E169 + Aero2 + patyk
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
E169 + Aero2 + patyk
Witam,
Mam problem z zasięgiem, modem Huawei E169, karta Aero2, nie "łapie" zasięgu (modem miga sieloną diodą). Zakupiłem "antenę" dookólną, czyli patyk za 30zł. Poprawia to niby zasięg (w Top_netinfo) pokazuje w granicach ok. -85 dBm (40-50%) sygnału, ale modem nadal się nie loguje, tylko miga na zielono. Raz udało mi się w oknie że się zalogował, ale zazwyczaj nic z tego.
Lokalizacja: Wrocław, parter, jakieś 3km od nadajnika. Czy taki sygnał to za mało? Ile potrzeba aby dało się normalnie pracować? A może Top_netinfo nie podaje dobrej wartości i faktycznie jest mniej - bo pole BTS jest "nie ustawiono"? (w ustawieniach wymusiłem WCDMA, 900 + 2100)
Kupno innej anteny (mocowanej do ściany) nie wchodzi w grę.
Przy okazji - czy ktoś wie kiedy (i czy w ogóle) odpalą nadajnik na Braniborskiej, bo widzę że mają tam pozwolenie, ale nadajnika chyba nie ma.
Pozdr.
Mam problem z zasięgiem, modem Huawei E169, karta Aero2, nie "łapie" zasięgu (modem miga sieloną diodą). Zakupiłem "antenę" dookólną, czyli patyk za 30zł. Poprawia to niby zasięg (w Top_netinfo) pokazuje w granicach ok. -85 dBm (40-50%) sygnału, ale modem nadal się nie loguje, tylko miga na zielono. Raz udało mi się w oknie że się zalogował, ale zazwyczaj nic z tego.
Lokalizacja: Wrocław, parter, jakieś 3km od nadajnika. Czy taki sygnał to za mało? Ile potrzeba aby dało się normalnie pracować? A może Top_netinfo nie podaje dobrej wartości i faktycznie jest mniej - bo pole BTS jest "nie ustawiono"? (w ustawieniach wymusiłem WCDMA, 900 + 2100)
Kupno innej anteny (mocowanej do ściany) nie wchodzi w grę.
Przy okazji - czy ktoś wie kiedy (i czy w ogóle) odpalą nadajnik na Braniborskiej, bo widzę że mają tam pozwolenie, ale nadajnika chyba nie ma.
Pozdr.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: E169 + Aero2 + patyk
Jeśli modem miga na zielono, to karta SIM nie zalogowała się do sieci, więc programy nie podadzą mocy sygnału. A to co podaje TopNetInfo to jakiś śmieć z pamięci, bo z tego co piszesz to nawet nie masz ustawionej komunikacji AT. We Wrocławiu jest problem z zasięgiem Aero2, ponieważ obecnie działają jedynie 2 stacje bazowe. Jeśli mieszkasz na parterze to kiepsko to widzę. Zależy jeszcze gdzie dokładnie chcesz korzystać z tego internetu. Z moich osobistych doświadczeń wynika, że we Wrocławiu zasięg jest właściwie tylko na zewnątrz budynków i to też nie wszędzie. Pozwolenie na Braniborskiej pojawiło się w tym miesiącu, ale nie wiadomo kiedy będzie uruchomiona.
-
- Użytkownik forum
Poszedłem właśnie na 6te piętro i tam rezultat był bardzo zaskakujący. Oto wyniki "organoleptyczne":
- 6 piętro:
+ modem się zalogował (niebieska dioda miga)
+ topnetinfo nie sprawdzałem wyników
+ w programie Huawei pełny zasięg (4 kreski)
+ po podłączeniu antenki (patyka) zasięg spadał do połowy (dwie kreski)
Mimo to nie mogłem się podłączyć. APN ustawiony jak trzeba, błąd połączenia, coś w stylu "brak odpowiedzi zdalnego hosta"
- parter:
+ bez antenki modem miga na zielono
+ z antenką za oknem o dziwo modem się loguje (miga niebieska dioda) i sygnał -105dBM... Niestety nadal nie mogę się zalogować.
W tej chwili zastanawia mnie szczególnie dlaczego na 6tym piętrze przy max zasięgu nie łączyło mnie z siecią. Osobna kwestia to problem połączenia się tu z parteru...
- 6 piętro:
+ modem się zalogował (niebieska dioda miga)
+ topnetinfo nie sprawdzałem wyników
+ w programie Huawei pełny zasięg (4 kreski)
+ po podłączeniu antenki (patyka) zasięg spadał do połowy (dwie kreski)
Mimo to nie mogłem się podłączyć. APN ustawiony jak trzeba, błąd połączenia, coś w stylu "brak odpowiedzi zdalnego hosta"
- parter:
+ bez antenki modem miga na zielono
+ z antenką za oknem o dziwo modem się loguje (miga niebieska dioda) i sygnał -105dBM... Niestety nadal nie mogę się zalogować.
W tej chwili zastanawia mnie szczególnie dlaczego na 6tym piętrze przy max zasięgu nie łączyło mnie z siecią. Osobna kwestia to problem połączenia się tu z parteru...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Kupiłeś porządny tłumik a nie antenę. Co to za wynalazek ku przestrodze innym?punxhc pisze:+ po podłączeniu antenki (patyka) zasięg spadał do połowy (dwie kreski)
APN dobrze ustawiony?punxhc pisze:W tej chwili zastanawia mnie szczególnie dlaczego na 6tym piętrze przy max zasięgu nie łączyło mnie z siecią.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Sam nie wiem. W mieszkaniu jakby pomaga, czasem daje -105dBm (na parapecie zewn.) ale gdy tylko ją odłączę od modemu, od razu zrywa połączenie (miga zielona dioda)Kupiłeś porządny tłumik a nie antenę. Co to za wynalazek ku przestrodze innym?
Kupiłem jakiś wynalazek w lokalnym sklepiku, może spróbuję go wymienić na coś działąjącego - jak się uda.
Dobrze - po kilku minutach się udało. Może to problemy po stronie Aero2 były.krystianb pisze:APN dobrze ustawiony?
Nadal mam problem z zalogowaniem, jestem na granicy zasięgu widocznie. Bez anteny nie ma mowy (cały czas zielona dioda), z anteną za oknem co jakiś czas się udaje (niebieska dioda).

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale wszystkie tego typu wynalazki dają "zysk" tylko wystawione na zewnątrz. Ale te Twój jest wybitnie tłumiący skoro dość mocno sygnał spada po usytuowaniu anteny w miejscu modemu. No chyba że antena leżała.punxhc pisze:W mieszkaniu jakby pomaga, czasem daje -105dBm
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam identyczny zestaw od ok 5h i muszę powiedzieć że antena patyk tylko tłumi a nie wzmacnia
15km od lublina kierunek kraśnik 54% zasięgu Aero2 bez anteny
-
- Użytkownik forum
Ta "antena" ma bardzo dziwne działanie.... Wygląda to tak:
- gdy zasięg był pełny, podłączenie anteny obcina zasięg o połowę
- gdy w ogóle nie ma zasięgu (modem się nie loguje, -113dBm), wtedy antena wystawiona za okno zazwyczaj poprawia zasięg i czasami umożliwia zalogowanie się do sieci (ok -105dBm)
Podjadę za parę dni do sprzedawcy i zobaczę inne tego typu "anteny". Wiem że ma jeszcze jakieś modele ale jeśli działają tak samo sprawnie to mogę zapomnieć o Aero2, przynajmniej do czasu odpalenia nadajnika na Braniborskiej (jeśli ktoś ma info kiedy to nastąpi to chętnie bym się dowiedział).
- gdy zasięg był pełny, podłączenie anteny obcina zasięg o połowę

- gdy w ogóle nie ma zasięgu (modem się nie loguje, -113dBm), wtedy antena wystawiona za okno zazwyczaj poprawia zasięg i czasami umożliwia zalogowanie się do sieci (ok -105dBm)
Podjadę za parę dni do sprzedawcy i zobaczę inne tego typu "anteny". Wiem że ma jeszcze jakieś modele ale jeśli działają tak samo sprawnie to mogę zapomnieć o Aero2, przynajmniej do czasu odpalenia nadajnika na Braniborskiej (jeśli ktoś ma info kiedy to nastąpi to chętnie bym się dowiedział).

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A wystaw modem za okno to zobaczysz czy coś da. Ściany mają tłumienie, dlatego ten tłumik pozwala się zalogować do sieci.punxhc pisze:wtedy antena wystawiona za okno zazwyczaj poprawia zasięg i
-
- Użytkownik forum
Oczywiście "wystawienie modemu" za okno (razem z lapkiem) testowałem na samym początku, przed zakupem owej anteny. Nic nie dało, za oknem modem zalogował się do sieci tylko raz i tylko na parę chwil.
Dopiero kilka pięter wyżej w bloku łapie dobrze zasięg i się loguje. Nie wiem czy na parterze to nie jest walka z wiatrakami...
[ Dodano: 2011-11-23, 12:39 ]
Pozostaje jedno bardzo ważne pytanie - czy warto mi inwestować w antenę typu ATK-10 (20 jest za długa)? Razem z kablem i konektorem to ok. 100zł, zatem nie chcę kupować "w ciemno". Nie mam bezpośredniej widoczności do nadajnika, zatem obawiam się czy ATK pomoże. Modem wystawiony za okno raczej się nie loguje, zatem z sygnałem bardzo słabo... Jakieś sugestie?
Dopiero kilka pięter wyżej w bloku łapie dobrze zasięg i się loguje. Nie wiem czy na parterze to nie jest walka z wiatrakami...

[ Dodano: 2011-11-23, 12:39 ]
Pozostaje jedno bardzo ważne pytanie - czy warto mi inwestować w antenę typu ATK-10 (20 jest za długa)? Razem z kablem i konektorem to ok. 100zł, zatem nie chcę kupować "w ciemno". Nie mam bezpośredniej widoczności do nadajnika, zatem obawiam się czy ATK pomoże. Modem wystawiony za okno raczej się nie loguje, zatem z sygnałem bardzo słabo... Jakieś sugestie?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale zawsze kupując w sklepie internetowym możesz towar oddać w przeciągu 10 dni, o ile nie nosi śladów użytkowania. Więc moim zdaniem warto zawsze próbować.punxhc pisze:Razem z kablem i konektorem to ok. 100zł, zatem nie chcę kupować "w ciemno".
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Pomyślę nad tym. Jutro jadę wypróbować inny "patyk", pewnie z tym samym (opłakanym) skutkiem.
A zanim rozważę zamówienie ATK-10 - jaką średnicę ma kabel od tej anteny? Pytanie czy przejdzie pod uszczelką okna, czy trzeba wiercić w ścianie (wtedy odpada)...
A zanim rozważę zamówienie ATK-10 - jaką średnicę ma kabel od tej anteny? Pytanie czy przejdzie pod uszczelką okna, czy trzeba wiercić w ścianie (wtedy odpada)...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jedyny sensowny kabel na 900MHz to jest h155 lub odpowiednik - średnica nie jestem pewien 5 lub 6mm, nie ma możliwości puszczenia tego przez zamknięte okno, sam promień zgięcia to będzie z 50mm.punxhc pisze: jaką średnicę ma kabel od tej anteny? Pytanie czy przejdzie pod uszczelką okna, czy trzeba wiercić w ścianie (wtedy odpada)...
A może zniszczyłeś kabel od tego bata przycinając go oknem?
-
- Użytkownik forum
No to ATK odpada, nie będę wiercił w ścianach bo to nie moje mieszkanie 
Kabel od bata jest bardzo cienki (średnica jakieś 2mm i zgona się łatwo), a okna nie domykałem, zatem teoria o jego przycięciu odpada. Chyba nic tylko czekać na odpalenie BTSa/NodeB bliżej mnie.

Kabel od bata jest bardzo cienki (średnica jakieś 2mm i zgona się łatwo), a okna nie domykałem, zatem teoria o jego przycięciu odpada. Chyba nic tylko czekać na odpalenie BTSa/NodeB bliżej mnie.
-
- Guru bezprzewodowy
We Wrocławiu zostały odpalone jakieś nowe stacje.
Nie wiem tylko jakie lokalizacje, ale znacząco zwiększył się zasięg.
Przykładowo PWr
PWr Aero2@Simplus -77dBm
http://www.speedtest.net/result/1620692219.png
Przykładowo PWr
PWr Aero2@Simplus -77dBm
http://www.speedtest.net/result/1620692219.png
-
- Użytkownik forum
Już się zastanawiałem nad ATK, ale odpuściłem. Postanowiłem sprawdzać co jakiś czas czy nie odpalili nowego nadajnika... No i właśnie wczoraj musieli odpalić, bo w mieszkaniu gdzie wcześniej nie było zasięgu, teraz mam praktycznie full 
Dobrze że się nie skusiłem na zakup anteny.
Z mojego punktu widzenia temat został wyczerpany. Dzięki wszystkim za pomoc!

Dobrze że się nie skusiłem na zakup anteny.
Z mojego punktu widzenia temat został wyczerpany. Dzięki wszystkim za pomoc!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli można powiedzieć, że problem sam się rozwiązałpunxhc pisze: Dobrze że się nie skusiłem na zakup anteny.

Cieszę się

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Guru bezprzewodowy
Teoretycznie tak, za to u mnie w domu pogorszyło sięYaHooo pisze:Czyli można powiedzieć, że problem sam się rozwiązał
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Mam nadzieję, że to rekonfiguracja sieci związana z uruchomieniem nowych stacji.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z mojego doświadczenia wynika, że bardzo często jak coś robią to najpierw jest źle, a potem lepiejmarens pisze: Mam nadzieję, że to rekonfiguracja sieci związana z uruchomieniem nowych stacji.

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na pewno uruchomiono stację na ul. Braniborskiej (instalacja Polkomtela). Sądząc po poprawie zasięgu w całym Wrocławiu, podejrzewam, że odpalono wszystkie stacje, na które Aero2 dostało ostatnio pozwolenia.marens pisze:We Wrocławiu zostały odpalone jakieś nowe stacje.