Play dodatkowa antena czy może nie potrzebna?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szalony_kaczor
Użytkownik forum

Play dodatkowa antena czy może nie potrzebna?

Post autor: szalony_kaczor »

Witam forumowiczów, nie chce być kolejnym użytkownikiem "jaka antena do...", mam po prostu wątpliwości czy warto zainwestować pieniądze w zakup kolejnej anteny, do tej pory miałem http://yagi.pl/zestaw-umt...820-p-1581.html sygnał UMTS -103dBm, 16%, CSQ 5, po remoncie i ociepleniu domu ekipa uszkodziła (ułamała końcówkę która łączy wtyk z anteną) jak na razie prowizorycznie: :szok: modem włożony szczelnie w opakowanie po jakimś wapnie musującym (podobna średnica) plus 5 m przedłużki USB i Router 3G :brawa: o dziwo sygnał bez anteny wynosi -101dBm, prędkości pobierania są mniejsze o około 10% stabilność akceptowalna, sprawdzana na Play i Plus. I tu pytanie czy jest sens zakładać z powrotem antenę jeżeli tak to jaką (Bestpartner, Yagi, Cybertech). Pytam gdyż obawiam się zalania modemu późną jesienią. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-10-31, 10:25 przez szalony_kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Play dodatkowa antena czy może nie potrzebna?

Post autor: zDaleKi »

Na forum nie zamieszczamy map jako załączniki!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Nie bardzo rozumiem. PO co się bawisz w jakieś przedłużki itp. Zamocuj antenę możliwie najwyżej w kierunku najbliższej stacji bazowej Play 2100. Użyj tyle kabla, żeby router 3G wraz z modemem były w miejscu zabezpieczonym przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Jeżeli osiągasz prędkości takie jakie masz w abonamencie ,to nie bardzo się opłaca,ale z drugiej strony idzie zima to twój modem może jej nie wytrzymać.Panel zawsze pomoże jak widzisz anteny Yagi do UMTS nie zdają się dobrze.Polecam ten z odpowiednim konektorem do Twojego modemu.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Tomek7 pisze:Jeżeli osiągasz prędkości takie jakie masz w abonamencie ,to nie bardzo się opłaca,ale z drugiej strony idzie zima to twój modem może jej nie wytrzymać..
No i trzeba dodać do tego, że sygnał -101dBm jest słaby, który w każdej chwili może zniknąć.
szalony_kaczor
Użytkownik forum

tak jak pisałem przedłużka itd, jest tymczasowo, jeżeli zakup anteny okaże się konieczny, chodziło mi po prostu o sens zakupu. Skoro Yanusz twierdzi że sygnał jest za slaby to trzeba sie szykować na zakup.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

szalony_kaczor pisze:Skoro Yanusz twierdzi że sygnał jest za slaby to trzeba sie szykować na zakup.
Z antena miales jeszcze slabszy sygnal. Podejrzewam ze kabel + konnektor zezarly caly zysk anteny. Ile tego kabla miales?
Tomek7 pisze:jak widzisz anteny Yagi do UMTS nie zdają się dobrze.
Na podstawie czego wysuwasz tak daleko idace wnioski? Antena na ktora linkuje OP nie jest antena Yagi.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Antena, którą zaproponował Tomek7 na Play w Chełmie będzie najbardziej optymalna. W Chełmie są 4 nodeB Play UMTS 2100 rozrzucone w takiej odległości od siebie, że można dokładnie nakierować antenę na wybraną stację bazową.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Yanusz pisze:Antena, którą zaproponował Tomek7 na Play w Chełmie będzie najbardziej optymalna.
Bez przemierzenia nie widze zadnej roznicy miedzy antena z pierwszego i czwartego postu. Obie sa tak samo "dobre". 2dB miesci sie w granicy bledu produkcyjnego.
Nie pomagam na PW.
szalony_kaczor
Użytkownik forum

key pisze:Podejrzewam ze kabel + konektor zeżarły cały zysk anteny. Ile tego kabla miałeś?
Miałem 5 metrów niby H155(gruba miedziana żyła), ale czemu konektor i kabel miały by aż takie straty zastanawiałem się nad jakością (czytałem chyba na elek...pl że anteny z mojego pierwszego linku to wynalazki firmy ya...pl i nie do końca działają tak jak powinny.
A gdybym dał 17dBi z 5(10m) kabla? Lub też zaszalał i dał paraboliczną do najbliższego nadajnika mam 5 km (nad pustymi polami i kilka drzew)
---------------------
Kupie Kalkulator Casio Fx-9700
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

szalony_kaczor pisze:Miałem 5 metrów niby H155(gruba miedziana żyła)
To nie masz H155. Tam żyła gorąca jest ze splotu.
anteny z mojego pierwszego linku to wynalazki firmy ya...pl i nie do końca działają tak jak powinny.
To prawda, ale chyba nie są aż tak złe, żeby nie dawały żadnego zysku.
A gdybym dał 17dBi z 5(10m) kabla?
Napisz gdzie dokładnie mieszkasz. Jeśli masz do stacji bazowej 5km i dość trudne warunki terenowe, to może rzeczywiście 17dBi byłaby lepsza.
szalony_kaczor
Użytkownik forum

miejscowość Gotówka, przy torach, współrzędne z google maps 51.182679,23.544874, wczesniej antena była umieszczona na balkonie (ok. 3,2 metra nad ziemia, teraz powędruje na komin ok 5 m. im wyżej tym chyba lepiej)
---------------------
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Jesteś w zasięgu Play wewnątrz budynków.
ekipa uszkodziła (ułamała końcówkę która łączy wtyk z anteną)
tu bym szukał przyczyny, że antena nie działa.
Myślę, że 15dBi Cybertecha (+ 5m kabla H155) zamocowana na tym balkonie, ustawiona na nodeB przy ul. Towarowej w Chełmie wystarczy spokojnie do uzyskania mocnego sygnału.
Czy to się przełoży na prędkości? To już zależy od obciążenia tego nadajnika.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Yanusz pisze:To prawda, ale chyba nie są aż tak złe, żeby nie dawały żadnego zysku.
Kiepskie dopasowanie, kiepski kabel, odbicia na konektorze, zle ustawienie i kabel+antena dziala gorzej niz modem bez anteny.
Nie pomagam na PW.
szalony_kaczor
Użytkownik forum

Co do uszkodzenia anteny wczesniej miałem sygnał moim zdaniem dobry to znaczy -103, to wlasnie po uszkodzeniu anteny zaczłem kombinować a moze dało by rade bez?
key pisze:Kiepskie dopasowanie, kiepski kabel, odbicia na konektorze, zle ustawienie i kabel+antena dziala gorzej niz modem bez anteny.
A możesz coś podpowiedzieć to znaczy biorę antenę cybertech, jaki do tego kabel h155 czy jakis mniej stratny?
---------------------
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

szalony_kaczor pisze: wczesniej miałem sygnał moim zdaniem dobry to znaczy -103,
No chyba żartujesz :)
A możesz coś podpowiedzieć to znaczy biorę antenę cybertech, jaki do tego kabel h155 czy jakis mniej stratny?
Jest dużo mniej stratnych, ale są o wiele droższe, niż H155. Nieco mniej stratny i nieco tylko droższy jest TRI-LAN 240 z miedzianą żyłą. Moim zdaniem jednak mieszkasz w takim miejscu, że nie ma sensu inwestować w nie wiadomo jak niskostratne kable, gdyż "piętnastka" Cybertecha z H155 nawet o długości 10 metrów da Ci stabilny sygnał.

PS. Nie dawaj mi za każdą odpowiedź punktów, bo moderatorzy mają dodatkową robotę, żeby mi je odbierać :D
key
*Mistrz bezprzewodowy*

szalony_kaczor pisze:sygnał moim zdaniem dobry to znaczy -103
-103 dBm to nie jest dobry sygnal.
Nie pomagam na PW.
szalony_kaczor
Użytkownik forum

-103 dBm to nie jest dobry sygnal.
Wcześniej miałem tylko EDGE, a z anteną Er...to właśnie taki sygnał myślałem że to rewelacja :D ale jak widzę to jednak było kiepsko. Antena Cyber...juz do mnie jedzie zobaczymy jak się będzie sprawować
---------------------
ODPOWIEDZ