Antenę mogę zwrócić, modem nie
Nieodpowiedni modem czy kiepska antena?
Moderator: Moderatorzy
-
SPUTNIK1957
- Początkujący użytkownik forum
Nieodpowiedni modem czy kiepska antena?
Sytuacja jest taka: telefon (k800i) łapie nadajnik play w gsm jak i w umts, słabo bo słabo ale lapie, natomiast modem huwei e173 nie łapie nic, pomimo podpietej anteny 9dB zakupionej w salonie play.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Nieodpowiedni modem czy kiepska antena?
Masz na myśli ten bacik na podstawce z magnesu? No proszę Cię.. nie obrażaj anten..SPUTNIK1957 pisze:pomimo podpietej anteny 9dB zakupionej w salonie play.
Zacznijmy od początku.. napisz, w jakiej miejscowości używany jest Play Online?
-
SPUTNIK1957
No tak ten bacik
Teren na którym chciałbym z play korzystać nie jest ujety na mapce zasiegu przedstawionej przez operatora, wiele nie brakuje, jakieś 6km do obszaru który jest zaznaczony zasiegiem na zewnatrz budynków UMTS900 HSPA+
Teren na którym chciałbym z play korzystać nie jest ujety na mapce zasiegu przedstawionej przez operatora, wiele nie brakuje, jakieś 6km do obszaru który jest zaznaczony zasiegiem na zewnatrz budynków UMTS900 HSPA+
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
No to rzeczywiście "niewiele"SPUTNIK1957 pisze: wiele nie brakuje, jakieś 6km do obszaru który jest zaznaczony zasiegiem na zewnatrz budynków UMTS900 HSPA+
Podaj nazwę tej miejscowości, to zobaczę gdzie są ulokowane te nadajniki.
-
SPUTNIK1957
Noo jak to wyjasnić..., rzecz w tym że mojej osady nie ma zaznaczonej na mapie
Natomiast mam 2 nadajniki do wyboru ale w grę w chodzi jeden oddalony z 15-20 km.
Edit
Ale jest to teren wyższy niż ten na którym jest połozony bts.
Natomiast mam 2 nadajniki do wyboru ale w grę w chodzi jeden oddalony z 15-20 km.
Edit
Ale jest to teren wyższy niż ten na którym jest połozony bts.
Ostatnio zmieniony 2011-09-17, 18:13 przez SPUTNIK1957, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
To podaj najbliższą Ciebie osadę, która jest na mapie.
-
SPUTNIK1957
Są to Ujazdy, podkarpackie
Edit.
BTS który łapię na telefonie to najprawdopodobniej a raczej <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> to BTS z Hyżne. I chyba jedynie wchodzi w grę antena kierunkowa, tylko własnie jaka ?
Edit.
BTS który łapię na telefonie to najprawdopodobniej a raczej <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> to BTS z Hyżne. I chyba jedynie wchodzi w grę antena kierunkowa, tylko własnie jaka ?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
No właśnie te tereny podgórskie...
Nie wiem, co Ty złapałeś na tym k800i, ale chyba nie 3G. Ten model o ile mi wiadomo obsługuje tylko częstotliwość UMTS 2100 MHz, a zdaje się najbliższą stację bazową z tym pasmem masz w Strzyżowie (oddaloną o ok. 20km). Chyba, ze w Hyżnem jest również stacja bazowa 2100 MHż, ale o tym nie informacji ani na stronie Play, ani na BTSearch. Z pewnością masz nodeB Play 900MHz w Hyżnem.
Teraz pytanie jak jest z ukształtowaniem terenu patrzac od Ciebie w kierunkach: Na Strzyżów i na Hyżne? Chodzi mi o górki, lasy, inne przeszkody.
Nie wiem, co Ty złapałeś na tym k800i, ale chyba nie 3G. Ten model o ile mi wiadomo obsługuje tylko częstotliwość UMTS 2100 MHz, a zdaje się najbliższą stację bazową z tym pasmem masz w Strzyżowie (oddaloną o ok. 20km). Chyba, ze w Hyżnem jest również stacja bazowa 2100 MHż, ale o tym nie informacji ani na stronie Play, ani na BTSearch. Z pewnością masz nodeB Play 900MHz w Hyżnem.
Teraz pytanie jak jest z ukształtowaniem terenu patrzac od Ciebie w kierunkach: Na Strzyżów i na Hyżne? Chodzi mi o górki, lasy, inne przeszkody.
-
SPUTNIK1957
Tak dokładnie, podgórskie.
Ja też nie wiem co łapie ten telefon ale gdy dam wybierz sieć ręcznie to mam widocznych 7 pozycji z tego 2 to play czyli jedną normalną a drugą z znaczkiem 3G
Z danych wynika że obsługuje UMTS, 900, 1900, 1800.
Jesli chodzi o teren to chyba fatalnie bo w obu kierunkach są góry i lasy, ale raczej kierunek Hyżne bedzie moze i ledwie widzialny choryzontowo. Tzn mnie o tyle ratuje ze jestem nieco wyzej niż jeżeli te BTSy. Jako ciekawostkę dodam ze prowadzac próby z radiem CB dolatywałem nawet 30 km na antenie ...... 70 cm. Ale wiem, charakter rozchodzenia się obydwóch czestotliwości fal to 2 zupełnie inne rzeczy.
.
Ja też nie wiem co łapie ten telefon ale gdy dam wybierz sieć ręcznie to mam widocznych 7 pozycji z tego 2 to play czyli jedną normalną a drugą z znaczkiem 3G
Z danych wynika że obsługuje UMTS, 900, 1900, 1800.
Jesli chodzi o teren to chyba fatalnie bo w obu kierunkach są góry i lasy, ale raczej kierunek Hyżne bedzie moze i ledwie widzialny choryzontowo. Tzn mnie o tyle ratuje ze jestem nieco wyzej niż jeżeli te BTSy. Jako ciekawostkę dodam ze prowadzac próby z radiem CB dolatywałem nawet 30 km na antenie ...... 70 cm. Ale wiem, charakter rozchodzenia się obydwóch czestotliwości fal to 2 zupełnie inne rzeczy.
.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
No nie wiem, na stronie producenta pisze, że obsługuje tylko 2100. No nie ważne.. w każdym razie jeśli coś złapałeś, to tylko z Hyżnego. Wiec potrzeba Ci jak najmocniejszą antenę na 900MHz. Ta powinna być dobra.
Zapomniałbym zapytać: Ten modem to E173 czy E173u-2? Kupowałeś go w Play?
Zapomniałbym zapytać: Ten modem to E173 czy E173u-2? Kupowałeś go w Play?
-
SPUTNIK1957
Ok, a mam pytanie bo znalazłem też http://www.cybertech.com.pl/p17,antena- ... fme-z.html no i nie wiem co mysleć, bo jest nieco krótsza czyli ma 1 m a zysku ma 24dBi wiec czy to kit czy prawda?
Co do k800i to masz rację, ja to zle zrozumiałem bo w opisie danych nie było rozróznienia na GSM i UMTS http://www.ceneo.pl/336920s Ale to mi się normalnie wierzyć nie chcę, gdzie jest na mapie 2100 a 900 , jesli fon łapie z tak daleka 2100 to bez problemu modem powinien łapać 900
Sam E173, tak w Play, najpierw wziolem na próbę, pózniej oddałem, i pózniej jak staniały kupiłem na kartę, gdyby to chulało to wziąlbym sam net na abonament bez modemu.
Co do k800i to masz rację, ja to zle zrozumiałem bo w opisie danych nie było rozróznienia na GSM i UMTS http://www.ceneo.pl/336920s Ale to mi się normalnie wierzyć nie chcę, gdzie jest na mapie 2100 a 900 , jesli fon łapie z tak daleka 2100 to bez problemu modem powinien łapać 900
Sam E173, tak w Play, najpierw wziolem na próbę, pózniej oddałem, i pózniej jak staniały kupiłem na kartę, gdyby to chulało to wziąlbym sam net na abonament bez modemu.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Też się nad tym zastanawiam..SPUTNIK1957 pisze:nie wiem co mysleć, bo jest nieco krótsza czyli ma 1 m a zysku ma 24dBi wiec czy to kit czy prawda?
Jeśli kupiłeś w zestawie z kartą za 129zł to jest to E173u-2. Dlatego pytam, bo to istotna sprawa jest.SPUTNIK1957 pisze:Sam E173, tak w Play, najpierw wziolem na próbę, pózniej oddałem, i pózniej jak ztanialy kupiłem na kartę
-
SPUTNIK1957
No kupilem w zestawie za 129 zł i na modemie tylko pisze "HUWEI Mobile Broadband E173"
Oszukali mnie ?
Oszukali mnie ?
-
ezaq
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Otwórz modem i tam masz napisane E173u-2, IMEI i S/N.SPUTNIK1957 pisze:Oszukali mnie ?
-
SPUTNIK1957
ezaq pisze:Otwórz modem i tam masz napisane E173u-2, IMEI i S/N.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
No to wiemy wszystko. Twój modem to E173u-2 więc będzie działać pod HSPA 900MHz. Jedynym dla mnie rozwiązaniem jest zakupienie ATK 20 Dipola (do tej anteny nie mam zaufania, tym bardziej, ze to nie jest antena wyprodukowana przez firmę Cybertech), z kablem o odpowiedniej długości, czyli możliwie jak najkrótszy + konektor do modemu E173.
- wojteks
- *** Administrator ***
To że telefon wykrywa sieci z takiej odległości to wcale nie znaczy że się do nich zaloguje. Jedyny wiarygodny test to videorozmowa w sieci macierzystej Play.SPUTNIK1957 pisze:jesli fon łapie z tak daleka 2100 to bez problemu modem powinien łapać 900
Nie pomagam na PW!