Option GTM378 - "Łączenie..." i nic

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kozlov
Użytkownik forum

Option GTM378 - "Łączenie..." i nic

Post autor: kozlov »

Witajcie,

Mam modem Option GTM378 wyjęty z Orange'owego Icona 7,2 (odbrandowany). Wsadziłem go do laptopa, gdzie normalnie mi zadziałał. Dziś próbuję się łączyć programem Globtrotter Connect i zgłupiałem, bo po kliknięciu Połącz, w pasku stanu pojawia się napis "Łączenie..." - i tyle go widzieli. Drivery ze stronki bez-kabli (4.0.17 @ XP 32-bit), Globetrotter Connect normalnie go widzi i obsługuje (Top_NetInfo zresztą też), poza tym że żaden menedżer nie umie się połączyć. GT Connect, jak wspomniałem, wisi, TNI nie wyświetla nawet za bardzo czegokolwiek czytelnego tylko od razu wraca do historii sesji w głównym oknie. Co jest? :klnie: Ktoś miał podobnie?

Dodatki, o których warto wspomnieć:
  • w międzyczasie zainstalowałem .NET Framework (?);
  • przestała działać mi karta WiFi w laptopie - wydaje mi się, że wówczas karta sieciowa Optiona w "Połączeniach sieciowych" zmieniła się z "wirtualnej kablowej" na "wirtualną bezprzewodową" (ale to równie dobrze mogło mi się ubzdurać);
  • z ciekawości zainstalowałem GT Mobility Manager, odinstalowałem je równie szybko;
  • przestawiłem modem na jakiś czas w tryb NDIS+modem (AT_OIFC=3,1,1,5) sądząc, że może będzie działać lepiej pod Linuksami niż HSO (które ma u niektórych średnią opinię) - w obliczu powyższego jednak, wróciłem do poprzedniego ustawienia (AT_OIFC=2,1,1,5) :zawstydzony: ;
  • wydaje mi się, że modem mógł przestać działać po tym, jak grzebałem w Top_NetInfo.
Czy można przywrócić modem do poprzedniego stanu? Komendą AT, ustawieniem w TNI, czymkolwiek? W razie czego dajcie znać, co i jak zrobić - w zasadzie wszystko co mi potrzebne chyba mam (PuTTY, GT Connect, TNI, sterowniki, zasięg, środki na koncie), modem przedstawia się jako 6 urządzeń (4 porty COM, karta sieciowa i urządzenie z grupy USB). Dodam, że chciałbym wrócić do łączenia programem GT Connect - jakby taki dodawali do każdego modemu, byłoby cudniej... :roll:

PS: Przez kwadrans, gdy pisałem tego posta, GT Connect wisiał i wisi nadal. Mogę kliknąć "Rozłącz" i się "odwiesi", mogę wówczas coś tam sobie robić, ale poza tym null, nie łączy w ogóle.
:)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Option GTM378 - "Łączenie..." i nic

Post autor: krystianb »

kozlov pisze:wydaje mi się, że modem mógł przestać działać po tym, jak grzebałem w Top_NetInfo.
Samo tni raczej nic nie powinno zepsuć chyba, że sam coś zacząłeś klepać w AT.

Jest spore prawdopodobieństwo, że to wina operatora.

A to co można zrobić:
1. Wybrać jeszcze raz zakres gsm/3g i apn (w obu przypadkach 2 razy zmienić)
Jak nie pomoże:
2. W tni zajrzeć do komend AT i tam klikać wszystkie resety modemu (jest menu po prawej stronie u góry)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Wejdź w menedżer urządzeń > PPM na modem > właściwości > zaawansowane i sprawdź czy dodatkowe polecenie inicjujące wygląda tak: AT+CGDCONT=,,"internet"
Jak nie to wpisz i spróbuj połączyć.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

rio bravo pisze:Wejdź w menedżer urządzeń > PPM na modem > właściwości > zaawansowane i sprawdź czy dodatkowe polecenie inicjujące wygląda tak: AT+CGDCONT=,,"internet"
Z tego co wyczytałem modem jest w trybie NDIS, czyli modemu brak.
A jeśli chodzi o APN to option nie ma problemu z zapamiętaniem go w pamięci modemu i nie ma żadnego sensu powtarzanie tego kroku przy każdym połączeniu.
A też nie mam pewności jak modem zareaguje na tak skrócone polecenie, na niepełne polecenie zmiany 2g/3g potrafi bardzo źle zareagować, przestając logować się do PS.
kozlov
Użytkownik forum

krystianb pisze:Jest spore prawdopodobieństwo, że to wina operatora.
Nie sądzę. E173u-2 daje radę. Z drugiej strony nie mam karty innej niż Play, ale sprawdzałem również kartę głosową i objawy te same.
krystianb pisze:W tni zajrzeć do komend AT i tam klikać wszystkie resety modemu
Po AT+CFUN=1,1 zrestartował się modem, w menedżerze urządzeń poznikały wszystkie porty i urządzenia, zostało jedno nieznane, do którego nie dało rady dopasować wspomnianych sterowników. Po restarcie działa z powrotem jak dotąd, czyli bez możliwości łączenia z siecią, ale pokazuje operatora.
krystianb pisze:Wybrać jeszcze raz zakres gsm/3g i apn
Po zmianie pasma na GSM - tak w GTC jak i w TNI - modem się "wiesza", tzn. nie jest w stanie się zarejestrować nawet po zmianie trybu na konkretny czy automatyczny do czasu, bodaj, restartu modemu. Po zmianie APN np. na wap coś się ruszyło, przy próbie połączenia GTC wyświetlił error 0x840000011 i rozłączył.

Właściwości: System > Sprzęt > Menedżer urządzeń > Karty sieciowe > Globetrotter Module HSxPA > Właściwości > Zaawansowane. Może mi ktoś powiedzieć, jakie wartości domyślne tam powinny się znajdować?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kozlov a może po prostu masz wyłączone radio (Wi-Fi oraz WWAN) za pomocą przełącznika na obudowie, albo kombinacji Fn+coś tam?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Tylko, że nie widzę opisanego problemu z logowaniem.
kozlov
Użytkownik forum

YaHooo, w takim układzie nie byłbym w stanie nawet zarejestrować się w sieci, a to przechodzi bez problemu (nawet pokazuje mi warning o roamingu na karcie głosowej). Przełącznik w BIOSie skonfigurowałem tylko na wifkę.

Moja koncepcja jest póki co taka, żeby sprawdzić czy przypadkiem mój modem nie gryzie się z wifką właśnie (Intel 3945ABG Net), bo nagle wifa przestała działać, a jak tylko uruchomiłem instalator najnowszych driverów ze strony Intela, to zauważyłem że modem świruje.

krystianb, możesz powiedzieć czy u Ciebie w Połączeniach sieciowych Optiony zgłaszają się jako karty bezprzewodowe, czy przewodowe?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

kozlov pisze:Połączeniach sieciowych Optiony zgłaszają się jako karty bezprzewodowe, czy przewodowe?
Bezprzewodowe. Ja mam kartę wifi innego producenta.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Odinstaluj GT Connect i wywal TNI.
Spróbuj zainstalować tą wersje GT Connect
http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=211

Czasami w GTM 382E wywali mi błąd połączenia, jakiś ciąg literek i wywala.
Pomaga wywalenie TNI i reinstalacja GT Connect. Potem można z powrotem wrzucić TNI.
kozlov
Użytkownik forum

marens pisze:Pomaga wywalenie TNI i reinstalacja GT Connect.
Nie wiem czemu, ale ważne że póki co (odpukać) działa. GTC używałem cały czas tego z podanego linku, ale reinstalacja faktycznie pomogła - wszystko działa, łącznie z wifką, nawet po restarcie, czego się bałem. Dzięki śliczne, nie sądziłem że taka bzdura może mieć wpływ na działanie modemu. :-) TNI generalnie nie używam na co dzień, bo to kombajn. Wolę proste programy w stylu Mobile Partner, Globetrotter Connect czy choćby mechanizmy systemu. Jeszcze co mnie zaniepokoiło, to zmieniające się numery portów po każdym restarcie (przed reinstalacją GTC), ale na szczęście ustało (można napisać BAT-a do obsługi GPS-a).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

YaHooo, w takim układzie nie byłbym w stanie nawet zarejestrować się w sieci
W sumie racja.
kozlov pisze:Jeszcze co mnie zaniepokoiło, to zmieniające się numery portów po każdym restarcie
Czyli coś ewidentnie było pomieszane w systemie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kozlov
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Czyli coś ewidentnie było pomieszane w systemie.
Myślę, że jedno:
kozlov pisze:przestawiłem modem na jakiś czas w tryb NDIS+modem (AT_OIFC=3,1,1,5)
(...)
wróciłem do poprzedniego ustawienia (AT_OIFC=2,1,1,5)
...mogło mieć związek z drugim:
kozlov pisze:zmieniające się numery portów po każdym restarcie
Teraz (przed reinstalacją GTC) z powrotem włączyłem interfejs modemu i, z tego co zaobserwowałem, nic takiego się nie dzieje. Powiedzcie mi jeszcze tylko, czy w normalnych warunkach podpinanie innych urządzeń komórkowych pod USB czy Bluetooth nie psuje Wam ustalonego porządku portów? (Wiadomo, że np. Huawei podpięty raz do tego, a raz do innego gniazda USB, może mieć inne numery portów COM - przynajmniej tak mi się wydaje, skoro sterownik instaluje się na nowo przy takim zabiegu, a przy instalacji sterownika przypisywany jest nr portu).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Raz uzyte porty sa blokowane. Nowe urzadzenie (lub stare wpiete w nowy port usb) zawsze dostaje pierwszy wolny port com.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kozlov pisze:Powiedzcie mi jeszcze tylko, czy w normalnych warunkach podpinanie innych urządzeń komórkowych pod USB czy Bluetooth nie psuje Wam ustalonego porządku portów?
Psuje, bo wtedy modem jest ponownie wykrywany i instaluje się na nowym porcie jako nowe urządzenie. Dlatego takie urządzenia najlepiej jest podłączać tylko do 1 portu USB.
ODPOWIEDZ