Info podstawowe:
modem: Huawei E173u-2 (czarny) z pakietu Play Online kupiony 2011-10-18, bez żadnych modyfikacji, prosto z pudełka (rozwiązanie działa też ze starszą wersją białą)
wersja firmware modemu (revision): 11.126.16.05.264
karta Aero2: nowa, zamówiona 2011-09-15, odebrana 2011-10-18
wersja sterowników: 4.20.12.00 (wg pliku release notes.txt)
Rozwiązanie:
Win7 / Win7 64bit
Okazuje się, że do obsługi Aero2 nie potrzebne jest w zasadzie żadne specjalne oprogramowanie czy zaawansowana konfiguracja. Wystarczy zainstalować sterowniki modemu. Ja swoje wyłuskałem z instalatora Play Online (białego, starszego) z katalogu "P4_C264\Driver". Z innymi nie próbowałem, ale myślę, że powinno być podobnie.
Dla jasności sytuacji w czasie konfiguracji warto wyłączyć inne połączenia sieciowe (wifi, kablowe, itp.).
Po uruchomieniu "DriverSetup.exe" (bez żadnych okien i potwierdzeń) sterowniki znalazły się w systemie.
Po włożeniu modemu z kartą Aero2 powinny poprawnie zainstalować się wszystkie urządzenia i na liście w menadżerze urządzeń powinien pokazać się
"HUAWEI Mobille Connect - 3G Modem"
Zamykamy wyskakujące okna autostartu, nie uruchamiamy żadnych instalatorów itd.
Jeśli jesteśmy w zasięgu sieci, po chwili, po kliknięciu na ikonie sieci w zasobniku systemowym powinniśmy zobaczyć na liście sieci sekcję "Komórkowe połączenie szerokopasmowe", a poniżej sieć "UN NAMED". Po klikamy na niej, a potem połącz.
W oknie "Wprowadź szczegóły subskrypcji dla UN NAMED" jako nazwę punktu dostępu wpisujemy "darmowy" i klikamy kontynuuj, a następnie określamy "Ustawienia połączenia automatycznego". Klikamy kontynuuj. Modem powinien zacząć migać na niebiesko (może nawet wcześniej), a my cieszymy się bezpłatnym dostępem do Internetu przez Aero2.

Ikonka w rogu powinna pokazywać poziom sygnału.
WinXP (ta wersja jest już chyba znana)
Po instalacji sterowników tak (samo jak wyżej) należy skonfigurować połączenie modemowe lub wykorzystać do jego utworzenia top_netinfo.
Przy ręcznym tworzeniu połączenia może być konieczne ustawienie dodatkowego polecenia inicjalizującego we właściwościach zaawansowanych modemu (w menadżerze urządzeń) na:
AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"
Było to opisywane w wielu miejscach na tym forum i podobnych blogach.
Ustawienia w top_netinfo (v. 3.55):
tryb RAS
APN: darmowy
numer telefonu: *99***1#
zaznaczona komunikacja AT
modem: Huawei: E169, E220, 226, E620, E630, E630+
wymuszaj technologie: tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)
pasma pracy: wszystkie
Do łączenia można wykorzystać samo połączenie dial-up lun top_netinfo, w którym dodatkowo widać poziom sygnału.
Ten sam sprzęt i karta ruszył też w Ubuntu 11.04 bez żadnych dodatkowych zabiegów, oczywiście poza skonfigurowaniem połączenia i podania APN.