Czekam niecierpliwie!!!!
Modem Huawei E398 Jaki router??
Moderator: Moderatorzy
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Re: Modem Huawei E398 Jaki router??
Mili forumowicze - dziś oddałem routerek - nie było najmniejszych problemów - Pan z firmy solo24.pl bardzo w porządku!! Nie robił problemów - pieniążki oddał więc teraz nie pozostaje mi nic innego jak czekać aż ktoś błyśnie wypowiedzią na temat routera który nie byłby bardzo drogi i oferował transfery modem huawei E398 - router - Wifi (laptop z n) na poziomie 50mbps odbiór i chociaż 20mbps wysył 
Czekam niecierpliwie!!!!
Czekam niecierpliwie!!!!
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zwróć uwagę kiedy to pisałem i co pisałem później. :>Nixon pisze: to chyba AirLive Air3G, bo ja AirLive Air3GII nie znalazłem
No to ja go dziś kupiłem.Tom3k pisze:dziś oddałem routerek
Wprawdzie nie mam LTE, ale może będę kiedyś miał.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
hehejoujoujou pisze:No to ja go dziś kupiłem.![]()
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-10-12, 20:37 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-10-12, 19:36 przez Tom3k, łącznie zmieniany 1 raz.
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja zakupiłem Netgear WNDR3700 - jest stary, ale szybki i da się go dostosować do E398. Cena nieco ponad 300 PLN. Sprawdzę, pomierzę i zdam relację, ale potrzebuję na to ze 2 dni.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
jakubd, Możesz zdawać relacje na gorąco
nikt się nie pogniewa 
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
moher
Mam nadzieje, że kupiłeś WNDR3700 v2, bo WNDR3700 ponoć miał zdychające radio 2.4GHz, a v3 OIDP nie jest obsługiwana przez alternatywne softy, bo jest na innym układzie (Broadcom zamiast Atherosa).jakubd pisze:Ja zakupiłem Netgear WNDR3700 - jest stary, ale szybki i da się go dostosować do E398. Cena nieco ponad 300 PLN. Sprawdzę, pomierzę i zdam relację, ale potrzebuję na to ze 2 dni.
-
Cezary
- Stały użytkownik forum
OT: Radio zdychało pod DD-WRT, choć twierdzili że nie mieli z tym nic wspólnego.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Cezary, masz pomysł na router który działa z E398 i udźwignie chociaż 50mbps po WiFi?? No i chodzi tu też o to, aby nie był porażający drogi
???
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
Cezary
- Stały użytkownik forum
Musiał byś sięgnąć do moich opowiadań
. Zwykły linksys WRT160NL pozwalał już na uzyskanie 8.5MB/s. Wspomniany Netgear w testach typowo wydajnościowych pokazywał i 12MB/s. Choć w domu przy normalnych wiatrach pewnie tyle nie osiągniesz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale Ty piszesz o prędkości z WAN'u a nie usb, które o wiele bardziej obciąża procesor.Cezary pisze: Zwykły linksys WRT160NL pozwalał już na uzyskanie 8.5MB/s. Wspomniany Netgear w testach typowo wydajnościowych pokazywał i 12MB/s.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Teraz zgłupiałem... Po całym dniu pracy zwoje mózgowe mi się poprzewijały na drugą stronęCezary pisze:Musiał byś sięgnąć do moich opowiadań. Zwykły linksys WRT160NL pozwalał już na uzyskanie 8.5MB/s. Wspomniany Netgear w testach typowo wydajnościowych pokazywał i 12MB/s. Choć w domu przy normalnych wiatrach pewnie tyle nie osiągniesz.
Jeśli dobrze rozumiem to piszesz o 12 MEGABAJTACH na sekundę czyli moją chęć 50mbps trzeba podzielić przez 8 i wychodzi wynik w twojej jednostce? Czyli jeśli chcę 50mbps to wystarczy mi 6-7MB/s??
[ Dodano: 2011-10-12, 20:41 ]
No właśniekrystianb pisze:Ale Ty piszesz o prędkości z WAN'u a nie usb, które o wiele bardziej obciąża procesor.
Ja już nie kupuje w ciemno - nerwy po Air3gII jeszcze we mnie siedzą
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-10-12, 21:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-10-12, 20:13 przez Tom3k, łącznie zmieniany 1 raz.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
Cezary
- Stały użytkownik forum
Ja piszę o wydajności Wifi, bo takie było pytanie. Tak, do tego jeszcze dochodzi usb, obsługa jego, natowanie, firewall i może kilka innych pomysłów po drodze. I
@Tom3k: tak, o MB/s nie Mbps. Ale jak pisałem - w rzeczywistości będziesz miał mniej.
@Tom3k: tak, o MB/s nie Mbps. Ale jak pisałem - w rzeczywistości będziesz miał mniej.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Czyli reasumując - Moje zasadnicze pytanie powinno brzmieć:Cezary pisze:Ja piszę o wydajności Wifi, bo takie było pytanie. Tak, do tego jeszcze dochodzi usb, obsługa jego, natowanie, firewall i może kilka innych pomysłów po drodze. I
Jaki router muszę kupić abym podłączając do niego modem Huawei E398 mógł korzystać z internetu który owy router mi udostępni po Wifi z prędkościami ok 56mbps (7MB/s) ??
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
Cezary
- Stały użytkownik forum
Ja nie mam karty CP żeby to sprawdzić, ale jakubd zrobił zakup więc się dowiesz niedługo.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Cezary, jakubd, zorganizujcie sobie meeting
jesteście z Warszawy.. Jeden i drugi (z tego co widzę i czytam) macie dość duże pojęcie o szeroko pojętym internecie od strony technologicznej - Jakub ma Kartę CP - takie spotkanie na 100% wniosłoby dużo dobrych informacji na potrzeby forum bez-kabli.pl 
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- jakubd
Tom3k - planujemy taki meeting, ale testowanie nam chwilę zajmie, więc to trzeba zorganizować - no i wybrać miejsce oraz, w którym CP "pokazuje ząbki" (70Mbit/s). Wtedy będzie o czym rozmawiać
Ale mam nadzieję na stworzenie solidnej listy wydajności USB jako WWAN->LAN/WLAN.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
jakubd,
Więc Panowie Do dzieła!!!
Ja też mam taką nadzieję - bo tak mnie irytuje to pudełko z boku laptopa... A sam wiesz, że ten zawiasek też jest nie za bardzo "pewny".jakubd pisze:Ale mam nadzieję na stworzenie solidnej listy wydajności USB jako WWAN->LAN/WLAN.
Więc Panowie Do dzieła!!!
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
anteklukasz
- Stały użytkownik forum
KOledzy bo uwaznie czytam ten watek bo mnie to dotyczy mam LTE
Bezposrednio w laptopie
Upload ok 10 m/b a download ok 70 m/b
Wiadomo ze przez 105 max downloada 11m/b a upload max 2 m/b
Czy uwazacie ze zakup z angli tego routega Dovado ma sens?
Powiem szczerze lata czekalem na moim zadu... na internet i tak sie stalo ze akurat mieskzam od nadajnika 300 m ( LTE) i zapłace nawet 500 zł ( zrobie sobie prezent na mikołaja urodziny itp) tylko czy jest jakis routerek na rynku wat tej ceny?
Bezposrednio w laptopie
Powiem szczerze lata czekalem na moim zadu... na internet i tak sie stalo ze akurat mieskzam od nadajnika 300 m ( LTE) i zapłace nawet 500 zł ( zrobie sobie prezent na mikołaja urodziny itp) tylko czy jest jakis routerek na rynku wat tej ceny?
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
anteklukasz, poczekajmy na testy chłopaków Cezarego i Jakuba... Oni wydaje mi się najlepiej rozkminią temat... Ciekawy jestem transferów zakupionego przez Jakuba Netgear'a Z tego co się doczytałem to naprawdę szybki router..
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
frutis
A tak wyglądają testy E372 + WNDR3700 + Orange o 6 rano 

Prędkość pobierania jak najbardziej realna:

Prędkość pobierania jak najbardziej realna:

-
anteklukasz
- Stały użytkownik forum
Tylko czy ten netgar jest kompatypilny z E 398?
-
Cezary
- Stały użytkownik forum
Tak, przeczytaj mój opis, kilka postów wcześniej w tym wątku.
-
raskus
- Początkujący użytkownik forum
Mam tego Dovado z a Alle drogo http://allegro.pl/listing.php/search?string=dovado&category=0&description=1&sg=0anteklukasz pisze:KOledzy bo uwaznie czytam ten watek bo mnie to dotyczy mam LTE
Bezposrednio w laptopie
i powiem tak , działa znakomicie .Czyli w moim przypadku jeśli miałem MAX download z modemu poprzez USB 28 Mb/s to po WiFi mam tyle samo - czyli nic nie obcina ( przynajmniej do 30 - więcej nie mogę sprawdzić ) Poza tym mimo jednej anteny nadajnik ma porządny i łapię sygnał w całym domu - porównywalnie do TPlinka TL-MR3420
który ma dwie anteny .Generalnie łączy się z moim lapkiem na 72 Mb/s - teoretycznie
-
Speedstar
- Stały użytkownik forum
To troche duzo chcą za tego Dovado na allegro, w Niemczech jest taniej http://geizhals.at/deutschland/?in=&fs=Dovado a za cene Tiny można już mieć model wyższy 4GR .
-
jarek999
- Mistrz bezprzewodowy
Którym warto się już zainteresować jak mamy budżet na czterysta parę złotych żeby zaszaleć i wydać na router do obsługi LTE-to model wyższy jest droższy o dwieście parę złotych, a różnica w specyfikacji kolosalna: gigabit, wydajne zasilanie USB,pełna N-ka 300Mb... http://www.dovado.com/index.php?option= ... 7&Itemid=5a za cene Tiny można już mieć model wyższy 4GR .
To słabo-dobrym wynikiem było by powyżej 100Mb/s. Proponuję poczekać na wyniki testów Netgeara WNDR3700 v2Generalnie łączy się z moim lapkiem na 72 Mb/s - teoretycznie
jareq
-
raskus
Więcej mi nie trzeba , routerek jest wielkości mydełka FaGeneralnie łączy się z moim lapkiem na 72 Mb/s - teoretycznie To słabo-dobrym wynikiem było by powyżej 100Mb/s. Proponuję poczekać na wyniki testów Netgeara WNDR3700 v2
[ Dodano: 2011-10-14, 19:47 ]
no nie wiem czy tak tanio 80 juro z przesyłka plus oczywiście trzeba poczekać kilka tygodni i co z gwarancją ?Speedstar pisze:To troche duzo chcą za tego Dovado na allegro, w Niemczech jest taniej http://geizhals.at/deutschland/?in=&fs=Dovado a za cene Tiny można już mieć model wyższy 4GR .
Na ibeju najtaniej to 380 z przesyłka i też pytanie jak egzekwować gwarancję
Nie chcę reklamować ale moim zdaniem cena jak na taki sprzęt i działający z e398 jest Ok , dość wysoka ale niestety monopol zobowiązuje
-
Speedstar
- Stały użytkownik forum
No fakt z gwarancja może być różnie ale nie wychodzę z założenia że zaraz coś padnie z drugiej strony czasem tam bywam także nie był by to problem.
Na Youtube sa filmiki firmowe i podają że 4GR ma down/up - 90Mbps/1.8Mbps a Tiny 60Mbps/1.6Mbps ale to i tak bardzo dobre wyniki (pewnie zależne od sieci) , pewnie z biegiem czasu inne firmy wprowadza swoje modele Routerów LTE.
Dokładnie trzeba poczekać jak się zaprezentuje Netgear bo cena też i znośna.
Na Youtube sa filmiki firmowe i podają że 4GR ma down/up - 90Mbps/1.8Mbps a Tiny 60Mbps/1.6Mbps ale to i tak bardzo dobre wyniki (pewnie zależne od sieci) , pewnie z biegiem czasu inne firmy wprowadza swoje modele Routerów LTE.
Dokładnie trzeba poczekać jak się zaprezentuje Netgear bo cena też i znośna.
-
raskus
Swoją drogą ciekawe jaki ma Chipset ten Dovado Jest mały mało się grzeje , i jeszcze jedna sprawa nie muszę go restartować jak inne używane do tej pory , a miałem ich kilka i mnie denerwowały , zapychały sie i raz na dzień potrzebny był restart
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-10-15, 09:24 ]
Wulgaryzmy nie są tu miło widziane!
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-10-15, 09:24 ]
Wulgaryzmy nie są tu miło widziane!
Ostatnio zmieniony 2011-10-15, 08:23 przez raskus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
anteklukasz
- Stały użytkownik forum
POwiem tak nie naleze do Fachowców - czytam waze opinie sugestie sprawdzam ceny czytam recenzje ( cezary)
I nadal mi ciężko zrozumieć
Ja kupie routerek taki jak powicie - widzę że pracujecie już na nich wiec mysle ze jakąs opinie macie czy dany ruterek bedzie działac
Powiedzcie uwazacie zebym sciagał tego Dovado 4GR bo warto?
I gdzie mozna wyczytać jakie routery są kpompatybilne z E398?
Dziekuje
I nadal mi ciężko zrozumieć
Ja kupie routerek taki jak powicie - widzę że pracujecie już na nich wiec mysle ze jakąs opinie macie czy dany ruterek bedzie działac
Powiedzcie uwazacie zebym sciagał tego Dovado 4GR bo warto?
I gdzie mozna wyczytać jakie routery są kpompatybilne z E398?
Dziekuje
- jakubd
Z tym doradztwem routerowym jest jak z pytaniem "a jaki telefon mam sobie kupić" czy upraszczając "jaki samochód". Na to ostatnie pytanie mówię, że zawsze 40-kołowego TIRa, bo tylko on może przewieźć 40 ton 
Dovado wygląda na razie na jeden z lepszych routerów z punktu widzenia zielonego użytkownika, który nie chce za dużo kombinować - sprawdzony i działa. Jak ci nie zależy na szybkości - bierz D105 z pakietu CP lub poczekaj miesiąc-dwa na nowy router, który ma się pojawić w ich ofercie.
Natomiast większość osób poleci ci jeden z routerów, w którym można postawić alternatywny firmware, dzięki czemu obsłuży E398 - tak jest taniej, ale wymaga to nieco walki i wiedzy, żeby sobie routera nie zamienić w drogi przycisk do papieru, który gwarancji już nie będzie podlegał.
Dovado wygląda na razie na jeden z lepszych routerów z punktu widzenia zielonego użytkownika, który nie chce za dużo kombinować - sprawdzony i działa. Jak ci nie zależy na szybkości - bierz D105 z pakietu CP lub poczekaj miesiąc-dwa na nowy router, który ma się pojawić w ich ofercie.
Natomiast większość osób poleci ci jeden z routerów, w którym można postawić alternatywny firmware, dzięki czemu obsłuży E398 - tak jest taniej, ale wymaga to nieco walki i wiedzy, żeby sobie routera nie zamienić w drogi przycisk do papieru, który gwarancji już nie będzie podlegał.