Huawei E353 w Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Koror
Początkujący użytkownik forum

Huawei E353 w Play

Post autor: Koror »

Jakiś tydzień temu podpisałem umowę z Play na internet z limitem 16GB i prędkością 4mb/s. Problem tkwi w tym że nie mogę korzystać, z usługi gdyż internet rozłącza się chwile po połączeniu... Podłączenie modemu do komputera przebiega poprawnie. Później w programie Play'a po kliknięciu Połącz też wszystko jest ok. Internet sie włącza działa jakieś 2 minuty, a później się "rozłącza" (chociaż tego nie jestem pewien, gdyż przycisk połącz dalej jest przyciskiem rozłącz - nie da się jednak załadować żadnej strony WWW ani wykonać jakiejkolwiek czynności związanej z internetem). Z internetu korzystam w Chorzowie w starek kamienicy na pierwszym piętrze. W dolnym lewym rogu programu pisze HSPDA+ mimo, że w okolicach katowic chyba nie ma nadajników 4g (tak wynika z mapki na stronie play'a). Co mogę zrobić w obecnej sytuacji?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E353 w Play

Post autor: YaHooo »

Koror ja bym próbował stworzyć ręcznie połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> Jeśli to nie pomoże będziemy myśleć dalej.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Koror

Póki co wygląda na to że pomogło :) Dziękuję więc bardzo za pomoc, a w razie problemów odezwę się jeszcze. Z czystej ludzkiej ciekawości, co było w takim razie przyczyną? Programik Playa?

EDIT:
Połączenie na pewno jest stabilniejsze niż było, bo internet się nie rozłącza. Mimo że nie łącze się przez program Play'a, to mogę przeglądać tam statystyki i zauważyłem że wykres jest bardzo mocno poszarpany, a prędkość pobierania niestety jest dość niska (nie wystarcza nawet na płynne ładowanie na yt w jakości 360p). Do tego w lewym dolnym rogu po najechaniu na obrazek antenki wyświetla mi "siła sygnału" i jakiś procent... zwykle ta siłą wacha się od 10 do 20%. Jestem kompletnie zielony w świecie internetu mobilnego, ale taka siła sygnału, to chyba niezbyt zadowalający efekt? Jakieś propozycje? Jak mogę polepszyć prędkość (bo operator chyba jest w stanie zapewnić mi więcej?).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Koror pisze:Póki co wygląda na to że pomogło :)
No to fajnie jak tak ;)
Koror pisze: Z czystej ludzkiej ciekawości, co było w takim razie przyczyną? Programik Playa?
Teoretycznie nic takiego nie powinno się dziać. Ale być może coś programik Playa źle wysyła i takie mamy efekty.
Koror pisze:imo że nie łącze się przez program Play'a, to mogę przeglądać tam statystyki
Jest taka możliwość, w sumie programik Playa powinien połączyć stworzone podczas jego instalacji połączenie dial-up i koniec.
Koror pisze:wykres jest bardzo mocno poszarpany, a prędkość pobierania niestety jest dość niska (nie wystarcza nawet na płynne ładowanie na yt w jakości 360p).
Sprawdź późno w nocy. Sugeruję tak 2-3 w nocy. Być może to jest wina obciążenia sieci.
Koror pisze:zwykle ta siłą wacha się od 10 do 20%
Może zainstaluj sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i powiedz mi jaką masz siłę sygnału w dBm/CSQ. Bo procenty nic nie mówią. Mogą być wzięte z sufitu.
Koror pisze:Jak mogę polepszyć prędkość (bo operator chyba jest w stanie zapewnić mi więcej?).
Jeśli to nie jest wina słabego zasięgu, wadliwego modemu czy zasyfionego systemu to można próbować kupić antenę kierunkową o ile masz słaby zasięg. Dlatego radziłbym Ci sprawdzić co powie TNI.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Koror

w programie playa jest opcja diagnostyka, w niej w zakładce Stan sieci jest linijka RSSI. Obecnie mam w niej wartość -99dBm wcześniej miałem -97dBm. Może to nieprzydatna informacja, a może uniknę instalowania kolejnego programu... Zauważyłem też że zasięg procentowy mi bardzo wariuje od 10 do 25% czasem spada nawet do 1 czy 0 %. Dodatkowo zaobserwowałem że kiedy zasięg skacze do 25% wzrasta też automatycznie prędkość, do 500kb/s a nawet 1 mb/s. Kiedy zaś zasięg spada prędkość także do 150/300 kb/s
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Koror pisze:w programie playa jest opcja diagnostyka, w niej w zakładce Stan sieci jest linijka RSSI. Obecnie mam w niej wartość -99dBm wcześniej miałem -97dBm.
No to bardzo słabo moim zdaniem.
Koror pisze:Może to nieprzydatna informacja, a może uniknę instalowania kolejnego programu...
Znaczy tego programu co Ci zaproponowałem się nie instaluje. Tylko wgrywasz na dysk do katalogu i już. Musisz wyłączyć też inne menadżery. Ale ta informacja jest ok :)

Czyli wszystko co piszesz wskazuje na to, że masz wahania zasięgu i to one są winowajcą Twoich problemów. Ja bym proponował zakup porządnej anteny kierunkowej. Powinna pomóc.
Koror

Nie wiedzieć czemu zasięg procentowy skoczył przed chwilą do 45% i ładnie utrzymuje się na tym poziomie, a nie zmieniałem położenia modemu nawet o milimetr.
Dobra pisząc to wykrakałem bo spadło do mniej niż 10 x D jak było ponad 40 to dBm nie zmieniło się wiele bo było -95.
Do sedna! Jakieś sugestie czy pomoc w sprawie tej anteny? Na jakie koszta muszę się przygotować i co najlepiej kupić do tego modemu?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ie wiedzieć czemu zasięg procentowy skoczył przed chwilą do 45% i ładnie utrzymuje się na tym poziomie, a nie zmieniałem położenia modemu nawet o milimetr.
Zainstaluj sobie jednak te TNI, bo być może modem przełącza się na inny nodeB.
Koror pisze:Jakieś sugestie czy pomoc w sprawie tej anteny? Na jakie koszta muszę się przygotować i co najlepiej kupić do tego modemu?
Za dużego wyboru to nie masz jesli chcesz mieć dobrą antenę:
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 08800.html
http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 46627.html

Anten typu Yagi nie ma co kupować.

Tylko ja założyłem, że korzystasz z 3G na częstotliwości 2100MHz, jeśli na 900MHz, to wtedy antena typy Yagi jest jak najbardziej pożądana. A to możesz sprawdzić na tej mapce http://mapa.btsearch.pl/ po sprawdzeniu w TNI LAC oraz CID stacji z którą się łączysz.
Koror

CID: 22507, 8 -S SE (pd - ws) LAC 21
moc sygnału faktycznie waha się od 97 do 99 dBm.
Z mapy wynika że łączę się z nadajnikiem w chorzowie na ulicy Wolskiego 12-16. Wynika z tego że faktycznie używam 3g na częstotliwości 2100. Antena kierunkowa i za okno :)? Wolę jednak spytać - czy to znacząco poprawi osiągi internetu? i czy taka antena musi być skierowana dokładnie w kierunku nadajnika? (mogę mieć z tym problem bo okno wychodzi mi w troszkę inną stronę)

Druga sprawa. Zauważyłem że jak ściągałem ten program, to prędkośc wg. mozilli wynosiła 30 kb/s, a w tym czasie w programie plaja nabijało mi po `200kb/s downloadu, yyy?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Koror pisze:to prędkośc wg. mozilli wynosiła 30 kb/s
Ale to powinny być kB a wtedy program pokaże 240kbps.
Koror pisze:czy to znacząco poprawi osiągi internetu?
Trudno powiedzieć ale samo wystawienie modemu za okno na dobrym przedłużaczu USB dla testu powinno dać odpowiedź czy będzie lepiej.
Nie pomagam na PW!
Koror

Przekonaliście mnie do kupna anteny. mam tylko jedno pytanie. Anteny te montuje się do "rury", problem w tym że ja nie mam żadnej rury za oknem ;d Chyba że takowa jest w zestawie z anteną i to ją trzeba przymocować do ściany?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Koror pisze:problem w tym że ja nie mam żadnej rury za oknem
Podstawa do anteny satelitarnej to 25zł.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Koror pisze:Wolę jednak spytać - czy to znacząco poprawi osiągi internetu?
Raczej tak. Jednak niestety nikt Ci nie da 100% pewności na to. Jednak ja bym próbował. Zawsze można delikatnie się obchodzić z anteną i jeśli nie będzie nosić śladów użytkowania (zadrapania, stłuczenia itp) to można ją w przeciągu 10 dni zwrócić do sklepu internetowego.
Koror

Jestem już w 100% przekonany do anteny. Kupiłem dzisiaj kabel usb i wystawiłem modem za okno. Zasięg od razu poprawił się z 99 do 87, a wystarczyło położyć modem na parapecie. Momentalnie wzrosła też prędkość. Teraz mogę spokojnie pobierać z prędkością ponad 200 kb/s. Bardzo dziękuję za pomoc i zwracam się z ostatnią prośbą, a mianowicie z pomocą w wybraniu stojaka na antenę.

EDIT: Kolejna zaobserwowana rzecz w top netinfo... przeskakuje mi chyba z UMTS na HSPA++...
Ostatnio zmieniony 2011-10-23, 17:36 przez Koror, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Koror pisze: w wybraniu stojaka na antenę.
Jakiego stojaka?
Tak w ogóle na jaką antenę się w końcu zdecydowałeś?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Koror

Chodzi o podstawę pod taką antenę, bo chyba do czegoś muszę ją przymocować?

Antena: http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 46627.html

Z tym że właśnie wystąpił inny problem, a mianowicie przeskakiwanie z HSPA++ na UMTS - nie wiem co to znaczy.

EDIT:
Wgle dzieją się jakieś dziwne rzeczy. Łączy mi się co chwile z innym nadajnikiem itp. Teraz położyłem modem w rogu parapetu od wewnątrz i połączyło się z tym nadajnikiem co zawsze i prędkość jest mega dobra... ruszę go o kilka centymetrów zaś się coś pozmienia.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

To chyba uchwyt, a nie podstawkę :)

coś takiego http://www.cybertech.com.pl/p14,uchwyt- ... owany.html

akcesoria montażowe do tego typu uchwytu są w zestawie z antena.

Co do przeskakiwania między HSPA a 3G, to jest to rzecz normalna.
Łączenie się z różnymi nodeB, w tym wypadku też wydaje się normalne. Mieszkasz w mieście, a modem ma antenę dookólną. Zastosowanie anteny kierunkowej, powinno wyeliminować ten "problem".
Koror

HSPA++ na UMTS a nie HSPA na 3g... Chyba że to to samo?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

HSPA++ na UMTS a nie HSPA na 3g... Chyba że to to samo?
HSPA+ z jednym "plusem" ;) No i tak, to samo. Sieć jest tak skonfigurowana i tyle. Dopóki nie stwarza to problemów to nie ma sensu zawracać sobie tym głowy.
Koror

ale ja mam z dwoma plusami ; o

Obrazek
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

A to zwracam honor :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Koror pisze: EDIT: Kolejna zaobserwowana rzecz w top netinfo... przeskakuje mi chyba z UMTS na HSPA++...
To jest normalne. Modem po pewnym czasie bezczynności przechodzi na UMTS, ale jak trzeba przesłać dane to wraca na HSDPA/HSPA+.
Koror

Nie rozumiem też kolejnej rzeczy. Przez ostatnie pół godziny wszystko śmigało pięknie. Transfer po 500 kb/s. Nie zmieniłem położenia modemu, a transfer spadł do 60 kb/s...

A nie przepraszam, mój błąd. Youtube jakoś inteligentnie dawkuje transfer. Ładuje filmik tak że płynnie go odtwarza, ale nie ładuje go z pełną prędkością do końca. Jak wrzucam w innej zakładce kolejny filmik do ładowania, to transfer wzrasta.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Koror pisze:Nie zmieniłem położenia modemu, a transfer spadł do 60 kb/s...
Czasem modem potrafi sam z siebie przełączyć się na inny nodeB, a Ty tego nie zauważysz.
Koror pisze: Ładuje filmik tak że płynnie go odtwarza, ale nie ładuje go z pełną prędkością do końca.
Właśnie tak jest na YT. Prędkość mierz za pomocą http://noc.gts.pl/ pobierając stąd jakiś plik.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Koror pisze:ale ja mam z dwoma plusami ; o
Polacz sie za pomoca aplikacji Play Online, to bedziesz mial z jednym plusem.
ODPOWIEDZ