Play dodatkowa antena czy może nie potrzebna?
Moderator: Moderatorzy
-
szalony_kaczor
- Użytkownik forum
Play dodatkowa antena czy może nie potrzebna?
Witam forumowiczów, nie chce być kolejnym użytkownikiem "jaka antena do...", mam po prostu wątpliwości czy warto zainwestować pieniądze w zakup kolejnej anteny, do tej pory miałem http://yagi.pl/zestaw-umt...820-p-1581.html sygnał UMTS -103dBm, 16%, CSQ 5, po remoncie i ociepleniu domu ekipa uszkodziła (ułamała końcówkę która łączy wtyk z anteną) jak na razie prowizorycznie:
modem włożony szczelnie w opakowanie po jakimś wapnie musującym (podobna średnica) plus 5 m przedłużki USB i Router 3G
o dziwo sygnał bez anteny wynosi -101dBm, prędkości pobierania są mniejsze o około 10% stabilność akceptowalna, sprawdzana na Play i Plus. I tu pytanie czy jest sens zakładać z powrotem antenę jeżeli tak to jaką (Bestpartner, Yagi, Cybertech). Pytam gdyż obawiam się zalania modemu późną jesienią. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-10-31, 10:25 przez szalony_kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Play dodatkowa antena czy może nie potrzebna?
Na forum nie zamieszczamy map jako załączniki!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Nie bardzo rozumiem. PO co się bawisz w jakieś przedłużki itp. Zamocuj antenę możliwie najwyżej w kierunku najbliższej stacji bazowej Play 2100. Użyj tyle kabla, żeby router 3G wraz z modemem były w miejscu zabezpieczonym przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeżeli osiągasz prędkości takie jakie masz w abonamencie ,to nie bardzo się opłaca,ale z drugiej strony idzie zima to twój modem może jej nie wytrzymać.Panel zawsze pomoże jak widzisz anteny Yagi do UMTS nie zdają się dobrze.Polecam ten z odpowiednim konektorem do Twojego modemu.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
No i trzeba dodać do tego, że sygnał -101dBm jest słaby, który w każdej chwili może zniknąć.Tomek7 pisze:Jeżeli osiągasz prędkości takie jakie masz w abonamencie ,to nie bardzo się opłaca,ale z drugiej strony idzie zima to twój modem może jej nie wytrzymać..
-
szalony_kaczor
- Użytkownik forum
tak jak pisałem przedłużka itd, jest tymczasowo, jeżeli zakup anteny okaże się konieczny, chodziło mi po prostu o sens zakupu. Skoro Yanusz twierdzi że sygnał jest za slaby to trzeba sie szykować na zakup.
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z antena miales jeszcze slabszy sygnal. Podejrzewam ze kabel + konnektor zezarly caly zysk anteny. Ile tego kabla miales?szalony_kaczor pisze:Skoro Yanusz twierdzi że sygnał jest za slaby to trzeba sie szykować na zakup.
Na podstawie czego wysuwasz tak daleko idace wnioski? Antena na ktora linkuje OP nie jest antena Yagi.Tomek7 pisze:jak widzisz anteny Yagi do UMTS nie zdają się dobrze.
Nie pomagam na PW.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Antena, którą zaproponował Tomek7 na Play w Chełmie będzie najbardziej optymalna. W Chełmie są 4 nodeB Play UMTS 2100 rozrzucone w takiej odległości od siebie, że można dokładnie nakierować antenę na wybraną stację bazową.
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bez przemierzenia nie widze zadnej roznicy miedzy antena z pierwszego i czwartego postu. Obie sa tak samo "dobre". 2dB miesci sie w granicy bledu produkcyjnego.Yanusz pisze:Antena, którą zaproponował Tomek7 na Play w Chełmie będzie najbardziej optymalna.
Nie pomagam na PW.
-
szalony_kaczor
- Użytkownik forum
Miałem 5 metrów niby H155(gruba miedziana żyła), ale czemu konektor i kabel miały by aż takie straty zastanawiałem się nad jakością (czytałem chyba na elek...pl że anteny z mojego pierwszego linku to wynalazki firmy ya...pl i nie do końca działają tak jak powinny.key pisze:Podejrzewam ze kabel + konektor zeżarły cały zysk anteny. Ile tego kabla miałeś?
A gdybym dał 17dBi z 5(10m) kabla? Lub też zaszalał i dał paraboliczną do najbliższego nadajnika mam 5 km (nad pustymi polami i kilka drzew)
---------------------
Kupie Kalkulator Casio Fx-9700
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
To nie masz H155. Tam żyła gorąca jest ze splotu.szalony_kaczor pisze:Miałem 5 metrów niby H155(gruba miedziana żyła)
To prawda, ale chyba nie są aż tak złe, żeby nie dawały żadnego zysku.anteny z mojego pierwszego linku to wynalazki firmy ya...pl i nie do końca działają tak jak powinny.
Napisz gdzie dokładnie mieszkasz. Jeśli masz do stacji bazowej 5km i dość trudne warunki terenowe, to może rzeczywiście 17dBi byłaby lepsza.A gdybym dał 17dBi z 5(10m) kabla?
-
szalony_kaczor
- Użytkownik forum
miejscowość Gotówka, przy torach, współrzędne z google maps 51.182679,23.544874, wczesniej antena była umieszczona na balkonie (ok. 3,2 metra nad ziemia, teraz powędruje na komin ok 5 m. im wyżej tym chyba lepiej)
---------------------
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Jesteś w zasięgu Play wewnątrz budynków.
Myślę, że 15dBi Cybertecha (+ 5m kabla H155) zamocowana na tym balkonie, ustawiona na nodeB przy ul. Towarowej w Chełmie wystarczy spokojnie do uzyskania mocnego sygnału.
Czy to się przełoży na prędkości? To już zależy od obciążenia tego nadajnika.
tu bym szukał przyczyny, że antena nie działa.ekipa uszkodziła (ułamała końcówkę która łączy wtyk z anteną)
Myślę, że 15dBi Cybertecha (+ 5m kabla H155) zamocowana na tym balkonie, ustawiona na nodeB przy ul. Towarowej w Chełmie wystarczy spokojnie do uzyskania mocnego sygnału.
Czy to się przełoży na prędkości? To już zależy od obciążenia tego nadajnika.
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kiepskie dopasowanie, kiepski kabel, odbicia na konektorze, zle ustawienie i kabel+antena dziala gorzej niz modem bez anteny.Yanusz pisze:To prawda, ale chyba nie są aż tak złe, żeby nie dawały żadnego zysku.
Nie pomagam na PW.
-
szalony_kaczor
- Użytkownik forum
Co do uszkodzenia anteny wczesniej miałem sygnał moim zdaniem dobry to znaczy -103, to wlasnie po uszkodzeniu anteny zaczłem kombinować a moze dało by rade bez?
A możesz coś podpowiedzieć to znaczy biorę antenę cybertech, jaki do tego kabel h155 czy jakis mniej stratny?key pisze:Kiepskie dopasowanie, kiepski kabel, odbicia na konektorze, zle ustawienie i kabel+antena dziala gorzej niz modem bez anteny.
---------------------
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
No chyba żartujeszszalony_kaczor pisze: wczesniej miałem sygnał moim zdaniem dobry to znaczy -103,
Jest dużo mniej stratnych, ale są o wiele droższe, niż H155. Nieco mniej stratny i nieco tylko droższy jest TRI-LAN 240 z miedzianą żyłą. Moim zdaniem jednak mieszkasz w takim miejscu, że nie ma sensu inwestować w nie wiadomo jak niskostratne kable, gdyż "piętnastka" Cybertecha z H155 nawet o długości 10 metrów da Ci stabilny sygnał.A możesz coś podpowiedzieć to znaczy biorę antenę cybertech, jaki do tego kabel h155 czy jakis mniej stratny?
PS. Nie dawaj mi za każdą odpowiedź punktów, bo moderatorzy mają dodatkową robotę, żeby mi je odbierać
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
-103 dBm to nie jest dobry sygnal.szalony_kaczor pisze:sygnał moim zdaniem dobry to znaczy -103
Nie pomagam na PW.
-
szalony_kaczor
- Użytkownik forum
Wcześniej miałem tylko EDGE, a z anteną Er...to właśnie taki sygnał myślałem że to rewelacja-103 dBm to nie jest dobry sygnal.
---------------------