Huawei e1820 iPlus + antena cybertech 17dBi

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anaaa
Początkujący użytkownik forum

Huawei e1820 iPlus + antena cybertech 17dBi

Post autor: Anaaa »

Witam,
od dłuższego czasu rozważam zakup anteny do mojego modemu huawei e1820. Korzystam z usług Plusa; dość często zdarzają się chwilowe przerwy w transmisji danych (modem się nie rozłącza) na kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, co jest dość denerwujące... Najczęściej zasięg to UMTS albo HSDPA, a moc syganły ok -99dBm.
Moje pytanie jest następujące, czy ten modem + antena Antena HSPA+/3G/UMTS/HSDPA 17dBi (wraz z konektorem wtyk FME (męski) / wtyk CRC9 ) sprawdzą się, skoro ruszając modemem na obszarze ok 2m kwadratowych łapię sygnał z paru nadajników (kierunki południowy-wschód, wschód, południowy-zachód, zachód...)?
Antena zostanie zamontowana dość wysoko, może napotkać co najwyżej pare koron drzew, odległości od najbliższych nadajników to ok 2-3km.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei e1820 iPlus + antena cybertech 17dBi

Post autor: Yanusz »

Antena kierunkowa (a taką jest właśnie antena panelowa), pozwala na dość dokładne nakierowanie na wybrany Node B. Modem, tak samo jak telefon posiada antenę dookólną i dlatego łapiesz sygnały z różnych stron. Myślę, że ta antena to dobry wybór. Skoro masz -99dBm na samym modemie, przyda się solidne wzmocnienie, a tym samym ustabilizowanie transmisji danych.

Sama antena jest dość pokaźnych rozmiarów 33x33cm, ale to dobra antena. Możesz się jeszcze zastanowić nad . Ma zysk o 2dBi mniejszy, ale za to jest tańsza i prawie o połowę mniejsza.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Anaaa

Dziękuję za szybką odpowiedź :) Chodziło mi właśnie między innymi o rozwianię wątpliwości kierunkowa vs dookólna.

Rozmiary anteny nie są problemem, będzie na dachu gdzie jest sporo miejsca.

Czy z samym gnizdem antenowym w modemie nie będzie problemów? Gdyż podobno coś jest nie tak z tym modelem (nie jestem zorienowana w temacie)?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Anaaa pisze:Czy z samym gnizdem antenowym w modemie nie będzie problemów?
Nie doczytałem jaki masz model modemu.. Przepraszam. Może być problem niestety, bo z opinii użytkowników tego forum (i nie tylko tego) wynika, że modem E1820 nie ma poprawnie funkcjonującego złącza antenowego. Więc jeśli zależy Ci na stabilności połączenia, proponowałbym zmienić modem.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Anaaa

Czy istnieje jakiś sposób, aby sprawdzić to gniazdo bez posiadania anteny?

Zmiana modemu raczej nie wchodzi w grę... ;/
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Tu nie ma co sprawdzać, wejście antenowe nie działa na 100%. Też "miałem" ten modem
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Anaaa pisze:dość często zdarzają się chwilowe przerwy w transmisji danych (modem się nie rozłącza) na kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, co jest dość denerwujące...
A nie ma tak, że taki przestój zdarza się po tym jak przez dłuższą chwilę nie pobierasz nic z sieci? Bo w czym rzecz. Jak nic nie przesyłasz modem schodzi z HSDPA na UMTS i niektóre modemy się zawieszają. Po kilkudziesięciu sekundach się odwieszają i dalej można korzystać z internetu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Anaaa

Darek.74 pisze:Tu nie ma co sprawdzać, wejście antenowe nie działa na 100%. Też "miałem" ten modem
:cry:

Tak YaHooo, w 95% jest to sytuacja opisana przez ciebie, ale także podczas ściągania czegoś większego (tj. obciążone łącze non-stop przez pewnien okres) potrafi umrzeć na chwilkę...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Anaaa pisze:Tak YaHooo, w 95% jest to sytuacja opisana przez ciebie
To może Ci na to pomóc wymuszenie małego ruchu. Najprościej zrobić to za pomocą komendy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>. Ja u siebie jeśli chcę tak zrobić, to muszę użyć następującej składni:

Kod: Zaznacz cały

ping google.pl -t -l 100
Ale u Ciebie być może trzeba ustawić inną liczbę. Może to być 20 albo nawet i 500. Jest to rozmiar paczki użytej to testu.
Anaaa pisze:ale także podczas ściągania czegoś większego (tj. obciążone łącze non-stop przez pewnien okres) potrafi umrzeć na chwilkę...
To już może być wina wahającego się zasięgu, albo obciążenia stacji. Tu możesz sprawdzić jak sytuacja jest późno w nocy? Tak koło 2-3.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Anaaa

YaHooo pisze:To może Ci na to pomóc wymuszenie małego ruchu. Najprościej zrobić to za pomocą komendy »PING«.
Hehe, na pingowanie nie wpadłam xD

Co do obciążenia prawdopodobnie masz rację, gdyż największe problemy są oczywiście w pt i sobotę wieczorem ;/ Widać to masakrycznie podczas ładowania się stron - ładuje x% przestaje, znów ładuje... Rzadko korzystam z sieci o tej godzinie, ale z tego co pamiętam, gdy ostatnio coś ściągałam, to się rozpędził do zawrotnej szybkości (jak dla niego) ok 7-8 Mb/s

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-09-05, 19:03 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-09-05, 18:03 przez Anaaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Anaaa pisze: Hehe, na pingowanie nie wpadłam xD
To spróbuj, u mnie to pomaga ;)
Anaaa pisze:Co do obciążenia prawdopodobnie masz rację, gdyż największe problemy są oczywiście w pt i sobotę wieczorem ;/
To też może być przyczyną takich zawiech internetu, chociaż nie na tak długi czas jak kilkadziesiąt sekund.
Anaaa pisze:Rzadko korzystam z sieci o tej godzinie, ale z tego co pamiętam, gdy ostatnio coś ściągałam, to się rozpędził do zawrotnej szybkości (jak dla niego) ok 7-8 Mb/s
Czyli jak sama widzisz obciążenie masz bardzo duże.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

Anaaa pisze:dość często zdarzają się chwilowe przerwy w transmisji danych (modem się nie rozłącza) na kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, co jest dość denerwujące...
Miałem podobny problem, pisałem o tym tutaj, z tym że dotyczyło to e173u-2 i orange.
Podejrzewam niekompatybilność modemu ze sprzętem na BTS, być może w Twoim przypadku jest podobnie, w końcu to też huawei.
U mnie pomagało wspomniane pingowanie w tle lub wyłączenie HSUPA w modemie.
ODPOWIEDZ