Internet CDMA i zagrożenie podczas burzy?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Internet CDMA i zagrożenie podczas burzy?

Post autor: Procio »

Witam

Interesuje mnie fakt, czy podczas korzystania z internetu (dokładnie to OFP CDMA) jest jakieś zagrożenie podczas burzy? Biorąc pod uwagę, że na domu (nie wiem jak się to odmienia :roll: ) nie ma piorunochronu, a w około jest kilka nieco wyższych drzew?

Oczywiście bez korzystania z anteny zewn., jedynie router postawiony z dala od okna z otworzonymi antenkami.

Zdaje sobie sprawę z tego, że jakieś zagrożenie na pewno jest, ale czy prawdopodobieństwo, że piorun uderzy akurat w mój dom podczas korzystania z radiówki się zwiększa? Czy ktoś słyszał lub miał do czynienia z takim "zjawiskiem", lub może wie coś więcej na ten temat?

Jakoś ostatnio się tym zainteresowałem, gdyż zawsze podczas trwania nieco "groźniejszej" burzy wyłączam komputer w obawie ściągnięcie piorunów przez internet lub ewentualne spalenie komputera (co prawda mam listwę z 2 bezpiecznikami o ile się nie mylę to są bezpieczniki :D ale czy to by powstrzymało spalenie się komputera przy dużym napięciu prądu?).

p.s. Nie wiedziałem za bardzo czy w dobrym dziale umieściłem temat, zastanawiałem się czy nie umieścić go w Hyde-Parku, dlatego też moda proszę o ewentualne przeniesienie tematu.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet CDMA i zagrożenie podczas burzy?

Post autor: wojteks »

Procio pisze:jest jakieś zagrożenie podczas burzy?
Przepięcie z sieci elektrycznej spali router, komputer i wiele innych urządzeń domowych które będą włączone do gniazdek elektrycznych.
Jeżeli nie masz 3 stopniowego zabezpieczenia przeciwprzepięciowego na zasilaniu to najbezpieczniej wyłączać wszystko w domu z prądu na czas burzy z piorunami. Nawet z takim zabezpieczeniem jest ryzyko.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Procio pisze:Zdaje sobie sprawę z tego, że jakieś zagrożenie na pewno jest, ale czy prawdopodobieństwo, że piorun uderzy akurat w mój dom podczas korzystania z radiówki się zwiększa? Czy ktoś słyszał lub miał do czynienia z takim "zjawiskiem", lub może wie coś więcej na ten temat?
Powiem tak. Nauka nie za bardzo jest skłonna twierdzić, że jakaś komórka, czy działający router jest w stanie ściągnąć piorun ;)
Procio pisze:ale czy to by powstrzymało spalenie się komputera przy dużym napięciu prądu?).
Zdecydowanie nie. Taki bezpiecznik zaświeci jak żaróweczka jak pójdzie duże przepięcie. A czas jego działania nie jest taki szybki jakby się mogło wydawać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Czyli wszystko jasne ;)
wojteks pisze:Przepięcie z sieci elektrycznej spali router, komputer i wiele innych urządzeń domowych które będą włączone do gniazdek elektrycznych.
Jeżeli nie masz 3 stopniowego zabezpieczenia przeciwprzepięciowego na zasilaniu to najbezpieczniej wyłączać wszystko w domu z prądu na czas burzy z piorunami. Nawet z takim zabezpieczeniem jest ryzyko.
Nie sądzę, żebym miał "3 stopniowe zabezpieczenie przeciwprzepięciowe" na zasilaczu :hyhy:

Oczywiście u mnie w domu zawsze wszystko podczas burzy jest wyłączane, kablówka i tak nie odbiera podczas burzy,bo warunki atmosferyczne na to nie pozwalają, także z telewizją też lipa :cfaniak:
YaHooo pisze:Powiem tak. Nauka nie za bardzo jest skłonna twierdzić, że jakaś komórka, czy działający router jest w stanie ściągnąć piorun ;)
Myślałem jednak, że jakieś badania lub cokolwiek w tym kierunku było wykonywane i sprawa raczej jest jasna, ale dzięki za info ;)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Procio pisze:żebym miał "3 stopniowe zabezpieczenie przeciwprzepięciowe" na zasilaczu
Tu chodzi o zabezpieczenie instalacji domowej, pierwszy stopień jest na słupie, drugi przy liczniku, trzeci to listwa przy komputerze/urządzeniach czy jakoś tak. Oczywiście instalacja odgromowa też musi być i prawidłowe uziomy do tego.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Procio pisze: Myślałem jednak, że jakieś badania lub cokolwiek w tym kierunku było wykonywane i sprawa raczej jest jasna, ale dzięki za info ;)
Niestety z moich wiadomości wynika, że niczego takiego nie badali ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Tu chodzi o zabezpieczenie instalacji domowej, pierwszy stopień jest na słupie, drugi przy liczniku, trzeci to listwa przy komputerze/urządzeniach czy jakoś tak. Oczywiście instalacja odgromowa też musi być i prawidłowe uziomy do tego.
Myślałem, że całe to "3 stopniowe zabezpieczenie" znajduje się w zasilaczu :rotfl: Dobra, mniej więcej rozumiem, dzięki wielkie za chęci wytłumaczenia ;)
YaHooo pisze:Niestety z moich wiadomości wynika, że niczego takiego nie badali ;)
Hmm.. Myślę, że może "pogoogluje" trochę, bo zaciekawił mnie ten temat :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Procio pisze:Myślałem, że całe to "3 stopniowe zabezpieczenie" znajduje się w zasilaczu :rotfl:
Tak dobrze to nie ma ;) Ale dobry zasilacz powinien być kolejnym elementem zabezpieczenia. Wyłapie on przepięcia których zwykły bezpiecznik nie wychwyci.
Procio pisze: Hmm.. Myślę, że może "pogoogluje" trochę, bo zaciekawił mnie ten temat :)
Jak coś znajdziesz ciekawego zapodaj na forum :) Bo sam jestem ciekaw.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jak coś znajdziesz ciekawego zapodaj na forum
Powiem szczerze, że nic nowego się nie dowiedziałem. Jedyne wyjście to odłączać wszystko od prądu podczas burzy. Internet raczej nie ściągnie, jednak większym zagrożeniem może być piorun, który uderzy w pobliżu naszego domu/urządzeń elektrycznych. Napięcie idzie po całej instalacji i pali się wszystko po kolei.
wojteks pisze:Jeżeli nie masz 3 stopniowego zabezpieczenia przeciwprzepięciowego na zasilaniu to najbezpieczniej wyłączać wszystko w domu z prądu na czas burzy z piorunami. Nawet z takim zabezpieczeniem jest ryzyko.
Z tego co wyczytałem, to tak jak piszesz, jest ryzyko. Jednak z burzą ciężko jest wygrać, także lepiej wszystko odłączać na te kilka, kilkanaście minut.

Pytałem jednak jakie jest zagrożenie, gdyż często podczas trwania jakiejś rozgrywki w grze, jestem zmuszony niestety opuścić grę psując przy tym zabawę sobie jak i innym kolegom z drużyny.

Znalazłem wcześniej jakąś stronę, która rzekomo pokazywała gdzie znajduje się burza w danym momencie z aktualizacją ~~1min. jednak post był dość stary i strona chyba nie działa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Procio pisze: jednak post był dość stary i strona chyba nie działa.
Są i działaja

http://pogodynka.pl/polska/burze/safir/
http://www.industry.siemens.com/industr ... on_pl.aspx
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Procio pisze:Powiem szczerze, że nic nowego się nie dowiedziałem. Jedyne wyjście to odłączać wszystko od prądu podczas burzy. Internet raczej nie ściągnie, jednak większym zagrożeniem może być piorun, który uderzy w pobliżu naszego domu/urządzeń elektrycznych. Napięcie idzie po całej instalacji i pali się wszystko po kolei.
Otóż to :ok: Szczególnie należy odłączać coś co jest podłączone pod długie kable, jak rozległa sieć LAN, kable antenowe idące na dach itp.
Procio pisze:Pytałem jednak jakie jest zagrożenie, gdyż często podczas trwania jakiejś rozgrywki w grze, jestem zmuszony niestety opuścić grę psując przy tym zabawę sobie jak i innym kolegom z drużyny.
Ja tam jeszcze nigdy nic nie wyłączyłem z prądu i jest ok. Podczas zawalistych burz pełny6ch piorunów prędzej mi wyłącza się nodeB (całkowity zanik zasięgu) niż ja wyłączę urządzenia z sieci ;) A ryzyko uszkodzenia sprzętu przez indukcję przepięcia od uderzenia pioruna zależy od tego jak blisko uderzył piorun oraz jak długi jest kabel.

Widziałem naocznie przypadek, że podczas bardzo silnej burzy na chwilkę przed każdym piorunem dzwonił telefon. Po prostu linia była bardzo długa (linia napowietrzna na wsi, więc była bardzo długa) i na krótko przed uderzeniem pioruna indukowało się napięcie takie samo jak podczas połączenia przychodzącego ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

YaHooo pisze:Ja tam jeszcze nigdy nic nie wyłączyłem z prądu i jest ok. Podczas zawalistych burz pełny6ch piorunów prędzej mi wyłącza się nodeB (całkowity zanik zasięgu) niż ja wyłączę urządzenia z sieci
Obyś się nie mylił.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Obyś się nie mylił.
Wiem, że igram z ogniem. Ale jakoś nie boję się, że coś się stanie. No chyba, że piorun walnie w słup obok mojego domu...
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze: No chyba, że piorun walnie w słup obok mojego domu...
Albo jak u mnie w kabel od anteny satelitarnej.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Albo jak u mnie w kabel od anteny satelitarnej.
No właśnie jakieś ryzyko istnieje. Tylko ja nie mam takiego nawyku wyrobionego, że wyłączam wszelkie urządzenia podczas burzy.
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:Tylko ja nie mam takiego nawyku wyrobionego, że wyłączam wszelkie urządzenia podczas burzy.
Lepiej go sobie wyrób bo nigdy nic nie wiadomo. ;)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Widziałem naocznie przypadek, że podczas bardzo silnej burzy na chwilkę przed każdym piorunem dzwonił telefon.
Również byłem świadkiem takiego zjawiska u mojej mamy na działce, linia ziemna, a telefon już więcej się nie odezwał-serwis. Dla tego od tego przypadku do wszelakiego sprzętu elektronicznego stosuję zabezpieczenia-odgromniki i nie wyłączam sprzętu i jakoś działa, np. po zabezpieczeniu ww lini telefonicznej były 2-3 takie silne burze że telefon przetrwał a moduł na centrali już nie :ok: , przed bezpośrednim wyładowaniem pioruna w naszą linię nic nas nie uchroni, ale takich przypadków jest 1% w stosunku do reszty sprzęt zabezpieczjący może nas uchronić od problemów ;)
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Lepiej go sobie wyrób bo nigdy nic nie wiadomo. ;)
Pożyjemy, zobaczymy ;)
jarek999 pisze:przed bezpośrednim wyładowaniem pioruna w naszą linię nic nas nie uchroni,
No chyba, że się fizycznie od linii odepniemy ;)
ODPOWIEDZ