Modem Huawei E398 Jaki router??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Re: Modem Huawei E398 Jaki router??

Post autor: Tom3k »

Mili forumowicze - dziś oddałem routerek - nie było najmniejszych problemów - Pan z firmy solo24.pl bardzo w porządku!! Nie robił problemów - pieniążki oddał więc teraz nie pozostaje mi nic innego jak czekać aż ktoś błyśnie wypowiedzią na temat routera który nie byłby bardzo drogi i oferował transfery modem huawei E398 - router - Wifi (laptop z n) na poziomie 50mbps odbiór i chociaż 20mbps wysył ;)

Czekam niecierpliwie!!!!
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: joujoujou »

Nixon pisze: to chyba AirLive Air3G, bo ja AirLive Air3GII nie znalazłem
Zwróć uwagę kiedy to pisałem i co pisałem później. :>
Tom3k pisze:dziś oddałem routerek
No to ja go dziś kupiłem. :D

Wprawdzie nie mam LTE, ale może będę kiedyś miał. ;)
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

joujoujou pisze:No to ja go dziś kupiłem. :D
hehe :) może dostaniesz mój egzemplarz :P

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-10-12, 20:37 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-10-12, 19:36 przez Tom3k, łącznie zmieniany 1 raz.
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Ja zakupiłem Netgear WNDR3700 - jest stary, ale szybki i da się go dostosować do E398. Cena nieco ponad 300 PLN. Sprawdzę, pomierzę i zdam relację, ale potrzebuję na to ze 2 dni.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

jakubd, Możesz zdawać relacje na gorąco ;) nikt się nie pogniewa :)
Arthur Schopenhauer
moher

Post autor: moher »

jakubd pisze:Ja zakupiłem Netgear WNDR3700 - jest stary, ale szybki i da się go dostosować do E398. Cena nieco ponad 300 PLN. Sprawdzę, pomierzę i zdam relację, ale potrzebuję na to ze 2 dni.
Mam nadzieje, że kupiłeś WNDR3700 v2, bo WNDR3700 ponoć miał zdychające radio 2.4GHz, a v3 OIDP nie jest obsługiwana przez alternatywne softy, bo jest na innym układzie (Broadcom zamiast Atherosa).
Cezary
Stały użytkownik forum

Post autor: Cezary »

OT: Radio zdychało pod DD-WRT, choć twierdzili że nie mieli z tym nic wspólnego.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Cezary, masz pomysł na router który działa z E398 i udźwignie chociaż 50mbps po WiFi?? No i chodzi tu też o to, aby nie był porażający drogi ;) ???
Arthur Schopenhauer
Cezary
Stały użytkownik forum

Musiał byś sięgnąć do moich opowiadań :). Zwykły linksys WRT160NL pozwalał już na uzyskanie 8.5MB/s. Wspomniany Netgear w testach typowo wydajnościowych pokazywał i 12MB/s. Choć w domu przy normalnych wiatrach pewnie tyle nie osiągniesz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Cezary pisze: Zwykły linksys WRT160NL pozwalał już na uzyskanie 8.5MB/s. Wspomniany Netgear w testach typowo wydajnościowych pokazywał i 12MB/s.
Ale Ty piszesz o prędkości z WAN'u a nie usb, które o wiele bardziej obciąża procesor.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Cezary pisze:Musiał byś sięgnąć do moich opowiadań :). Zwykły linksys WRT160NL pozwalał już na uzyskanie 8.5MB/s. Wspomniany Netgear w testach typowo wydajnościowych pokazywał i 12MB/s. Choć w domu przy normalnych wiatrach pewnie tyle nie osiągniesz.
Teraz zgłupiałem... Po całym dniu pracy zwoje mózgowe mi się poprzewijały na drugą stronę ;)
Jeśli dobrze rozumiem to piszesz o 12 MEGABAJTACH na sekundę czyli moją chęć 50mbps trzeba podzielić przez 8 i wychodzi wynik w twojej jednostce? Czyli jeśli chcę 50mbps to wystarczy mi 6-7MB/s?? :) Sorry jeśli osoba czytająca ten post ma ze mnie polewkę - już mi się jednostki popie.....rdzieliły ;)

[ Dodano: 2011-10-12, 20:41 ]
krystianb pisze:Ale Ty piszesz o prędkości z WAN'u a nie usb, które o wiele bardziej obciąża procesor.
No właśnie :) czyli jaki ten routerek byłby dobry wg. Was specjalistów (z całym szcunkiem :cfaniak:) ??? :)
Ja już nie kupuje w ciemno - nerwy po Air3gII jeszcze we mnie siedzą ;)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-10-12, 21:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-10-12, 20:13 przez Tom3k, łącznie zmieniany 1 raz.
Arthur Schopenhauer
Cezary
Stały użytkownik forum

Ja piszę o wydajności Wifi, bo takie było pytanie. Tak, do tego jeszcze dochodzi usb, obsługa jego, natowanie, firewall i może kilka innych pomysłów po drodze. I

@Tom3k: tak, o MB/s nie Mbps. Ale jak pisałem - w rzeczywistości będziesz miał mniej.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Cezary pisze:Ja piszę o wydajności Wifi, bo takie było pytanie. Tak, do tego jeszcze dochodzi usb, obsługa jego, natowanie, firewall i może kilka innych pomysłów po drodze. I

@Tom3k: tak, o MB/s nie Mbps. Ale jak pisałem - w rzeczywistości będziesz miał mniej.
Czyli reasumując - Moje zasadnicze pytanie powinno brzmieć:

Jaki router muszę kupić abym podłączając do niego modem Huawei E398 mógł korzystać z internetu który owy router mi udostępni po Wifi z prędkościami ok 56mbps (7MB/s) ??
Arthur Schopenhauer
Cezary
Stały użytkownik forum

Ja nie mam karty CP żeby to sprawdzić, ale jakubd zrobił zakup więc się dowiesz niedługo.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

Cezary, jakubd, zorganizujcie sobie meeting ;) jesteście z Warszawy.. Jeden i drugi (z tego co widzę i czytam) macie dość duże pojęcie o szeroko pojętym internecie od strony technologicznej - Jakub ma Kartę CP - takie spotkanie na 100% wniosłoby dużo dobrych informacji na potrzeby forum bez-kabli.pl ;)
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Tom3k - planujemy taki meeting, ale testowanie nam chwilę zajmie, więc to trzeba zorganizować - no i wybrać miejsce oraz, w którym CP "pokazuje ząbki" (70Mbit/s). Wtedy będzie o czym rozmawiać :) Ale mam nadzieję na stworzenie solidnej listy wydajności USB jako WWAN->LAN/WLAN.
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

jakubd,
jakubd pisze:Ale mam nadzieję na stworzenie solidnej listy wydajności USB jako WWAN->LAN/WLAN.
Ja też mam taką nadzieję - bo tak mnie irytuje to pudełko z boku laptopa... A sam wiesz, że ten zawiasek też jest nie za bardzo "pewny".
Więc Panowie Do dzieła!!! :ok:
Arthur Schopenhauer
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Post autor: anteklukasz »

KOledzy bo uwaznie czytam ten watek bo mnie to dotyczy mam LTE
Bezposrednio w laptopie
Upload ok 10 m/b a download ok 70 m/b
Wiadomo ze przez 105 max downloada 11m/b a upload max 2 m/b

Czy uwazacie ze zakup z angli tego routega Dovado ma sens?
Powiem szczerze lata czekalem na moim zadu... na internet i tak sie stalo ze akurat mieskzam od nadajnika 300 m ( LTE) i zapłace nawet 500 zł ( zrobie sobie prezent na mikołaja urodziny itp) tylko czy jest jakis routerek na rynku wat tej ceny?
Awatar użytkownika
Tom3k
Stały użytkownik forum

anteklukasz, poczekajmy na testy chłopaków Cezarego i Jakuba... Oni wydaje mi się najlepiej rozkminią temat... Ciekawy jestem transferów zakupionego przez Jakuba Netgear'a Z tego co się doczytałem to naprawdę szybki router..
Arthur Schopenhauer
frutis

Post autor: frutis »

A tak wyglądają testy E372 + WNDR3700 + Orange o 6 rano :)

Obrazek

Prędkość pobierania jak najbardziej realna:

Obrazek
anteklukasz
Stały użytkownik forum

Tylko czy ten netgar jest kompatypilny z E 398?
Cezary
Stały użytkownik forum

Tak, przeczytaj mój opis, kilka postów wcześniej w tym wątku.
raskus
Początkujący użytkownik forum

Post autor: raskus »

anteklukasz pisze:KOledzy bo uwaznie czytam ten watek bo mnie to dotyczy mam LTE
Bezposrednio w laptopie
Upload ok 10 m/b a download ok 70 m/b
Wiadomo ze przez 105 max downloada 11m/b a upload max 2 m/b

Czy uwazacie ze zakup z angli tego routega Dovado ma sens?
Powiem szczerze lata czekalem na moim zadu... na internet i tak sie stalo ze akurat mieskzam od nadajnika 300 m ( LTE) i zapłace nawet 500 zł ( zrobie sobie prezent na mikołaja urodziny itp) tylko czy jest jakis routerek na rynku wat tej ceny?
Mam tego Dovado z a Alle drogo http://allegro.pl/listing.php/search?string=dovado&category=0&description=1&sg=0
i powiem tak , działa znakomicie .Czyli w moim przypadku jeśli miałem MAX download z modemu poprzez USB 28 Mb/s to po WiFi mam tyle samo - czyli nic nie obcina ( przynajmniej do 30 - więcej nie mogę sprawdzić ) Poza tym mimo jednej anteny nadajnik ma porządny i łapię sygnał w całym domu - porównywalnie do TPlinka TL-MR3420
który ma dwie anteny .Generalnie łączy się z moim lapkiem na 72 Mb/s - teoretycznie
Speedstar
Stały użytkownik forum

Post autor: Speedstar »

To troche duzo chcą za tego Dovado na allegro, w Niemczech jest taniej http://geizhals.at/deutschland/?in=&fs=Dovado a za cene Tiny można już mieć model wyższy 4GR .
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

a za cene Tiny można już mieć model wyższy 4GR .
Którym warto się już zainteresować jak mamy budżet na czterysta parę złotych żeby zaszaleć i wydać na router do obsługi LTE-to model wyższy jest droższy o dwieście parę złotych, a różnica w specyfikacji kolosalna: gigabit, wydajne zasilanie USB,pełna N-ka 300Mb... http://www.dovado.com/index.php?option= ... 7&Itemid=5
Generalnie łączy się z moim lapkiem na 72 Mb/s - teoretycznie
To słabo-dobrym wynikiem było by powyżej 100Mb/s. Proponuję poczekać na wyniki testów Netgeara WNDR3700 v2 ;)
jareq
raskus

Generalnie łączy się z moim lapkiem na 72 Mb/s - teoretycznie To słabo-dobrym wynikiem było by powyżej 100Mb/s. Proponuję poczekać na wyniki testów Netgeara WNDR3700 v2 ;)
Więcej mi nie trzeba , routerek jest wielkości mydełka Fa :ok: , zasilacz na 5v :ok: Super kompakt właśnie zabrałem go ze sobą na drugi koniec świata i używam funkcji - "Ethernet cable in WAN port"

[ Dodano: 2011-10-14, 19:47 ]
Speedstar pisze:To troche duzo chcą za tego Dovado na allegro, w Niemczech jest taniej http://geizhals.at/deutschland/?in=&fs=Dovado a za cene Tiny można już mieć model wyższy 4GR .
no nie wiem czy tak tanio 80 juro z przesyłka plus oczywiście trzeba poczekać kilka tygodni i co z gwarancją ?
Na ibeju najtaniej to 380 z przesyłka i też pytanie jak egzekwować gwarancję
Nie chcę reklamować ale moim zdaniem cena jak na taki sprzęt i działający z e398 jest Ok , dość wysoka ale niestety monopol zobowiązuje :hyhy:
Speedstar
Stały użytkownik forum

Post autor: Speedstar »

No fakt z gwarancja może być różnie ale nie wychodzę z założenia że zaraz coś padnie z drugiej strony czasem tam bywam także nie był by to problem.
Na Youtube sa filmiki firmowe i podają że 4GR ma down/up - 90Mbps/1.8Mbps a Tiny 60Mbps/1.6Mbps ale to i tak bardzo dobre wyniki (pewnie zależne od sieci) , pewnie z biegiem czasu inne firmy wprowadza swoje modele Routerów LTE.

Dokładnie trzeba poczekać jak się zaprezentuje Netgear bo cena też i znośna.
raskus

Swoją drogą ciekawe jaki ma Chipset ten Dovado Jest mały mało się grzeje , i jeszcze jedna sprawa nie muszę go restartować jak inne używane do tej pory , a miałem ich kilka i mnie denerwowały , zapychały sie i raz na dzień potrzebny był restart

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-10-15, 09:24 ]
Wulgaryzmy nie są tu miło widziane!
Ostatnio zmieniony 2011-10-15, 08:23 przez raskus, łącznie zmieniany 1 raz.
anteklukasz
Stały użytkownik forum

POwiem tak nie naleze do Fachowców - czytam waze opinie sugestie sprawdzam ceny czytam recenzje ( cezary)

I nadal mi ciężko zrozumieć

Ja kupie routerek taki jak powicie - widzę że pracujecie już na nich wiec mysle ze jakąs opinie macie czy dany ruterek bedzie działac
Powiedzcie uwazacie zebym sciagał tego Dovado 4GR bo warto?
I gdzie mozna wyczytać jakie routery są kpompatybilne z E398?

Dziekuje
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Z tym doradztwem routerowym jest jak z pytaniem "a jaki telefon mam sobie kupić" czy upraszczając "jaki samochód". Na to ostatnie pytanie mówię, że zawsze 40-kołowego TIRa, bo tylko on może przewieźć 40 ton :)

Dovado wygląda na razie na jeden z lepszych routerów z punktu widzenia zielonego użytkownika, który nie chce za dużo kombinować - sprawdzony i działa. Jak ci nie zależy na szybkości - bierz D105 z pakietu CP lub poczekaj miesiąc-dwa na nowy router, który ma się pojawić w ich ofercie.

Natomiast większość osób poleci ci jeden z routerów, w którym można postawić alternatywny firmware, dzięki czemu obsłuży E398 - tak jest taniej, ale wymaga to nieco walki i wiedzy, żeby sobie routera nie zamienić w drogi przycisk do papieru, który gwarancji już nie będzie podlegał.
ODPOWIEDZ