modem huawei e353 prośba o pomoc!

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andrzej_k
Początkujący użytkownik forum

modem huawei e353 prośba o pomoc!

Post autor: andrzej_k »

Witam!
Poszukuję anteny do ww modemu... Mieszkam w domu jednorodzinnym - odległość od nadajnika t-mobile w linni prostej 800 metrów. Na dworzu zasięg HSPA w domu HSPA na przemian z EDGE zależy gdzie akurat stoje. Jak postawiłem netbooka na parapecie przy otwartym oknie zasięg utrzymywal się cały czas na poziomie HSPA. Pomóżcie coś dobrać - chciałbym utrzymać dobry sygnał :). I teraz szukać magnetycznej czy raczej nie?

pzdr. i dziei za pomoc
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: modem huawei e353 prośba o pomoc!

Post autor: Yanusz »

Jeśli przy otwartym oknie masz rzeczywiście stabilne połączenie, to antenka jak najbardziej się przyda. Ale.. zamiast anteny magnetycznej (do działania której mam pewne uprzedzenia) wybrałbym jakiś mały panel, chociażby taki. Antena zawsze będzie przymocowana na dworze, co zapewni zasięg przez okrągły rok, a nie tylko latem przy uchylonym oknie.
andrzej_k

a wystawiona antena magnetyczna calorocznie na parapecie na zewnatrz nie spelnialaby swojego zadania?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

andrzej_k pisze:Na dworzu zasięg HSPA w domu HSPA na przemian z EDGE zależy gdzie akurat stoje.
To może warto spróbować wymusić w menadżerze połączeń łączenie się po samym 3G? Być może to będzie w stanie zapewnić stabilne działanie po HSDPA.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Na swoją odpowiedzialność możesz to kupić, ale ja osobiście nie polecam. Masz w domu "pływający" zasięg, więc taki bacik to może być za mało.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Yanusz pisze:Masz w domu "pływający" zasięg, więc taki bacik to może być za mało.
Jeśli na zewnątrz ma stabilny zasięg to może pomóc. Ale ja bym najpierw sprawdził jak działa łączenie na sztywno po 3G, czy nie wzrastają pingi, zmniejsza się prędkość, czy nie rozłącza. Jeśli nie, to nie ma sensu kupowania antenki moim zdaniem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
andrzej_k

no wiec wymusiłem HSDPA/UMTS i w sumie ciągnie spoko - 1-2 kreski... połączenia nie zrywało. czy antenka cos zmieni? tzn czy jest roznica miedzy HSDPA 2 kreski a HSDPA 5 kresek w predkosci?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

andrzej_k pisze:czy antenka cos zmieni?
Być może podnieść prędkości, ale nie musi. Może zmniejszyć pingi, ale też nie musi. Jednak ja bym spróbował.
andrzej_k pisze: tzn czy jest roznica miedzy HSDPA 2 kreski a HSDPA 5 kresek w predkosci?
A jakie masz prędkości na tym HSDPA 2 kreski?
majorka

Post autor: majorka »

ja mam z kolei orange free i przelacza mi na 3g POP a jak odpale jakas stronke przelacza na hspa. wie ktoś jak wymusić zeby caly czas 3malo hspa? przy oknie mam zasieg 40-50 % czy to wystarczy do max osiagów czy lepiej wystawiac za okno (wtedy mam ok 70%)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

majorka pisze: 3malo hspa?
Nie lubimy tutaj tego sposobu pisania, pokemonizmy zachowaj dla siebie a innych szanuj. Używaj dużych liter na początkach zdań.
majorka pisze:wie ktoś jak wymusić zeby caly czas 3malo hspa?
Trzeba pingować w tle jakiś serwer z jakimś dobranym odpowiednio pakietem, polecenie: ping -l -1000 adres.serwera gdzie -l to - małe L.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ