Huawei E353 w Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E353 w Play
Jakiś tydzień temu podpisałem umowę z Play na internet z limitem 16GB i prędkością 4mb/s. Problem tkwi w tym że nie mogę korzystać, z usługi gdyż internet rozłącza się chwile po połączeniu... Podłączenie modemu do komputera przebiega poprawnie. Później w programie Play'a po kliknięciu Połącz też wszystko jest ok. Internet sie włącza działa jakieś 2 minuty, a później się "rozłącza" (chociaż tego nie jestem pewien, gdyż przycisk połącz dalej jest przyciskiem rozłącz - nie da się jednak załadować żadnej strony WWW ani wykonać jakiejkolwiek czynności związanej z internetem). Z internetu korzystam w Chorzowie w starek kamienicy na pierwszym piętrze. W dolnym lewym rogu programu pisze HSPDA+ mimo, że w okolicach katowic chyba nie ma nadajników 4g (tak wynika z mapki na stronie play'a). Co mogę zrobić w obecnej sytuacji?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei E353 w Play
Koror ja bym próbował stworzyć ręcznie połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> Jeśli to nie pomoże będziemy myśleć dalej.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Póki co wygląda na to że pomogło
Dziękuję więc bardzo za pomoc, a w razie problemów odezwę się jeszcze. Z czystej ludzkiej ciekawości, co było w takim razie przyczyną? Programik Playa?
EDIT:
Połączenie na pewno jest stabilniejsze niż było, bo internet się nie rozłącza. Mimo że nie łącze się przez program Play'a, to mogę przeglądać tam statystyki i zauważyłem że wykres jest bardzo mocno poszarpany, a prędkość pobierania niestety jest dość niska (nie wystarcza nawet na płynne ładowanie na yt w jakości 360p). Do tego w lewym dolnym rogu po najechaniu na obrazek antenki wyświetla mi "siła sygnału" i jakiś procent... zwykle ta siłą wacha się od 10 do 20%. Jestem kompletnie zielony w świecie internetu mobilnego, ale taka siła sygnału, to chyba niezbyt zadowalający efekt? Jakieś propozycje? Jak mogę polepszyć prędkość (bo operator chyba jest w stanie zapewnić mi więcej?).

EDIT:
Połączenie na pewno jest stabilniejsze niż było, bo internet się nie rozłącza. Mimo że nie łącze się przez program Play'a, to mogę przeglądać tam statystyki i zauważyłem że wykres jest bardzo mocno poszarpany, a prędkość pobierania niestety jest dość niska (nie wystarcza nawet na płynne ładowanie na yt w jakości 360p). Do tego w lewym dolnym rogu po najechaniu na obrazek antenki wyświetla mi "siła sygnału" i jakiś procent... zwykle ta siłą wacha się od 10 do 20%. Jestem kompletnie zielony w świecie internetu mobilnego, ale taka siła sygnału, to chyba niezbyt zadowalający efekt? Jakieś propozycje? Jak mogę polepszyć prędkość (bo operator chyba jest w stanie zapewnić mi więcej?).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to fajnie jak takKoror pisze:Póki co wygląda na to że pomogło![]()

Teoretycznie nic takiego nie powinno się dziać. Ale być może coś programik Playa źle wysyła i takie mamy efekty.Koror pisze: Z czystej ludzkiej ciekawości, co było w takim razie przyczyną? Programik Playa?
Jest taka możliwość, w sumie programik Playa powinien połączyć stworzone podczas jego instalacji połączenie dial-up i koniec.Koror pisze:imo że nie łącze się przez program Play'a, to mogę przeglądać tam statystyki
Sprawdź późno w nocy. Sugeruję tak 2-3 w nocy. Być może to jest wina obciążenia sieci.Koror pisze:wykres jest bardzo mocno poszarpany, a prędkość pobierania niestety jest dość niska (nie wystarcza nawet na płynne ładowanie na yt w jakości 360p).
Może zainstaluj sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i powiedz mi jaką masz siłę sygnału w dBm/CSQ. Bo procenty nic nie mówią. Mogą być wzięte z sufitu.Koror pisze:zwykle ta siłą wacha się od 10 do 20%
Jeśli to nie jest wina słabego zasięgu, wadliwego modemu czy zasyfionego systemu to można próbować kupić antenę kierunkową o ile masz słaby zasięg. Dlatego radziłbym Ci sprawdzić co powie TNI.Koror pisze:Jak mogę polepszyć prędkość (bo operator chyba jest w stanie zapewnić mi więcej?).
Pozdrawiam YaHooo 

-
w programie playa jest opcja diagnostyka, w niej w zakładce Stan sieci jest linijka RSSI. Obecnie mam w niej wartość -99dBm wcześniej miałem -97dBm. Może to nieprzydatna informacja, a może uniknę instalowania kolejnego programu... Zauważyłem też że zasięg procentowy mi bardzo wariuje od 10 do 25% czasem spada nawet do 1 czy 0 %. Dodatkowo zaobserwowałem że kiedy zasięg skacze do 25% wzrasta też automatycznie prędkość, do 500kb/s a nawet 1 mb/s. Kiedy zaś zasięg spada prędkość także do 150/300 kb/s
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to bardzo słabo moim zdaniem.Koror pisze:w programie playa jest opcja diagnostyka, w niej w zakładce Stan sieci jest linijka RSSI. Obecnie mam w niej wartość -99dBm wcześniej miałem -97dBm.
Znaczy tego programu co Ci zaproponowałem się nie instaluje. Tylko wgrywasz na dysk do katalogu i już. Musisz wyłączyć też inne menadżery. Ale ta informacja jest okKoror pisze:Może to nieprzydatna informacja, a może uniknę instalowania kolejnego programu...

Czyli wszystko co piszesz wskazuje na to, że masz wahania zasięgu i to one są winowajcą Twoich problemów. Ja bym proponował zakup porządnej anteny kierunkowej. Powinna pomóc.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Nie wiedzieć czemu zasięg procentowy skoczył przed chwilą do 45% i ładnie utrzymuje się na tym poziomie, a nie zmieniałem położenia modemu nawet o milimetr.
Dobra pisząc to wykrakałem bo spadło do mniej niż 10 x D jak było ponad 40 to dBm nie zmieniło się wiele bo było -95.
Do sedna! Jakieś sugestie czy pomoc w sprawie tej anteny? Na jakie koszta muszę się przygotować i co najlepiej kupić do tego modemu?
Dobra pisząc to wykrakałem bo spadło do mniej niż 10 x D jak było ponad 40 to dBm nie zmieniło się wiele bo było -95.
Do sedna! Jakieś sugestie czy pomoc w sprawie tej anteny? Na jakie koszta muszę się przygotować i co najlepiej kupić do tego modemu?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zainstaluj sobie jednak te TNI, bo być może modem przełącza się na inny nodeB.ie wiedzieć czemu zasięg procentowy skoczył przed chwilą do 45% i ładnie utrzymuje się na tym poziomie, a nie zmieniałem położenia modemu nawet o milimetr.
Za dużego wyboru to nie masz jesli chcesz mieć dobrą antenę:Koror pisze:Jakieś sugestie czy pomoc w sprawie tej anteny? Na jakie koszta muszę się przygotować i co najlepiej kupić do tego modemu?
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 08800.html
http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 46627.html
Anten typu Yagi nie ma co kupować.
Tylko ja założyłem, że korzystasz z 3G na częstotliwości 2100MHz, jeśli na 900MHz, to wtedy antena typy Yagi jest jak najbardziej pożądana. A to możesz sprawdzić na tej mapce http://mapa.btsearch.pl/ po sprawdzeniu w TNI LAC oraz CID stacji z którą się łączysz.
Pozdrawiam YaHooo 

-
CID: 22507, 8 -S SE (pd - ws) LAC 21
moc sygnału faktycznie waha się od 97 do 99 dBm.
Z mapy wynika że łączę się z nadajnikiem w chorzowie na ulicy Wolskiego 12-16. Wynika z tego że faktycznie używam 3g na częstotliwości 2100. Antena kierunkowa i za okno
? Wolę jednak spytać - czy to znacząco poprawi osiągi internetu? i czy taka antena musi być skierowana dokładnie w kierunku nadajnika? (mogę mieć z tym problem bo okno wychodzi mi w troszkę inną stronę)
Druga sprawa. Zauważyłem że jak ściągałem ten program, to prędkośc wg. mozilli wynosiła 30 kb/s, a w tym czasie w programie plaja nabijało mi po `200kb/s downloadu, yyy?
moc sygnału faktycznie waha się od 97 do 99 dBm.
Z mapy wynika że łączę się z nadajnikiem w chorzowie na ulicy Wolskiego 12-16. Wynika z tego że faktycznie używam 3g na częstotliwości 2100. Antena kierunkowa i za okno

Druga sprawa. Zauważyłem że jak ściągałem ten program, to prędkośc wg. mozilli wynosiła 30 kb/s, a w tym czasie w programie plaja nabijało mi po `200kb/s downloadu, yyy?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale to powinny być kB a wtedy program pokaże 240kbps.Koror pisze:to prędkośc wg. mozilli wynosiła 30 kb/s
Trudno powiedzieć ale samo wystawienie modemu za okno na dobrym przedłużaczu USB dla testu powinno dać odpowiedź czy będzie lepiej.Koror pisze:czy to znacząco poprawi osiągi internetu?
Nie pomagam na PW!
-
Przekonaliście mnie do kupna anteny. mam tylko jedno pytanie. Anteny te montuje się do "rury", problem w tym że ja nie mam żadnej rury za oknem ;d Chyba że takowa jest w zestawie z anteną i to ją trzeba przymocować do ściany?
- wojteks
- *** Administrator ***
Podstawa do anteny satelitarnej to 25zł.Koror pisze:problem w tym że ja nie mam żadnej rury za oknem
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Raczej tak. Jednak niestety nikt Ci nie da 100% pewności na to. Jednak ja bym próbował. Zawsze można delikatnie się obchodzić z anteną i jeśli nie będzie nosić śladów użytkowania (zadrapania, stłuczenia itp) to można ją w przeciągu 10 dni zwrócić do sklepu internetowego.Koror pisze:Wolę jednak spytać - czy to znacząco poprawi osiągi internetu?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Jestem już w 100% przekonany do anteny. Kupiłem dzisiaj kabel usb i wystawiłem modem za okno. Zasięg od razu poprawił się z 99 do 87, a wystarczyło położyć modem na parapecie. Momentalnie wzrosła też prędkość. Teraz mogę spokojnie pobierać z prędkością ponad 200 kb/s. Bardzo dziękuję za pomoc i zwracam się z ostatnią prośbą, a mianowicie z pomocą w wybraniu stojaka na antenę.
EDIT: Kolejna zaobserwowana rzecz w top netinfo... przeskakuje mi chyba z UMTS na HSPA++...
EDIT: Kolejna zaobserwowana rzecz w top netinfo... przeskakuje mi chyba z UMTS na HSPA++...
Ostatnio zmieniony 2011-10-23, 17:36 przez Koror, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Jakiego stojaka?Koror pisze: w wybraniu stojaka na antenę.
Tak w ogóle na jaką antenę się w końcu zdecydowałeś?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Chodzi o podstawę pod taką antenę, bo chyba do czegoś muszę ją przymocować?
Antena: http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 46627.html
Z tym że właśnie wystąpił inny problem, a mianowicie przeskakiwanie z HSPA++ na UMTS - nie wiem co to znaczy.
EDIT:
Wgle dzieją się jakieś dziwne rzeczy. Łączy mi się co chwile z innym nadajnikiem itp. Teraz położyłem modem w rogu parapetu od wewnątrz i połączyło się z tym nadajnikiem co zawsze i prędkość jest mega dobra... ruszę go o kilka centymetrów zaś się coś pozmienia.
Antena: http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 46627.html
Z tym że właśnie wystąpił inny problem, a mianowicie przeskakiwanie z HSPA++ na UMTS - nie wiem co to znaczy.
EDIT:
Wgle dzieją się jakieś dziwne rzeczy. Łączy mi się co chwile z innym nadajnikiem itp. Teraz położyłem modem w rogu parapetu od wewnątrz i połączyło się z tym nadajnikiem co zawsze i prędkość jest mega dobra... ruszę go o kilka centymetrów zaś się coś pozmienia.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
To chyba uchwyt, a nie podstawkę 
coś takiego http://www.cybertech.com.pl/p14,uchwyt- ... owany.html
akcesoria montażowe do tego typu uchwytu są w zestawie z antena.
Co do przeskakiwania między HSPA a 3G, to jest to rzecz normalna.
Łączenie się z różnymi nodeB, w tym wypadku też wydaje się normalne. Mieszkasz w mieście, a modem ma antenę dookólną. Zastosowanie anteny kierunkowej, powinno wyeliminować ten "problem".

coś takiego http://www.cybertech.com.pl/p14,uchwyt- ... owany.html
akcesoria montażowe do tego typu uchwytu są w zestawie z antena.
Co do przeskakiwania między HSPA a 3G, to jest to rzecz normalna.
Łączenie się z różnymi nodeB, w tym wypadku też wydaje się normalne. Mieszkasz w mieście, a modem ma antenę dookólną. Zastosowanie anteny kierunkowej, powinno wyeliminować ten "problem".
-
HSPA++ na UMTS a nie HSPA na 3g... Chyba że to to samo?
-
- Mistrz bezprzewodowy
HSPA+ z jednym "plusem"HSPA++ na UMTS a nie HSPA na 3g... Chyba że to to samo?

-
ale ja mam z dwoma plusami ; o

-
- Mistrz bezprzewodowy
A to zwracam honor 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jest normalne. Modem po pewnym czasie bezczynności przechodzi na UMTS, ale jak trzeba przesłać dane to wraca na HSDPA/HSPA+.Koror pisze: EDIT: Kolejna zaobserwowana rzecz w top netinfo... przeskakuje mi chyba z UMTS na HSPA++...
Pozdrawiam YaHooo 

-
Nie rozumiem też kolejnej rzeczy. Przez ostatnie pół godziny wszystko śmigało pięknie. Transfer po 500 kb/s. Nie zmieniłem położenia modemu, a transfer spadł do 60 kb/s...
A nie przepraszam, mój błąd. Youtube jakoś inteligentnie dawkuje transfer. Ładuje filmik tak że płynnie go odtwarza, ale nie ładuje go z pełną prędkością do końca. Jak wrzucam w innej zakładce kolejny filmik do ładowania, to transfer wzrasta.
A nie przepraszam, mój błąd. Youtube jakoś inteligentnie dawkuje transfer. Ładuje filmik tak że płynnie go odtwarza, ale nie ładuje go z pełną prędkością do końca. Jak wrzucam w innej zakładce kolejny filmik do ładowania, to transfer wzrasta.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czasem modem potrafi sam z siebie przełączyć się na inny nodeB, a Ty tego nie zauważysz.Koror pisze:Nie zmieniłem położenia modemu, a transfer spadł do 60 kb/s...
Właśnie tak jest na YT. Prędkość mierz za pomocą http://noc.gts.pl/ pobierając stąd jakiś plik.Koror pisze: Ładuje filmik tak że płynnie go odtwarza, ale nie ładuje go z pełną prędkością do końca.
Pozdrawiam YaHooo 

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Polacz sie za pomoca aplikacji Play Online, to bedziesz mial z jednym plusem.Koror pisze:ale ja mam z dwoma plusami ; o