Play Online zatkany BTS?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aree1987
Stały użytkownik forum

Play Online zatkany BTS?

Post autor: aree1987 »

Czy to możliwe że BTS na wsi i to 900 UMTS jest notorycznie zapchany w dzień?
Obrazek fotka z teraz tak jest przez wiekszosc dnia w nocy 1,4Mb/s.
Antena z dipola topnet info pokazuje 79dB i 54% zasięgu. Czy ten słaby rezultat wynika z obciążenia tego danego BTSa czy jednak z zasięgu?
Pozdrawiam.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Play Online zatkany BTS?

Post autor: Maciek764 »

Zasięg przyzwoity, jak w nocy jest dobrze to obciążenie. Pewnie Play podłączył stację pod jakąś mocarną radiolinię typu 4Mb/s (chociaż nie wiem ile oni zwykle podpinają pod stacje). Można popróbować z anteną ale nikt gwarancji nie da...
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Czy ten słaby rezultat wynika z obciążenia tego danego BTSa czy jednak z zasięgu?
Na to wygląda-charakterystyczna cecha przy przeciążonej sieci to relatywnie wysoki UL ;)
jareq
dzumin
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dzumin »

Szczerze mówiąc spotyka mnie ten sam problem od jakiegoś czasu ( kilka ostatnich dni ) Wieczorem prędkość spada mi o połowę, a upload rośnie delikatnie i jest większy niż zwykle. Nadajnik jest także na terenie wiejskim.

Teraz moje pytanie na które pewnie trudno odpowiedzieć, ale ile mnie więcej osób może przeciążyć taki nadajnik ? Powiedzmy że każda osoba coś pobiera i wykorzystuje w pełni swoje łącze...
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

dzumin pisze:ale ile mnie więcej osób może przeciążyć taki nadajnik
A co kupiłeś kałasznikowa? :D Z własnego doświadczenia wiem że połowa prędkości wieczorem w Play to norma i "dobry wynik" A czy to będzie 5 czy 50 osób i tak nie masz na to wpływu.
dzumin

Nie mam kałasznikowa :D Pytam ponieważ jeżeli objawy przeciążenia są na słabo zaludnionych obszarach wiejskich, to jak to musi wyglądać w mieście :) Stąd moje pytanie o przypuszczalną liczbę osób, która może za bardzo obciążyć sieć ...
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Na wsi może być gorzej niż w mieście, w mojej miejscowości jest 5 stacji Play u ciebie pewnie jedna, która jest dla wszystkich.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

jak to musi wyglądać w mieście
U mnie w mieście jedna stacja UMTS Playa obsługuje mniej więcej okrąg o promieniu 300-500 metrów w każdą stronę, bo później już stoi druga. Więc sprawy mają się zupełnie inaczej.
aree1987
Stały użytkownik forum

Post autor: aree1987 »

Dokładnie a UMTS900 ma zasięg powiedzmy 17km promień, więc taka stacja musi obsłużyć mase ludzi niestety.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Ale Play odwala z UMTS900 taką kaszanę, że czasami obsługuje taki sam teren jak 2100.
dzumin

Aha to znaczy że trzeba się przyzwyczajać do takich spadków prędkości :)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

dzumin pisze:Aha to znaczy że trzeba się przyzwyczajać do takich spadków prędkości :)
.. lub mieć nadzieję, że sieć uruchomi na tym nodeB dodatkowe sektory.
dzumin

Yanusz, Dzięki za info :) Skorzystałem z programu Top NetInfo. Okazało się że mój numer CID jest następujący: 49197, 7

Z informacji w internecie wynika, że właśnie ostatnia cyfra określa numer sektora, do którego jest się zalogowanym. Czyli to oznacza że moja stacja bazowa ma co najmniej 7 sektorów ? Czy to dużo ?
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

dzumin pisze:Czyli to oznacza że moja stacja bazowa ma co najmniej 7 sektorów ?
Nie. Numeracja sektorów może być dowolna. Zwykle stacje są 3 sektorowe. W Playu przeważnie jedna stacja ma CID w postaci xxxx1, xxxx2, xxxx3 lub xxxx4, xxxx5, xxxx6 lub xxxx7, xxxx8, xxxx9. W przypadku UMTS2100 każdy z dużych operatorów posiada po 15 MHz, więc może odpalić na jednej stacji do 3 nośnych (każda po 5 MHz), w związku z tym w jednym sektorze mogą być 3 tzw. cele. Play dodatkowo może uruchomić jeszcze jedną nośną w UMTS900.

W Twoim przypadku stacja ma najprawdopodobniej 3 sektory o numeracji 49197, 49198, 49199 i jest to UMTS900 jeśli to stacja Skępe, ul. Polna 8.
ODPOWIEDZ