centralki telefoniczne a NAT ;)

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: centralki telefoniczne a NAT ;)

Post autor: key »

Jo_gurt pisze: Numery wewnętrzne dostępne tylko po wdzwonieniu na jeden główny?
Dokladnie: tak funkcjonuje klasyczna centralka telefoniczna. Dzwonisz na centralny numer apotem wybierasz numer aparatu (odpowiednik portu). Tylko przy telefonie dzieje sie to zazwyczaj niezauwazalnie dla uzytkownika.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tzn jak funkcjonuje centralka to ja wiem (zdarzyło mi się skonfigurować co nieco) ;)
Ale zazwyczaj to jest bardziej NAT 1:1 (tj da się i na biurka dodzwonić po własnych numerach).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze: da się i na biurka dodzwonić po własnych numerach
Musisz je znac. Tak jak numery portow w PAT. Centralka IMHO pelni funkcje routera - tzn. jest podlaczona do jednego numeru telefonicznego (tak jak zewnetrzne IP routera).

Przyklad:

123830098 numer centralki
123830098-1 numer uzytkownika - wewnetrznie #1, chociaz u nas czesto przekierowanie na komorke uzytkownika ;)

Odpowiednio:
123.123.234.234 zewnetrzne IP routera
123.123.234.234:37 port serwera web, mapowany wewnetrznie n.p. na 192.168.1.2:80
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ok, mówimy trochę o innej konfiguracji centrali ;)
Ja myślałem o takiej:
Nr:
123456789 z zewnątrz
w tym 789 numer biurka.

Ale trochę OT się zrobił.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ok, mówimy trochę o innej konfiguracji centrali
W sumie nie. Wybierajac 123456 tez gdzies ladujesz, przynajmniej w wszystkich centralach z jakim ja mialem stycznosc - najczesciej jest to recepcja ;)
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To musiałbyś mieć wykupioną specjalną usługę u operatora, żeby używać publicznie skróconych numerów.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Hmmm... czyzby byo to inaczej ralizowane w zaleznosci od operatora?

U nas dostajesz od operatora numer (n.p. 123456) i jest to numer przypisany do twojej lini wejsciowej. Gdybys w to miejsce podlaczyl telefon to bylbys osiagalny pod tym numerem - analogicznie comp wpiety w gniazdko SIP.

Podlaczajac centralke (router) centralka dostaje ten nr, poszczegolne telefony dostaja wewnetrzne numery (1, 2, 3...). Teraz krecac 1234561 ladujesz bezposrednio na aparacie 1 (123456 laczy cie z centralka ktora dostaje dodatkowa informacje ze ma laczyc z aparatem 1 albo z numerem ktory jest odlozony w tabeli forwardu). Krecac 123456 ladujesz na centralce i tylko od niej zalezy, gdzie wyladujesz. Dla mnie 100% analogi z PAT - IP odpowiada numerowi "lini".
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:U nas dostajesz od operatora numer (n.p. 123456) i jest to numer przypisany do twojej lini wejsciowej.
Czyli z automatu się dostaje te 999 numerów (czy ileśtam)? I nie da się mniej?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze: I nie da się mniej?
Z automatu dostaje sie jeden numer. Cala reszta zalatwia centralka abonamenta. Centrala operatora przekazuje wszystko co zostalo wybrane po wlasciwym numerze centralce abonamenta.

Mozesz wziasc wiecej niz jedena linie, ale wtedy dostajesz wiecej niz jeden numer zewnetrzny - moga byc sekwencjalne. Zreszto zazwyczaj sa sekwencjonalne, operator po prostu dolacza dodatkowa cyfre do numeru telefonu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No tak, ale jak z zewnątrz wybierzesz 123456, to skąd operator ma wiedzieć czy ma trafić to na centralę 1234561 (twoja firma) czy 1234562 (firma na drugi końcu miasta)?

PS. Wydzielę.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jesli ja dostaje 123456, to nikt wiecej nie dostanie numeru zaczynajacego sie na 123456.

W zaleznosci od tego ile numerow operator przewidywuje dla danego kierunkowego, numery abonamentow moga byc 4...9 cyfrowe. Kierunkowe rowniez moga miec rozna dlugosc, zazwyczaj 2 do 4 cyfr. A i od tego sa wyjatki, w firmie w ktorej pracuje numer zewnetrzny jest 3 cyfrowy z 3 cyfrowym kierunkowym.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Jesli ja dostaje 123456, to nikt wiecej nie dostanie numeru zaczynajacego sie na 123456.
Straszne marnotrawstwo numerów. W PL tak nie robią. No a numery zawsze mają tę samą długość (takie zwykłe abonenckie, nie mówię o specjalnych, infoliniach itp).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Straszne marnotrawstwo numerów.
Bo ja wiem? Po prostu inna strategia, poczta niemiecka zawsze tak juz robila - po co centralka obslugujaca 10k numerow na wioske z 50 domami? Zwroc uwage ze kazdy "poziom" numeru wymagal kiedys dodatkowego sprzetu. Technika sie zmienila, sposob rozdawania numerow zostal. A jak jest duze miasto, to doloza po dwa numery na poczatku i gotowe. No i sposob obslugi duzych firm: dostaja krotkie numery wiec nie robi sie tasiemiec z polaczen za centralka.

O ile dobrze rozumiem, to w PL operator rozdaje wszystkie numery (inkl. numery wewnetrzne)? Co sie dzieje, jesli masz wykupiona linie, a potem decydujesz sie na podlaczenie centralki? Operator musi przydzielic ci zestaw nowych numerow?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

O ile dobrze rozumiem, to w PL operator rozdaje wszystkie numery (inkl. numery wewnetrzne)? Co sie dzieje, jesli masz wykupiona linie, a potem decydujesz sie na podlaczenie centralki? Operator musi przydzielic ci zestaw nowych numerow?
Nie wiem dokładnie o co pytasz.
U mnie w firmie jest zrobione tak, że każdy z pracowników (ok 250 osób) ma swój "publiczny" numer od operatora. Centrala jest podpięta do operatora wiązką E1. Czyli na wejściu centrali mamy 250 numerów od operatora, a centrala tłumaczy je 1:1 na wewnętrzne numery.

Można równie dobrze zrobić tak, że od operatora będzie jedna linia jeden numer, a po wdzwonieniu centrala zapyta o wewnętrzny, tzw DISA.

Tak czy tak, numer zawsze będzie miał jedną długość - i ze względu na to chyba się nie dogadaliśmy (różnica DE-PL).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Czyli na wejściu centrali mamy 250 numerów od operatora, a centrala tłumaczy je 1:1 na wewnętrzne numery.
hmmm.. A dzwoniac wewnetrznie tez musze wybierac caly numer? Czy wystarczaja ostatnie 3 cyfry? Wewnetrzny moze byc inny niz zewnetrzny?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Czy wystarczaja ostatnie 3 cyfry?
Wewnętrznie może być 3, 4 czy ile tam się ustawi.
key pisze:Wewnetrzny moze byc inny niz zewnetrzny?
Może. Przekierowania można robić we w zasadzie dowolny sposób.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tak w PL telekomunikacja daje pełny numer np w Białymstoku:
85 123-45-67
Jeśli chcesz dokładać centralkę to wszyscy dzwonią na ten numer. Potem dodatkowo mogą wybrać numer wewnętrzny, albo w większości przypadków poprosić o połączenie z Panią Zosią, Krysią czy innym działem kadr kogoś kto odbierze telefon.

Jest też taka ciekawa sprawa, że można wziąć sobie tzw. wiązkę. Czyli 5 albo 10 numerów kolejnych, np:
85 123-45-80
85 123-45-81
85 123-45-82
.
.
.
85 123-45-89
85 123-45-90

I wtedy centralkę można tak skonfigurować, że np końcówkę 81 będzie łączył do pan Krysi, 82 do pani Zosi itd. Oczywiście zawsze istnieje możliwość przełączenia się na inny wewnętrzny. Ale to już musi zrobić ktoś kto odbierze telefon.

U mnie w firmie jest 10 wewnętrznych i 3 zewnętrzne (nazwijmy je A,B,C). I po prostu połączenia na nr A są łączone pod 3 aparaty wewnętrzne, z numeru B na inne 3, a z numeru C na pozostałe 4. Takiej opcji jak piszesz key jeszcze nie widziałem. Zawsze jest więcej aparatów wewnętrznych niż linii telefonicznych.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Zawsze jest więcej aparatów wewnętrznych niż linii telefonicznych.
Nie zawsze ;) U mnie np jest wykupionych 300 numerów, ok 250 biurek, kilka faksów/grup/infolinii/VOIPów i jeszcze kilka wolnych.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:Nie zawsze ;)
No tak też może być :) Tylko ja pisałem bardziej z tym z czym się ja spotykałem ;) Wszędzie gdzie dzwonię do swoich klientów to i tak muszę prosić o przełączenie. A firm takich jest koło 200. Ale nie twierdzę, że może być inaczej :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

U mnie wykupiony jest prefix a każdy ma numer miejski, jego 3 ostatnie cyfry to wewnętrzny czyli:
Centrala to powiedzmy 12 3121 100, kolejne wewnętrzne zaczynają się od 101 i tak to leci teoretycznie aż do 12 3121 999.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ