

Rozumiem. Obawiam się tylko, że mogę kupić antenę i może ona u mnie nie przynieść efektów i pieniądze w błoto...

http://allegro.pl/antena-15dbi-3g-hspa- ... 39486.html Ta, którą wyżej podałeś powinna pomóc? Moc zasięgu rozumiem też poprawia? No i jeżeli pomiędzy moim domem a BTSem są drzewa i budynki zasłaniające to będzie to jakąś przeszkodą?

No cóż, ostatnie pytania, dam sobie spokój z cudowaniem i raczej kupię tą antenę. :niepewny:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mefix pisze:Obawiam się tylko, że mogę kupić antenę i może ona u mnie nie przynieść efektów i pieniądze w błoto...
Zawsze można zwrócić antenę w przeciągu 10 dni bez podania przyczyny, więc większą część pieniędzy odzyskasz.
Mefix pisze: http://allegro.pl/antena-15dbi-3g-hspa- ... 39486.html Ta, którą wyżej podałeś powinna pomóc?
Powinna.
Mefix pisze:No i jeżeli pomiędzy moim domem a BTSem są drzewa i budynki zasłaniające to będzie to jakąś przeszkodą?
Jeśli teraz masz w miarę stabilny zasięg z tego BTS'a to powinno być ok.
willix
Użytkownik forum

Post autor: willix »

W moim przypadku rozłączenia są powodowane przez modem - E173 sprawia problemy zarówno z kartą Play Online, jak i iPlusa, z kolei z E122 oba działają idealnie.
ODPOWIEDZ