E122 - przy sciąganiu/aktywności przechodzi z HSPA do HSDPA

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: E122 - przy sciąganiu/aktywności przechodzi z HSPA do HSDPA

Post autor: Maciek764 »

YaHooo pisze:Nie potrafię tego niestety wyjaśnić... ;)
Tak samo jak ja nie potrafię wyjaśnić dlaczego przy słabym zasięgu samo HSPA działa mi 3 razy lepiej niż HSPA+ ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Maciek764 pisze:Tak samo jak ja nie potrafię wyjaśnić dlaczego przy słabym zasięgu samo HSPA działa mi 3 razy lepiej niż HSPA+ ;)
W sumie to może tak być, że HSPA+ wymaga bardziej zaawansowanego kodowania, a to z kolei pociąga za sobą wymóg lepszego zasięgu. Zatem aby sprawnie działało HSPA+ potrzeba by było mocniejszego zasięgu ;)

Ale to tylko takie moje dywagacje. Niestety nie znam się na tym aż tak bardzo.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Ale to tylko takie moje dywagacje. Niestety nie znam się na tym aż tak bardzo.
Dokładnie to wyższe kodowanie potrzebuje wyższego SNR, przy zbyt wysokim modem przełącza się na niższe kodowanie, takie jak modemach bez +. A to że przy taki działa gorzej to już wina modemu. Najgorzej jest na granicy wymaganego SNR wtedy modem czasem nie może się zdecydować jak chce działać i wtedy może się pojawić duży problem z wydajnością, jeśli jest zbyt mały próg przejścia, nie wiem tylko czy sposób kodowania ustala modem czy stacja bazowa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

A to że przy taki działa gorzej to już wina modemu. Najgorzej jest na granicy wymaganego SNR wtedy modem czasem nie może się zdecydować jak chce działać i wtedy może się pojawić duży problem z wydajnością, jeśli jest zbyt mały próg przejścia, nie wiem tylko czy sposób kodowania ustala modem czy stacja bazowa.
A myślisz, że gdybym zmienił klasę modemu na obsługującą tylko HSPA (Sierra ma taką możliwość w komendach AT, można zejść nawet do UMTS) to przy takim słabym zasięgu działałoby to lepiej? Aktualnie nie mam jak tego sprawdzić bo przez 2 miesiące korzystam z mobilnego Playa, karta Orange mi się skończyła a tylko Orange gwarantuje mi tak żałosny zasięg :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:Dokładnie to wyższe kodowanie potrzebuje wyższego SNR, przy zbyt wysokim modem przełącza się na niższe kodowanie, takie jak modemach bez +.
O tak to było. Dzięki za poprawkę :ok:
krystianb pisze:nie wiem tylko czy sposób kodowania ustala modem czy stacja bazowa.
Znając życie stacja.
A myślisz, że gdybym zmienił klasę modemu na obsługującą tylko HSPA (Sierra ma taką możliwość w komendach AT, można zejść nawet do UMTS) to przy takim słabym zasięgu działałoby to lepiej?
Moim zdaniem powinno być lepiej. Ale nie dam ręki za to uciąć ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ