Huawei e1820 iPlus + antena cybertech 17dBi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei e1820 iPlus + antena cybertech 17dBi
Witam,
od dłuższego czasu rozważam zakup anteny do mojego modemu huawei e1820. Korzystam z usług Plusa; dość często zdarzają się chwilowe przerwy w transmisji danych (modem się nie rozłącza) na kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, co jest dość denerwujące... Najczęściej zasięg to UMTS albo HSDPA, a moc syganły ok -99dBm.
Moje pytanie jest następujące, czy ten modem + antena Antena HSPA+/3G/UMTS/HSDPA 17dBi (wraz z konektorem wtyk FME (męski) / wtyk CRC9 ) sprawdzą się, skoro ruszając modemem na obszarze ok 2m kwadratowych łapię sygnał z paru nadajników (kierunki południowy-wschód, wschód, południowy-zachód, zachód...)?
Antena zostanie zamontowana dość wysoko, może napotkać co najwyżej pare koron drzew, odległości od najbliższych nadajników to ok 2-3km.
od dłuższego czasu rozważam zakup anteny do mojego modemu huawei e1820. Korzystam z usług Plusa; dość często zdarzają się chwilowe przerwy w transmisji danych (modem się nie rozłącza) na kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, co jest dość denerwujące... Najczęściej zasięg to UMTS albo HSDPA, a moc syganły ok -99dBm.
Moje pytanie jest następujące, czy ten modem + antena Antena HSPA+/3G/UMTS/HSDPA 17dBi (wraz z konektorem wtyk FME (męski) / wtyk CRC9 ) sprawdzą się, skoro ruszając modemem na obszarze ok 2m kwadratowych łapię sygnał z paru nadajników (kierunki południowy-wschód, wschód, południowy-zachód, zachód...)?
Antena zostanie zamontowana dość wysoko, może napotkać co najwyżej pare koron drzew, odległości od najbliższych nadajników to ok 2-3km.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Huawei e1820 iPlus + antena cybertech 17dBi
Antena kierunkowa (a taką jest właśnie antena panelowa), pozwala na dość dokładne nakierowanie na wybrany Node B. Modem, tak samo jak telefon posiada antenę dookólną i dlatego łapiesz sygnały z różnych stron. Myślę, że ta antena to dobry wybór. Skoro masz -99dBm na samym modemie, przyda się solidne wzmocnienie, a tym samym ustabilizowanie transmisji danych.
Sama antena jest dość pokaźnych rozmiarów 33x33cm, ale to dobra antena. Możesz się jeszcze zastanowić nad tą. Ma zysk o 2dBi mniejszy, ale za to jest tańsza i prawie o połowę mniejsza.
Sama antena jest dość pokaźnych rozmiarów 33x33cm, ale to dobra antena. Możesz się jeszcze zastanowić nad tą. Ma zysk o 2dBi mniejszy, ale za to jest tańsza i prawie o połowę mniejsza.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Dziękuję za szybką odpowiedź
Chodziło mi właśnie między innymi o rozwianię wątpliwości kierunkowa vs dookólna.
Rozmiary anteny nie są problemem, będzie na dachu gdzie jest sporo miejsca.
Czy z samym gnizdem antenowym w modemie nie będzie problemów? Gdyż podobno coś jest nie tak z tym modelem (nie jestem zorienowana w temacie)?

Rozmiary anteny nie są problemem, będzie na dachu gdzie jest sporo miejsca.
Czy z samym gnizdem antenowym w modemie nie będzie problemów? Gdyż podobno coś jest nie tak z tym modelem (nie jestem zorienowana w temacie)?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Nie doczytałem jaki masz model modemu.. Przepraszam. Może być problem niestety, bo z opinii użytkowników tego forum (i nie tylko tego) wynika, że modem E1820 nie ma poprawnie funkcjonującego złącza antenowego. Więc jeśli zależy Ci na stabilności połączenia, proponowałbym zmienić modem.Anaaa pisze:Czy z samym gnizdem antenowym w modemie nie będzie problemów?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Czy istnieje jakiś sposób, aby sprawdzić to gniazdo bez posiadania anteny?
Zmiana modemu raczej nie wchodzi w grę... ;/
Zmiana modemu raczej nie wchodzi w grę... ;/
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Tu nie ma co sprawdzać, wejście antenowe nie działa na 100%. Też "miałem" ten modem
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A nie ma tak, że taki przestój zdarza się po tym jak przez dłuższą chwilę nie pobierasz nic z sieci? Bo w czym rzecz. Jak nic nie przesyłasz modem schodzi z HSDPA na UMTS i niektóre modemy się zawieszają. Po kilkudziesięciu sekundach się odwieszają i dalej można korzystać z internetu.Anaaa pisze:dość często zdarzają się chwilowe przerwy w transmisji danych (modem się nie rozłącza) na kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, co jest dość denerwujące...
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Darek.74 pisze:Tu nie ma co sprawdzać, wejście antenowe nie działa na 100%. Też "miałem" ten modem

Tak YaHooo, w 95% jest to sytuacja opisana przez ciebie, ale także podczas ściągania czegoś większego (tj. obciążone łącze non-stop przez pewnien okres) potrafi umrzeć na chwilkę...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To może Ci na to pomóc wymuszenie małego ruchu. Najprościej zrobić to za pomocą komendy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>. Ja u siebie jeśli chcę tak zrobić, to muszę użyć następującej składni:Anaaa pisze:Tak YaHooo, w 95% jest to sytuacja opisana przez ciebie
Kod: Zaznacz cały
ping google.pl -t -l 100
To już może być wina wahającego się zasięgu, albo obciążenia stacji. Tu możesz sprawdzić jak sytuacja jest późno w nocy? Tak koło 2-3.Anaaa pisze:ale także podczas ściągania czegoś większego (tj. obciążone łącze non-stop przez pewnien okres) potrafi umrzeć na chwilkę...
Pozdrawiam YaHooo 

-
Hehe, na pingowanie nie wpadłam xDYaHooo pisze:To może Ci na to pomóc wymuszenie małego ruchu. Najprościej zrobić to za pomocą komendy »PING«.
Co do obciążenia prawdopodobnie masz rację, gdyż największe problemy są oczywiście w pt i sobotę wieczorem ;/ Widać to masakrycznie podczas ładowania się stron - ładuje x% przestaje, znów ładuje... Rzadko korzystam z sieci o tej godzinie, ale z tego co pamiętam, gdy ostatnio coś ściągałam, to się rozpędził do zawrotnej szybkości (jak dla niego) ok 7-8 Mb/s
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-09-05, 19:03 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-09-05, 18:03 przez Anaaa, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To spróbuj, u mnie to pomagaAnaaa pisze: Hehe, na pingowanie nie wpadłam xD

To też może być przyczyną takich zawiech internetu, chociaż nie na tak długi czas jak kilkadziesiąt sekund.Anaaa pisze:Co do obciążenia prawdopodobnie masz rację, gdyż największe problemy są oczywiście w pt i sobotę wieczorem ;/
Czyli jak sama widzisz obciążenie masz bardzo duże.Anaaa pisze:Rzadko korzystam z sieci o tej godzinie, ale z tego co pamiętam, gdy ostatnio coś ściągałam, to się rozpędził do zawrotnej szybkości (jak dla niego) ok 7-8 Mb/s
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Miałem podobny problem, pisałem o tym tutaj, z tym że dotyczyło to e173u-2 i orange.Anaaa pisze:dość często zdarzają się chwilowe przerwy w transmisji danych (modem się nie rozłącza) na kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, co jest dość denerwujące...
Podejrzewam niekompatybilność modemu ze sprzętem na BTS, być może w Twoim przypadku jest podobnie, w końcu to też huawei.
U mnie pomagało wspomniane pingowanie w tle lub wyłączenie HSUPA w modemie.