Dokladnie: tak funkcjonuje klasyczna centralka telefoniczna. Dzwonisz na centralny numer apotem wybierasz numer aparatu (odpowiednik portu). Tylko przy telefonie dzieje sie to zazwyczaj niezauwazalnie dla uzytkownika.Jo_gurt pisze: Numery wewnętrzne dostępne tylko po wdzwonieniu na jeden główny?
centralki telefoniczne a NAT ;)
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: centralki telefoniczne a NAT ;)
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn jak funkcjonuje centralka to ja wiem (zdarzyło mi się skonfigurować co nieco) 
Ale zazwyczaj to jest bardziej NAT 1:1 (tj da się i na biurka dodzwonić po własnych numerach).

Ale zazwyczaj to jest bardziej NAT 1:1 (tj da się i na biurka dodzwonić po własnych numerach).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Musisz je znac. Tak jak numery portow w PAT. Centralka IMHO pelni funkcje routera - tzn. jest podlaczona do jednego numeru telefonicznego (tak jak zewnetrzne IP routera).Jo_gurt pisze: da się i na biurka dodzwonić po własnych numerach
Przyklad:
123830098 numer centralki
123830098-1 numer uzytkownika - wewnetrznie #1, chociaz u nas czesto przekierowanie na komorke uzytkownika

Odpowiednio:
123.123.234.234 zewnetrzne IP routera
123.123.234.234:37 port serwera web, mapowany wewnetrznie n.p. na 192.168.1.2:80
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ok, mówimy trochę o innej konfiguracji centrali 
Ja myślałem o takiej:
Nr:
123456789 z zewnątrz
w tym 789 numer biurka.
Ale trochę OT się zrobił.

Ja myślałem o takiej:
Nr:
123456789 z zewnątrz
w tym 789 numer biurka.
Ale trochę OT się zrobił.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W sumie nie. Wybierajac 123456 tez gdzies ladujesz, przynajmniej w wszystkich centralach z jakim ja mialem stycznosc - najczesciej jest to recepcjaOk, mówimy trochę o innej konfiguracji centrali

Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To musiałbyś mieć wykupioną specjalną usługę u operatora, żeby używać publicznie skróconych numerów.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Hmmm... czyzby byo to inaczej ralizowane w zaleznosci od operatora?
U nas dostajesz od operatora numer (n.p. 123456) i jest to numer przypisany do twojej lini wejsciowej. Gdybys w to miejsce podlaczyl telefon to bylbys osiagalny pod tym numerem - analogicznie comp wpiety w gniazdko SIP.
Podlaczajac centralke (router) centralka dostaje ten nr, poszczegolne telefony dostaja wewnetrzne numery (1, 2, 3...). Teraz krecac 1234561 ladujesz bezposrednio na aparacie 1 (123456 laczy cie z centralka ktora dostaje dodatkowa informacje ze ma laczyc z aparatem 1 albo z numerem ktory jest odlozony w tabeli forwardu). Krecac 123456 ladujesz na centralce i tylko od niej zalezy, gdzie wyladujesz. Dla mnie 100% analogi z PAT - IP odpowiada numerowi "lini".
U nas dostajesz od operatora numer (n.p. 123456) i jest to numer przypisany do twojej lini wejsciowej. Gdybys w to miejsce podlaczyl telefon to bylbys osiagalny pod tym numerem - analogicznie comp wpiety w gniazdko SIP.
Podlaczajac centralke (router) centralka dostaje ten nr, poszczegolne telefony dostaja wewnetrzne numery (1, 2, 3...). Teraz krecac 1234561 ladujesz bezposrednio na aparacie 1 (123456 laczy cie z centralka ktora dostaje dodatkowa informacje ze ma laczyc z aparatem 1 albo z numerem ktory jest odlozony w tabeli forwardu). Krecac 123456 ladujesz na centralce i tylko od niej zalezy, gdzie wyladujesz. Dla mnie 100% analogi z PAT - IP odpowiada numerowi "lini".
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czyli z automatu się dostaje te 999 numerów (czy ileśtam)? I nie da się mniej?key pisze:U nas dostajesz od operatora numer (n.p. 123456) i jest to numer przypisany do twojej lini wejsciowej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z automatu dostaje sie jeden numer. Cala reszta zalatwia centralka abonamenta. Centrala operatora przekazuje wszystko co zostalo wybrane po wlasciwym numerze centralce abonamenta.Jo_gurt pisze: I nie da się mniej?
Mozesz wziasc wiecej niz jedena linie, ale wtedy dostajesz wiecej niz jeden numer zewnetrzny - moga byc sekwencjalne. Zreszto zazwyczaj sa sekwencjonalne, operator po prostu dolacza dodatkowa cyfre do numeru telefonu.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No tak, ale jak z zewnątrz wybierzesz 123456, to skąd operator ma wiedzieć czy ma trafić to na centralę 1234561 (twoja firma) czy 1234562 (firma na drugi końcu miasta)?
PS. Wydzielę.
PS. Wydzielę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli ja dostaje 123456, to nikt wiecej nie dostanie numeru zaczynajacego sie na 123456.
W zaleznosci od tego ile numerow operator przewidywuje dla danego kierunkowego, numery abonamentow moga byc 4...9 cyfrowe. Kierunkowe rowniez moga miec rozna dlugosc, zazwyczaj 2 do 4 cyfr. A i od tego sa wyjatki, w firmie w ktorej pracuje numer zewnetrzny jest 3 cyfrowy z 3 cyfrowym kierunkowym.
W zaleznosci od tego ile numerow operator przewidywuje dla danego kierunkowego, numery abonamentow moga byc 4...9 cyfrowe. Kierunkowe rowniez moga miec rozna dlugosc, zazwyczaj 2 do 4 cyfr. A i od tego sa wyjatki, w firmie w ktorej pracuje numer zewnetrzny jest 3 cyfrowy z 3 cyfrowym kierunkowym.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Straszne marnotrawstwo numerów. W PL tak nie robią. No a numery zawsze mają tę samą długość (takie zwykłe abonenckie, nie mówię o specjalnych, infoliniach itp).key pisze:Jesli ja dostaje 123456, to nikt wiecej nie dostanie numeru zaczynajacego sie na 123456.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo ja wiem? Po prostu inna strategia, poczta niemiecka zawsze tak juz robila - po co centralka obslugujaca 10k numerow na wioske z 50 domami? Zwroc uwage ze kazdy "poziom" numeru wymagal kiedys dodatkowego sprzetu. Technika sie zmienila, sposob rozdawania numerow zostal. A jak jest duze miasto, to doloza po dwa numery na poczatku i gotowe. No i sposob obslugi duzych firm: dostaja krotkie numery wiec nie robi sie tasiemiec z polaczen za centralka.Jo_gurt pisze:Straszne marnotrawstwo numerów.
O ile dobrze rozumiem, to w PL operator rozdaje wszystkie numery (inkl. numery wewnetrzne)? Co sie dzieje, jesli masz wykupiona linie, a potem decydujesz sie na podlaczenie centralki? Operator musi przydzielic ci zestaw nowych numerow?
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem dokładnie o co pytasz.O ile dobrze rozumiem, to w PL operator rozdaje wszystkie numery (inkl. numery wewnetrzne)? Co sie dzieje, jesli masz wykupiona linie, a potem decydujesz sie na podlaczenie centralki? Operator musi przydzielic ci zestaw nowych numerow?
U mnie w firmie jest zrobione tak, że każdy z pracowników (ok 250 osób) ma swój "publiczny" numer od operatora. Centrala jest podpięta do operatora wiązką E1. Czyli na wejściu centrali mamy 250 numerów od operatora, a centrala tłumaczy je 1:1 na wewnętrzne numery.
Można równie dobrze zrobić tak, że od operatora będzie jedna linia jeden numer, a po wdzwonieniu centrala zapyta o wewnętrzny, tzw DISA.
Tak czy tak, numer zawsze będzie miał jedną długość - i ze względu na to chyba się nie dogadaliśmy (różnica DE-PL).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
hmmm.. A dzwoniac wewnetrznie tez musze wybierac caly numer? Czy wystarczaja ostatnie 3 cyfry? Wewnetrzny moze byc inny niz zewnetrzny?Jo_gurt pisze:Czyli na wejściu centrali mamy 250 numerów od operatora, a centrala tłumaczy je 1:1 na wewnętrzne numery.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wewnętrznie może być 3, 4 czy ile tam się ustawi.key pisze:Czy wystarczaja ostatnie 3 cyfry?
Może. Przekierowania można robić we w zasadzie dowolny sposób.key pisze:Wewnetrzny moze byc inny niz zewnetrzny?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak w PL telekomunikacja daje pełny numer np w Białymstoku:O ile dobrze rozumiem, to w PL operator rozdaje wszystkie numery (inkl. numery wewnetrzne)? Co sie dzieje, jesli masz wykupiona linie, a potem decydujesz sie na podlaczenie centralki? Operator musi przydzielic ci zestaw nowych numerow?
85 123-45-67
Jeśli chcesz dokładać centralkę to wszyscy dzwonią na ten numer. Potem dodatkowo mogą wybrać numer wewnętrzny, albo w większości przypadków poprosić o połączenie z Panią Zosią, Krysią czy innym działem kadr kogoś kto odbierze telefon.
Jest też taka ciekawa sprawa, że można wziąć sobie tzw. wiązkę. Czyli 5 albo 10 numerów kolejnych, np:
85 123-45-80
85 123-45-81
85 123-45-82
.
.
.
85 123-45-89
85 123-45-90
I wtedy centralkę można tak skonfigurować, że np końcówkę 81 będzie łączył do pan Krysi, 82 do pani Zosi itd. Oczywiście zawsze istnieje możliwość przełączenia się na inny wewnętrzny. Ale to już musi zrobić ktoś kto odbierze telefon.
U mnie w firmie jest 10 wewnętrznych i 3 zewnętrzne (nazwijmy je A,B,C). I po prostu połączenia na nr A są łączone pod 3 aparaty wewnętrzne, z numeru B na inne 3, a z numeru C na pozostałe 4. Takiej opcji jak piszesz key jeszcze nie widziałem. Zawsze jest więcej aparatów wewnętrznych niż linii telefonicznych.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie zawszeYaHooo pisze:Zawsze jest więcej aparatów wewnętrznych niż linii telefonicznych.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No tak też może byćJo_gurt pisze:Nie zawsze![]()

Pozdrawiam YaHooo 

- wojteks
- *** Administrator ***
U mnie wykupiony jest prefix a każdy ma numer miejski, jego 3 ostatnie cyfry to wewnętrzny czyli:
Centrala to powiedzmy 12 3121 100, kolejne wewnętrzne zaczynają się od 101 i tak to leci teoretycznie aż do 12 3121 999.
Centrala to powiedzmy 12 3121 100, kolejne wewnętrzne zaczynają się od 101 i tak to leci teoretycznie aż do 12 3121 999.
Nie pomagam na PW!