Antena z dipola topnet info pokazuje 79dB i 54% zasięgu. Czy ten słaby rezultat wynika z obciążenia tego danego BTSa czy jednak z zasięgu?
Pozdrawiam.
Moderator: Moderatorzy
Na to wygląda-charakterystyczna cecha przy przeciążonej sieci to relatywnie wysoki ULCzy ten słaby rezultat wynika z obciążenia tego danego BTSa czy jednak z zasięgu?
A co kupiłeś kałasznikowa?dzumin pisze:ale ile mnie więcej osób może przeciążyć taki nadajnik
U mnie w mieście jedna stacja UMTS Playa obsługuje mniej więcej okrąg o promieniu 300-500 metrów w każdą stronę, bo później już stoi druga. Więc sprawy mają się zupełnie inaczej.jak to musi wyglądać w mieście
.. lub mieć nadzieję, że sieć uruchomi na tym nodeB dodatkowe sektory.dzumin pisze:Aha to znaczy że trzeba się przyzwyczajać do takich spadków prędkości
Nie. Numeracja sektorów może być dowolna. Zwykle stacje są 3 sektorowe. W Playu przeważnie jedna stacja ma CID w postaci xxxx1, xxxx2, xxxx3 lub xxxx4, xxxx5, xxxx6 lub xxxx7, xxxx8, xxxx9. W przypadku UMTS2100 każdy z dużych operatorów posiada po 15 MHz, więc może odpalić na jednej stacji do 3 nośnych (każda po 5 MHz), w związku z tym w jednym sektorze mogą być 3 tzw. cele. Play dodatkowo może uruchomić jeszcze jedną nośną w UMTS900.dzumin pisze:Czyli to oznacza że moja stacja bazowa ma co najmniej 7 sektorów ?