Aero 2 - Huawei E173u-2 z Playa - najprostsza konfiguracja

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.store/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
b0rek
Początkujący użytkownik forum

Aero 2 - Huawei E173u-2 z Playa - najprostsza konfiguracja

Post autor: b0rek »

Witam, od niedawna testuję Aero2. Po lekturze kilku stron i blogów udało się odpalić Aero2 na modemie Huawei E173u-2 na sofcie Play Online, ale po kilku eksperymentach udało mi się znaleźć prostsze rozwiązanie. Nie widziałem go nigdzie wcześniej, dlatego opisuję.

Info podstawowe:
modem: Huawei E173u-2 (czarny) z pakietu Play Online kupiony 2011-10-18, bez żadnych modyfikacji, prosto z pudełka (rozwiązanie działa też ze starszą wersją białą)
wersja firmware modemu (revision): 11.126.16.05.264
karta Aero2: nowa, zamówiona 2011-09-15, odebrana 2011-10-18
wersja sterowników: 4.20.12.00 (wg pliku release notes.txt)

Rozwiązanie:
Win7 / Win7 64bit
Okazuje się, że do obsługi Aero2 nie potrzebne jest w zasadzie żadne specjalne oprogramowanie czy zaawansowana konfiguracja. Wystarczy zainstalować sterowniki modemu. Ja swoje wyłuskałem z instalatora Play Online (białego, starszego) z katalogu "P4_C264\Driver". Z innymi nie próbowałem, ale myślę, że powinno być podobnie.
Dla jasności sytuacji w czasie konfiguracji warto wyłączyć inne połączenia sieciowe (wifi, kablowe, itp.).
Po uruchomieniu "DriverSetup.exe" (bez żadnych okien i potwierdzeń) sterowniki znalazły się w systemie.
Po włożeniu modemu z kartą Aero2 powinny poprawnie zainstalować się wszystkie urządzenia i na liście w menadżerze urządzeń powinien pokazać się
"HUAWEI Mobille Connect - 3G Modem"
Zamykamy wyskakujące okna autostartu, nie uruchamiamy żadnych instalatorów itd.
Jeśli jesteśmy w zasięgu sieci, po chwili, po kliknięciu na ikonie sieci w zasobniku systemowym powinniśmy zobaczyć na liście sieci sekcję "Komórkowe połączenie szerokopasmowe", a poniżej sieć "UN NAMED". Po klikamy na niej, a potem połącz.
W oknie "Wprowadź szczegóły subskrypcji dla UN NAMED" jako nazwę punktu dostępu wpisujemy "darmowy" i klikamy kontynuuj, a następnie określamy "Ustawienia połączenia automatycznego". Klikamy kontynuuj. Modem powinien zacząć migać na niebiesko (może nawet wcześniej), a my cieszymy się bezpłatnym dostępem do Internetu przez Aero2. :)
Ikonka w rogu powinna pokazywać poziom sygnału.

WinXP (ta wersja jest już chyba znana)
Po instalacji sterowników tak (samo jak wyżej) należy skonfigurować połączenie modemowe lub wykorzystać do jego utworzenia top_netinfo.
Przy ręcznym tworzeniu połączenia może być konieczne ustawienie dodatkowego polecenia inicjalizującego we właściwościach zaawansowanych modemu (w menadżerze urządzeń) na:
AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"
Było to opisywane w wielu miejscach na tym forum i podobnych blogach.
Ustawienia w top_netinfo (v. 3.55):
tryb RAS
APN: darmowy
numer telefonu: *99***1#
zaznaczona komunikacja AT
modem: Huawei: E169, E220, 226, E620, E630, E630+
wymuszaj technologie: tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)
pasma pracy: wszystkie

Do łączenia można wykorzystać samo połączenie dial-up lun top_netinfo, w którym dodatkowo widać poziom sygnału.

Ten sam sprzęt i karta ruszył też w Ubuntu 11.04 bez żadnych dodatkowych zabiegów, oczywiście poza skonfigurowaniem połączenia i podania APN.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Aero 2 - Huawei E173u-2 z Playa - najprostsza konfiguracja

Post autor: jakubd »

Wersja firmware twojego modemu (czarny, praktycznie teraz już niedostępny u operatora) to 11.126.16.05.264. Wszystkie sprzedawane teraz białe modemy mają firmware 11.126.83.00.264 - wersja 83 odmawia właśnie prawidłowej obsługi blokady TS11 przy domyślnym uruchomieniu modemu (nawet po prostym podłączeniu zasilania do modemu).
Pytanie - czy u ciebie modem normalnie informuje o zalogowaniu się do sieci (niebieska dioda) na nowej karcie SIM?
b0rek

Co do logowania, to tak, jak tylko modem złapie sieć zaczyna świecić na niebiesko.

Co do modemu, to nie wiem jak jest gdzie indziej, ale w miejscu, w którym dziś (2011-10-18) go kupowałem (centrum miasta) były tylko takie. Ale zabawy zaczynałem na pożyczonej wersji białej kupionej już jakiś czas temu z firmware 11.126.83.00.264. Zachowywała się dokładnie tak samo na karcie odebranej na początku października.

mój 'czarny'

Kod: Zaznacz cały

ATI1 - Manufacturer: huawei
       Model: E173
       Revision: 11.126.16.05.264
       IMEI: 86xxxxxxxxxxxxxxx
       +GCAP: +CGSM,+DS,+ES
pożyczony 'biały'

Kod: Zaznacz cały

ATI1 - Manufacturer: huawei
       Model: E173
       Revision: 11.126.83.00.264
       IMEI: 35xxxxxxxxxxxxxxx
       +GCAP: +CGSM,+DS,+ES
Swoją drogą sam się zdziwiłem, że kupiłem modem ze starszą wersją firmware niż ten, na którym zaczynałem zabawę. Może jakieś czyszczenie magazynów :)

Teraz jestem połączony na trzeciej karcie, też odebranej dziś. Win7 pokazuje sygnał 1-3 kresek, czasem zrywa, ale system sam wznawia połączenie bez problemu. Bezobsługowo.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

No właśnie, to u ciebie jest coś inaczej niż u większości - u mnie po włożeniu karty i podaniu zasilania nigdy modem się nie loguje sam z siebie - i miga na zielono. Dopiero po nawiązaniu połączenia zaczynał świecić na niebiesko.

[ Dodano: 2011-10-19, 00:23 ]
Ciekawostka: mam w ręku taki czarny modem E173u-2 z nową kartą w środku. Firmware: 11.126.16.05.264. Nie loguje się do sieci - choć sieć widzi. Czary standardowe pomagają, zmiana firmware pewnie też pomoże.
Nie pomaga także wymuszenie sieci UMTS - bez zmian, nie loguje.

Kolejny modem, który flashuję do nowego firmware.
b0rek

Na jakim systemie? Jak się łączysz?

Jeśli czary standardowe działają, to wydaje mi się, że powinno też pójść tak jak opisałem.

Mam wrażenie, że pod Win7 następuje czasami "konflikt", z jednej strony system próbuje się łączyć przez modem szerokopasmowy, a z drugiej jest próba połączenia dial-up, ale finalnie nie powinno mieć to znaczenia.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Mówiłem o domyślnej instalacji modemu (wtykasz, instalujesz, odpala się PLAY ONLINE). Windows 7 64bit. Modem NIGDY nie przełącza się w taki tryb, żeby zamigać na niebiesko sam z siebie. Po aktualizacji firmware ZAWSZE od razu loguje się do sieci nawet po podaniu zasilania z zasilacza USB (bez podłączania do komputera.
Strasznie mnie ciekawi, skąd bierze się ta różnica - Mam dostęp do kilku różnych kart i kilku różnych wersji tego modemu od czasu do czasu i zawsze to samo - przynajmniej u mnie - TS11 skutecznie blokuje możliwość zalogowania się za pomocą wbudowanej w modem aplikacji.

Niestety miałem za mało czasu na przetestowanie twojej metody z dial-up - ale będę miał w ciągu kilku tygodni kolejny modem E173u-2 z play i zobaczymy.
b0rek

Właśnie przed chwilą kumpel walczył z tym na Ubuntu. Modem mrugał na zielono i zero połączenia. Okazało się, że przestawienie lapka bliżej okna rozwiązało problem :D
Co ciekawe jak złapał połączenie i został przeniesiony na poprzednie miejsce działa dalej.

Testowałem też dziś E176g z kartą Playa na Win7, tylko sterowniki, soft Playa nigdy nie instalowany. Modem się znalazł, i mrugał na zielono, ale był zaPINowany. W TNI po podaniu pinu zaczął mrygać na niebiesko i się połączył. Niestety nie sprawdziłem czy pokazywało się połączenie na liście sieci. Tam też można skonfigurować PIN.

Wygląda na to, że jak słusznie zauważyłeś, modem loguje się do sieci niezależnie od komputera (pod warunkiem, że nie wymagany jest PIN). Może problem tkwi w sile sygnału? Może dochodzimy do właściwych efektów różnymi drogami, ale tak na prawdę sedno problemu nam jednak umyka. Może po aktualizacji firmware zmienia się sposób nawiązywania połączenia lub coś podobnie ciężko namierzalnego. Przećwiczyłem 3 modemy na 4 komputerach z różnymi systemami i zawsze się dało łączyć bez jakichkolwiek kombinacji z firmware i instalacji MP.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Moje badania robiłem nawet stojąc 100m od nadajnika w szczerym polu, jak i na skraju zasięgu w mieście. Efekt zawsze ten sam. Miałem w ręku kilka modemów E173u-2 i wszystkie zawsze reagowały na blokadę TS11 - odmową logowania.
Wyjątkiem jest E169 - ten modem w wersji z Play wymagał włączenia (jednorazowego) UMTS 900, bo operator tak go dziwnie skonfigurował i wyłączył to pasmo (wtedy Play nie miał jeszcze 900tki).

Co do łączenia - zwykle problemów nie było - w Windows XP i Vista mimo braku zalogowania MP łączył mi bez problemu. Ale w OSX i Windows 7 - nic z tego. Najpierw trzeba zalogować się do sieci, żeby oprogramowanie pozwoliło na nawiązanie połączenia.

Z pewnością nam coś umyka - raporty o tym, że są E173u-2, które przyjmują nowe karty SIM Aero2 bez problemu dostaję od dawna. Jednak większość osób na blogu potwierdza moją wersję i to, że zmiana firmware rozwiązuje problem.

Co ciekawe trafiłem nawet na jedną osobę, która miała identyczny modem jak ja i na 100% miała SIMa z blokadą TS11. Wtedy się zaciąłem i moje pomysły się skończyły.
Awatar użytkownika
Publius

Post autor: Publius »

Pisałem już na blogu, potwierdzam jeszcze tu że zmiana firmware rozwiązała u mnie wszelkie problemu z działaniem tego modemu z Aero na win7. Z kartą Play po zmianie softu loguje się do sieci, ale nie mam nic na prepaidzie żeby sprawdzić połączenie.
EVERYBODY LIES
*juliana*
Stały użytkownik forum

Post autor: *juliana* »

Ja mam czarny E173u-2 też z firmware 11.126.83.00.264 i na sofcie Play, normalnie loguje się do sieci tj. zaczyna migać na niebiesko. ( mam Vistę)
Co dziwne, nie od razu tak było. Początkowo ( w sierpniu) w ogóle nie widział sieci. A ja poza przełączeniem w tryb RAS nic innego specjalnego nie zrobiłam.
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

Miałem w ręku 3 modemy E173u-2 z Playa (białe) z firmware 11.126.83.00.264 i na żadnym nie miałem problemów z logowaniem się nowej karty Aero2 do sieci. Po ok. 5-10 podwójnych mignięciach na zielono modem zaczyna migać na niebiesko. System Windows 7 Professional, zainstalowane ręcznie jedynie najnowsze sterowniki, bez Mobile Partnera. Do połączeń używam TopNetInfo.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

No właśnie - jakieś pomysły jak to rozwiązać? ezaq, może się kiedyś spotkamy na ubitej ziemi (centrum wawy) i obejrzymy, czym różnią się te cholerne modemy i karty? Bo ja na prawdę nie mam pomysłu gdzie tkwi problem. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że Aero2 robi sobie jaja i rozsyła różnie skonfigurowane karty do ludzi.
grzechotnik
Stały użytkownik forum

Post autor: grzechotnik »

U mnie widzi sieć, łączy się, ale nie otwierają się strony-trzeba wejść w ustawienia karty sieciowej i wybrać "uzyskaj adres IP automatyczne".
Czy ktoś wie jak to ustawić na stałe, bo muszę to ustawiać po każdym włączeniu komputera ,jest to parę kliknięć i zaczyna mi to doskwierać.

grzechotnik
Grzechotnik
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Jeżeli zrobiłeś aktualizację - to w Windows 7 wyłącz pracę w trybie zgodności z Windows Vista.
b0rek

hmm... może coś jest w tym co napisała Juliana:
Początkowo ( w sierpniu) w ogóle nie widział sieci. A ja poza przełączeniem w tryb RAS nic innego specjalnego nie zrobiłam.
Może problem nie w kartach tylko modemach lub systemach. Też początkowo miałem problemy, zastosowałem czary opisane przez jakuba na blogu, dopiero jak zadziałało zacząłem dociekać dalej. Z reguły do testowania używałem TNI, ale na jednym kompie z Win7 wsadziłem modem, skonfigurowałem Komórkowe połączenie szerokopasmowe i działało, ale modem był wcześniej odpalany na innym sprzęcie z TNI. Może przy okazji łapie jakieś ustawienia? Trzeba by to zweryfikować na "czystym" systemie i nowym modemie.

Inny pomysł: może stacje bazowe mają inną konfigurację? Nie znam się na telekomunikacji, więc nie wiem czy to jest możliwe, ale to mogłoby wyjaśnić dlaczego jednym działa innym nie.

Znalazłem trochę informacji o Komórkowych połączeniach szerokopasmowych. Wrzuciłem do nowego wątku żeby nie mieszać Win7 - Komórkowe połączenia szerokopasmowe
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Dobra, to mam jakiś "uchwyt" na kombinowanie w przyszłości. Czekam na swój modem z promocji dbnet i będę sprawdzał.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

b0rek pisze:Z reguły do testowania używałem TNI, ale na jednym kompie z Win7 wsadziłem modem, skonfigurowałem Komórkowe połączenie szerokopasmowe i działało, ale modem był wcześniej odpalany na innym sprzęcie z TNI. Może przy okazji łapie jakieś ustawienia? Trzeba by to zweryfikować na "czystym" systemie i nowym modemie.
Moim zdaniem to nie ma nic do rzeczy. TNI co najwyżej z ustawień zapamiętywanych w modemie zmienia wymuszanie 2G/3G, częstotliwości czy włączanie/wyłączanie cd-romu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Użycie TNI mogło spowodować trwałą zmianę konfiguracji (np. wymuszenie pasma UMTS 900). Dlatego nie ignorowałbym tego tropu - w modemie E169 z dystrybucji Play pasmo UMTS 900 było trwale zablokowane przez Play i dopiero jego odblokowanie w TNI pozwala na pracę w Aero2. Nie dało się tego ustawienia zmienić za pomocą Mobile Partner:
http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym- ... -e169.html
grzegorz0plonka

Post autor: grzegorz0plonka »

jakubd pisze:Wersja firmware twojego modemu (czarny, praktycznie teraz już niedostępny u operatora) to 11.126.16.05.264. Wszystkie sprzedawane teraz białe modemy mają firmware 11.126.83.00.264 - wersja 83 odmawia właśnie prawidłowej obsługi blokady TS11 przy domyślnym uruchomieniu modemu (nawet po prostym podłączeniu zasilania do modemu).
Pytanie - czy u ciebie modem normalnie informuje o zalogowaniu się do sieci (niebieska dioda) na nowej karcie SIM?
We wrześniu kupiłem modem czarny w playa i mam wersje firmware 11.126.16.05.264 i 21.005.11.05.264.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Zaczynam nabierać przekonania co do nowej teorii: dziś na spotkaniu z Cezarym zobaczyłem jego kartę SIM z serii nowych i z ewidentną blokadą TS11, która... działała bez problemu z E173u-2 z oryginalnym firmware.
Natomiast gdy sprawdziliśmy moją kartę z serii nowych, tylko wydanych po 1 września, to... E173u-2 Czezarego odmówił zalogowania do sieci i cały czas migał wesoło zieloną diodą. Tak więc wydaje mi się, że mamy do czynienia z 3 seriami kart:
1. Stare karty (wydawane mniej więcej do połowy lipca)
2. Nowe karty z blokadą TS11, w odmianie 1 - wydawane do połowy sierpnia, które logują się bez problemu w E173u-2
3. Nowe karty w odmianie 2 - wydawane od września 2011

Istnieje także możliwość, że ta niewielka różnica między 2 i 3 pojawia się losowo w całej puli kart wydawanej po połowie lipca.

Z tym, że wydawanie oznacza tu przydzielenie karty do danej osoby, a nie fizyczne jej przekazanie użytkownikowi.
b0rek

jakubd pisze:Istnieje także możliwość, że ta niewielka różnica między 2 i 3 pojawia się losowo w całej puli kart wydawanej po połowie lipca.

Z tym, że wydawanie oznacza tu przydzielenie karty do danej osoby, a nie fizyczne jej przekazanie użytkownikowi.
Losowo - może, jeśli chodzi o czas nie prawda. Wszystkie karty, które testowałem (3 szt.) były zamawiane we wrześniu (moja w okolicach 15-tego) i dostarczone ok. miesiąca później. Działają bez problemu.
jakubd pisze:Natomiast gdy sprawdziliśmy moją kartę z serii nowych, tylko wydanych po 1 września, to... E173u-2 Czezarego odmówił zalogowania do sieci i cały czas migał wesoło zieloną diodą.
A próbowaliście odpalać połączenie z TNI lub innymi metodami? Na jakim systemie? Czy możliwe jest, że zmieniona została konfiguracja samej karty (nie chodzi o ustawienia fabryczne), że to niezależne od modemu?
qstop1

Re: Aero 2 - Huawei E173u-2 z Playa - najprostsza konfigurac

Post autor: qstop1 »

Rozwiązanie:
Wystarczy zainstalować sterowniki modemu. Ja swoje wyłuskałem z instalatora Play Online (białego, starszego) z katalogu "P4_C264\Driver".

Borek - Czy mógłbyś gdzieś wrzucić sterownik, żeby dało się go ściągnąć? Też mam nowy czarny modem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

qstop1 pisze:Czy mógłbyś gdzieś wrzucić sterownik
Na forum są linki do najnowszych sterowników 4.22.19.00 http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=607
Nie pomagam na PW!
qstop1

Post autor: qstop1 »

już nie trzeba. udało sie :). tylko trzeba wszystko dokładnie ustawić. dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

b0rek pisze:
jakubd pisze:Istnieje także możliwość, że ta niewielka różnica między 2 i 3 pojawia się losowo w całej puli kart wydawanej po połowie lipca.
Losowo - może, jeśli chodzi o czas nie prawda. Wszystkie karty, które testowałem (3 szt.) były zamawiane we wrześniu (moja w okolicach 15-tego) i dostarczone ok. miesiąca później. Działają bez problemu.
Dzięki za informację. Szukamy dalej (może termin graniczny jest inny? nie wiem ciągle, mam za mało danych), ale to są po prostu jaja z tymi kartami.
A próbowaliście odpalać połączenie z TNI lub innymi metodami? Na jakim systemie? Czy możliwe jest, że zmieniona została konfiguracja samej karty (nie chodzi o ustawienia fabryczne), że to niezależne od modemu?
Problemu z nawiązaniem połączenia nie było niezależnie od kombinacji modemu i karty. Nie chodziło mi o tego typu problemy, a tylko samo powiązanie karta SIM<->blokada TS11<->brak pozywania siły sygnału (dioda na zielono) w E173u-2.
Ciągle szukam wyjaśnienia, bo ja widać TS11 na nowych kartach i modem E173u-2 to ciągle zagadka.
Ostatnio zmieniony 2011-11-10, 23:19 przez jakubd, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jakubd pisze:Ciągle szukam wyjaśnienia
Mam kartę zamówioną w okolicy 1 października, przyszła 2 listopada. Na GTM382E pokazuje siłę sygnału i pozwoliła się natychmiast zalogować.
Na Huawei e173u-2 z Play (filoetowy) ze zmienionym jakieś 2 tygodnie temu firmware był problem bo w TNI miałem ustawione w zakładce GPRS/UMTS "preferowany UMTS" i tu musiałem zaznaczyć "Nie zmieniaj" i tak samo przy częstotliwości na "nie zmieniaj" wtedy poszło prawidłowe połączenie.
Bez tej zmiany modem po resecie/podłączeniu logował sie do 26017, pokazywała się siła sygnału ale przy próbie podłączenia dawał "błąd karty SIM ........" i zaczynał migać na zielono.
Nie pomagam na PW!
b0rek

Miałem okazję sprawdzić jedną rzecz: dwa "dziewicze" modemy, prosto z salonu. Po włożeniu karty Aero2 i wpięciu w kompa z Win7 mrugały na zielono, mimo odczekania dłuższej chwili.
Wystarczyło tylko raz połączyć się przy pomocy TNI i modemy zaczęły się zachowywać jak trzeba, tzn. włożone do kompa, nawet bez nawiązanego połączenia, mrugały po chwilce na niebiesko, czyli logowały się same do operatora.
Nie jestem w stanie wskazać, które konkretnie ustawienie wysyłane przy połączeniu z TNI przekonfigurowuje modem, ale ewidentnie tak jest.

Wynika jasno z tego, że mamy do czynienia z kombinacją modem-karta i oba elementy mają wpływ na możliwość nawiązywania połączeń.

Przy okazji zaznaczę, że testy trzeba prowadzić w miejscu z pewnym, mocnym sygnałem, bo inaczej rezultaty są nieprzewidziane i można stracić masę czasu na nic. Mam takie miejsce gdzie da się normalnie pracować na Aero2, ale... po jakimś czasie już nie. Nie wiem czy to wina siły sygnału czy źle działającej stacji bazowej, ale sytuacja dość często się powtarza, a objawy są takie same jak źle skonfigurowana karta lub modem. Trwa to kilka godzin, potem znowu ok. Lub odwrotnie, ładnie działa, a po godzinie czy dwóch transfer zanika. Po rozłączeniu nie można się już połączyć.
Co więcej, zdarza się, że modem mruga na niebiesko, a nie można nawiązać połączenia z Internetem!! Błąd połączenia z komunikatem, że urządzenie zdalne nie odpowiada, lub podobnym. Tego nie ogarniam :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

b0rek pisze: Wynika jasno z tego, że mamy do czynienia z kombinacją modem-karta i oba elementy mają wpływ na możliwość nawiązywania połączeń.
Być może po prostu TNI ustawia APN? Chociaż modem bez ustawionego APN'u powinien się zalogować do sieci.

Ewentualnie dziewiczy modem nie umie wybrać operatora do jakiego ma się zalogować.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ezaq

Post autor: ezaq »

ezaq pisze:Miałem w ręku 3 modemy E173u-2 z Playa (białe) z firmware 11.126.83.00.264 i na żadnym nie miałem problemów z logowaniem się nowej karty Aero2 do sieci. Po ok. 5-10 podwójnych mignięciach na zielono modem zaczyna migać na niebiesko. System Windows 7 Professional, zainstalowane ręcznie jedynie najnowsze sterowniki, bez Mobile Partnera. Do połączeń używam TopNetInfo.
Moja najnowsza karta SIM z połowy listopada również nie sprawia żadnych problemów (podobnie jak karty z czerwca i sierpnia) i modem E173u-2 loguje się bez problemów.
dziobak99

Post autor: dziobak99 »

Witam,
Dziś zapewne przyjdzie mi mój E173-U2, może ktoś z was podać mi link do tego nowego Firmware, dzięki któremu na pewno bez problemu mi się modem zaloguję ?
Zmienię go od razu, żeby się nie denerwować jakby co, z góry dziękuję :)
ODPOWIEDZ