Moderator: Moderatorzy
No i trzeba dodać do tego, że sygnał -101dBm jest słaby, który w każdej chwili może zniknąć.Tomek7 pisze:Jeżeli osiągasz prędkości takie jakie masz w abonamencie ,to nie bardzo się opłaca,ale z drugiej strony idzie zima to twój modem może jej nie wytrzymać..
Z antena miales jeszcze slabszy sygnal. Podejrzewam ze kabel + konnektor zezarly caly zysk anteny. Ile tego kabla miales?szalony_kaczor pisze:Skoro Yanusz twierdzi że sygnał jest za slaby to trzeba sie szykować na zakup.
Na podstawie czego wysuwasz tak daleko idace wnioski? Antena na ktora linkuje OP nie jest antena Yagi.Tomek7 pisze:jak widzisz anteny Yagi do UMTS nie zdają się dobrze.
Bez przemierzenia nie widze zadnej roznicy miedzy antena z pierwszego i czwartego postu. Obie sa tak samo "dobre". 2dB miesci sie w granicy bledu produkcyjnego.Yanusz pisze:Antena, którą zaproponował Tomek7 na Play w Chełmie będzie najbardziej optymalna.
Miałem 5 metrów niby H155(gruba miedziana żyła), ale czemu konektor i kabel miały by aż takie straty zastanawiałem się nad jakością (czytałem chyba na elek...pl że anteny z mojego pierwszego linku to wynalazki firmy ya...pl i nie do końca działają tak jak powinny.key pisze:Podejrzewam ze kabel + konektor zeżarły cały zysk anteny. Ile tego kabla miałeś?
To nie masz H155. Tam żyła gorąca jest ze splotu.szalony_kaczor pisze:Miałem 5 metrów niby H155(gruba miedziana żyła)
To prawda, ale chyba nie są aż tak złe, żeby nie dawały żadnego zysku.anteny z mojego pierwszego linku to wynalazki firmy ya...pl i nie do końca działają tak jak powinny.
Napisz gdzie dokładnie mieszkasz. Jeśli masz do stacji bazowej 5km i dość trudne warunki terenowe, to może rzeczywiście 17dBi byłaby lepsza.A gdybym dał 17dBi z 5(10m) kabla?
tu bym szukał przyczyny, że antena nie działa.ekipa uszkodziła (ułamała końcówkę która łączy wtyk z anteną)
Kiepskie dopasowanie, kiepski kabel, odbicia na konektorze, zle ustawienie i kabel+antena dziala gorzej niz modem bez anteny.Yanusz pisze:To prawda, ale chyba nie są aż tak złe, żeby nie dawały żadnego zysku.
A możesz coś podpowiedzieć to znaczy biorę antenę cybertech, jaki do tego kabel h155 czy jakis mniej stratny?key pisze:Kiepskie dopasowanie, kiepski kabel, odbicia na konektorze, zle ustawienie i kabel+antena dziala gorzej niz modem bez anteny.
No chyba żartujeszszalony_kaczor pisze: wczesniej miałem sygnał moim zdaniem dobry to znaczy -103,
Jest dużo mniej stratnych, ale są o wiele droższe, niż H155. Nieco mniej stratny i nieco tylko droższy jest TRI-LAN 240 z miedzianą żyłą. Moim zdaniem jednak mieszkasz w takim miejscu, że nie ma sensu inwestować w nie wiadomo jak niskostratne kable, gdyż "piętnastka" Cybertecha z H155 nawet o długości 10 metrów da Ci stabilny sygnał.A możesz coś podpowiedzieć to znaczy biorę antenę cybertech, jaki do tego kabel h155 czy jakis mniej stratny?
-103 dBm to nie jest dobry sygnal.szalony_kaczor pisze:sygnał moim zdaniem dobry to znaczy -103
Wcześniej miałem tylko EDGE, a z anteną Er...to właśnie taki sygnał myślałem że to rewelacja-103 dBm to nie jest dobry sygnal.