Witam!
Poszukuję anteny do ww modemu... Mieszkam w domu jednorodzinnym - odległość od nadajnika t-mobile w linni prostej 800 metrów. Na dworzu zasięg HSPA w domu HSPA na przemian z EDGE zależy gdzie akurat stoje. Jak postawiłem netbooka na parapecie przy otwartym oknie zasięg utrzymywal się cały czas na poziomie HSPA. Pomóżcie coś dobrać - chciałbym utrzymać dobry sygnał . I teraz szukać magnetycznej czy raczej nie?
Jeśli przy otwartym oknie masz rzeczywiście stabilne połączenie, to antenka jak najbardziej się przyda. Ale.. zamiast anteny magnetycznej (do działania której mam pewne uprzedzenia) wybrałbym jakiś mały panel, chociażby taki. Antena zawsze będzie przymocowana na dworze, co zapewni zasięg przez okrągły rok, a nie tylko latem przy uchylonym oknie.
Yanusz pisze:Masz w domu "pływający" zasięg, więc taki bacik to może być za mało.
Jeśli na zewnątrz ma stabilny zasięg to może pomóc. Ale ja bym najpierw sprawdził jak działa łączenie na sztywno po 3G, czy nie wzrastają pingi, zmniejsza się prędkość, czy nie rozłącza. Jeśli nie, to nie ma sensu kupowania antenki moim zdaniem.
no wiec wymusiłem HSDPA/UMTS i w sumie ciągnie spoko - 1-2 kreski... połączenia nie zrywało. czy antenka cos zmieni? tzn czy jest roznica miedzy HSDPA 2 kreski a HSDPA 5 kresek w predkosci?
ja mam z kolei orange free i przelacza mi na 3g POP a jak odpale jakas stronke przelacza na hspa. wie ktoś jak wymusić zeby caly czas 3malo hspa? przy oknie mam zasieg 40-50 % czy to wystarczy do max osiagów czy lepiej wystawiac za okno (wtedy mam ok 70%)