Orange - (nie)wyczerpany limit

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
amiga
Początkujący użytkownik forum

Orange - (nie)wyczerpany limit

Post autor: amiga »

Witajcie!

Zarejestrowałam się tutaj, gdyż mam nietypowy problem.. :/ bo: od czterech lat „mam” Internet w Orange (Orange Free Standard, 60zł/mc), mam limit transferu 2GB (1GB plus drugi, jako „prezent” za przedłużenie umowy). Zawsze ten limit przekraczałam po czym Internet zwalniał – norma. Ostatnio jednak stało się (i dzieje się) coś dziwnego.. przekroczyłam limit w ciągu dwóch dni, ściągając z sieci dużo ważące pliki (filmy). Chciałam dokupić sobie dodatkowy transfer kiedy to odkryłam, że mam natrzepanych 7GB i nic się nie dzieje.. :zdziwko: ściągałam dalej. W końcu, po paru dniach natrzepałam prawie 12GB i NIC!!! Zadowolona, że Internet nie zwalnia korzystałam na całego, ale kiedy pomyślałam o dodatkowych kosztach, przestałam się tak cieszyć.. zajrzałam na stronę orange-online.. okazało się, że w „dostępne środki” nie pokazuje mi ile transferu pozostało, „poakzuje” tylko ilość SMSów, jakiś Pakiet Data i prezent w formie tego 1 giga.. przejrzałam usługi i nie widzę, żebym miała jakieś „Szcześliwe Godziny” czy „Cała na Przód”, są one nieaktywne (poza tym, nic nie uaktywniałam).. więc... co jest grane? Czy w Orange bez mojej wiedzy coś się zmieniło i dostanę gigantyczny rachunek? :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Orange - (nie)wyczerpany limit

Post autor: YaHooo »

amiga nie dostaniesz większego rachunku. A czasem się zdarzy, że operator nie przytnie prędkości, bo zawsze się może zdarzyć jakiś błąd w systemie ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
amiga

YaHooo dziękuję za odpowiedź, uspokoiłam się nieco. :) Nie tylko Internet nie zwalnia, ale nawet powiadomienia o przekroczeniu nie dostałam.. nic, cisza.. a przekroczyłam chyba z 10 razy.. :) Jeszcze tylko takie pytanko chodzi mi po głowie.. dlaczego na orange-online, w "dostepne środki" nie mam pola podstawowego.. widze tam jedynie prezenty i ilość SMS, po autoryzacji tak samo.. a czytam wszędzie, że to właśnie w tym miejscu mogłabym sprawdzić stan swojego transferu.. przejrzałam wszystko i nigdzie nie widzę ani ile mi pozostało, ani nawet jaki mam limit.. :zdziwko:

Ps. jeśli to błąd, to fajny ten błąd. :D
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Sugerowałbym ze swojej strony aby przedłużyć umowę.
Masz juz trochę za starą promocje jak na dzisiejsze realia
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... _FREE_STAY
Można teraz wyrwać 5GB za 43,07zł (Orange Free 59zł bez modemu)

Oczywiście po zakończeniu "promocji" na nielimitowany internet ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

marens pisze: Oczywiście po zakończeniu "promocji" na nielimitowany internet ;)
Która ze względu na nasilenie się dyskusji na forum może szybko skończyć swój żywot ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
agent07
Użytkownik forum

Post autor: agent07 »

A probowałaś zgłosić to na infolinie? powinni podpowiedzieć jak sprawdzić z której oferty aktualnie korzystasz. Albo na Orange.pl zobacz. Powiedz jeszcze czy promocja "cała na przód" ma podobne warunki do nielimitowanych rozmów? Czy myle taryfy?
amiga

Sugerowałbym ze swojej strony aby przedłużyć umowę.
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie oferta Play'a.. myślałam, żeby już tej umowy nie przedłużać.. poczekam jeszcze i zobaczę, cóż nowego Orange wymyśli.. czym mnie przekona do pozostania z nimi.. :)
A probowałaś zgłosić to na infolinie? powinni podpowiedzieć jak sprawdzić z której oferty aktualnie korzystasz. Albo na Orange.pl zobacz. Powiedz jeszcze czy promocja "cała na przód" ma podobne warunki do nielimitowanych rozmów? Czy myle taryfy?
Wprawdzie nie dzwoniłam na infolinię, ale wiem, że moja oferta to Orange Free Standard w którym przypada 1 giga (na starych zasadach), wszystko mam w umowie.. a przecież nie mogli mi zmienić „umowy” nawet jeśli te zmiany miałyby być dla mnie korzystne. :)
W orange-online wśród usług uaktywnionych nie widzę niczego podejrzanego.. Z tą promocją to rozumiem to jako nie zmniejszoną prędkość Internetu po przekroczeniu limitu transferu ale za opłatą (kilka groszy za kilka mega, nie pamiętam dokadnie). W pierwszej chwili byłam pewna, że taka promocja „sama” mi się „włączyła” i dlatego czeka mnie wielki rachunek (nawet nie chce mi się liczyć bo aż strach).Teraz myślę jednak, że to faktycznie jakiś błąd (ręce do Boga składam, żeby nie okazało się, że jest inaczej) i to trwający dość długo, bo ja nadal ściągam i nadal nie dzieje się NIC. :P Ściągam codziennie po 2, 3 giga - a o choćby smsie o przekroczeniu limitu mogę jedynie pomarzyć.. cóż, czekam na kolejną fakturę, z niecierpliwością..
ODPOWIEDZ